| Автор |
Съобщение |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
 Комутиране на променлив ток
Колеги, пред мен стои историческата експериментална задача за включване и изключване на битови ел. уреди с микропроцесор.  При всички положения, ще трябва реле. Въпросът е това реле на фазата ли се връзва или на нулата? 
|
| Сря Мар 23, 2005 4:56 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Това шега ли е?
|
| Сря Мар 23, 2005 5:08 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Не е шега бе, аз съм тъп програмист и не ги разбирам жичкаджийските истории.  Светнете ме как става тая работа.
|
| Сря Мар 23, 2005 5:29 pm |
|
 |
|
Cvetanov
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пон Фев 21, 2005 2:14 pm Мнения: 191 Местоположение: Varna
|
на фазата
_________________ Шанс едно на милион, обикновено се случва девет от десет пъти.
|
| Сря Мар 23, 2005 6:04 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
По принцип няма значение, но от съображения за безопасност се прекъсва винаги фазата. Ако прекъснеш нулата и докоснеш тоководещи части но товара може и да станеш "бивш програмист"  .
Така, че умната!
|
| Сря Мар 23, 2005 6:17 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Значи фазата, мерси много.
Нека усложним малко постановката - как се разпознава фаза? Предполагам, ако закачиш 1 диод на едната от жиците и по нея чат-пат има ток, то тя е фаза, ако нема ток никъв, то тя е нула и следователно другата е фаза? 
|
| Сря Мар 23, 2005 6:26 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Я по-добре уточни нещата.
Къде ще закачиш диод и къде ще мериш ток?
|
| Сря Мар 23, 2005 6:29 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Фазата се разпознава с фазомер.  Най-простите са с глимка и струват стотинки. Но горещо ти препоръчвам, ако въпросния уред се захранва с кабел и щепсел, да използваш реле с два контакта и да включваш едновременно и двата проводника. Тогава няма опасност от изненади.
|
| Сря Мар 23, 2005 6:43 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Някои търсачи на силни усещания се спускат с лодка по планински реки, други скачат от мостове, завързани с ластик. А г-н Реконструкторов си доставя усещания с променлив ток.
Това е опасно.  Ако не си сигурен какво правиш, по добре дай на някого да го направи, не си прави живота интересен 
|
| Сря Мар 23, 2005 6:54 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
истински красивите неща стават с трифазен ток. от йонна имплантация на ретината с метални пари до простите обгаряния.
дано реконструктора да няма достъп до три фази, че ще си останем без модератор...
|
| Сря Мар 23, 2005 7:52 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами най-много да поумнее
Ако си немаш фазомер мери с уреда кои проводник дава напрежение спрямо заземителните ламели, при условие че живееш в надежда а там няма трипроводна система това е сигурен начин, стига някой да е занулил контакта
А за прекусването прекусвай и двата, но не съм съгласен че релето е единствена възможност, напротив, това е една от всички възможности, аз не обичам релета .....
p,s, ... ако не си схванал меренето има и по прост начин, бъркаш с отверката и се хващаш за металното, гарантирано с едно измерване ще разбереш кое е фазата .......
|
| Сря Мар 23, 2005 8:52 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
На него следващата му стъпка ще е да хване изхода на бобините за свещите на ЕКУ-то дето го прави, за да пробва какво напрежение е постигнал при комутирането им  .
|
| Сря Мар 23, 2005 8:57 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Ма ко се праите на луди сичките не моа да разбера?  Праскал ме е 220В ток нееднократно, още от малък, и нищо ми нема. Само леко ти изтръпва ръката и толкоз, не виждам кво толкова страшно има.
А става дума за откриване на фаза с АЦП-то на мцу-то толко ли е сложно да се сетите. 
|
| Сря Мар 23, 2005 9:42 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Ами аз ти казах да уточниш.
Трябва ти занулен кантакт тип "Шуко" към който се свързваш с щепсел "Шуко" и трипроводен кабел. Проводника за заземяване го приемаш за маса и търсиш напрежение между него и другите два. Между земя и нула няма да има напрежение (свързани са в контакта).
Проводника, който е под напрежение (220V) спрямо "земята" е твоята фаза.
В устройства, свързани със щепсел е препоръчително да се прекъсва едновременно нула и фаза (земята никога!), защото не е ясно как ще бъде включен щепсела и съответно кой от проводниците е нула и кой фаза. Ако устройството ти е в кутия и тя е метална - свързваш я към "земя". Не забравяй да сложиш предпазител в твоето устройство (не разчитай на предпазителите н таблото).
|
| Чет Мар 24, 2005 8:57 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Само кат бъркаш в контакта - едната ръка зад гърба, краката в маратонки. Тая поза е относително безопасна при токов удар. 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Мар 24, 2005 11:14 am |
|
|