|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:14 pm
"Персонален компютър" с PIC12
| Автор |
Съобщение |
|
ji4ka
Ранг: Форумен бог
|
А как са като цена тия FPGA в сравнение с контролерите?
Предимството на контролера е ,че ако ти омръзне Аплето може да го накараш да свърши и нещо полезно. 
|
| Пет Авг 03, 2007 11:44 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Скъпи.  За около $100-$200 можеш да си вземеш добър devkit за игра и учене.
Самите FPGA в единични бройки са безумно скъпи, а с нарастването на логическите ресурси задминават и смелите ти представи.
Проектирането на платка си е много сериозна работа, за това има и предлагане на готови играчки:
http://www.xess.com/
http://www.digilentinc.com/
... и още много
И понеже FPGA са volatile устройства и се конфигурират след reset от малък flash (или uC, т.н.), свободата е доста по-голяма отколкото с uC дори. Дори можеш да събереш два (и повече) Apple-a вътре или пък каквото ти хрумне, докато запълниш вътрешните ресурси и/или IO. Много интересна тема е реконфигурирането на FPGA в движение, т.е. променяш само част от него вътре. Примено имаш вътре някакъв софт-процесор в едната част, и някакъв FP копроцесор на точно определно място (става дума за координати на логическите елементи вътре). В един момент на софтуера въртящ се върху софт-процесора му хрумва че повече не му трябва този копроцесор а има нужда от някакво друго сметало. Хоп, реконфигурира се (в движение), и почва да си го ползва със здраве. Верно, цялата тая гимнастика е доста трудна и аз лично имам още много хляб да ям докато стигна до нея, но е съвсем възможна и перспективна.
|
| Съб Авг 04, 2007 12:05 am |
|
 |
|
ji4ka
|
Свободата понякога е недостатък- това може,онова може,луташ се и накрая нищо.  .
Явно е ,че тия FPGA са прекален лукс за Аплето. Но като учебен проект става. А преконфигурирането при контролерите е елементарно - скачаш към друга подпрограма. 
|
| Съб Авг 04, 2007 12:20 am |
|
 |
|
woody
|
Не. Зареждаш overlay в code RAM и/или презаписваш части от FLASH-a.
Това веднага изключва PIC от групата на реконфигурируемите.
|
| Съб Авг 04, 2007 12:27 am |
|
 |
|
kiiid
Ранг: Почетен член
|
Първия и най-важен фактор при подбор на елементи за даден проект е дали те са достъпни в смисъл цена и доставки. Като казваш че FPGA са безумно скъпи това автоматично ги изключва от възможностите. Все пак аз говоря за нещо което може да бъде размножено лесно а не да е играчка на отделен човек като тия проекти по линковете дето си ги дал. Не отричам че може би би станало по-елегантно, но понякога в реалния живот се налагат и компромиси
|
| Съб Авг 04, 2007 1:44 am |
|
 |
|
woody
|
В големите си плътности - $8-$9K. За малките, които могат да свършат работа, всъщност цената на (много) едро е съвсем нормална. Опитът ми за хумор с "безумно скъпи" е поради факта че за единична бройка излизат златни, както и всеки друг компонент.
Ето пример:
(RoHS, in stock) XC3S200-4, PQFP-208 - $20.25 за 1 бр.
(RoHS, in stock) XC3S200-4, TQFP-144 - $15.10 за 1 бр.
Ха познайте колко струват на едро ...
Сигурен съм, че може да се намери по-евтино, с дори евентуално повече логически елементи. PQFP и TQFP са си кофти корпуси за високо-честотни сигнали, но за конкретните 14/28 MHz няма никакво значение. Голям проблем е платката, затова предпочитам готови. Но това е съвсем друга тема.
Компромисът да се направи някаква частична емулация мен лично не ме радва. Apple ][ / Правец-82 заслужава по-добро отношение.
Не ме разбирайте погрешно - не мотивирам никого за нищо. Опитах се да кажа че правилна емулация много трудно ще се постигне с uC.
На оборилия ме - пиене по желание.  Съвсем сериозно. Been there - done that.
|
| Съб Авг 04, 2007 2:14 am |
|
 |
|
kiiid
|
Е добре де ако въпроса опира да се сложи едно FPGA на една платка, какъв е проблема тогава? Какво точно още трябва освен тоя чип?
|
| Съб Авг 04, 2007 6:42 am |
|
 |
|
woody
|
Трябват няколко регулатора на напрежение (1.2, 2.5, 3.3 по спомен), един XCF02S flash, JTAG сигналите да се изведат някак, осцилатор, и малко салатка от пасивни елементи. Всичко останало е желаната периферия. Трябва си сериозно филтриране на захранването. А, да, поне един LED за debug.
Нещото ("софтуерът" за FPGA, или по-точно конфигурационните му данни) се развива върху някоя удобна devkit платка, и чак накрая се прави малката специализирана.
За Apple ][ ще си трябва RAM, независимо дали е с uC или FPGA. SRAM, PSRAM, SDRAM ... по избор.
Вътре в FPGA-то има малко RAM, в случая на XC3S200 има грубо казано 24KB. Тя може да поеме ROM-а на Apple (малко над 12KB за ][), така по време на конфигурирането след reset ще бъде зареден и той. Отвън се търсят мин. 48K или 64K RAM, плюс 256K ако ще се прави читава емулация на едно флопи. Още 256K за второ.
Последното е медията - uSD ми се струва най-удобно. Има потене около начина по който .dsk / .nib файлове да се прехвърлят във виртуалните "флопита" в RAM-a, но може да се измисли нещо.
|
| Съб Авг 04, 2007 11:34 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Абе то като ще става толкова сложно, с толкова мнго скъпи чипове, защо просто не вземете един 6502, някакъв SRAM - има всякакви, и някакво малко FPGA за периферия - видео сигнал и подобните му там. ще излезе значително по-евтино и няма да се наложи емулация на процесора ...
|
| Съб Авг 04, 2007 12:22 pm |
|
 |
|
woody
|
Защото така или иначе и 6502 ще влезе вътре в FPGA-то.
Помисли само какво ще стане с един истински 6502:
1) огромно място за цокъл
2) две шини и рутирането им
3) 5V <--> 3.3V
4) щури setup/hold time изисквания
Не виждам и как ще излезе по-евтино. В момента официално май само WDC продават 65C02 като IC.
|
| Съб Авг 04, 2007 1:25 pm |
|
 |
|
kiiid
|
Абе то хубаво ама не виждам как това може да влезе в ключодържател  То само FPGA-то е кюфте със 144 пина. Аз по принцип затова през последните месеци обмислях друга идея ако си забелязал - абсолютно минималистичен компютър, който НАИСТИНА да е с размер на ключодържател. Дори ако се върнеш назад по тая тема изкарах един вариант от който дори мислех да извадя известен брой платки и да пращам подарък на всеки който се интересува (евентулно дори налепени и готови за подвизи). Това може да ти изглежда като пари на вятъра, обаче без поддръжката на по-голяма група от хора, всеки проект умира. Повярвай ми, говоря от личен опит.
Тъй като обаче май попрекалих с минимализма, системата доста се пооряза. Сега разработвам втора, значително подобрена версия, която пак да е с размер на ключодържател. По принцип това не означава че трябва да работи на батерии - идеята е да си работи на външен източник на захранване но цялата машина да е на ключа ти винаги подръка. Малко се отдръпнах от сляпото повторение на стари системи в полза на някаква свежа, лека и симпатична изцяло нова концепция. Това дава адски много възможности за тренировка на ума след това. Идеи за фърмуер/софтуер колкото искаш (дори и при наличието на "прозорците", ябълката и пингвина има човек какво да измисли, така ми се струва)
Скоро се надявам да извадя новото предложение за хардуера - тоя път с (външна) клавиатура, малко звук, нещо като нестандартна безжична мрежа и трансмитер за графика на телевизор и обща цена под $25. Ако искаш да се включиш с идеи си добре дошъл - сега е момента. И без друго имам нужда от помощ за някои части от схемата

|
| Съб Авг 04, 2007 2:28 pm |
|
 |
|
woody
|
Кюфтето го споменах само за да може да се направи платка в България и да се залепи. Иначе има доволно малки BGA корпуси, за които обаче не знам кой ще проектира платка, кой ще я изработи, кой насити (с проверка!), и кой ще си скубе косата после.
Самото влизане в ключодържател е съвсем реализуемо ... но не и в БГ.
Плюсовете после - ами можеш да имаш Apple, Sinclair, MSX, Pacman, Asteroids и т.н. - въпрос на конфигурация. Софтуер за Apple бол - езици за програмиране, игри, какво ли не.
Ако пък идеята ти е да направиш минималистичен дизайн, защо не пробваш Тюрингов автомат, съвсем бързо ще стане.
"kiiid", драсни ми едно ЛС с ICQ#, ако имаш, да продължим там. Уважавам ентусиазма и ще видя дали мога да ти помогна с нещо.
|
| Съб Авг 04, 2007 4:17 pm |
|
 |
|
bongo-bongo
|
Да ви каже дедо ви Дъртю от Занзибар:
Схемата на kiiid си е като на древните съветски програмируеми калкулатори (напр. МК-52, МК-75 или каквито бяха там). Само дето е по-встрани но не и по-напред щото няма нито клавиатура нито екран. Клавиатурата и дисплея на МКxx бяха включени заедно кън някакво тъпо PIO. Тези калкулатори бяха идиотски бавни - на базата на pMOS и с тактова честота под 400кХц. Аз може би бях първият overclocker щото я вдигах почти 2 пъти и май чак тогава ставаше около 400кХц - тактовият генератор беше с RC група и аз му слагах едно тримерче.
Най-готиното е, че има цели библиотеки програми за тези калкулатори. Хората дори се изхитряваха и шах да играят на тях - при 128 байта RAM... Затова предлагам да се включи емулатор на тези калкулатори, със сигурност поне на братята руси ще се хареса.
А колкото за миниатюрен и подобрен вариант на 8 битов Правчо аз съм силно "за"! Със сигурност бих си го купил въпреки, че в Б-я имам работещ 8Ц с 2-3 флопита и оригинален екран на когото даже и тунер съм сложил - любов необяснима. Ама не прекалявайте с миниатюрното щото на никого не му се натискат клавиши чрез клечка за зъби. И най-важното са програмите и игричките - зор ще е да ги изкопаете. Аз напр. имам 100-на дискети но не вярвам компютърът да може да прочете повече от 10-на, т.е. ще ви трябва и "подобрено" флопи със специален софтуер за разкодирането. Обаче ако направите изделието и отворите клуб Apple II по интернет софтуер ще се намери а идеята става съвсем печеливша и не за в раздел "Луди". След това може да пуснете и USB Flash Apple II ако сте на кеф ама без хардуера само ще развалите магията.
P.S. Докато бях в Б-я пичлеметата зарязваха модерни компове и плейстейшъни за да дойдат да поиграят на моя Правчо.
|
| Чет Авг 09, 2007 9:52 pm |
|
 |
|
woody
|
bongo-bongo,
Такъв калкулатор имам и аз и съм прекарал доста часове с него, когато нямаше достъп до Правец. Аз дори си пазя книжките за него, безценни са на идеи. Обзалагам се, че братушките имат емулатори отдавна, даже мисля че съм мяркал по нета. Уникален калкулатор е, след него обратния полски запис ми беше "по default". А най-голямият майтап е като го дадеш на някой познат да си сметне нещо и той дойде с конфузна физиономия "Ъъъъ, такова, къде му е на това равното (=)???".
Миниатюрният Apple (Правец) ще стане, въпрос на (свободно) време е. А за софтуера - не се коси, повечето е надлежно запазен.
ftp://ftp.apple.asimov.net
|
| Чет Авг 09, 2007 10:16 pm |
|
 |
|
kiiid
|
По въпроса се работи усилено. Както каза woody, само е въпрос на време... 
|
| Пет Авг 10, 2007 3:01 am |
|
|