Отговори на тема  [ 48 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Програмируемо запалване за мотоциклет 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Програмируемо запалване за мотоциклет
захванъл съм се със CDI за двутактов мотор което да се управлява от един PIC контролер.започнах от силовата част-генератор на високо напрежение с тиристорен ключ,но се оказа че когато схемата работи на тестов режим на около 50 херца искрата е много слаба(тънка),някой знае ли схема на генератора която да докарва поне 300 волта не ми трябва да е мощна,поне не много.
ако има още някой който се е захванал с това може да разменим някоя идея

Прикачени файлове:
cdi_ig10.jpg
cdi_ig10.jpg [ 49.9 KiB | Прегледано 6481 пъти ]
Пон Авг 20, 2007 2:06 am
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Схеми в нета има много, просто правиш кой да е DC/DC от 12/300 логично е да работи на висока честота. Мощноста на искрата зависи от кондензатора в който натрупваш, а пък самото DC/DC трябва да може да осгури достатъчна мощност за да се зареди този кондензатор м-у две искри. Но се чудя защо правиш тиристорно, вземи си една читава бобина за кола и това ти е достатъчно. Ако мотора е с повече от един цилиндър сложи на всеки цилиндър по една бобина, ама тиристорно ....
При двутактовия свеща получава малко повечко нагар от маслото, но това няма да е проблем. При мен разхода на масло е доста висок, и то си се изгаря, но нямам никакъв проблем със запалването с нормалнте бобини които си работят на 12 V. То там предполагам е на 6 V система, но има и такива бобини читави.

Пон Авг 20, 2007 8:43 am
Профил
Ранг: Почетен член

Мнение 
Този преобразувател ми се вижда прекалено елементарен, например няма никаква стабилизация на изходното напрежение, а и напрупващия кондезатор не е голям.
Аз преди години съм правил това:
http://www.chipinfo.ru/literature/radio ... 38_40.html
и останах доволен, нищо че е с железен трансформатор за инвертора.
Относно това, дали да е транзисторно или тиристорно, мисля че второто би било по-икономично като сумарна консумация ( особено при ниски обороти) и по универсално към използваните бобини. Транзисторното пък си има и то предимства, искрата е "по-топла".

Пон Авг 20, 2007 11:38 am
Профил
Аватар

Мнение 
ToHu написа:
Но се чудя защо правиш тиристорно, вземи си една читава бобина за кола и това ти е достатъчно. Ако мотора е с повече от един цилиндър сложи на всеки цилиндър по една бобина, ама тиристорно ....

Ами ако колата е с дистрибутор, т.е. не е както при тебе на алфата бобина в/у свещ, то най-вероятно е бобината да е гола, без комутатор. Така, че комутаторче така или иначе трябва да си направи някакво.

Пон Авг 20, 2007 5:12 pm
Профил

Мнение 
ами според мен колкото е по-просто едно нещо толкова по-малко неща могат да се развалят или изгорят,затова избрах тази схема.в неработещо състояние имам около 280 волта ноколато почна да генерирам искра пада много почти 100 волта при 50 херца.не иска да използвам бобина от кола,защото искам да постигна някаква универсалност,а и имам облог,че ще мога да го монтирам и на едно балканче 50 и трябва да докарам малка консумация,защото то няма акумолатор.сега ползвам бобина от скутер тя е със 0.7 ома съпротивление,не знам много или малко е това,но такава ми попадна под ръка,кондензатора който ползвам е 1 микрофарад и резистора R1 е 10к така повдигнах малко напрежението на изхода.

Пон Авг 20, 2007 8:33 pm
Профил

Мнение 
marian,
сам виждаш че с толкова малко елементи резултата не е задоволителен. Това на твоята схема е блокинг генератор, който работи на принципа на насищане на магнитната сърцевина, т.е. мощността ще зависи много от рамера на магнитопровода. Освен това, не ми харесва това двуполупериодно изправяне във вторичната намотка. На изхода на трансформатора имаш, в едната посока - кратки високоволтови импулси, в другата посока - мощни, но нисковолтови импулси. Обикновено се използват високоволтовите (обратноходов инвертор) импулси, и получаваш високо напрежение, но с мека характеристика, чрез еднополупериодно изправяне.

Захранването от къде ще се вземе, и дали ще стигне като се запали фара, балканчето е с магнетно запалване и бобината за него няма да може да се използва в този случай.

Пон Авг 20, 2007 9:31 pm
Профил

Мнение 
Ами като начало кондензатора ти както писаха по-горе е малък. При бобината е интересно и какви са и първичната и вторична индуктивност.
Иначе комутатор е едно, тиристорно запалване е друго.

Пон Авг 20, 2007 9:34 pm
Профил

Мнение 
ами аз затова избрах тази схема заради малката и консумация,заради слабото захранване на балкана,тя е направена да се ползва в радиоуправляеми модели с двигатели с вътрешно горене,като се захранва от зареждаеми батерий.
за по-голям мотор щях да използвам бобина от кола с транзисторен ключ,а за скутер е още по лесно повечето имат високо волтов генератор в магнета си,но за балкана трябва да използвам някоя схема с малка консумация.
знам че не мога да получа голяма изходна с малка захранваща мощност ,но имам ограничения затова е всичко

Пон Авг 20, 2007 11:13 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ToHu написа:
Иначе комутатор е едно, тиристорно запалване е друго.

Така ли стана. :D Каква е разликата?

Вто Авг 21, 2007 8:48 am
Профил

Мнение 
Под "комутатор" обикновено се разбира формировател на импулсите от датчик на Хол или индуктивен датчик , + силов транзисторен ключ, които като цяло заместват чукчето в традиционната система за запалване. Енергията за импулса се получава от нарастване то на тока в първичната намотка на бобината, пораждащо съответно нарастване на енергията на магнитното поле, което при прекъсване на тока, се преобразува в електростатично, като на изводите на първичната намотка се получава високоволтов импулс 300-400 Волта, трансформиран във вторичната намотка до 30 киловолта.
При тиристорното запалване имаме двустепенно преобразуване, първо от 12 на 300 волта, после от 300 на 30 000 волта, чрез заряд на кондензатор, който се разежда през първичната намотка на бобината.
Втория начин ми се струва по ефективен, но не получи разпространение при серийното производство. Когато разполагаш с 100 kW мошност, явно не е определяща икономията на 20-30 вата. На алтернаторите също не се обръща внимание, че работят с кпд 50%.

Сря Авг 22, 2007 12:19 am
Профил

Мнение 
marian2784 - само ми не е ясно сто трябва да се открива наново велосипеда след като ве4е го има........
Като наи елемнтарно ре4ение -иди си си купи един комутатор за кола или мотор / наи мног 20 лева са /и с бобинката от скутер4ето в 99% сте стане.

Съб Авг 25, 2007 11:20 pm
Профил

Мнение 
ами не че се заяждам ама първо с тая бобина няма да стане,защото е изчислена да дава искра когато и се подаде поне 150-200 волта
и второ ако сложа и бобина от кола колко ток ще харча 7-8 ампера или бъркам?

Съб Авг 25, 2007 11:55 pm
Профил

Мнение 
Няма начин да не харчиш ток, колко зависи, това дали ще повишаваш на 200 или ще комутираш директно 12 е все там, самия преобразувател гълта ток, има си КПД. В никакъв случай не може да се разчита на акумулатора, нормално ток се черпи от алтернатора, акумулатора по прицип е смао за палене, и един вид .. резервира в моментитев които генератора не осигурява нужното захранване.
Не знам дали има бобина проектирана за 200 В входноповечето нормални бобини си работят на напрежението на акумулатора. Със съвременната електна база няма нужда да пускаш високо напрежение на бобината, аз не знам да има в момента кола която серийно да се прозвежда с подобен тип запалване. Според мен просто ти трябва читава бобина.
А относно схемата . малко не ми е ясно къде с епозлва в радиоуправляемите модели, там двигателите не са с искрово зпалване, поне едно време не бяха ... там имаш свещ която се поддържа загрята от самото горене, горе долу ефект като да т рпегреят свещите .. спираш тока но двигателя не спира.

Относно балкана .. абе тия балкани не бяха ли с магнет ?

Нед Авг 26, 2007 12:26 am
Профил

Мнение 
тая схемка примерно харчи около500-600mA даже ако видиш е за 5 волта
ами ползват я за двигатели които работят и на бензинили някаква ткава смеска ама има и по 60 кубика със свеш като за резачка,то сигурно и двигателите са такива,а там всичко е на батерия (зареждаема)
затова се спрях на тази схема

Нед Авг 26, 2007 12:43 am
Профил

Мнение 
Ами при 500 мA особенно от това нискочестотно стъпало не знам каква моюност може да изкараш, честно казано мързи ме да смятам каквамощност ще ти трябва, а и за целта трябва да се знае индуктивноста на бобината, но ми се струва че тия 5-6 Вт дето ще извадиш от 12 В (да не говорим че на ниска честота яма да са повече от 3-4) няма да стигнат за бързо зареждане на кондензатора м-у две искри. Двигателя е двутактов, при 3000 об/мин имаш 1500 импулса или 25 Хц, в най-добрия случай за заряд на кондензатора ще имаш неповече от 40 mS, реално няма да е така ама нищо, та ако кондензатора е 47 uF и предположим че се разрежда до 2/3 от началното напрежение, което да речем е 300 V, т.е. кондензатора се разрежда до 200 V, за 40 ms трябва да го заредиш отново до 300 V. Да вземем най-елементарното изчисление I=C* dV/dt, C = 47e-6 , dV=100 , dt = 0.04
I = 47e-6*100/0.04 = 0.1175 A което при 300 V са си 35 W.
До коко е точна тая сметка не мога да ти кажа, значи времето в никакъв слуай няма да е 40 мс, ще е от сорта на 10-15 не повече, и то при тези обороти. От друга страна нямам представа каква е индуктивноста на бобината, кондензатора може и да не се разреди толкова, но те двете неща се компенсират. при по високи обороти времето за заряд на кондензатора ще е още по-малко .... Сложи нормален DC/DC конвертор и тогава продължи с опитите.
По спомен един познат си рпави запалване, но за 4 цилиндрова Yamaha, направи го тиристорно. Преобразувателя беше с 3842, а магнитопровода не беше никак малък, да не те излъжа но нещо от сорта на Е32 май беше, по спомен вече, може и по-малък да е бил малко, но и Е25 са си 100W, веро че там е до 16.000 rpm но ...

Нед Авг 26, 2007 12:42 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 48 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща