|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 7:29 pm
Зареждане на LiIon 2 и 3 клетки
| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
 Зареждане на LiIon 2 и 3 клетки
Харесал съм си една схема на TI от Фарнел
http://focus.ti.com/docs/prod/folders/p ... 24105.html
Изглежда като да има всички екстри - вход от 4 до 16В, зарежда 1, 2 или 3 клетки, до 2А, защити, индикации, едновременно зареждане и захранване, самостоятелна работа, според описанието импулсното работи на 1.1MHz или по скоро тактовия генератор е такъв и после го делят на колкото им трябва / всичко изглежда перфектно. Гледах и на Максим, и на Майкрочип(не се мръщете много), и май на Линеар, но никоя не ми се стори по подходяща особено за батерия с 2 и 3 клетки. Описанието е дебело и корпуса е малко крив, но мисля че ще се справя.
Споделете какво ползвате особено за 2, 3 а може и повече клетки.
|
| Пет Юни 29, 2007 11:01 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11278 Местоположение: Добрич
|
Ползвам за 2 клетки BQ24103, който е от същата серия и същия крив корпус
Проблеми със схема и документация нямаше никакви, то в моя случай си е фиксирана версия и само стойността на двете съпротивления съм смятал. Даже ги променях щото уж го дават на 2А, но над 1А си грее.
И като изключим трудния корпус, чипът е много добър - сам пере готви, чисти и простира
Има всичко за което се сетиш - сензва за наличие на батерия, следи температура, сам определя кога и как да зарежда. Няма излишна консумация и няма нужда да се чудиш дали да разкачаш входа или изхода...
Единственото което бих те посъветвал е да си промениш футпринта. Стнадартно падовете са под чипа, но това е само за машинен монтаж. Добре е малко да ги удължиш за да излезе площадката една идея извън корпуса, Така много по-лесно ще си го инспектираш и ако трябва нещо с поялник може да го оправяш.
Много е важно футпринта да е симетричен. Ние в първата версия заради разни виа-та бяхме скъсили от едната страна малко термо пад-а. И така много трудно се запояваше чипа, понеже не знаеше по какво да се самоцентрира - по външните падове или по кривия ни термо пад...
После като оправихме тия дефекти всичко си дойде на място и сега е трудно да го запоиш накриво дори да искаш.
|
| Съб Юни 30, 2007 1:14 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
Благодаря Миро, информацията е много добра. Това че на 1А почва да грее не ми се нрави много, но какво да се прави. Мисля че ще използвам батерии с капацитет 1 или макс 2 амперчаса, а и бърз заряд не ми трябва. Възможен проблем е работа на самото устройство и заряд на батерията едновременно, но видях че има примерно свързване в тоя случай и трябва да се пробва. Чудя се защо не ги направят подобните схеми с един радиатор като ТДА810 от едно време  или като ТО220 корпус и в ДИП корпус ами ни тормозят с тия СМДта. Важното е че ги има. Днес ще поръчам семпли, а и от Фарнел също.Със здраве!
|
| Съб Юни 30, 2007 7:53 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Ако държиш на голям заряден ток може да си направиш по-читава платка с яки полигони за топлоотдаването. При мен просто няма място, пък и адапторите са проблем - трябва да се ползват по-мощни и все ще се намери някой умен клиент дето да набучи половин амперов адаптер и тогава става една боза...
За консуматорите, тъй като устройството ми е нон-стоп системното захранване съм го вързал преди измервателното съпротивление за да не набъзиквам детекцията за край на дозаряда... Обаче имам и силова част която като се включи дърпа 3-4А и прецених че е по-добре да си я вържа директно към батерията. Надеждата ми е че по принцип силовата част няма да се пуска по време на заряд, въпреки че знае ли човек  Но дори и да се включи, не е фатално щото и без това ще дърпа достатъчно и така или иначе няма смисъл да се детектва край на заряд когато аз напрактика разреждам батерията...
|
| Нед Юли 01, 2007 2:09 pm |
|
 |
|
Kabas
Ранг: Минаващ
|
Към колегите, ползвали литиеви батерии:
С оглед на необходимата защита от прегряване и възпламеняване какви схеми ползвате?(не за контрол на заряда, а схеми за защита!)
Повечето такива схеми се свеждат до изход(FET), който "прегаря" SC protector(self-control protector) - откуде може да се намерят такива предпазители или има ли алтернативни начини за защита?
Има ли в БГ фирма, занимаваща се с производство на пакети литиеви батерии?
Предварително благодаря
|
| Вто Юли 10, 2007 10:44 am |
|
 |
|
Grubi
|
Пуснах го тоя 24105. Имаше зор със запояването без паста, но с помоща на духалката и микроскопа стана.
Миро, има един странен ефект - когато зареди батерията започва да превключва между заряд / напълно заредена батерия - единия светодиод светва за 1 сек (заряд), изгасва, после другия светва за 1 сек, изгасват и двата и отново. Батерията се зарежда без проблем с ток от около 600мА до около 300, където започва тази ситуация. Предполагам че малко по-късно таймера ще изключи заряда, но незнам дали така е правилно.
Пред-заряда съм го сетнал на приблизително 60мА, а бързия заряд на 600мА(двата резистора са по 15к). Батерията е от три клетки с номинал от 3.7В/750мАч. Бързия заряд започва почти веднага - предполагам защото батерията беше почти заредена и не се нуждаеше от предзаряд.
Делителя към обратната осигурява 2.1В, изчисляван при 12.6В изходно напрежение. Всъщност след заряд максималното напрежение на батерията е около 12В.
Виждал ли (виждали ли сте) си подобен ефект с тая зареждачка? Благодаря предварително!
|
| Сря Юли 11, 2007 2:46 pm |
|
 |
|
Grubi
|
За Кабас - виж Конрад и Електронинвест, знам че едно време правиха пакети каквито искаш. Не знам минимални количества и т.н. Защитата предполагам е серийно свързан PTC (резистор с положителен температурен коефициент, т.е. който си увеличава съпротивлението при увеличаване на тока през него) или въстановяващ се предпазител(Polyswitch, i t.n.), а също е добре да имаш NTC за измерване на температурата ако зареждачката поддържа тая екстра. Тая тема май е за ПАЗАР. Със здраве!
|
| Сря Юли 11, 2007 3:36 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Ами не... не сме го забелязвали точно това
При мен всъщност чипа е BQ24123 и си бачка както пише по дебелите книги....
Първо, къде точно си вързал консуматорите?
Второ, номинала на клетката не ме интересува, важно е колко е напрежението на заредена батерия щото щото 3х4.2 е 12.6В а ти твърдиш че след заряд е само 12В ?! Да не би да работиш с някакви 4-волтови батерии?
Нормално като включиш батерията започва презаряд или направо заряд (честно казано сега като се замисля не съм пробвал презаряда....) При мен щото батериите са 2000мА/ч и ми е малко зор да ги разредя, та обикновено директно си тръгва на заряд.
Аз ги зареждам с 500мА така че обикновено заряда тръгва първоначално с 500 и след известно време почва да пада.
После края на заряда идва или от таймера или от спад на тока, ама тия 300мА хич не ми изглеждат като край на тока...
И накрая трябва да е дозаряд за време...
Виж формулите, ама при моя чип тока на теминация е същия като тока на презаряд. Ако и при теб е така, значи заряда трябва да падне от 600 на 60ма и тогава да мине на дозаряд. Дозаряда се изключва с таймера, освен ако междувременно ти не натовариш батерията и напрежението клекне и заряда се ресетне...
Провери си все пак ТТЦ изхода - там трябва да видиш един хубав триъгълник, което ще рече че таймера бачка. Друг сравнително лесен начин за проверка без да опъваш осцилоскоп, начин който задължително ползвам при нова платка е следния - вземаш едно регулируемо захранване и слагаш защита на 30-40мА (стойността зависи от самото захранване). Така знаеш че каквото и късо да има по платката няма да изкараш пушек... Почваш да подаваш плавно захранване, до опеределена стойност (при мен около 8В) консумацията трябва да е нула, щото заряд не тръгва ако входното не е читаво.
След тоя праг, чипът почва да търси батерия, ти естествено тоя тест го правиш без да си вързал батерията, обаче гледаш защитата на захранването която ще се включи тъй като теста пуска пуска повече от 50мА. Ако зашитата ти започне да мига през 2 секунди, значи всичко е ОК, или поне таймера ти е наред 
|
| Сря Юли 11, 2007 4:10 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Така...
Консуматора е вързан преди измервателния шунт, както си е в оригиналното описание.
Едно нещо което може би е много важно - навързах три единични клетки, които със сигурност имат защита, последователно на всяка една от тях... възможно е и това да прави мизерията. Нямам оригинална батерия с 3 клетки и единична защита...
Триъгълника на таймер кондензатора е супер - проверих го. Батерията се зарежда, след това я разреждам до 11.6В примерно, с консуматора и след това ако включа захранването заряда тръгва веднага от 600мА, и разбира се доста бързо зарежда и минава на под-заряд на 70мА - това с включен консуматор.Консуматора харчи 20мА - значи остават 50 за подзаряд. Когато има консуматор разбира се, батерията никога няма да се зареди напълно и импулсното ще работи винаги(според мен).
Консуматор - един светодиод с резистор на 20мА... нямах друго под ръка, не се смей много.
Номинала е 3.7В, и това пише на батерията, незнам колко точно ще е напълно заредена - питах производителя и чакам отговор. Но според мен си работи супер, но тия защити правят бозата защото увеличават съпротивлението... Търсенето на батерията в началото на осцилоскопа изглежда също красиво, едни бааавни правоъгълни импулси. Ще пробвам и метода със защитата и ще пиша пак. Благодаря и надявам се да не досаждам... много.
Доволен съм от чипа - Максим имат много по голям избор, за повече клетки и по-големи корпуси и с външни транзистори и други глезотии, но Тексас ми изпратиха семплите за 3 дни и някак си ми харесва повече.Микрочип имат некакви, но не и за 3 клетки.Взех много да се обеснявам пак.
|
| Сря Юли 11, 2007 5:35 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
600 mV са ужасна грешка...
Ако беше номера просто да зареждаш батериите може всякак да го направиш... Но заради безопасност и дълъг живот слагаш тоя чип, защото обикновено изискванията са да спазваш 1% точност на напрежението...
Търси го тоя проблем, иначе цялото упражнение губи смисъл...
Това че на входа имаш 70мА само ти си го знаеш... Чипът мери тока през измервателното съпротивление и само тока през измервателното съпротивление го интересува.
Ако по време на заряд или дозаряд ти харчиш някакъв ток, тоя ток минава през чипа но "не върти електромера"
Превключването заряд->дозаряд ще стане когато тока към батерията падне под 60мА (ако това ти е Iset2) без значение колко дърпаш ти от мрежата.
Обаче, когато изтече таймера за дозаряд шалтера ще ти бъде дръпнат (импулсното спира) и ти ще почнеш да консумераш от батерията вече...
|
| Сря Юли 11, 2007 6:17 pm |
|
 |
|
Grubi
|
да. ще търся откъде идва цялата боза - и на мен не ми харесва че не става точно така както е описано.
благодаря още веднъж - всичко си иска време, повечко четене и малко късмет  даже и чиповете които всичко сами си правят.
|
| Сря Юли 11, 2007 7:29 pm |
|
 |
|
Kabas
Ранг: Минаващ
|
Ставаше дума за защита "второ ниво" - напр. BQ29400 - следи се състоянието на всяка клетка и при пренапрежение се прекъсва "завинаги" чрез SC protector веригата към батерията. Ползвате ли нещо подобно или се разчита само на зареждащата схема? разглобявал съм пакетите с батериии на лаптоп - има доста сериозна електроника вътре за заряд и защита... немога да намеря обаче фирма производител/доставчик на тези SC protector предпазители...Иначе е доста опасно при евентуален проблем в зареждащата схема (напр. при прегряване да окъси транзистора и да не контролира вече заряда) - тогава литиевите батерии направо си се палят....
|
| Чет Юли 12, 2007 10:48 am |
|
 |
|
linoko
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Пон Окт 17, 2005 10:00 am Мнения: 249 Местоположение: Sofia
|
 Нещо не много сложно!!!
Здрасти Груби
Ровейки и нета попаднах на нещо интересно което ще ъплоудна по долу.
А ето и сайта: http://www.shdesigns.org/lionchg.html
Успех
|
| Чет Юли 12, 2007 11:27 am |
|
 |
|
Grubi
|
Linoko - мерси за линка
Кабас - ами засега ще разчитам на защитите на зареждачката и вградените в самата батерия - за мен най-важното е ПТЦ-то при късо, НТЦ-то при висока температура и прекъсване при разряд под 3В на клетка - това последното незнам дали го има. Защити и монитори има много и в www.maxim-ic.com, www.intersil.com i t.n.
Акумулаторите които в момента имам със сигурност имат нещо като PTC, веороятно Polyswitch - типичното аматьорско изпълнение от моя страна - дадох накъсо батерията с мултимера както беше на амперметър. Резултат - напрежението падна почти три пъти (от 12В на 3В), но все пак го имаше и защитата работеше не подадох малък заряден ток през зареждачката. Но проблеми нямаше. Мисля че не се случва за първи и последен път и точно това е смисъла на тая защита. Ако говоря глупости - моля поправете ме. Занимавам се за първи път с подобни батерии.
|
| Чет Юли 12, 2007 7:16 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Благодаря на всички - и специално на Миро-както той каза чипа пере, чисти и простира
Днес махнах трите навързани батерии и сложих оригинален пакет от 7.5В/750мАч, смених разбира се и делителя. Схемата си работи както е по учебник, напрежението в края на заряда наистина е по-малко отколкото трябва, но причината е в делителя и това ще го оправя.
Иначе -предзаряд, заряд, край на заряда, абсоютно както си е по описанието. След като покаже край на заряда, консумацията слиза до 13мА(май разрежда малко батерията в тоя период), със светодиода за адаптера, а след още половин час май (тества се в момента и искам да го намеря в описанието), заспива тотално (угасва и светодиода за край на заряда) и остава на 7мА, със светодиода за адаптера. Значи има 1-2мА в заспал режим. Температурата на чипа не се е качвала повече от 50 градуса (600мА заряден ток и гадна платка с гаден полигон), а на батерията повече от 23 градуса по Целзий.
Мисля да си взема една кутия и да направя един превключвател за делителя и резисторите за заряд и предзаряд и да си зареждам 1, 2 или 3 клетки каквито си поискам. Даже възстанових една батерия която колегите я бяха отписали тотално.
Чакам сега да дойдат 11.1/2Ач батериите, да ги пробвам и с консуматора след това, може да добавя защита от разреждане под 3В на клетка и мисля че ще е супер. А като го сложа и на истинска платка с подходящо охлаждане ще е супер.
|
| Пет Юли 13, 2007 7:06 pm |
|
|