|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 9:16 pm
| Автор |
Съобщение |
|
milenjs
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
 Пробиване на плексиглас?
Колеги, налага ми се да направя 200-300 отвора ф10 на плексиглас, от този матовия от който правят рекламите. Пробвах с свредло заточено за ламарина, получава се но се иска адски много внимание за да не стане фал. Ако е за 10-на дупки добре, но при тази бройка ако на последната се счупи... и хайде отначало
Ако някой знае някакви тънкости и методи да сподели нещо 
|
| Пет Авг 17, 2007 6:31 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Първо се разпробива с по-тънко свредло,после с голямото 
|
| Пет Авг 17, 2007 7:26 pm |
|
 |
|
3aek
|
лазер?
|
| Пет Авг 17, 2007 8:20 pm |
|
 |
|
milenjs
|
Ако е за лазер операцията е безсмислена, ще пробвам първо как ще се държи първо с малкия свредел после с по големия, нещо ми се върти в главата по термичен начин ама....
|
| Пет Авг 17, 2007 9:14 pm |
|
 |
|
kasparov
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
Пробвай да стегнеш плексигласа между 2 плоскости МДФ 10-12 мм и смело пробивай със свредел за метал.
Предполагам че дебелината на плексигласа ти е 3-4 мм, и ако дупките са близо една до друга, се пропуква , при излизане на свредлото.
При по-големи отвори ползвам нещо като тризъбец, заточен специално, с голям заден ъгъл на рязане. Средния зъб пробива централен отвор за водене, а от двата крайни единия реже по периферията а другия зачиства (освобождава) периферния сряз от вътрешната му страна. В такава последователност трябва да се показват при изрязване на отвора, т.е. най напред върви водещия, ... и ест. на бормашина.
При тези високи температури за плексигласа е по-добре, щото е по пластичен и по-малко ще се пука, но не трябва да се допуска пък разтапяне при пробиването.
|
| Съб Авг 18, 2007 2:01 am |
|
 |
|
ji4ka
|
Купи си свредло тип "Елхичка" - подходящо е за пробиване на големи отвори в листов материал до 3мм. Струва 40лв но пък има 9 размера 4,6,8,10,12,14,16,18,20. Прави доста чисти отвори. Няма ги тия разрушителни сили както при големите свредели . За ламарини пък е идеално.
Рядко се намира по магазините. Аз си го взех от Габрово - "Енев-Пилана"ООД, 066/800250 ,бул."Столетов"131 (до з.Болшевик).
Ще ти пратят и по куриер предполагам.
|
| Съб Авг 18, 2007 12:47 pm |
|
 |
|
milenjs
|
Благодаря за идеята, не бях се сетил за този тип свредла въпреки че в Италия пластмасата я пробивах точно с такова - нещо като конус с режещ ръб, награфен на 6-7 размера. Правеше идеални дупки и в мека пластмаса - не дърпа към края.. Благодаря на жичка за телефона, още в понеделник си поръчвам и ги мятам 
|
| Съб Авг 18, 2007 1:08 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Това свредло е одходящо за пластични материали и ламарина, за плексиглас има едно съмнение че няма да стане. Значи при плексигласа важно е как е заточено свредлото, какви са оборотите и какво е подаването, също и на какво пробиваш. Ако пробиваш на машина със стойка и добре заточено свредло на високи обороти едва ли ще имаш проблеми. Плексигласае твърд материал, за него ти трябва свредло със голям ъгъл на заточване. Пробиването на по малка дупа преди голямата няма да помогне много, даже може да е проблем, защото може много рязко да захапе свредлото и тогава гарантирано е счупен.
Колегата който предложи да го сложиш м-у две дъски е много прав, това е доста сигурен начин за пробиване на плексиглас. Моще да ползваш и бор корона, но трябва да е с малки зъби. Тва м-у дъските работи, освен това самия пакт трявба да е добре закрепен. Ако имаш колонна пробивна машина ще стане най-добре.
А относно идеята с лазера .. наистина е най-бързо и надеждно, 300 отвора са си играчка, разчертаване, пробиване ... а иначе рисуваш си го в корела, носиш и след 2 часа си готов.
|
| Нед Авг 19, 2007 8:41 pm |
|
 |
|
bongo-bongo
|
Днес се набутах с един плексиглас... Мен всъщност полистирол ми трябваше за да правя няк'ви що-годе прозрачни кутии ама не намерих. Плексигласът ми излезе много скъпо и се оказа доста по-труден за обработка. Странно, но досега не съм имал много вземане-даване с него
- какъв е химичният му състав, че не помня пък и е трудно за откриване?
- как се реже без специален "плексигласов" инструмент?
- с какво се лепи?
Днес нямах много време, първо пробвах да го надрасквам с различни остриета и да го чупя ама не става. Пробвах и на триона (с "водно" охлаждане) ама е мнооого бавно. Накрая го нарязах с ъглошлайфа обаче ми се струва тъпо пък и иска "да не дишаш".
За лепене пробвах всички достъпни разредители и накрая използвах силикон
Как да се белосвам по-малко следващия път?
Edit: Забравих да кажа, че имам подръка предимно металообработващи инструменти.
_________________ Тя простотията по хората ходи
|
| Съб Яну 17, 2009 7:39 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
 |  |  |  | bongo-bongo написа: Днес се набутах с един плексиглас... Мен всъщност полистирол ми трябваше за да правя няк'ви що-годе прозрачни кутии ама не намерих. Плексигласът ми излезе много скъпо и се оказа доста по-труден за обработка. Странно, но досега не съм имал много вземане-даване с него - какъв е химичният му състав, че не помня пък и е трудно за откриване? - как се реже без специален "плексигласов" инструмент? - с какво се лепи? Днес нямах много време, първо пробвах да го надрасквам с различни остриета и да го чупя ама не става. Пробвах и на триона (с "водно" охлаждане) ама е мнооого бавно. Накрая го нарязах с ъглошлайфа обаче ми се струва тъпо пък и иска "да не дишаш". За лепене пробвах всички достъпни разредители и накрая използвах силикон Как да се белосвам по-малко следващия път? Edit: Забравих да кажа, че имам подръка предимно металообработващи инструменти. |  |  |  |  |
1. Истинското название на плексигласа е доста дълго - полиметилметакрилат.
2. Реже се добре с лист от ножовка, зеге, лентовоотрезна машина със ситни зъби, фреза. Може и с надраскване (дълбоко) от двете страни, но за не много дълги детайли.
3. Лепи се добре с хлороформ или дихлоретан.
|
| Съб Яну 17, 2009 8:01 pm |
|
 |
|
bongo-bongo
|
Аха, затова е скъп. Обаче рязането с ножовка не е прецизно, с ленторезната (поне нашата) е бавно пък не ми се хаква, с надраскването така и не можах да го счупя напълно дори с ъглоогъвачката за ламарина пък и "разрезът" не е плосък. Ще си карам на ъглошлайфа, има един с регулируеми обороти дето се чудих за к'ъв му са. А тези хлоро-разредители ги търся отдавна... Май ще мина на епоксидна смола или нещо полиестерно/полиуретаново.
_________________ Тя простотията по хората ходи
|
| Съб Яну 17, 2009 8:44 pm |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
При рязане на плексиглаз проблема е в загряването.
Охлаждането с вода или спирт не работи при по дълбоки срезиве.
Правилното решение е ползването на лубрикант (смазка - обикновено машинно масло), тъй като загряването е в резултат от триенето , не от самото рязане. Материала е мек, и се реже с малко енергия (отделя се малко топлина), но еластичността му притиска нережещите повърхности на инструмента и отделената топлина стопява материала, залепва го за инструмента, и става лошо. Маслото решава този проблем, и освен това позволява по-високи скорости, което дава и по-добри повърхности след рязането (пробиването)
|
| Съб Яну 17, 2009 11:17 pm |
|
 |
|
E1
Регистриран на: Нед Юли 22, 2007 8:57 pm Мнения: 607 Местоположение: Белград
|
Плексигласът е много чуплив. Аз ползвам PVC. Почти няма външна разлика, но PVC-то е по-гъвкаво(не че и то не се чупи, де)
|
| Съб Яну 17, 2009 11:38 pm |
|
 |
|
spotlite
Ранг: Минаващ
|
 Re: Пробиване на плексиглас?
Колега, ако имаш път към Пловдив, ела да ти го резнем на CNC рутера.
Тва на ръка да го правиш си е чисто изтезание! Има много голям рист да го прецакаш, а и отворите едва ли ще ги направиш толкова точни.
Аз го режа тва чудо с фрезер за алуминий (с един режещ ръб) и то на няколко паса по малко, защото гадния плексиглас много обича да се топи и полепва по фрезерите.
Имаш една тема тук за фреза, която беше почнал да си правиш.
Аз оставих преди малко коментар, ако не те притеснява да го прочетеш и отговориш.
Успехи.
P.S. Малиии, чак сега забелязах че темата е пусната преди годин и половина. Предполагам че вече човека си е отрязал плексигласа... 
_________________SKYPE: simeon-k E-Mail: spotlite@abv.bgwww.mtech-bg.com
Последна промяна spotlite на Нед Яну 18, 2009 12:32 am, променена общо 1 път
|
| Нед Яну 18, 2009 12:27 am |
|
 |
|
ji4ka
|
С ръчно зеге пробва ли? Обаче с ножче за метал, и да е с регулируеми обороти. Нямаш ли жица за огъване , може да пробваш да го разтопиш с нея , но пак ще е бавно.
|
| Нед Яну 18, 2009 12:29 am |
|
|