Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
GSM комуникации (бивша "Дайте идея....") 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Yanek според твоя човек какъв е приоритета на GPRS-a?
При претоварване на системата каква е вероятноста да има проблеми и с GPRS връзката?

Пон Сеп 03, 2007 9:27 am
Профил

Мнение Re: Eh
plameniv написа:
Винаги праща потвържедение, като го получи в телефона се връща отговор че е доставено

Аз казах че въпросът ми няма нищо общо с темата а е чисто теоретичен... Наясно съм че праща потвърждение, както и че различните мобилни устройства (телефони, модули) могат по различен начин да го правят. Все пак има нещо като gsm-стек и предполагам че един от следните 2 вариант е препоръчителен (или по-масов)

1) Телефона получава sms, праща потвърждение и после съхранява sms-a на симката
2) Телефона получава sms, съхранява го на симката и после праща потвърждение.

Кой от двата варианта се практикува? Надявам се че е вторият, защото иначе се създават условия за дупка в надеждността ако мобилното устройство остане без ток точно след като е пратило потвърждение и преди да го е съхранило. Важно е за системи в които смс-а представлява някакво задължение... даже не е необходимо умишлено деяние, нормално е при слаба батерия като тръгне да предава потвърждението да клекне още и да се ресетне...

Пон Сеп 03, 2007 9:49 am
Профил
Аватар

Мнение 
@miro_atc
На въпроса ти може да отговори само човек, който се е ровил много надълбоко във фърмуера на някой телефон. Очевидно е, че второто ти предположение е по-логичното: приемане>запис>връщане на квитанция.

Пон Сеп 03, 2007 10:47 am
Профил WWW

Мнение 
Аааа логично да, а дали е так .. аз съм виждал доста по нелогични неща.
А относно това че застрахователите го скат не е никаква гаранция, смисълт на това не е да се намери токова застрахованото имущество, колкото да се удостовери че застраховката е била направена както му е редът. Банките за пример, много от тях са застраховани, но тов акоето застрхазователя иска е не само смешно, то е ... как да кажа .. убидно да се иска, но на застрахвателя не му пука че охранителната система която изисква може да попрчи на 80 годишна бабичка или 4 годишно дете ... на запад не е така, и ми праив впечатление че на запад повечето съоръжения оборудвани с подобни системи почват да позлват GPRS или други канали. Примерно anti-hijack системите, или системите за оказване на помощ.
Както ида е, не бих се доверил в никакъв случа йна един канал, камо ли ако той е само SMS

Пон Сеп 03, 2007 6:31 pm
Профил
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Според моя човек от Мтел, войса, CSD-то и GPRS-а също могат да се приоритизират. Ако разбира се може да се определи като приоритет. Нещата зависят от различни фактори: статистика т.е. за какво най-често се употребява дадена клетка (войс или данни) и/или желание на клиента. По този начин се приоритизира всяка клетка като се разпределят ресурсите (таймслотовете) между глас и данни. Съществува и войс приоритет за разни VIP персони и подобни.

Пон Сеп 03, 2007 7:33 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
От казаното до тук не може да се направи заключение че GPRS-a е по надежден като канал от SMS-a. Или поне аз не виждам логиката. Някой може ли ясно да формулира защо?

Пон Сеп 03, 2007 7:59 pm
Профил

Мнение 
Nikola Kirov написа:
От казаното до тук не може да се направи заключение че GPRS-a е по надежден като канал от SMS-a. Или поне аз не виждам логиката. Някой може ли ясно да формулира защо?

Наистина както изглежда цялата GSM мрежа, както и съпътстващите я технологии са доста несигурни, поне според посоката, в която тръгна разговора. :) Явно няма 100% сигурност нито в ГПРС-то нито в СМС-то. Все пак предпочитам навременната обратна връзка, дори тя да значи, че няма връзка. При смс-а има обратна връзка, когато е получен или след изтичане на времето му на живот. Определянето на последното, може да бъде проблем, особено когато става дума за системи за сигурност.

Пон Сеп 03, 2007 8:47 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Да при положение че има резервен канал за връзка наистина е по добре да има по навременна информация за осъществяването/неосъществяването на връзката. Но при липса на такъв алтернативен канал по мое виждане няма разлика дали ще се ползва SMS или GPRS. Прав ли съм?

Пон Сеп 03, 2007 8:59 pm
Профил
Аватар

Мнение 
@Yanek,
Извинявай за сравнението, но думите ти все повече ми звучат като сутрешно изказване на политик пред национална медия...

Пон Сеп 03, 2007 9:27 pm
Профил WWW

Мнение 
Lupus написа:
@Yanek,
Извинявай за сравнението, но думите ти все повече ми звучат като сутрешно изказване на политик пред национална медия...

Демек приказки без съдържание? :) Ами възможно е. Но, не съм политик. :toimonster:

Пон Сеп 03, 2007 10:11 pm
Профил ICQ

Мнение 
дяца, не се карайте!

В комуникациите има две невъзможни неща - едното да изградиш надежден канал, а второто е да направиш надеждна комуникация по ненадежден канал ;-)

Пон Сеп 03, 2007 10:27 pm
Профил
Аватар

Мнение 
нека някой форкне темата, че съвсем се отвя в друга посока.

Вто Сеп 04, 2007 12:14 am
Профил
Аватар

Мнение 
ДедоБоре написа:
нека някой форкне темата, че съвсем се отвя в друга посока.

Така е, отвя се. Едва ли след първите три поста информацията ще ползва питащия... :D
Но другата част на темата според мен е интересна и би могла да се отдели в нова тема, където диалога да продължи.
И за да не се разводнява темата в посоките: "Големи охранителни фирми и техните комуникационни канали и отговорности" и "Банки и други обекти от особена важност" ми се иска разговора да се съсредоточи върху:
1. Надежност, информативност и приоритет на четирите възможности за предаване на данни: voice, data-GPRS, data-CSD и SMS
2. Как една система ползваща GSM технологиите да стане по-използваема от по-голям кръг индивидуални клиенти и по-надеждна в ежедневната и употреба.
И нека не забравяме, че GSM технологиите са единствено достъпни комуникации за 99% от обикновените хора особено в отдалечените райони и малките населени места.

//Добавено
Ето малко инфо в смлян вид от първоизточника (от специалист, участвал в проектирането и изграждането на първата GSM мрежа в БГ - Мтел)
1. Voice, CSD и GPRS ползват един и същ канал и таймслотове за връзка в базовата станция. Приоритет винаги има Voice, след това се подреждат GPRS и CSD. Ако всички таймслотове са заети с voice, връзка по CSD или GPRS не може да се осъществи. При едновременно постъпване на заявка за voice и GPRS, приоритет отново има разговора. В някои случай може да се изгради връзка по GPRS и сървъра, но тя стои в режим на изчакване докато не се освободи канал от разговор, за да се осъществи реално предаване на данни.
2. Скоростта на GPRS може да бъде в границите 2,4-64Kb, като горната граница почти не се постига в реални условия. Скоростта на CSD може да се движи в границите 2,4-9,6Kb, но горната граница се постига само при много високо ниво на сигнала и качествена връзка. В противен случай започват повторения и тя пада рязко. Желателно е връзката по принцип да се изгражда по default на 4,8Kb. Тогава е по-стабилна.
3. SMS не ползва таймслотовете, а служебния канал. Даже станцията да е натоварена на 100%, той винаги се изпраща в SMS сървъра. Там чака връзка с реципиента. Ако той е включен и е в обхват SMS му се доставя веднага, даже и да е оставен на гласова поща, със спряно позвъняване, забрана на входящите повиквания и прочее рестрикции. Ако реципиента си е спрял телефона или е извън обхват, SMS чака в сървъра той да се появи на линия и му го праща веднага.
На практика това означава само едно - SMS-ите имат най-висок приоритет.

Вто Сеп 04, 2007 8:24 am
Профил WWW

Мнение 
Е, явно има мрежови полтъргайсти, щото ако нямаше по твоите думи всички СМС-и ще пристигат навреме, а както казах на мен, а и не само, се е случвало да има забавяне с часове, въпреки наличието на обхват. За CSD от 3 год. и повече не е имало случай да не успея да направя конекция (по вина на Мтел) от третия път(в най-лошият случай). ГПРС-то е в процес на разработка, но предполагам, че нещата там ще изглеждат много по-добре.

Вто Сеп 04, 2007 3:51 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
LUPUS, прав си, но си има особености: SMS има най-висок приоритет НО само между сървърите на оператора и мобилното устройство. Колко време ще се забави "обработката" там - Божа работа е. GPRS има нисък приоритет, но не се задържа в оператора ( то няма и как ).

Вто Сеп 04, 2007 4:40 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 34 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща