Отговори на тема  [ 27 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Конструкция и управление на фреза 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Нещо подобно се опитах да кажа и аз - няма ли обратна връзка, имам едно наум.
Стъпковите мотори са подли чавдарчета, независимо от редукторите. :D Редукторите колкото и да са добри пак си имат луфт при обратен ход.

Пет Авг 03, 2007 1:22 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Е точно винтово-съчмената двойка съм чувал че била много прецизно нещо и май има пренебрежим луфт при обръщане на посокатата. Ако намеря каталога ще сканирам едно и ще пусна. Ама както каза : няма ли обратна връзка, имай си едно на ум. 8O

Пет Авг 03, 2007 1:29 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Освен луфт при смяна на посоката СВД има и нелинейност по дължината си. Което вече може да се компенсира софтуерно.
Машините с които съм имал взимане-даване редовно имаха статична и динамична грешка много над микрони, даже повечето хора бяха доволни на 10 микрона допуски в детайла.
Това при DC мотори със серво-управление и разни не много добри машини.

А стъпковите - за много други цели, но не и за тези може би. Перфектни са за флопита например. :)

Пет Авг 03, 2007 1:42 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ето снимка и характеристики на моторите и винтово-съчмените двойки

Прикачени файлове:
New-2.jpg
New-2.jpg [ 105.92 KiB | Прегледано 1572 пъти ]
New-1.jpg
New-1.jpg [ 120.49 KiB | Прегледано 1579 пъти ]
Пет Авг 03, 2007 1:49 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Много интересна информация. :)
Благодаря!

Какъв е ценовият порядък за единична бройка (мин. мощност примерно) от този хай-тек?
Напомнят ми малко онези микроскопичните моторчета дето уж слагали по Марс-охода. Спомням си някакви екстремно малки размери на диаметър, в милиметри.

Пет Авг 03, 2007 2:20 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Не съм проверявал за цени, а и май нямат вносител в БГ. Марката е Oriental Motor

www.orientalmotor.de
www.oriental-motor.co.uk
www.orientalmotor.jp

Японски са.

едит : поръчай си каталог от сайта им - пращат :)

Пет Авг 03, 2007 2:29 pm
Профил ICQ
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
Резолюция и точност са различни понятия. Това че инструмента може да се движи по 10000 различни точки не значи че задължително ще се движи по точно тези които трябва в момента.
Грубо казано резолюцията е точност при най-добрите условия. А те рядко са най-добри.

Пример, може би не съвсем удачен:
Един CRT монитор има някаква си максимална разделителна способност, но по една или друга причина лъчът не преминава през местата, където би трябвало да мине. Образът е или свит или разширен или "възглавница" или с нелинейности или с всичко наведнъж. Т.е. малко се разминават двете понятия.

Пет Авг 03, 2007 5:16 pm
Профил

Мнение 
Ами нещо подобно и аз се опитвам да му обесня, но той май се обиди нещо .2 um на машина з да постигнеш, това си е огромна точност, и като цяло много рядко се правят толкова прецизни детайли. както някой спомена, само температурното рзширние ще е повече при един истински детайл, няма да говорим за деформации от еластичност и т.н. На масивна немска фреза в добро състояние, добър фрезист докарва точност от порядъка на 10 um без особенни проблеми. Просто механиката на рязане си е физика, с еластични и пастични деформации и какво ли не. А за мерне, не е ли истински измерватлен инструмент какво да се говори. Имах на карл цайс едни микрометри, стари като света, по добро то тва нема. Тия дето сега ги продват дори не осоставят материала да старее, нито за инструмента нито за калибъра, китайски ментета.
p.s. едно време, извън ерата на високит тхнлогии,а и може би сега, някои части на ММ са оставяни да стареят, паралели, стойка ...

Пет Авг 03, 2007 10:31 pm
Профил
Аватар

Мнение 
0.2 микрона резолюция?
последните актуални центрове на декел, дето са по по 4 тона, са с таква резолюция.
постояннотоков мотор с енкодер. ама дори и те не си признават точността

Пет Авг 03, 2007 11:44 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Те и тези моторчета, колкото и точни да ги пишат в тази табличка си имат неточности примерно от загряване и лин.разш., и дори са си ги дали хората, ама са в друга табличка дето ме домързя да сканирам. Аз също съм на мнение че без енкодер е умряла работа, тия ги пуснах защото ми направиха силно впечаление като конструкция. Сега ще сканирам графиката с отклоненията от загряване и ще я пусна - поне да говорим с факти на човека :)

Прикачени файлове:
New-3.jpg
New-3.jpg [ 34.35 KiB | Прегледано 1550 пъти ]
Съб Авг 04, 2007 11:55 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Много ценна графика. Като всяка истинска апаратура е хубаво да се загрее добре преди употреба. ;-)

Съб Авг 04, 2007 12:04 pm
Профил
Аватар

Мнение 
едно време в ЗММ-то всички СВД им се правеше наработка от поне 4 часа с различни натоварвания.
по принцип можеше да се вземе на дискетка файл с нелинейността при различни режими, ама само като "услуга". според мен бяха на ниво (тогава) и за ММ бяха супер.

сега не знам какво правят. на сайта им се мъдрят картинки от татово време (без него, разбира се)
може ГАПС-а да са го дали под наем за складове на Световния Търговски Център Илиенци

Съб Авг 04, 2007 1:11 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 27 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2