| Автор |
Съобщение |
|
otico
Ранг: Минаващ
|
 Как да си направя токов трансформатор
Здравеите хора. Понеже знам че тук влизат и специалисти по електроника и за това питам. Искам да меря тока по време на импулса през една газоразрядна тръба. Тя работи при 20кHz и тока би трябвало да е от порядъка на килоампери(разряда е аномален, тлеещ). Пробвах с осцилоскоп като връзвам токовата му сонда на анода на тръбата чрез един проводник, но той (осцилоскопа) показва някакви невъзможни неща. Абе май напрактика по този начин меря пада върху индуктивното съпротивление на проводника поради високата честота. В това не съм много сигурен и не го твърдя. Та казаха ми да си направя токов трансворматор. Кака да стане това. Също така май трябва и да го екранирам по някакъв начин за да не се смущава от ВЧ полето. И това незнам как да направя. И последно как да го калибрирам защото аз напрактика ще гледам на осцилоскоп формата на индуцираното в трансворматора напрежение. Ако някои се е занимавал с нещо подобно и може да помогне ще съм му много благодарен.
P.S. Извинявам се за дългите писания, но исках да е подробно.
|
| Сря Юли 18, 2007 12:33 pm |
|
 |
|
¶
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Проводника ( освен, ако не си го навил около феромагнитна сърцевина  ) има пренебрежимо малко индуктивно съпротивление при 20kHz. Ако му измериш индуктивността, надали ще е повече от 100nH ( примерно при 100nH ще имаш импеданс 0.013 ). За да имаш пикове от килоампери, трябва да имаш пик върху този проводник от порядъка на няколко десетки волта.
Токовият трансформатор трябва да е за честота > 20kHz.
По-лесно е да кажеш какво е показал осцилоскопа, каква форма на импулса, каква амплитуда и т.н.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Сря Юли 18, 2007 7:16 pm |
|
 |
|
otico
Ранг: Минаващ
|
Ок. Токовият импулс има три пика като обикновено средният е най – голям, а другите два по – малки. Те се менят от импулс към импулс (намаляват и растат), но като чели общата площ се запазва(ако единият расте някои от другите ще намалява ). Като стойности незнам защото винаги съм мислил че това напрактика не е реалната картина (и все още мисля така) и просто гледам формата на импулса и деленията на осцилоскопа. Казвам, че не е реалната картина защото не се връзва със своиствата на разряда. При запалване тока би трябвало да има един голям пик (не три) и след това няколко бързизатихващи осцилации с много по – малка амплитуда от основният. Ще пробвам да кача и снимак на импуласа.
За това което казваш за проводника не споря защото несъм много в час и сигурно си прав 
|
| Чет Юли 19, 2007 12:40 am |
|
 |
|
kasparov
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
Килоамперите създават достатъчно силно магнитно поле, което може да се измери лесно с генератор (датчик) на Хол.
При големи токове няма да има нужда и от магнитопровод за концентриране на магнитното поле. Вземаш един чист дачик на хол с 4 извода, на токовите изводи осигуряваш 2-3 мА ток, а от напреженовите снемаш напрежение, пропорционално на тока в силовия проводник. Датчика трябва да е в една равнина с проводника, т.е. перпендикулярно на силовите линии на полето. Разстоянието до проводника ще трябва да е постоянно.
|
| Чет Юли 19, 2007 1:19 am |
|
 |
|
tropper
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Вто Сеп 20, 2005 10:01 pm Мнения: 128 Местоположение: София
|
Датчиците на Хол, обикновено са бавни и незнам доколко ще може да се види адекватно импулса....
Токовата сонда... За какъв ток е тая сонда? Предвидена ли е за "килоампери"? Нищо чудно да я насищаш и затова да ти променя формата на импулса.
Най-добре е наистина да се навие токов трансформатор върху походяща сърцевина и така да се гледа. Така се губи постоянната съставка на сигнала, но мисля че за твоя случай ще стане. Методика за изчисляване..... мога да потърся по-късно....
_________________късото съединение прави силата ------------------------------- http://www.zahranvane.com/
|
| Чет Юли 19, 2007 8:13 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Вий тез ампери май за нищо ги нямате - "килоампери"  .
Ползвай си осцилоскопа но на напрежение - сложи един малък резистор последователно на товара (0.1ом например) и мери върху него. После по закона на Ом си смяташ тока. Обаче гледай проводниците до резистора да са екранирани и да не образуват намотки - най-добре да са усукани.
|
| Пет Юли 20, 2007 1:47 am |
|
 |
|
tropper
|
Я умножи по "закона на Ома" тоя резистор с ток 1000А! И после може и мощността да му сметнеш
Edit: @MGBY, погледни внимателно удебеления текст 
_________________късото съединение прави силата ------------------------------- http://www.zahranvane.com/
Последна промяна tropper на Съб Юли 21, 2007 7:21 pm, променена общо 2 пъти
|
| Съб Юли 21, 2007 3:52 pm |
|
 |
|
MGBY
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Дек 22, 2004 2:56 pm Мнения: 347 Местоположение: Хасково
|
1000А да, ама не във вторичната намотка 
|
| Съб Юли 21, 2007 5:01 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
...и да се вземе в предвид коеф.на запълване на импулса. И след като се сметне мощността се избира от каталога подходящ резистор...
Хе,хе, тия сметки otico да си ги прави сам. Един-два изгорели резистора не са чак такава загуба. И за сведение : закона на Ом важи също и за 0.01ом ,както и за 0.001ом , както и за 0.000.....
Ма мене по начало тия килоампери малко ме съмняват да текат току така. Какво има в предвид под "газоразрядна тръба" - лум.лампа ли , що ли?
|
| Съб Юли 21, 2007 10:12 pm |
|
 |
|
MGBY
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Дек 22, 2004 2:56 pm Мнения: 347 Местоположение: Хасково
|
[quote="tropper]Edit: @MGBY, погледни внимателно удебеления текст Wink
[/quote]
Опа, верно бе 
|
| Съб Юли 21, 2007 10:21 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30754 Местоположение: София
|
Зависи и от продължителноста на импулса, ако са единични импулси, примерно 200 мкс на всяка 1 с, тия 1000 А не са толквоа страшни, 20 W се получава примерно, е трябва да се имат и някои параметри на резисторо за по сигурно, ама както колегата каза може да се пробва.
|
| Нед Юли 22, 2007 1:57 am |
|
 |
|
tropper
|
Да, така е, ама трябва да има предвид да не си загуби напрежението върху тоя резистор. Че ако загуби 100Волта в него може да не остане достатъчно за товара
....... Още не съм успял да намеря хубавите сметки за токовия траф...а ме мързи да ги мисля в момента. Sorry.
|
| Нед Юли 22, 2007 6:49 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Серийния резистор си е най-лесния и най-добър вариант в случая (стига да няма хай-волтажи). Почва се от някаква стойност и с 1-2 проби ще стигне до оптималата. По-принцип килоампери текат през бая дебели токови шини и много не ми се връзват с газови разряди, ама знае ли човек - може в някой АЕЦ да се развива случката  .
|
| Нед Юли 22, 2007 11:00 pm |
|
|