|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 1:10 am
Програмируемо запалване за мотоциклет
| Автор |
Съобщение |
|
Комбинатор
Ранг: Новодошъл
|
ето една примерна таблица от сайта
|
| Пет Авг 31, 2007 11:42 pm |
|
 |
|
marian2784
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 1:51 am Мнения: 61 Местоположение: италия (за сега)
|
да за същата схема става на въпрос.това което не ми хареса е че изходния сигнал не променя момента на появяване ,запазвайки дулжината си ,а винаги свършва заедно с падащия фронт на входния сигнал, според мен нещо не е както трябва,не претендирам че разбирам ама много странно ми се видя или поне раязлично,знам ли да кажат по-запознатите в областта тук поне има такива
|
| Съб Сеп 01, 2007 1:47 am |
|
 |
|
Комбинатор
|
Опитай симулация при 2Hz i 200Hz
ако променя началото на предния фронт тогава това е схемата CDI
ако променя задния фронт на изходния импулс спрямо импулса на датчика , зарежи я
|
| Нед Сеп 02, 2007 2:15 am |
|
 |
|
marian2784
Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 1:51 am Мнения: 61 Местоположение: италия (за сега)
|
абе тя променя предния фронт ,но не променя края на импулса той свършва винаги при началния фронт на следващия оправляващ импулс и така импулса става много дълъг като за TCI не като са CDI това е което ме притеснява,а и тая работа със смяната на режимите не се получава,хубаво ще е ако успея да променя кода на моята но май няма смисъл от това,интересува ме как се променя тгъла на запалване спрямо температурата при двутактовите
|
| Нед Сеп 02, 2007 5:27 pm |
|
 |
|
Комбинатор
|
Значи аз имам малка представа от този тип:
1.Непосредствено преди палеца (или N/S крайщата на магнита) закр на кол. вал да премине през датчика на HALL, преминава през една бобина
която зарежда кондензатора ти на еди колко си волта.
2. След преминаването на палеца(или N/S крайщата на магнита) закр на кол.вал през датчика на HALL МК трябжа да исчисли кога да се подаде
искрата.
3. Продължителноста на отпушването на тиристора в твоя случай , не е от значение,разбира се доколкото да не пречи на следващото зареждане на
кондензатора.
4.Импулса за искрата се получава в момента на отпушване на тригера (тиристора), и мисля че не му дреме колко ще стои отпушен
след като бобината е отдала искрата (разбира се не толкова дълго че да окъсява следващото зареждане на кондензатора , може да е дори по голам от 50%. от периода).
Познанията ми стигат до тук.
Доколкото испреварването на запалването от ГМТ в такт компресия и зависимоста от температурата на двигателя.
Чесно не знам, имам много схеми на мотори но температурни датчици не съм срещал. Срещал съм потенциометър на оста на карбураторите , които дава на IGNITION-а информация колко е отворена гаста, но за температура.....
|
| Пон Сеп 03, 2007 3:17 pm |
|
 |
|
marian2784
|
даде ама това колкото да не пречи на следващия импулс като стойност във времето колко милисекунди е горе долу
|
| Съб Сеп 08, 2007 2:23 am |
|
 |
|
plameniv
Ранг: Форумен бог
|
 Хм
Мисля че пропускаш един съществен момент където си в грешка, за да получиш достатъчна енергия в искрата, тиристор или полеви транзистор който е свързан на бобината трябва да стой отпушен минимум 1милисекунда , за да може да се натрупа достатъчна енергия в бобината , по малко от това време не е препоръчително , по скоро може да се каже че не е важно колко време е запушен транзистора, защото искрата идва веднага след като се запуши транзистора а не когато се отпуши !!!
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Съб Сеп 08, 2007 3:23 am |
|
 |
|
Комбинатор
|
Дай да не се учим на елементарни неща, 20 минути загубих да извадя това. елементарна и най -първична схема на магнет.
Да точно колко еди колко си секунди след началния момент на отдаването на енергия Cap. в Индуктивна и драдрадрадрадра
в крайна сметка цялата шибана схема е да даде само една искра. В тоя случай искрата се получава веднага (или с някакво минимално закъснение
зависещо от един LC верига)....... Абе човека иска да си направи моторетката с CDI ,а ако се откаже от тази схема има други.
В свободното си време вместо да пие една бира, е предпочел да се позабавлява с едно запалване. Кво има да задълбаваме в неща дето ги интересува само професионалистите. Мислиш ли че знам формулата за исчисляване на времето на зареждането на бобината от определения кондензатор или пък резонанса на този кръг. Ако опра до това има книги ще погледна и ще прочета препиша и пресметна.
НО СПЕЦИАЛНО ЗА СХЕМАТА ТВЪРДЯ ЧЕ ТИРИСТОРА КАТО СЕ ОТПУШИ (разбира се има време на отпушване) СВЪРЗВА НА
късо 2-та края на товарната бобина и на кондензатора(който е зареден ) и това което се получи в резултат на тази връзка( по любов или не)
се получава едно колебателно затихващо лутане на енергията..... и чесно, неините мили микро и не знам кви си секунди не ме интересуват.
Зачи дали тиристора ще е отпушен 1мс или 10мс какво толкова ще е от значение когато кондензатора се е испразнил в бобината (примерно за 0.5мс)в момента на отпушване на същия тиристор.Наи малкото е свеща да прецърка още един два пъти , докато затихне LC генерацията или докато не се запуши тиристора
|
| Нед Сеп 09, 2007 10:31 pm |
|
 |
|
kasparov
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
То балканчето си има магнет, тъй че и на такъв вариант може да се мине, тъкмо няма да прави преобразувател.
Как обаче се решава въпроса с регулиране на предварението в този вариант?
|
| Нед Сеп 09, 2007 11:50 pm |
|
 |
|
plameniv
Ранг: Форумен бог
|
 Хехе
То си има магнет ама няма тиристор и електроника там, просто има едно обикновенно чукче дето върши тази работа , и през повечето време бобината стой под напрежение и понеже имаш само 2 такта тя пече яко и се сменя на годината някой път по няколко пъти
В тия неща са много важни времената, ако ти не подаваш където трябва искрата си загубен , ако не си натрупал достатъчно енергия пак си загубен, ако сложиш тиристорно запалване все едно имаш бомба със закъснител, първо може да не ти стига тока на тази въшка да зареди достатъчно кондензатора и да нямаш пак искра, второ ако си успял все пак след известно кратко време пък ти заминават първо свещите после пък бобината заради доста по високото напрежение което подаваш..
Не е нужно да си професор да ги знаеш тези неща , за тази цел хората са измислили комутаторите с транзистор, хем нямаш прекалено високо напрежение на изхода да не ти изгорят свещите или бобината, хем нямаш проблеми с чукчета да нагарят.
Така че ако иска да е всичко 6 да отиде до ена морга и да си вземе един комутатор за 5лв и ще си реши проблема , това е най простото решение повечето работят с датчик на хол.
Ако не знаеш датчика на хол подава сигнал на комутатора кога да започне зареждането на бобината и след определено време пуска искра, вътре има просто един обикновен чакащ мултивибратор, функцията на тази джаджа е да не държи бобината 90% от времето натоварена, и когато спреш и си на контакт да нямаш консумация от 2-3А и да се чудиш защо гори често бобината .
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Пон Сеп 10, 2007 12:31 am |
|
 |
|
kasparov
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
 Re: Хехе
Тук говорим за зареждане на кондензатори, не за зареждане на бобини. Ако прочетеш цялата тема от началото, може и да разбереш за какво се говори.
|
| Пон Сеп 10, 2007 12:18 pm |
|
 |
|
SHPEKA
|
Вижте това : http://www.transmic.net/dc628.htm
Искам да си направя едно такова за 50 кубикова моторетка, но възникват няколко въпроса.
1) 3446 -> 13020rpm това дали означава, че оборотите паднат ли под 3446 в минута мотора ще огасне?
2) Някаква идея как да заместя Power supply for Cold Cathode Fluorescent Lamp със нещо друго??? Нещо DC-DC конвертор???
Благодаря предварително.
|
| Вто Дек 04, 2007 5:02 pm |
|
 |
|
marian2784
|
1.не това значи че от там нагоре пика започва да ти дърпа запалването напред
2.виж в темата
|
| Сря Дек 05, 2007 1:54 am |
|
 |
|
SHPEKA
|
Нито един от вас не постна една схема с кода за процесора и с впечатления. Само си чешете езиците. Аз също искам да направя запалване за 50сс 2Т мотор. Там нямам бубина, даваща 200 волта, затова ме интересува DC-CDI. А и за тази машинка ще е добре да се променя кривата от 0 до максимум обороти, а не от 3000 нагоре.
|
| Сря Дек 05, 2007 10:43 am |
|
 |
|
marian2784
|
|
| Чет Дек 06, 2007 2:08 am |
|
|