Отговори на тема  [ 28 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Избор на GSM\GPS модул 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaх, това е друго :) верно че чак толкова не сме се задълбавали

Чет Сеп 13, 2007 4:24 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Досега съм работил с 3 марки GSM модули: Сименс, Телит и WaveComm. Сименс го поставям на първо място. Но между Телит и WaveComm твърдо съм за Телит-а. Опитът ми ( до колкото го имам ) показва, че най-големите проблеми на Телит идват от ши*ано захранване. Просто приеми, че Телит е критичен към захранването. Ако обаче захранването е свястно, модулите работят читаво. Регистрация губят понякога, но бързо се регистрират повторно. Имам устройства, които работят в GPRS и не прекъсват с дни. С Питон-а им не съм се заигравал. За него съм чувал, че не е изпипан. Номерът с UART-a го прави при лошо захранване : като почне да се регистрира в мрежата и се ошашавва контролерът му и не отговаря ( нито се ресетира, нито не се ресетира :cry:

Чет Сеп 13, 2007 4:33 pm
Профил ICQ

Мнение 
setoy написа:
А иначе съм съгласен с Миро - телетата са перфектни за чесане на краста :) За сериозни задачи обаче на стават :) :lol:

Абе и за сериозна работа стават... Реално желязото им не е чак толкова лошо, то разбира се е стандртно инфинионско. Не че не съм виждал и по-добри ламарини, но и тия биват (освен ако не говорим за вграждане в совалка).

Ако говорим сериозно, работата с gsm и gps технологиите си има доста подводни камъни. Значи, аз едно 15-на години си вадя хляба с хардуер и си мислех че долу-горе разбирам от захранвания, защита от смущения и т.н. Нищо подобно! Тия gsm-и ми разказаха играта... Който няма опит в тая област, какъвто и модул да вземе - няма начин да не сгафи рано или късно, защото не всичко става с копиране, пък и за копирането се иска разбиране.
Според скромното ми мнение 90% от хората се натъкват точно на подобни проблеми - липсва им опит, правят "невидими" грешки и после модулът им бил виновен...
Едва 10% от проблемите са пряко свързани с конкретния модул и производител. Като в повечето случаи самите проблеми не са толкова фатални ако ги знаеш предварително, но за съжаление много често документацията или е непълна или което е още по-лошо не отговаря на истината. Телетата специално много пъти са ме подвеждали с документацията, отделно фирмуерът им си има доста трески за дялане. От една страна е хубаво че от време на време оправят някой бъг, от друга кофти че с всяка нова версия променят тайминги, променят команди и не знеш това дето е работило дали пак ще работи.
Много е дразнещо наистина, но чак пък да се твърди че телетата не стават... Според мен стават, просто трябва малко повече да се изгърчиш с тях. Стига да имаш нерви и време, гърчът си заслужава - вземаш две телета на цената на една кокошка ;-)
Виж питона за сериозна работа не става... ужасно мудно животно и по-лошото не можеш само с него да управляваш модула надеждно и качествено. За телетата си трябва външен професор дето да следи времена, изцепки и да командва парада...

Чет Сеп 13, 2007 5:26 pm
Профил
Аватар

Мнение 
miro_atc написа:
Виж питона за сериозна работа не става... ужасно мудно животно и по-лошото не можеш само с него да управляваш модула надеждно и качествено.

ти питона не дърпай за опашката, кой знае какъв питон за АРМ7 е сложен в телита!

google-то е писано на питон, 100 милиона потребители кликат всеки ден и работи на 5000 ubuntu/debian компютъра в клъстер и дори като няколко от тях да изгърмят едновременно не проваля системата :)

Чет Сеп 13, 2007 6:27 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
На Питона сам по себе си нищо му няма :) Захванах се с него покрай телетата, но оттогава си го и на на ПЦ-то, нямам забележки. Само че интерпретатора в телетата е много недоизпипан. base64 кодиране на 10 Кбайта го смята за около 5 минути 8O А то е нищо, само побитови операции и индексиране.

Цитат:
Според скромното ми мнение 90% от хората се натъкват точно на подобни проблеми - липсва им опит, правят "невидими" грешки и после модулът им бил виновен...

Миро, убеден съм че имаш много повече опит и познания от мен, и по принцип съм съгласен. Само че ефекта "минута и половина" си го има! Не съм го сънувал, писанията ми из съпорт форума им, още си висят там, предполагам. Нямам причина да си го измислям. Каква грешка да съм направил, след като ползвам тяхна развойна платка? Предполага се, че там проблеми с хардуера няма... каква развойна платка щеше да е иначе??
И така, при някакви неустаовени условия, минута и половина след включване UART-a си умираше. Никога инцидентно, по 1-2 пъти. Веднъж като се почне, поне 4-5 часа все така. После всичко наред до другия път. Нещо свързано с астрологията трябва да беше, намя какво друго да е:) Без значение какво дали модула предава данни, седи си регистриран без да прави нищо или просто си стои без СИМ-карта - все минута и половина. И без значение дали управлението е отвън (през UART) или отвътре през скрипт.

Вероятно просто да ми е "провървяло", условията, които предизвикват сбъгването, да са много редки и уникални :D Ама все едно, за Телета не искам и да чувам повече :) Който иска да ги бори, стискам палци :)

Пет Сеп 14, 2007 12:47 pm
Профил ICQ

Мнение 
@setoy, като казвам че 90% от проблемите са поради некадърност не съм искал да обидя теб или някой друг... Просто блатото е толкова дълбоко, че всеки може да затъне до шия... Поне аз доста съм затъвал поради собствената си некомпетентност и което е по-лошо - не мога да кажа че след като съм се борел с някои неща съм ги разбрал. На много места просто съм заобикалял проблемите по метода на руските братя Натъманенко и Нагоденко ;-)
Даже и това никак не е лесно, примерно избор на антени... или трябва да имаш достатъчно знания в тая магическа област, или просто като мен да имаш една торба антени и да пробваш и да пробваш...

За тая минута и половина съм чувал, но за щастие не съм я наблюдавал и се надявам да е само при 862 (с който не работя). За евал платките изобщо не разчитай - те се правят от хора, които едва ли разбират повече от мен или от теб... То дейташийтовете са грешни, пък кво остана за платките които даже май не се правят от Телит. Примерно старите версии на документацията предлагаше левел-шифтването на uart-a да се прави с отворен колектор и 47К. Да, ама тоя който го е писал тва нещо или не е знаел че вътре на RX-a има 33pF (поне при 864) или толкова му разбира главата, че предлага такава схема...
Възможно е на старите модули да няма EMI кондензатори и тая схема ще работи ама само в удобно за астролозите време, защото в дъждовно време примерно няма да работи.
По принцип проблемът на телетата е че RF-частта се прави на много умна и по някакъв начин се усеща когато антената връща и автоматично се намаля мощността. Това е кофти понеже много трудно се достига до екстремалните условия при които цъфват проблемите. С едни корейски модули бачках преди това - ами просто махам антената и всичко лошо което може да се случи се случва - консумацията скача на 4А и излъчва откъдето може и накъдето може... Всички проблеми изкачат веднага.
Докато с телит не е така... За да го накараш да вдигне мощността, трябва или антената да е специално избрана, или да е насочен по определен начин или както ми се случи последния път - в дъждовно време, явно тогава клетката нещо му разрешава по-голяма мощност... Та проблема беше че като вали и си вдигне мощността на една съседна платка всичко полудява... Върху съвсем къса пистичка с 50К pulldown замервам 2 волта. Леко намалява дъжда и проблемите изчезват ;-)
Та и твоя проблем... ако ползваш pullups/pulldowns за уарт-а и без кондензатори изобщо не се учудвай че понякога работи, понякога не работи.
Но мисълта ми беше че тоя проблем, всъшност, е грешна схема... а една грешна схема ще ти създава ядове на който и модул да я сложиш. Ако има модули които карат грешните схеми да работят правилно - да, и аз ще сменя телето ;-)

Пет Сеп 14, 2007 3:13 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Не се обиждам :) Не отричам собствената си некадърност :)
Мисълта ми е, че в този случай надали тя е била причина за сбъгванията на теленцето. Интересно би било да разбера какво всъщност ставаше, но надали. Наблюденията, които имаш са доста интересни и полезни. Сега, като се замисля - може и да е имало връзка с времето. Клетката обаче беше на 50-60 метра с пряка видимост... Освен това ако модула няма регистрация в мрежата, не би трябвало въобще да лъчи, камо ли да си вдига мощноста. Или в случаите когато седеше без СИМ-карта. pull-up, pull-down мисля че не бях слагал, във всеки случай това би трябвало да няма значение в случаите когато управлението беше от Питона :D А ефекта минута и половина пак си се проявяваше. Имаше го и на 862, и на 863 - още по-добре изразен :(

Пет Сеп 14, 2007 5:36 pm
Профил ICQ

Мнение 
Не знам... тва минута и половина е много странно време. Повечето неща в началото минават за 20-30 секунди, само картите са бавни, ама казваш крашва и без карта... Да нямаш някой скрипт да го мъчи нещо? Щото само за питона се сещам че толкова бавно може да бъгясва. Иначе другите проблеми на ниско ниво би трябвало да цъфнат доста преди минута...
Ако някога решиш да връзваш телето пак, му закачи и дебъг порта... По принцип като бъгясва от там изкарва доста грешки/ексепшъни... по надписите може и да се ориентираш къф му е проблема..

Пет Сеп 14, 2007 6:09 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Борил съм Телит, ако искаш можеш да го домукнеш някой път в Електронинвест да видим какъв е проблемът

Пет Сеп 14, 2007 7:30 pm
Профил ICQ
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Знам ,че поста ми е за 'Пазар' ама понеже аз не влизам там почти мисля ,че е по добре да драсна тука (или да дублирам)

GSM GR64/40 GSM GR64/40 60-pin Quad Band GSM, Integr. SIM - цена 78 евро в комет (без ддс) ~187лв

неразпечатан го продавам за 140лв. + антена и и фидер (и там са 20-30лв) към него

Пет Сеп 14, 2007 8:44 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
miro_atc написа:
@setoy, като казвам че 90% от проблемите са поради некадърност не съм искал да обидя теб или някой друг... Просто блатото е толкова дълбоко, че всеки може да затъне до шия... Поне аз доста съм затъвал поради собствената си некомпетентност и което е по-лошо - не мога да кажа че след като съм се борел с някои неща съм ги разбрал. На много места просто съм заобикалял проблемите по метода на руските братя Натъманенко и Нагоденко ;-)
Даже и това никак не е лесно, примерно избор на антени... или трябва да имаш достатъчно знания в тая магическа област, или просто като мен да имаш една торба антени и да пробваш и да пробваш...

За тая минута и половина съм чувал, но за щастие не съм я наблюдавал и се надявам да е само при 862 (с който не работя). За евал платките изобщо не разчитай - те се правят от хора, които едва ли разбират повече от мен или от теб... То дейташийтовете са грешни, пък кво остана за платките които даже май не се правят от Телит. Примерно старите версии на документацията предлагаше левел-шифтването на uart-a да се прави с отворен колектор и 47К. Да, ама тоя който го е писал тва нещо или не е знаел че вътре на RX-a има 33pF (поне при 864) или толкова му разбира главата, че предлага такава схема...
Възможно е на старите модули да няма EMI кондензатори и тая схема ще работи ама само в удобно за астролозите време, защото в дъждовно време примерно няма да работи.
По принцип проблемът на телетата е че RF-частта се прави на много умна и по някакъв начин се усеща когато антената връща и автоматично се намаля мощността. Това е кофти понеже много трудно се достига до екстремалните условия при които цъфват проблемите. С едни корейски модули бачках преди това - ами просто махам антената и всичко лошо което може да се случи се случва - консумацията скача на 4А и излъчва откъдето може и накъдето може... Всички проблеми изкачат веднага.
Докато с телит не е така... За да го накараш да вдигне мощността, трябва или антената да е специално избрана, или да е насочен по определен начин или както ми се случи последния път - в дъждовно време, явно тогава клетката нещо му разрешава по-голяма мощност... Та проблема беше че като вали и си вдигне мощността на една съседна платка всичко полудява... Върху съвсем къса пистичка с 50К pulldown замервам 2 волта. Леко намалява дъжда и проблемите изчезват ;-)
Та и твоя проблем... ако ползваш pullups/pulldowns за уарт-а и без кондензатори изобщо не се учудвай че понякога работи, понякога не работи.
Но мисълта ми беше че тоя проблем, всъшност, е грешна схема... а една грешна схема ще ти създава ядове на който и модул да я сложиш. Ако има модули които карат грешните схеми да работят правилно - да, и аз ще сменя телето ;-)

Е добре де.... Може ли една работа да се крепи на торбата с магиите и да иска супер знания, усилия и опит да я подкараш? И как да не я намразиш тогава или още по-лошо, да и вярваш?

Пет Сеп 14, 2007 10:24 pm
Профил WWW

Мнение 
Lupus написа:
Е добре де.... Може ли една работа да се крепи на торбата с магиите и да иска супер знания, усилия и опит да я подкараш? И как да не я намразиш тогава или още по-лошо, да и вярваш?

Еми не знам... магии, любов и омраза... тва е за сапунените сериали ;-) За такива като мен вариантите са 3:

1) Усвояваш целия материал и тогава знаеш кое, как и защо работи.
2) Ползваш изшлайфан модул и преписваш тествани схеми, без да пипаш нищо, щото като не разбираш всяка промяна е риск.
3) Ползваш евтин модул от сорта на телит и сам си правиш всичко. Естествено с много грешки и опити.

За съжаление първият вариант е непосилен за мен - имам доста празноти в аналоговата техника, RF, антени и т.н...
Вторият вариант е за хора които искат да направят нещо бързо и не искат да рискуват и могат да си ползволят по-скъпи модули.
Аз специално имах повече време за губене и затова избрах 3-я вариант, опарих се тук-там но поне научих най-елементарните магии в тая област. Сега, след като съм се бъзикал с бъгливите истории на телетата мисля че няма да ми е проблем да подкарам някой друг модул - да речем Сиеменс.
Така че минаването от 3-ти към 2-ри вариант спред мен не е проблем, докато обратно си мисля че е ;-)

Съб Сеп 15, 2007 10:30 am
Профил
Аватар

Мнение 
bateAz написа:
Борил съм Телит, ако искаш можеш да го домукнеш някой път в Електронинвест да видим какъв е проблемът

Нещата, за които говоря са отреди около година, съответния проект отдавна в ет*бан, и то не само поради техническите проблеми. Просто си споделях впечатленията. Не се очертава в близко бъдеще да работя с гсм-ски истории, ако се наложи, ще му мисля :) Но май ще съм по-склонен да пробвам друга марка... благодаря все пак за предложението :)

miro_atc написа:
Не знам... тва минута и половина е много странно време. Повечето неща в началото минават за 20-30 секунди

Определено си е странно.

miro_atc написа:
Ако някога решиш да връзваш телето пак, му закачи и дебъг порта... По принцип като бъгясва от там изкарва доста грешки/ексепшъни... по надписите може и да се ориентираш къф му е проблема..

Естествено, че го ползвах дебъг-порта. Дори и проекта ми беше доста напреднал - част от него на Питон, част от него на външен контролер, с разните комуникации, преди да почнат да проявяват странностите. Тогава почнах да махам все по-големи части, докато най-накрая не стигнах до извода, че всъщност модема си бъгясва - последното, което очаквах. Допълнително ме забави и това, че не е систематично във времето, налагало се е да го дебна и по цяла седмица... :x И всъщност ефекта е точно обратен - питонския скрипт си работи коректно, просто модема си губи комуникацията с него. По същия начин, по който си губи и комуникацията с UART-a, когато е стартиран без скрипт.

Телешка му работа :D

Съб Сеп 15, 2007 2:31 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 28 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2