Отговори на тема  [ 28 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Търси се С-Програмист за мащабен проект на постоянна работа 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
ДедоБоре написа:
когато средното ниво на образование е много ниско, няма как да има добро висше.

има... има как ;-)
Поне аз понаучих доста неща в техникума. А дипломата ми от ТУ-варна си е просто някаква хартийка която за щастие не ми се е налагало да използвам.
Пример - среащм колега ядосан от изпит по полупроводникови прибори. Питам го кво е станало - той вика писаха ми 3. Много беше разочарован, защото си бил написал всички въпроси както било по лекции...
Само на един въпрос после не можал да отговори - как се означават биполярните трансистори в електронните схеми - и за това му писали 3 ;-)

За подобно нещо в техникума биеха по главата ;-)

Нед Авг 05, 2007 4:03 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Да ама не е съвсем вярно.Човек е специалист в 1 област.Ако някой твърди че разбира от много неща и е на топ-ниво във всички от тях-да има да взема,просто е изперкал.Един добър програмист трудно ще го накараш да опроводи правилно един високочестотен аналогов модул.Много трудно се поддържа ниво във една фирма - или се вземат много проекти и не може да се насмогне със всички (поради липсата на достатъчна квалификация в областта на тези проекти),или работата е еднообразна и се губи ниво и стимул.Не можеш да се нагаждаш непрекъснато към средата във фирмата,т.е да учиш все ново и ново защото почваш да забравяш старото,и в един момент започваш а се чудиш как ставаха някой неща дето преди си ги правил а сега не можеш да се сетиш как ставаха.Затова има модули на обучение.В университета беше така - бях от последния випуск по старата система.Но имаше и друго нещо-преподавателите обучаваха студентите си.Сега е друго.
Know-how се прави от отделни индивиди,от хора с идеи и знания,с добра теоретична и практическа подготовка.Големите фирми могат да си го позволят защото крадът кадри и имат възможности за апаратура и развой.Една малка фирма за да прави know-how трябва да е собственост на такъв индивид и той работейки за себе си знае защо го прави.И преди всичко трябва среда за развитие и хора с които да можеш да говориш и обменяш мнения.Мога още доста да пиша по тази тема защото имам наблюдения ама нямам време. Е пожелавам успех на малките фирми с големи амбиции да си намерят нужните хора.

Нед Авг 05, 2007 4:25 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
ДедоБоре написа:
Quadro (и другите завършили наскоро),
на какъв кад ви учиха в университета?
ако сте електронна специалност - кад за схеми, платки, симулации; ако сте железари - за 3D моделиране.
правихте ли нещо реално или само ръчкахте в час колкото да мине времето?
много ми е интересно...

Електроника - учеха ни на Orcad и неговите "производни" - Layout,Capture,etc.В зависимост от колегите ( защото имаше от група 2 и 3 според "категоризацията" на ronetix) действията бяха тривиални за отбиване на номера ( и в последствие copy&paste на готов продукт ),както и такива колеги,които приемаха работата навътре и си правеха схемите/симулациите както трябва ( интересно е да се види как orcad-a [без специални настройки] "симулира" 2кV на изхода на 741 ).
Лично аз предпочитам Protel "от малък" и си карам с него ако ми се наложи.Преди време ТоНи ми показа Proteus-a и от тогава считам изучаването на Оркад за "грешка" - т.е. аз намерих по-добра програма от нея.Дали е така - въпрос на лично мнение.
Извинявам се за повторното ми мнение ми извън темата.

Нед Авг 05, 2007 5:09 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Офтопик (Ако Рек го смята за ненужно - да трие):
Симулацията си е насока но не винаги дава истината.Изключвам от тази група специалните продукти при които при проектиране ти дават специфични данни.Много е голяма разликата от модела за симулация и работещата платка.Симулационния продукт не отчита взаимното влияние на компонентите,техните характеристики (навил си си трафа,ама не му знаеш някой параметри) и най-вече си силно зависим от модела.Тези които се занимават сериозно с моделиране и изследване си правят сами моделите(имам в предвид в среда на Матлаб,като пример).НО модела се нагажда по резултати получени от реален експеримент,а не обратното.До сега не съм виждал схема директно от симулатора - на платката и да работи без някакви допълнителни корекции.Но съм виждал схема от експериментална платка,на които не са и правени никакви симулации поставена на заводско изработена платка да си работи без корекции.Така че всеки да си прави изводите.Дали Оркад-а е по-лош от Протеуса - аз лично мисля че е по-добър,но е с друга насоченост.Всеки сам да си решава.
Някаде из темите на форума Батето беше казал(по спомени,дано не греша): Симулацията е като секс със силиконова вагина.Така че колеги замислете се дали да вземете поялника в ръка и да бъдете мъже,или да продължавате да симулирате.

Нед Авг 05, 2007 7:22 pm
Профил
Ранг: Минаващ

Мнение Симулациите
Ки4о: Някаде из темите на форума Батето беше казал(по спомени,дано не греша): Симулацията е като секс със силиконова вагина. Така че колеги замислете се дали да вземете поялника в ръка и да бъдете мъже,или да продължавате да симулирате.

Това е интересно и донякъде точно, само дето в микроелектрониката просто няма как да се хване поялника. Всичко в един чип се проектира само и единствено базирано на модели и симулации. Нещата опират до реалността в две точки - производителят доставя и тества основните модели на транзисторите (и останалите чарколаци), а дизайнерската фирма тества готовия чип на стендове след като се върне от фабриката (обикновено това става от съвсем различни хора от тези, които правят чипа).

<съжалявам за отклонението от темата>

Нед Авг 05, 2007 8:16 pm
Профил

Мнение 
Абе симулацията понякога е полезна, много пъти съм го казвал. Според мен симулацията на честотно-зависими схеми, предимно в ниските честоти, и протеуса, и протела за мен дават задоволителни резултати като АЧХ, верно не за всички ОУ-та работят коректно, но в никакъв случай не заместват прототипа. Д апснеш нещо за производство само след симулация е най-малкото глупаво, при мен има поне 2-3 ревизии, верно най-често съм направил някоя глупост по PCB-то, в резултат глупост по sch, но и често се налага промяна на едно или друго схемно решение по някаква причина. А ако ще е за сериозно производство разликата пък може да е огромна и като схемно решение и като елементна база.
Както и да е.
Относно това до колко широк може да е еидн специалист. Реално в електрониката според мен има 4 специфични насоки, цифрова техника, тук включвам всичко от RTL до FPGA, аналогова схемотехника, ВЧ и СВЧ техника, и прецизни и нискошумящи приложения. От тия четери области според мен първите две се съчетават и допълват много добре, и човек може да е наистина добър специалист и в двете. Ако човек е с достатъчно опит спокойно може да добави малошумящи и прецизни схеми. СВЧ може и също, личо на мен ми е малко в страни, не се занимавам с нищо над 300 MHZ, аналогово говоря.
Сега примерно в ВЧ цифрова техника също си трябва време, но там е по скоро при опроводяването. Като цяло е добре човек да специализира или в схемотехника, или в опроводяване, но това в БГ е невъзможно. малко по малко човек схваща тънкостите, но самото опроводяване отново е техническо виждане на нещата.
От другата страна е писането на софт за контроелри и др. подобни, от моите наблюдения РС писачите се справят по трудно, най-вече по неефективно, но също мисля е човек специализирал само в тази облст би бил по подходящ. Но тук излиза един друг проблем, какво трябва даправи писача? Защото много задачи не се свеждат до самото писане, а да измисляне на начин как да работи, и в доста случаи това изисква много познания по самия процес, по хардуера и т.н. т.е. това трябва да е човекс доста добри познания в материята. За РС софт и др подобни спор няма, та най-добре да си е РС писач, но не такъв дето извън делфи или БСБ не може да напише нищо.
Тук идва един друг момент, механичен дизайн, и то не толкова на ниво детайл, колкото на ниво концепция. Аз лично съм учил, и съм се занимавал с това, но не мога да кажа че съм експерт, би ми бил много полезен един механиче инжинер но ...... с познания и в електрониката :), практиак от обратното имам, сядам правя модели в solid works давам му ги, а той просто рисува детайлите е ... това за мен не е пълноценно. Примерно да има представа от елементарна термодинамика, да може да се оправя с каталожни данни на елементите и т.н. При мен в повечето случаи платкат се дизайнва по някава кутия, без точни 3D модели на платката не е никак бързо и ефтино изработката на изделието. Веднъж апасване към кутията, веднъж към платката .... правил съм го без 3D модели и знам че не е много приятно, по 3-4 версии да пасне всичко както трябва, кофти работа, или мушкане накмпоненти по пробна платка, или пък печаташ на хартия, дупчиш, слагаш компонентите, проверяваш, коригираш, пак и пак ... накрая ми писна и научих и solid works-а. Та малко помалко специалста се принуждава да става многопрофилен. В момента се опитвам да се заниамвам само с концептуализация, и всичко друго да го правят други хора, но хора се намират трудно кадърни, един намерх друг .... някой ден ..... сложно.
Но какво се чудя, аз не мога да намеря най-обикновенни кабелджии, за по 40 лв на ден + бонуси, застраховки и какво ли не, само дето не им бършем задниците.

Нед Авг 05, 2007 8:21 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Темата е интересна - Рек ако иска да я прехвърли в друг раздел или да пишем тук ?

Цитат:
само дето в микроелектрониката просто няма как да се хване поялника
-да така е ама там проблемите са други.Има чипове спрени от производство поради загубване на част от чертежите им (маски и др.)Като толкова лесно е със симулация - защо не направят дизайните отново?Явно е че нещата са проба->грешка->корекция->експеримент и отново ако резултатите са незадоволителни-> пак към чертожната дъска.Така че това със симулацията не е довод.Експериментите са скъпи но най-ефективни.
Тони,ако нямах занимавка за момента бих се явил на пробния период - за мен срамна работа няма.

Нед Авг 05, 2007 8:45 pm
Профил

Мнение 
И за мен няма, да не мислиш че проблемите там сами се орпавят, и кабели подменям щото нямам време да обеснявам, не че ми е работа, не че не им плащам за това, не че не губя като се занимавам с това, но нещата трябва д астават. Абе кофти работа.
Та поста ми беше по скоро от към това дали тясно специализирания кадър е по добър, да принцино е, универсални хора няма, ама то с годините нещата се учат, и ако не седи само и да се правиш на шеф, научаваш неща които иначе не ти влизат в работата по принцип ....

Нед Авг 05, 2007 10:44 pm
Профил

Мнение 
3aek написа:
от 2 години съм пуснал агенции и хора по университетите да търсят хора но нищо не излиза, хора които идват с препоръки и работили вече 2 години в други фирми (бази данни, делфи и прочее) не разбират нищо от хардуер, не знаят какво е USB, RS232 да не говорим за JTAG, куриоз е че последно един такъв юнак който дойде с претенции за стартова заплата 800 лв не си спомняше какво е двоична и шестнадесетична бройна система(!),

Може да се даде и друг пример. Прибрах се от Германия след като 6 години работих там в аутомотив-а като embedded разработчик. Имам и опит с разрабтоването на хардуер (вярно не така стабилно като със софтуера, но ми стига да направя някоя и друга платка с контролери). Исках изрично да се занимавам с embedded и кандидатствах на две три места в Бъгария едното от което "уж" се води връх на сладоледа. След интервютата, жената от личен състав рече:

- Така и така предлагаме Ви еди си колко лева заплата. Ако ви интересува обадете ми се. Сега нека Ви покажа вратата.

Нямаше, "Какво би било интересно за вас?" или "Какви са вашите изисквания?" Просто и ясно. Кой знае защо на мене тогава това ми прозвуча като "Нас ни е все едно кого ще вземем, това са условията оправяйте се"... нещо неразбираемо за мен при положение, че всички толкова се оплакват от липса на кадърни кадри.

И така сега пиша ентерПРАЗ по цял ден и чакам всеки ден да се прибера да пусна осцилоскопа :)

Пон Авг 06, 2007 2:48 pm
Профил
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение 
Само не можах да разбера, защо занимавате човека с положението на кадрите в България. Има ли тука човек, който може да му свърши работа или няма. Ако няма, постовете, който не касаят темата по-добре да се преместят в общи приказки. Иначе работата замязва на сукане на п..и масали.

Пон Авг 06, 2007 4:11 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение 
k155la3,

що не споделиш, къде си кандидатсвал и кое "уж" се води връх на сладоледа?
Интереса ми е личен.

Вто Авг 14, 2007 11:34 am
Профил
Аватар

Мнение 
bkulev написа:
k155la3,

що не споделиш, къде си кандидатсвал и кое "уж" се води връх на сладоледа?
Интереса ми е личен.

Можеш да отвориш тема в общи приказки.

Сря Авг 15, 2007 11:23 am
Профил

Мнение Re: Търси се С-Програмист за мащабен проект на постоянна раб
ronetix написа:
Тип на работата:
- програмиране на модули за дебъгер поддържащ трейс възможностите на ARM ETM, ColdFire, Nexus
- програмиране на plug-ins за Eclipse

Изисквания:
- месторабота – София
- желание за работа с върхови технологии
- опит в работата с микропроцесори
- умение да се разчитат схеми
- възможност да работи самостоятелно и да взема решения

За контакт:
Email: iliev@ronetix.com

След като поредния кандидат не оправда доверието информирам, че обявата за работа е отново валидна.

Пет Ное 09, 2007 12:28 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 28 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2