Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Ние пак сме тук 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение Ние пак сме тук
Понеже смятам , че интелигентцията е в този саЙт . Не смятате ли , че комунизма се завърна . Тихо мълком. Полицията , бие протестиращи и то за заплати. Търси сред невинния виновен. А и урежда мандат на ДПС ? ::) Очаквам коментара ви. Кьде е свободата на демокрацията ?

Съб Авг 04, 2007 2:14 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
ей, това седерасите са много счупени хора. полицията биела стачкуващи!?! о, какъв ужас, каква тирания! ами че навремето по история точно това ни разправяха че се правело в капиталистическите страни! баси, оказа се че било вярно! и на всичко това , типичният седераст коментира "комунизмът се завръща"! :D
аз лично много се кефя че седерастията беше окончателно смазана на последните избори. нито един евродепутат, че това трябва да стане национален празник дайба!
всъщност, в момента като изключим разни ултрачервени дядовци със портрет на сталин на стената, седерасът е най-лявото политическо животно у нас. седерасът мрази "комунистите" не за друго, а защото те направиха банки и фирми след идването на демокрацията, една омраза чисто пролетарска по характер. разбира се че седерасът не може да признае че богатите са богати щото са по-умни от него, много ясно че са богати щото са направили фирми с червени пари. ясно е че сичкия бизнес е на червената мафия, и никой няма да допусне него, чесния седерас да пробие, затова той е принуден да мизерства и да живее от наем на някой софийски имот, заедно с още 15 наследника. ако питаш седерастите "държавата трябва да забрани на вишист да се дава по-малко от 1000 лева заплата", това не си го измислям, чувал съм го с ушите си.

Съб Авг 04, 2007 9:23 am
Профил
Аватар

Мнение Re: Ние пак сме тук
komador написа:
Понеже смятам , че интелигентцията е в този саЙт . Не смятате ли , че комунизма се завърна . Тихо мълком. Полицията , бие протестиращи и то за заплати. Търси сред невинния виновен. А и урежда мандат на ДПС ? ::) Очаквам коментара ви. Кьде е свободата на демокрацията ?

Като ти чета поста, изпъстрен с правописни грешки, май не ще да си от "интелигентцията".... :oops:

Съб Авг 04, 2007 9:46 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
рек: тази тема май тръгна към заключване?

Съб Авг 04, 2007 9:49 am
Профил
Аватар

Мнение 
Що бе оставете я.

На мен лично понятието интелигенция ми звучи противно. Аз лично се обиждам когато ме причислят към подобна каста.

Какво значи интелигениция - аз лично следвайки корена на думата си представям хора с висок коефициент на интелигентност. А я да видим кой се е зове себе си интелигениция - болшинството от представителите и са поети, художници, артисити и въобще хора на изкуството и културата. Мойте уважения но интелигентност не значи талант. Точно обратното най-големите таланти са хора импулсивни и като цяло зле разсъждаващи и въобще доста далеч от критериите на Менса (ако отъждествим интелигенцията с IQ)

Второ - за мен е много важна максимата - колкото повеченаучавам - толкова повече установявам че нищо не знам. Така че за мен човек сам наричащ себе си част от интелигенцията - няма нищо общо с интелект, познания и пр. Напротив - жалка картинка е някой дето говори за себе си като интелигенция. Истински интелигентния човек би трябвало винаги се съмнява в собственото си ниво.

Въобще - погледнете кой в БГ е интелигенцията (поне както се опитват да ни я покажат) - някакви жалки хорица, които не споря в болшинството си са талантливи в една или друга област, но иначе са абсолютни аутсайдери в живота. И това не е защото системата е такава - те по принцип са си аутсайдери - нормално е. Но когато чуя великата мисъл, че едва ли не трябва да дадем на интелигенцията да ни води напред - майко мила, да се смееш ли да плачеш ли. Че болшинството от нашите интелигенти не умеят даже собствения си бюджет да вържат, камо ли държава да водят.

А по въпроса с комунистите - абе пич ти знаеш ли, че ако в Америка, тия миньори бяха направили и 1/10 от това което направиха в БГ, щяха да ги спукат от бой, да застрелят двама - трима и накрая да затворят 80% от тях, ей тъй за оправдание на бюджета. И там ли комунистите са на власт? Да ти е известно какво е направила Маргарет Тачър с миньорските протести. И тя ли е комунистка? Какви комунисти какви пет лева, комунизма е чисто утопично понятие, а българската му интерпретация е пък нещо тотално извратено. В Бг никога не е имало комунисти, освен няколко жалки и смешни идеалиста .

А тия дето стачкуват за заплати, трябва да ги бият периодично. Какъв им е проблема. Трудов догор разписали ли са? Там сума фиксирана ли е? Като не им харесва предоговарят друга, ако не - сменят работата. В тоя форум сигурно има много хора дето са недовлно от заплатата си, ама не съм видял некой да е тръгнал да блокира магистрали. И въобще кой им дава право на тия, заради собствените си интереси, да накърнява мойте (правото ми на придвижване). Той брани единствено собствените си интереси, нещо повече за да му дадат по голяма заплата, трябва от някого да вземат, т.е. от останлите, тъй че малко са ги били. А на следващите избори ако някой ми обещае че ще забрани синдикатите със закон, ще гласувам с двете ръце за него, без значение какво друго смята да прави. Само да смачка синдикатите, и Доган да е, ще го подкрепя.

Да ви призная честно аз направо съм очарован от сегашните "леваци". Аз лично си преставях Жан Виденов 2 серия. А тия се държат много по трезво... направо какви леваци са незнам, слагат българските "десняци" в малкия си джоб. Направо в главата ми почват посоките много лошо да се оплитат - леваците потуашават стачки, намаляват данъци. Десняците обратно критикуват всичко това. Къде отиваш - може би?

Съб Авг 04, 2007 3:57 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
....

+1
браво цецо, аз да си кажа в началото те мислех че си от хленчачите, ама или си се променил, или неправилно съм те преценил. но така или иначе почти всичко което си казал го подкрепям, с изключение на "...които не споря в болшинството си са талантливи в една или друга област..." . така наречените интелектуалци, дето се реват че държавата не давала пари за наука и култура, са най-бездарните същества пъплещи под слънцето. хората с талант не им трябва "държавата да дава пари", щото няма нужда - мераклии да им дават пари бол.

Съб Авг 04, 2007 5:26 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цецо, не си наясно с марксиско-ленинската философия за класовия характер на обществото и затова не разбираш правилно понятието интелигенция. Според тая теория, при социализма, след като си ликвидирал капиталистите (експлоататорската класа) остават да съществуват две класи: работническата класа и класата на селяните-кооператори. А интелигенцията е прослойка и на нея и комунистите не са и давали ръководна роля. Така че споко - няма опасност и сега да стане.
А иначе в тази прослойка се включват всички, които си изкарват хляба с умствен труд. Понятието няма нищо общо с интелект, образование и талант. Талантлив може да бъде и един фрезист, както и човек с основно образование да стане гениален художник. Условно интелигенцията се дели на две големи групи - художествено творческа и техническа.
По това деление всички ние тук сме техническа интелигенция защото си вадим хляба предимно с главите си и сме "дейци на НТП" :D

Съб Авг 04, 2007 5:32 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Lupus написа:
Според тая теория, при социализма, след като си ликвидирал капиталистите (експлоататорската класа) остават да съществуват две класи: работническата класа и класата на селяните-кооператори.
е не е така, според официалната теория след победата на революцията се премахват класите, обществото става безкласово. това че у нас имаше "две" партии - бкп и бзнс, не значи че официалната доктрина е признавала двукласовост на обществото. инелигенцията се наименова трудова интелигенция, а партията забележи още отдавна е преименувана от работническа на комунистическа.

Съб Авг 04, 2007 5:45 pm
Профил

Мнение 
Мда... не бива да се бърка "интелигенция" и хора с високо IQ ;-)
Едното е сързано със социална ангажираност каквато за съжаление не е типична за нашата гилдия, а другото с умствени способности. Между другото, добре е да се направят специални IQ тестове за инженери понеже стандартните включват доста логически задачи и естествено се изкарваме по-умни от докторите да речем.

За политическите теми - винаги съм предпочитал мнения на колеги, защото за един "техничар" му е заложено да мисли и да осмисля фактите, а не да ръси безмислени лозунги от сорта на "комунизъм", "демокрация".
Когато работиш с машини знаеш че те работят или не работят и това зависи от прости фактори, а не от това какво ти се иска на теб. За да постигнеш нещо преди всичко трябва да можеш - не е достатъчно да искаш.
Докато при политиците или по-скоро "популистите" по-важно е субективното мнение - за тях е важно какво иска човек, а не какво може. Нещо повече, умишлено се създава илюзията за черно-бял свят.

Комунизъм=лошо нещо
Демокрация = слънце
(преди време термините бяха разменени)

Това би трябвало да обижда всеки мислещ човек, защото нещата от живота не са само черни и не са само бели. Има разлика от "демокрация" до "демокрация" и от "комунизъм" до "комунизъм".
Но за политиците е вредно когато масите мислят... колко по-просто е когато се каже - ето демокрация сме, това е най-доброто - от кво се оплаквате?

Та сега по темата - кой се завръщал?
Комунизмът се завръщал - и какво иска да каже автора? Може би (чисто хипотетично) според автора "комунизъм" е синоним на всичко лошо, демек иска да каже че държавата отново почват да се случват лоши неща.... Другото което вероятно иска да каже автора, е че досега всичко е било по мед и масло и само хубави неща ни се случваха.

И сега моето лично мнение - спомням си времето на комунизма, живял съм и в други държави - създали демокрацията (не става дума за САЩ естествено), а да бил съм и в СССР и сега донякъде следя какво става в държавата ни...
Определено нямам впечатление да се връщаме към комунизма! Пак повтарям - помня какво беше...
За съжаление не мога да кажа че твърдо вървим и към "демокрацията". По-скоро по стар български обичай си криволичим - една стъпка напред, две назад...
За по-младите мога да кажа че никога у нас не е имало истински комунизъм, или поне не такъв каквто имаха руснаците - някои ще кажат че трябва да сме щастливи от тоя факт... Мда но поради същите причини у нас никога няма да има демокрация като в най-добрите западни държави...

Съб Авг 04, 2007 6:03 pm
Профил
Аватар

Мнение 
zaphod написа:
Lupus написа:
Според тая теория, при социализма, след като си ликвидирал капиталистите (експлоататорската класа) остават да съществуват две класи: работническата класа и класата на селяните-кооператори.
е не е така, според официалната теория след победата на революцията се премахват класите, обществото става безкласово. това че у нас имаше "две" партии - бкп и бзнс, не значи че официалната доктрина е признавала двукласовост на обществото. инелигенцията се наименова трудова интелигенция, а партията забележи още отдавна е преименувана от работническа на комунистическа.

А, не са те били достатъчно с голямата тухла, наречена "Научен комунизъм" по главата... :D
При социализъма има все още класово общество, но съставено от две дружески класи - работници и селяни. Едва при комунизма тия класи трябваше да изчезнат. Че май и държавата трябваше да отмре като функция и да си имаме "самоуправляващо се общество". 8O
На времето тоя изпит за кандидатския минимум ми изяде двойно повече време от подготовката на изпита по специалността. :evil:

Съб Авг 04, 2007 6:31 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Ами аз онова време съм го закачил само до толкова че ми остригаха косата в техникума и не ми даваха да ходя с дънки на училище. Тамън ме скъсаха на изпита за комсомола (поради горните причини и някой други въобще не стигнах до изпит :) ), и то взе, че "комунизма" свърши и аз си ударих гъза в тавана от кеф,щото ония дето станаха комсомолцис толкоз зор, можеха да си избършат задниците с книжките. Та мисълта ми беше, че аз Маркс и Енгелс на живо не съм виждал (на изпит де), та може и класовата теория да не ми е много ясна...

Както и да е - да знаете че се обиждам на интелигент. И го използвам като обида :). Какво да правиш, някой думички девалвират като стойност, също като ордените дето ги раздава нашия "президент".

Съб Авг 04, 2007 7:15 pm
Профил ICQ

Мнение 
Бой, бой, само бой за всички стачкуващи, не са видели те истински капитълизъм, и пари щели да им дават, защото видиш ли н били работили, нямало да получат заплата и как щели да ядът и живеят, лесно , ще умират, и ще умират само ако им се разреши. Експлоатирали ги били, който не е работил в тоя бизнес той не знае, преди 7-8 години фирмата имаше цех със 100-на шивачки, е тва със стадо шипанзета сигурно по лесно се работи, тия при ролман не ги знам какви са, но в Шуменско 90% от персонала бяха туркини, текучеството .... то не беше текучество, то беше потоп. В града има 6-7 фирми, персонала им постоянно се върти от една в друга, защо напускат никой не знае, акто и защо после пак идват при теб. После не можеш да ги научиш да гворят на български, не бой ами разстрели .. даже не растреи ами публично обесване .... за производителност няма да говорим, нещо като свързани съдове, едни малко се забързат, други почнат да се моткат, и няма оправия .. абе .. на тоя с 2000 не му завиждам, аз бих сложил още 200 съгледвача .... и тояги бих раздал .... и едните спряха сега други ще стачкуват ... дали могат да и откажат на алфата спирачките а???
Та пич, з че съм си симпатизант на комунизма съм, даже на сталинизма, щото овце с тояга се водят, тояга и псета, ама тва за което говориш не е по-комунистически, и скоро ако някой от синдикатите даде фира няма да е напразно, ако някой дойде и ми каже събираме по 1000 да решим проблема веднага му я давам, че не 1000 ми и повече ще му дам, 5000 фирми, по 1000 ..... ще ги отсрелят като кучета, не знам как някой не се е сетил още.

Съб Авг 04, 2007 7:29 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Тони,не ми се спори,ама - Отговори на въпроса какво трябва да се правят шефовете които не плащат заплатата на точната дата,бавят парите с месеци,осигуряват на минимална заплата а не на реална,искат резултати а не влагат в производството,слагат за началници роднини които хабер си нямат от типа на работата,но са началници.... списъка е дълъг.Спорили сме и друг път на тези теми.
Много се съмнявам,че така зададен въпроса е от някой журналист дето после"обработва" всички мнения на писалите и си сглобява статийката (примерно) - "България след 9 месеца в Евросъюза - митове и реалност".
От много писане файда няма.Нямам намерение да споря с колегите точно по тези теми,така наречените "актуални" проблеми на обществото.А и времето,загубено в такива безмислени според мен спорове,може да се оползатвори много по добре - да се работи по някакъв проект или да се излезе на по бира с приятели.Аз сега избирам бирата :)

Съб Авг 04, 2007 7:49 pm
Профил

Мнение 
Ами аз не казвам че няма такива, какво се прави, напуска се, когато остане без хора ще фалира, и толкова. Какво значи не осигуряват на цяла заплата, аз съм сигрен че почти всеки койо го прави, ако служителя му редложи да го осигури на цялата за негова сметка работодателя ще го направи. Ако служителя е готов за взема вместо 1000, 650 проблем няма, това си е избор на служителя, аз мисля че работодателя ще се радва даж на ткива служители, но едва ли служителя щ иска нали?
Инае за всико останало да, ако не плаща навреме, ако не е коректен по някакъв начин. Точно кавото става с работниците които не си вършат работата. Защото както работниците губят от смотани работодатели, так аи работодателите губят. Съвсем реален пример от нещо което се занимавам с момента, зараи един "умник" и мърляч, в момента фирмата ще търпи разходи м-у 5.000 - 45.000, първото число е ако просто се е мърлячил и това е стойноста на труда който той е положил, и този за да се оправи мърлевщината, а втория е ако е скапал и оборудването, със согурност е скапал част от него което се сменя, всъщност в момента всичко се смен на 100% защото няма време да се търси кое работи и кое не.
Та .... може да се спори кой е по застрашен, дали работника, който ако не му се плаща 2-3 месеца ще изгуби 2-3 хил, или работодателя .. тези щети са нанесени в рамките на 3 седмици .. и това без да броим че този проблем, забавя с месец плащането на близо 500 к, и без да смятаме че мож да се плащат и неустойки, добре че взех мерки поне срещу неустойките. Няма да казвам че има и косвени последствия, ако не бяхме открили тая мърлевщина, със сигурност нямаше да се премине към следващетап, което значи сделка за около 1.2 млн, осен това фирмата като такава се компрометир много сериозно, и всичко това защото един мърляч, с претенции за супер разбирач си е оставил ръцете и то така че на пръв поглед да изглежда ОК.
Та за това ми е думата, работниците винаги плачат, могат да стачкуват, да се оплакват, да подават жалби а работодателя какво може да направи, да уволни, добре това става и после, проект по който е работено дълго заминава на вятъра заради някой си? Качеството пада, производителнста е почти нулева, какво да направи работодателя? Да назначи качетсвен контрол, естествено, не един, и колко ...., повече от самите работници ... това е начина. Слагаш надзирател, надзирател на надзирателя .... ти ставаш надзирател, и вместо да се занимаваш с бизнес вършиш работта на този онзи, въдворяваш ред, късаш си нервите, обесняваш за багажника и го ползваш като се наложи .... и разбирам да не се плаща, или да с еплаща малко .... а то ..... Ето тези въпроси са ми интересни .... иначе съм съгласен че въпросът има две страни.

Съб Авг 04, 2007 8:50 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ToHu написа:
.... добре това става и после, проект по който е работено дълго заминава на вятъра заради някой си? Качеството пада, производителнста е почти нулева, какво да направи работодателя? Да назначи качетсвен контрол, естествено, не един, и колко ...., повече от самите работници ... това е начина. Слагаш надзирател, надзирател на надзирателя .... ти ставаш надзирател, и вместо да се занимаваш с бизнес вършиш работта на този онзи, въдворяваш ред, късаш си нервите, обесняваш за багажника и го ползваш като се наложи .... и разбирам да не се плаща, или да с еплаща малко .... а то ..... Ето тези въпроси са ми интересни .... иначе съм съгласен че въпросът има две страни.

Някой има ли впечатления как се организират нещата в "големите фирми", така, че напускането на един конструктор да не внася фатална доза смут в работата?

Нед Авг 05, 2007 10:42 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща