|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 4:01 pm
Изработване на печатни платки
| Автор |
Съобщение |
|
ditronix
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Нед Фев 25, 2007 7:51 pm Мнения: 64 Местоположение: Провадия
|
Лампата беше PHILIPS,но вече не я доставяли-днес питах,голямо чудене падна ,накрая я изрових от един стар каталог,но ядец.За дросел-май нямаше нужда  ама кой да помни  Трябва да видя какво пише в каталога..
_________________ Не е важно кой си,а колко струваш.
|
| Пет Юни 22, 2007 3:52 pm |
|
 |
|
cifron
|
Здравейте!
И аз използвам Позитив 20 от някоко години.Получават се наистина добри резултати.Последните
2 флакона си ги купих от Квазер в Бургас и ми скъсаха нервите.Партидата ли беше лоша, неправилно ли
са ги съхранявали ли не знам.Но изпръсках 2 флакона по 200мл а успях да направя една мизерна платка 10/10 см.Срамота.Първоначално слоят е идеален.След 2-3 минута обаче, когато започва да изсъхва се получават съвсем ситни мехурчета, които правят заготовката неизползваема.Питах Квазер дали имат и оплаквания и от други клиенти, те естественно казаха не.Сигурно не почиствате добре заготовката.Само че аз съм изпръскал 5-6 литра от този лак и знам много добре как се прави.
Затова искам да попитам и вас срещали ли сте подобни проблеми напоследък.Според мен са вкарали някоя доставка лошо съхранявана и сега докато не им я изкупим нов лак за България няма да има.
Все пак някой трябва да го отнесе.Купили са го евтино.
Те аборигените в България ще мрънкат но ще го свършат
|
| Нед Юли 01, 2007 11:48 pm |
|
 |
|
ditronix
|
На всеки флакон е принтиран срок на годност.В интерес на истината две години след него все още се работи нормално.После става кофти-трябва да се свети много и да се проявява много,което прави слоя трошлив.Имайте пред вид,че резултатите се различават на различен текстолит-предполагам,че медното фолио е с различна химична чистота.Имам текстолит,който се ецва за около 3 минути и заедно с него друг,на който му трябват около 10 минути.Естествено,може да е от дебелината на фолиото,но едва ли едното е 3 пъти по-дебело.То се държи по различен начин и при почистването.Не на последно място аз мога да се усъмня и за менте ПОЗИТИВ-на толкова неща направиха ментета,та на него ли?И като че ли напоследък КВАЗЕР са шампиони в тази област.Аз от там вече доста време не купувам.Специално позитив-а го вземам от КОНРАД и Братан във Варна.Нямам проблеми.
|
| Пон Юли 02, 2007 8:10 pm |
|
 |
|
cifron
|
Може и да си прав за Квазер.Те казаха че ще пуснат запитване до "Производителя" и ще ми съобщят отговора.Е до сега такъв няма.Лошото е че в Бургас Няма Конрад или от къде другаде да се купи Positiv 20.
Не намерих сайт и на Конрад за да си го поръчам от там.Но е много неприятно да си загубиш толкова много време а резултата да е  не този който очакваш.
А къде са във Варна КОНРАД и Братан.Аз имам скоро ходене до там и ще си купя друг флакон.Дано и с него няма проблем.А срока на годност е до 04/08 Аз винаги го гледам защото съм се парил.И сега е така.
Скапана държава е тази. 
|
| Вто Юли 03, 2007 11:10 am |
|
 |
|
ditronix
|
А,Братан е труден за обясняване.Ул.Велико Христов.Това е зад Бялата джамия,в центъра.КОНРАД-Като вървиш от центъра към бившето кино Тракия,от лявата страна на булеварда,точно преди киното има едно кафе-ФОРМУЛА 1.Него всички го знаят.След него е пазарчето за цветя.От там тръгваш наляво към пазара,след паркинга от лявата страна на улицата има един зелен блок-води се на "Поп Харитон" и "Баба Тонка"-на ъгъла.В подблоковото пространство е магазина.И Братан е там наблизо,ама акъл не ми стига да ти обясня.Попитай в Конрад,ако ги намериш.
|
| Сря Юли 04, 2007 11:08 pm |
|
 |
|
jijo
Регистриран на: Чет Юли 07, 2005 7:49 pm Мнения: 38 Местоположение: София
|
|
| Сря Юли 04, 2007 11:19 pm |
|
 |
|
vstoykov
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Вто Яну 09, 2007 12:05 am Мнения: 130 Местоположение: Варна
|
Затова на сайта му има карта
Червеното кръгче е магазина на Братан, а белите кръгчета са други магазини за електронни елементи.
Точно където е червената стрелка има един трафопост с реклама "Конрад" (вижда се когато си в градинката).
|
| Чет Юли 05, 2007 1:09 am |
|
 |
|
Nico
|
Тая работа я забрави, ще имаш големи ядове ако тръгнеш да правиш такова нещо.
Със сигурност ще си заминат дребните пистички.
Препоръчвам ви да светете с 1 източник на светлина , който е на разстояние минимум диагонала на платката която ще се експонира.
|
| Чет Юли 05, 2007 1:52 am |
|
 |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30754 Местоположение: София
|
Абе това е за експониране, а непроявяване, иначе и аз мисля че не е много подходящо, струва ми се ще имаш осветяване и на защитени от шаблона зони, но пък трябва д се прбва.
|
| Чет Юли 05, 2007 7:50 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Cifron, не е от позитива. Само дето аз за разлика от теб не изхабих 50 лв. на вятъра докато разбера. От медта е - имах едни парчета тънък текстолит и реших да си го използвам - уви, пръсках, пръсках, най-накрая се ядосах и взех друг - е та стана от раз. Дори и да търкаш медта с шкурка файда няма. Просто се хвърля въпросния виновник. И е значително по евтино от 2 флакона.
|
| Чет Юли 05, 2007 4:22 pm |
|
 |
|
Oblak
Регистриран на: Сря Юли 25, 2007 4:20 pm Мнения: 11 Местоположение: sofia
|
Здравейте !
Аз съм нов тука. По принцип не съм голям разбирач в областта на електрониката -- интересите ми са по-скоро в областта на други технологии ( по-занаятчийски, така да се каже ). На този форум попаднах малко случайно ( с любезната подкрепа на Google ), но се оказа, че тука е пълно с разни готини и интересни неща.
--------------------------------------------------
Искам да питам това-онова за работата сс тоя лак ПОЗИТИВ-20. Ще съм много благодарен, ако някой ми отговори.
1. При тоя лак ПОЗИТИВ-20, след като се напръска, изсъхне и освети с УВ, коя част от него остава защитена от ецващия разтвор -- тази, която е била осветена от УВ-та или тази, която не е била ? Със спрея върви ли упътване за употреба ?
2. С какво се почиства лака, който не трябва да е върху повърхността по време на ецването ?
3. Тоя лак ПОЗИТИВ-20 дали би издържал по-продължително ецване ? Целта е да се получи малко по-дълбоко ( до към 1,0 - 1,5 мм ) проникване на ецващия разтвор в месингова или медна повърхност -- идеята е за гравиране на сувенири, не се търси кой знае каква точност на изображението.
4. Ако някой знае, бихте ли ми прпоръчали какъв ецващ разтвор би бил най-подходящ за такова по-дълбоко ецване в/у мед или месинг ?
ПРЕДВАРИТЕЛНО БЛАГОДАРЯ !
|
| Нед Юли 29, 2007 5:46 pm |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
той затова се казва ПОЗИТИВ - защото след проявяването пада осветената част.
Проявяването става с 1% калиева (или натриева) основа.
При ецване на месинг - следва да се добави 10-тина % допълнително солна киселина - заради цинка в медта
Лаковото покритие е киселино устойчиво - можеш да ползваш всеки кисел разтвор, но е желателно да не се отделят газове - защото се повдигат части от лака.
При ползване на железен хлорид с медта се получава заместителна реакция и отпадъка остава разтворен във водата затова се ползва FeCl3
|
| Нед Юли 29, 2007 6:03 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
При такава дълбочина има един проблем - започва да ецва под лака тъй като се появява повърхост странично на това дето ецваш. Решението е ецването да става много бързо - за тази цел FeCl3 не върши работа - той работи бавно но за сметка на това ецнатото драстично си променя цвета - става тъмно кафяво до почти черно. Също така трябва да помислиш и за повърхностите които не трябва да се повреждат - химикала яде всичко непокрито - примерно ако е плочка някаква, гърба и трябва да е защитен. За бързо ецване можеш да пробваш с азотна киселина - това обаче е вече опасно - трябва да имаш условия. С азотна може и да успееш да постигнеш дълбочина без да се размажат изключително много ръбовете. И накрая да ти кажа как става това дето го искаш - със CNC машина, но ти сигурно вече си им видял цените ...
Оня ден един приятел ме помоли да му направя две табелки на месинг и със стар FeCl3 докара за 20-тина минути около 0,1 мм и стана много красиво - просто изяденото се отличава идеално от другото.
|
| Нед Юли 29, 2007 7:40 pm |
|
 |
|
Oblak
Регистриран на: Сря Юли 25, 2007 4:20 pm Мнения: 11 Местоположение: sofia
|
Syrius-B , Cekins
БЛАГОДАРЯ ВИ ! Ще пробвам до 1-2 седмици, да видим какво ще стане. Ако стане -- хубаво, ако не -- здраве да има. Може би и по-малка дълбочина да изглежда много добре. А за CNC машините, честно казано, не съм в час, но ще потърся тука по форума какво пише. Аз за подобно нещо съм правил поръчка на лазерно гравиране.
|
| Пон Юли 30, 2007 11:39 am |
|
 |
|
kasparov
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
Облак,
виж технологията на цинковите ( магнезиеви) клишета , все още се използва при топлия и релефния печат. Там не само че няма вдълбаване под покритието, а се получава наклон навън. а релефа е доволно голям.
|
| Пон Юли 30, 2007 12:54 pm |
|
|