Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
Малко силова електроника 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Малко силова електроника
Блъскам си главата с едно управление по тази блок схема. Целта на занятието е при честота 10-20 kHz регулираики коефициента на запълване на импулсите управляващи комутатора да регулирам напрежението върху товара. Товара ми е 4 КW.
Въпроса ми е какъв комутатор се използва за подобни приложения.
Има достатъчно мощни IGBT транзистори но в случая комутирам синусоидано напрежение. Сега колкото за пробата съм сложил за комутатор едно IGBT като съм го свързал през грец от 4 мощни импулсни диода. Но ми се вижда много грубо решение щото тия диоди по мои спомени хич не са евтини,тия съм ги купвал преди 2 години за нещо си и са ми останали. А на всичкото отгоре и пекат доста.

Пет Мар 18, 2005 8:01 pm
Профил

Мнение 
Ами нямаш особен избор честно казано .....за тая честота тиристори няма да станат. Остава IGBT или мощни транзистори .. но то все тая ....

Пет Мар 18, 2005 8:25 pm
Профил

Мнение 
ама не разбрах, колега - 4 КWt двигател ли ще се управлява??

Пет Мар 18, 2005 9:17 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Да колекторен но явно много особен. Някакъв американски боклук на 110V които много грее ако работи с право напрежение. Нямам желание да го отворя да разбера какво точно му е особенното. При развъртане консумацията е около 4 Квата.
Проблема ми е да избегна греца през които е свързан IGBT -to. Няма ли някакви мощни полеваци които да могат да комутират и отрицателната полувълна. Ако няма и с грец може да го оставя щото си работи и така и диоди имам и за двата двигателя ама не обичам груби изпълнения.

Пет Мар 18, 2005 11:20 pm
Профил
Аватар

Мнение 
И еи тази схема ми доиде на ум. Някой правил ли е такова изпълнение. Малко са скъпички тия транзистори за да си експериментирам спокоино.

Пет Мар 18, 2005 11:44 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Правил съм такова подобно. слагам по един диод и един транзистор последователно и на това още едно един транзистор + диод в другата посока. По-просто май че не може. Управлява се с оптрони и DC/DC конверторчета за гейтовите управления. По-малки загуби ще имаш, ако сложиш MOSFET-ове вместо IGBT, но за тези мощности цените стават с наднормено тегло. Задължително сложи филтър L-C-Diode на ключовете, че ще опищиш махалата :wink: За сравнение - честотните управления на трифазни двигатели обикновено нямат добър филтър и там е безумие.

Съб Мар 19, 2005 11:00 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
А тая последната схемичка дето съм я постнал някои вижда ли някакъв недостатък. Колкото и да мислих не можах да видя причина да не може да стане така. Но може просто да съм пропуснал нещо от дебелите книги.

Нед Мар 20, 2005 1:20 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Прилича като да работи. Имам следната забележка : токът ВИНАГИ минава и през двата транзистора и създава пад колкото за през два транзистора. Този пад е по-голям отколкото пада през диод и транзистор. Оттам и печката при теб ще е по-голяма. Второ : през всеки транзистор преминава целия ток, а не само единия полупериод. Това означава по-тежък температурен режим и по-добри ( скъпи ) транзистори.
Но това, разбира се, са общи съображения. При теб може да се окаже, че така е по-добре.

Нед Мар 20, 2005 2:41 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 8 мнения ]