Отговори на тема  [ 36 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Тинол, покупка???? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Тинол, покупка????
Бе хора как си пазарувате тинола. Аз си имах едни запаси от доста време. Никога не съм се замислял за характеристиките му, преди да доиде момента когато свърши. Беше 0,8мм малко дебел ама работеше много добре, даже и 0,5мм растер с повече внимание си се поеше, капката беше много добра. Сега тръгнах да си пазаря нов. Първо взех един 0,5 мм Sn63/Pb67, flux 0,8%. Не беше евтин (от Комет) - пълно дърво. Топи се на горе долу същите градуси, ама става само за непретенциозна работа, капката му не се оформя добре и при финни SMD-та прави гадни къси, които нещат да се разделят. В комет ми казаха че вътре бил с колофон. Хубаво викам, давайте некъв по скъп. Следващия беше 0,7мм Sn63/Pb37, flux 1%, дето вътре бил с флюс???? Ами малко по добре е, ама като че ли иска малко по-висока температура - А това ми скапва човките. Абе стария си беше най-добър - ама е много стара макарата чете се само:
L-Sn60Pb Zh
F-SW26 2,5

Кво трябва да значи - незнам. Какво да си купя? Че ми писна от експерименти - не са евтини.

Пет Мар 25, 2005 12:31 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ами и аз се сдобих с една макара тинол точно от Комет. :) В сравнение с турските боклуци, с които работех преди това, този ми дойде много добре. И като го сложиш е някъв лъскав, красива работа. :) Но наистина има кофти тенденция да се сливат съседни спойки и става неприятно. За това - където се налага нещо по-финно, се полива обилно с колофон, който си го имам отделно. Малко неприятно мирише, но нали трябва работа да се върши. :)

Пет Мар 25, 2005 12:46 pm
Профил
Аватар

Мнение 
В магазините на CONRAD има много добър тенол, 0.5, 0.7, 0.8...Нашия е оттам, идеален е за SMD-та...марката му е SOLDEX - TIN/LEAD - 60/40. Това го пише на макарата.

Пет Мар 25, 2005 2:58 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Колко му е цената на ролка? Че аз събрах вече 4 макари на бюрото и шефа ще ме бие.

Пет Мар 25, 2005 5:27 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
не искам да те плаша, но проблема с тинолите става страшен напоследък. с тия безоловни технологии съвсем се уляха с цените.

аз ползвам "Alpha-fry" 60/40 или 63/37 с поне 2.2% флюс. последния е малко по-добре за финни работи. първия е за трафове, куплунзи и т.н. цената е ~50 кина на кило. не, че ти ги препоръчвам, но всички други има по-малки и или по-големи странични ефекти.

има и безоловен 98/2 калай/сребро. >120 кинта килото. но трябва да си вземеш поне една ролка ако другите неща по платката са с безоловна паста поени (говоря за SMD).

много зависи дали и какво миеш платките. получават се различни окиси, които са адски неприятни и понякога вредни.

Пет Мар 25, 2005 6:08 pm
Профил
Аватар

Мнение 
А за конвенционален монтаж, коя дебелина е най-подходяща?

Пет Мар 25, 2005 6:41 pm
Профил
Аватар

Мнение 
1mm или 0.8mm
не че не става и с 0.5 или 1.5 :wink:

Пет Мар 25, 2005 7:19 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Абе явно си требва повечко флюс да има. Дедо, ти откъде пазаруваш. Половин кило ролки има ли?

Пет Мар 25, 2005 7:50 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Аз съм много доволен от тинола който си купих преди време от Транс електроникс. Производителя е Alphametals, 1.0 мм, Sn60PbCu2 Zh. За финни работи ползвам тинол 0.3, 0.4 пак на Alphametals със същото съдържание и течен флюс на Велер (Flux-set 51301699). Тънките тиноли и течния флюс ги купих от представителството на Велер.

Пет Мар 25, 2005 8:22 pm
Профил

Мнение 
Аз ползвам 0.8 и 0.5, от комет, ама не знам каква марка. Но имат един седи много лъскав на ролката, доста е гаден. А у нас си имам две макари. Една голяма, незнайно каква марка но е добър, а другият е малайзийски, много читав, че и ароматизиран готино.

Пет Мар 25, 2005 10:00 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Използвам тинол 0.8mm, 2% flux, 60sn/40Pb на ASIA GENERAL ELECTRONICS. CO. LTD, много е качествен, за SMD също много добре се работи с него, не се разлива по съседни пътечки или контактни площадки. Купувам го от Квазер Електроникс. Тинола на SOLDEX ( турския ) е гола водица, не само, че не запоява ами и мирише гадно.
Преди 6 години си купих от Конрад един елементарен поялник за 3лв, 40W/220V, без регулатор на температурата, просто дръжка с нагревател, ей така да имам един за всеки случай. Оказа се "желязо", не подбирам тиноли и флюсове за него, човката не е мръднала, не прегрява, въобще за тия пари се оказа много добър. След това на 2-3 пъти виждам уж на външен вид и цена в Конрад същите, но изкарват 2-3 дена след което ги изхвърлям. С този "желязото" си правя SMD спойките в къщи. Едни познати маат с някакви Велери от бай Тошово време, дето не си знаят годините и на година по 3-4 пъти им сменят човките. Адска експлоатация пада.

Последна промяна на Сря Дек 14, 2005 8:34 pm, променена общо 1 път

Съб Мар 26, 2005 12:42 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Стига бе човек. Под SMD вече не разбираме резистори 1206. Мен ми се налага да работя 0603 и чипове растер 0,5mm. Какво желязо, какви 3лв. И аз карам на един Велер от войната, и му сменям човките кат носни кърпи. Ама няма начин.

Къде е това Квазер и ква е цената на кило на тоя тинол?

Съб Мар 26, 2005 7:05 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
За точната цена въобще не си спомням, защото през 2001г си закупих около 2кг от този тинол и имам още за около половин година. Квазер има 10-тина магазина в страната, не знам дали има в София.
Това за "желязото" си е чистата истина, знам че е трудно човек да ми повярва, ама и никой не насилвам. По някой път има и такива евтини стоки, които струват повече от марковите ... А колкото за размерите на SMD елементите ние въобще не си играем да ги насищаме на ръка, в крайна сметка в кой век живеем, има си фирми за тази цел, SMD автомати и т.н., и в Комета се продават на дребно по няколко хиляди евро ... Ако една фирма работи с SMD и няма автомат, ами се мъчи на ръка, толкова е и фирма. Лично аз никога не съм се напъвал да си запоявам сам на ръка резистори и кондензатори ( с изключение на пробните бройки ) ... Имам си един човек в квартала, давам му по някой лев и работата ми е свършена ...

Последна промяна на Сря Дек 14, 2005 8:36 pm, променена общо 1 път

Съб Мар 26, 2005 9:22 pm
Профил WWW
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Много научих от отговорите ви. Аз позлвам тинол Solder 60/40 1mm - 200 грама. Купих го отдавна, ама понякога с маломощни поялници ми прави проблем, не се топи хубаво. Освен тинол е необходимо и добър флюс. Вие с какви флюси работите, откъде ги копувате и най-вече споделете цените, на които ги купувате.
Поздрави :)

Чет Мар 31, 2005 12:55 pm
Профил ICQ
Мнение Ersa !!!!
À âå , õîðà , âèå ìàé íå ñòå ÷óâàëè çà Ersa .. ? Òîâç ñà òèíîëèòå , ïîÿëíèöèòå è âñè÷êî , êîåòî å ñâúðçàíî ñ òÿõ. Ïî-äîáðè ñà îò Weller , êàêòî â òèíîëèòå , òàêà è â ïîÿëíèöèòå , áèëî òî çà SMD , êîíâåíöèîíàëíè ñïîéêè èëè äàæå çà çàïîÿâàíå íà æèöè , êàáåëè è äðóãè ãðóáè ðàáîòè ...... Òà àêî ñå âñëóøàòå â ñúâåòà ìè - Ersa ....!!!!

Чет Апр 07, 2005 1:14 pm
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 36 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща