Отговори на тема  [ 38 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
температурни сензори 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение температурни сензори
Какъв е най-добрия и евтин начин за връзка между температурен сензор и централно управление, когато разстоянието между тях е доста голямо -> например 100м. За температурен сензор примерно да се използва ТЦН75 или обикновен терморезистор.

Мислех при сензора да сложа контролер или конвертор I2C-->RS485 ама много дървено ми се струва. Някакви други идеи?

Чет Юни 28, 2007 9:42 am
Профил WWW
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
евтин и добър начин рядко се припокриват мой човек :)
за 100 метра... незнам...
1.може темп.дачик+микроконтролер+RS485+полагане на кабели,
2.същото без микроконтолер.......
3.може темп.дачик+микроконтролер+wireless чип -вече са сравнително евтини....

Чет Юни 28, 2007 10:45 am
Профил
Аватар

Мнение 
Как стои вьпросьт с DS18* 1-wire сензорите на Dallas? 100м не би трябвало да са проблем. Не сьм сигурен обаче какви бяха ограниченията за parasite power-а в случай, че не е предвидено захранване при сензора.

Чет Юни 28, 2007 12:50 pm
Профил WWW
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
Ами DS1820 фаммилията е за тебе. Ами не знам на паразитно захранване, ама още една жиза за тока няма да е проблем.

Чет Юни 28, 2007 1:51 pm
Профил ICQ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Какви wireless чипове могат да се използват?

Чет Юни 28, 2007 3:20 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
microchip написа:

ами в кометата има CC1100 :)
low power telemetry демек :)

http://home.comet.bg/datasheets/chipcon/CC1100.pdf
може и тях да ползваш ....

правиш си протокол за обмен на данни, команди...
ако е необходимо добавяш корекция на грешка...

абе чудеса може да се направят :)

Чет Юни 28, 2007 4:24 pm
Профил

Мнение 
Първо кажи за какви температури говориш в какви условия, катчика като цяло се избира според приложението, и чак после мислиш как да предаваш сигнала.

Чет Юни 28, 2007 7:11 pm
Профил

Мнение 
За стотина метра радиото надали е оптимален ценови вариант, особено ако е възможно да се опроводи, или ако може да се ползва съществуващ чифт.
Всичко зависи от това какви температури ще се мерят, какви толеранси се гонят и - как стои въпросът с жиците.
Ако не се гони прекалено голяма точност, на мен ми се струва най-просто с токов кръг - аналогово, т. е. с генератор на ток при контролера и мерене - пак там.
Правил съм подобни измишльотини с KTY81 (R=1K, под 1%), с доста прилични резултати.

Чет Юни 28, 2007 11:39 pm
Профил

Мнение 
температурния обхват е от 0-90 градуса целзии. КТY е хубав сензор за целта. Да и аз мислих за токов кръг но никога не съм правил чак толкова дълга връзка и затова питам. А иначе с радио модули и други такива всичко е ясно ама е невероятно тъпо :? все едно крава с компресор и бушон с процесор :D имаше една такава приказка. По тази логика да сложа компер и етернет :)
Значи за 1 WIRE вчера четох пдфа но не намирам никъде специфицирано макс разстояние, а това клиентите ще го искат като параметър, така че не мога да гледам в тавана и да твърдя "става".
Все още си мисля за конвертор И2Ц-РС485 - прави се много лесно или за токов кръг / също гледам че микрочип имат хубави КАН интефейси

Пет Юни 29, 2007 8:59 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Ами при добро желание и няколко стотин метра с няколко десетки датчика можеш да подкараш на едната жица. Прочети из AN и ще видиш и разстояния, препоръки и т.н.

Пет Юни 29, 2007 9:24 am
Профил ICQ

Мнение 
Най-критичното, което ми се е случвало и съм го решавал по подобен начин, беше с един единствен съществуващ чифт, с дължина около 280 м, който при това периодично се наводняваше. Трябваше да се прехвърлят само шест логически състояния и не посмях да сложа никакъв сериен интерфейс, защото и разстоянието до обекта беше над 100 км... Просто сложих резисторна матрица на клиентската страна, а при контролера - елементарен токов генератор с LM334. Клиентската система при сигнализиране ми шунтираше резисторите, а при токовия генератор мерех резултантните напрежения. Работи вече доста години.
Впоследствие на два пъти съм ползвал и варианта с KTY - ка на подобни разстояния. Тук вече е въпрос на допустима неточност, защото при тази дължина на линията вече нейните параметри не са без значение. Но пък предимството е, че зависиш само от нейното съпротивление, което може да се нормира предварително.
Ако има и захранване при сензора, линията периодично може да се дава накъсо и запомнената стойност на съпротивлението и да се коригира динамично.
Когато изискванията позволяват, продължавам да ползвам този начин.

Пет Юни 29, 2007 9:44 am
Профил
Аватар

Мнение 
При мерене на съпротивителен датчик на голямо разстояние, се ползва схема с компенсация на съпротивлението на проводниците.
В този случай е достатъчна трипроводна линия, и KTY.
Мерил съм Pt100 на над 500 метра - трипроводното свързване позволява точно отчитане до стотни от градуса.

Пет Юни 29, 2007 11:22 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
MYXATA написа:
microchip написа:

ами в кометата има CC1100 :)
low power telemetry демек :)

Съжелявам за офтопика, на кво разстояние праща туй чудо?

Пет Юни 29, 2007 3:10 pm
Профил

Мнение 
За компенсационната схема - така е.
Исках да кажа само, че при заварено окабеляване най-често има свободен максимум чифт, но все пак и тогава може да се направи нещичко.
Пак казвам - не смятам, че е необходима някаква цифрова комуникация - е, ако няма други неща за прехвърляне.

Пет Юни 29, 2007 3:18 pm
Профил

Мнение 
Защо не LM335? В пдф-а им има схема за над 1000м свързващи кабели. Грешката от проводниците е константна и се сумира с показанието и лесно може да се сметне и да се извади от резултата. Датчика е линеен от -40..100 оС и може да се калибрира.
Друг вариант е ако има термодатчик - генератор на термозависим ток. Може да се направи и от LM335, който е генератор на напрежение , но ще трябват малко допълнителни елементи. В другия край се слага резистор и се мери пада върху него.

Съб Юни 30, 2007 2:26 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 38 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща