Отговори на тема  [ 31 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
свързване изход с изход? 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение свързване изход с изход?
Разгледах доста схеми на програматори и ми направи впечатление директното свързване на изхода на логически елемент с RB7 на микроконтролера. При логическа 1 на микроконтролера и логическа нула на U3a ще протече значителен ток и през двете интегрални схеми.

Изображение

Обикновено производителите на такива програматори предупреждават:

Цитат от http://hobby.neomontana-bg.com/kit148.htm
Цитат:
Внимание!!! Не оставяйте чипове в цокъла на програматора! При изключване на компютъра, на входовете на програматора се получава некоректна комбинация от управляващи сигнали, което може да доведе до повреда на програматора и изгаряне на чипа.
Изображение

Ако се сложи един резистор по този начин:
Изображение
ще се ограничи протичащия ток до 5mA, което е безопасно.

Съб Юни 30, 2007 3:32 pm
Профил WWW
Ранг: Форумен бог

Мнение 
ами да беше погледнал какво е 7407:))
SN 7407 Hex Buffers/Drivers With Open-Collector High-Voltage Outputs

Съб Юни 30, 2007 3:34 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Това от което се претисняваш, може да стане, само ако MCLR пина не е дал добър контакт в цокъла, или ако не работи. КОгато транзистор Q2 е запушен, MCLR е "0", а съответно и RB7 е "0", дори и да е изход, а той не е. Когато Q2 е отпушен, на MCLR имаш 13V - тогава си в програмен режим. Сам си направи изводите!

Съб Юни 30, 2007 8:33 pm
Профил ICQ

Мнение 
Ясно ми е, че 7407 представлява повторители с отворен колектор. Обаче също така ми е ясно, че RB7 не е с отворен колектор (или отворен дрейн) когато работи като изход.

Когато микроконтролера премине в режим на програмиране и му подадем команди за четене на паметта (000100 или 000101), изводът RB7 става изход, който не е с отворен дрейн/колектор. Ако поради грешка, изхода RB7 е в състояние логическа 1, докато изхода на U3a е в състояние логическа нула (транзисторът му с отворен колектор е отпушен), ще протече значителен ток през изходите на двете интегрални схеми.

Вероятно слагайки резистора се престаравам, но не мога да се примиря с това, че има начин интегралните схеми да изпушат при елементарна грешка (напр. ако забравя да извадя ИС преди да изключа компютъра или я поставя преди да го включа; грешка в настройките на програмиращия софтуер и др.).

Съб Юни 30, 2007 10:52 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Затова се слагат R-чета, 50 ома имам на моите програматори, на предишните нямах, но чип не съм горил така, а много пъти съм изтървал ресета

Съб Юни 30, 2007 11:03 pm
Профил
Аватар

Мнение 
vstoykov написа:
Ако поради грешка, изхода RB7 е в състояние логическа 1, докато изхода на U3a е в състояние логическа нула (транзисторът му с отворен колектор е отпушен), ще протече значителен ток през изходите на двете интегрални схеми.
= 25 ma.
Нищо няма да се повреди. За твое успокоение, пробвай с резистор. Ако работи - ок, ако не, купи си друг програматор. Препоръчвам ти PICSTART+. При него със сигурност няма да имаш такъв проблем. :twisted:

Съб Юни 30, 2007 11:07 pm
Профил ICQ

Мнение 
Защо ще протече 25mA? Кое ще ограничи тока? Да не би да има защита, за която да не знам?
Не виждам причина да не работи с резистор - когато RB7 е вход, има голямо съпротивление (също и входа на U3e) и пада на напрежение върху резистора ще е нищожен. Когато RB7 е изход - резисторът също няма да оказва сериозно влияние, защото съпротивлението му е малко спрямо R8.

А и не смятам (поне за сега) да си купувам програматор - иска ми се сам да си направя :D
Спрял съм се на тази схема, защото почти няма излишни елементи (не изисква конвертиране RS-232 -> TTL и обратно).
Защо да се ползва RS-232 и да се прави сложен интерфейс (MAX232), като може да се ползва паралелния порт, където сигналите са TTL?

Само не ми е ясно как точно да настроя програмиращия софтуер (гледам в документацията на PonyProg - има "AVR ISP Parallel port interface", "Easy IІCBus interface" и "DT-006 interface", но там се споменава за AVR-и и май няма да стане...

Пробвах да инсталирам IC-Prog (под Windows XP), но ми изплюва съобщение за грешка: "Privileged instruction":
Изображение

Предполагам, че с тези настройки ще работи (включването е същото като на други програматори, за които се казва, че са варианти на ProPic (напр. схемата на Неомонтана)):
Изображение

Но не съм сигурен дали трябва да сложа отметка на "[ ] Invert MCLR" - напрежението там става с високо ниво когато на D3 има ниско ниво, но от друга страна MCLR се пише с черта от горе...

Пробвах да настроя Direct I/O, както и Windows API - съобщението за грешка се наблюдава и в двата случая. Също така записах един .sys файл в директорията на програмата - без ефект.

Програматора още не съм го направил - все още проучвам различни варианти.

Съб Юни 30, 2007 11:33 pm
Профил WWW

Мнение 
Май намерих решение:
http://kudelsko.free.fr/prog_pic/PIC_XP.htm
Не разбирам френски, но има картинки и смятам, че по тях ще се ориентирам :oops:

Съб Юни 30, 2007 11:43 pm
Профил WWW

Мнение 
vstoykov написа:
Защо ще протече 25mA? Кое ще ограничи тока? Да не би да има защита, за която да не знам?

CMOS драйверите си имат омическо съпротивление. При пиковете е около 80-100 ома - има разлика при ниско/високо. Може да се измери с омметър при стабилно ниво (0,1) на крачето. А и при късо може и да не могат да пускат по-голям ток - може да се пробва с ампермера колко е. За един пин и за кратко няма да е опасно.

Съб Юни 30, 2007 11:55 pm
Профил

Мнение 
Програмиращия софтуер започна да стартира без грешки след като цъках по настройките както е по картинките - даже успя да запише и провери дали правилно е записан PIC16F84A без изобщо да е включван програматор 8O

5V/100Ω=50mA, което е сериозен ток...

Цитат:
The maximum sink current is 30 mA for the
SN54LS07 and 40 mA for the SN74LS07 and SN74LS17.

Цитат:
Maximum output current sourced by any I/O pin ....................................................................................................25 mA

За кратко време може и да издържи, но не се знае дали действително ще бъде кратко времето...

Нед Юли 01, 2007 12:10 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Сега пак трябва да кажа, старото и изтъркано: прочетете си дейташита! Там пише:

High current sink/source for direct LED drive
- 25 mA sink max. per pin
- 20 mA source max. per pin

Нед Юли 01, 2007 12:16 am
Профил ICQ

Мнение 
Gogo написа:
Сега пак трябва да кажа, старото и изтъркано: прочетете си дейташита! Там пише:

High current sink/source for direct LED drive
- 25 mA sink max. per pin
- 20 mA source max. per pin

Аз точно от там цитирах това:
Цитат:
Maximum output current sourced by any I/O pin ....................................................................................................25 mA

Разликата в петте милиампера е от това, че моя цитат е от раздела "Absolute Maximum Ratings", а твоя е от първа страница, където пише какъв ток се препоръчва да тече най-много без да се получат дефекти.

Цитат:
† NOTICE: Stresses above those listed under “Absolute Maximum Ratings” may cause permanent damage to the
device. This is a stress rating only and functional operation of the device at those or any other conditions above
those indicated in the operation listings of this specification is not implied. Exposure to maximum rating conditions for
extended periods may affect device reliability.

Последна промяна vstoykov на Нед Юли 01, 2007 12:34 am, променена общо 1 път

Нед Юли 01, 2007 12:32 am
Профил WWW

Мнение 
vstoykov написа:
5V/100Ω=50mA, което е сериозен ток...

Виждали сме и по-сериозни :D
Не бой се - ще издържи. Не забравяй, че и насреща имаш още 100ома от другия изход. По мощност се получава т 250мВт което е допустимо за чипа (пак казвам - 1 пин). Освен това смос-ите си вдигат съпротивлението при нагряване.
Обаче най-добре си му сложи едно резисторче последователно - ей така, заради Добрата производствена практика. :)

:!: Ако сте забелязали в дейташитите пише нещо от сорта "Твърди се но не е тествано".

Нед Юли 01, 2007 12:34 am
Профил

Мнение 
До момента тази програма ми се струва най-гъвкава от гледна точка приспособяване към съответния порограматор:
Изображение

Трябваше само да напиша "mknod /dev/parport0 c 99 0" за да накарам програмата да ползва паралелния порт (иначе не го намира - пропуска е на udev).
Ако напиша "chmod a+rw /dev/parport0" няма да се налага да влизам като root са да записвам програмата.

Програмата има възможност да управлява двупосочен буфер (ако се използва). Това решава проблема с големия ток по културен начин :D

Последна промяна vstoykov на Нед Юли 01, 2007 1:10 am, променена общо 1 път

Нед Юли 01, 2007 1:02 am
Профил WWW

Мнение 
Като си тръгнал да тестваш побвай и този - Winpic.
http://freenet-homepage.de/dl4yhf/

Нед Юли 01, 2007 1:10 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 31 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща