Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
OrCad... помощ!!!.. 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение OrCad... помощ!!!..
Здравейте! Имам да правя дипломна работа на тема "върхов детектор", който да ми следи амплитудата на поредица импулси с максимална честота до 100хц и мах амплитуда 200 mV. Избрах да правя следната Изображение
Само, че когато сменям усилвателите и диодите ми се получават коренно различни резултати при симулация и досега нито един не прави това което се изисква по логиката на схемата, т.е. да следи пиковите стойности на импулсите.
Какво да правя? Не съм запозната изобщо и с това какви елементи има и по магазините, а в краен резултат би трябвало да представя работеща платка.
Моля ви помогнете ми с някакви съвети :roll:

Сря Юни 27, 2007 11:28 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Мнооого неща не мога да схвана по тая схема, ама първото и най-важно засега е, тоя източник захранващия за -VCC сигурна ли си, че е с правилен поляритет ?

Сря Юни 27, 2007 12:00 pm
Профил

Мнение 
Ами видях го така направено в една книжка. Така бяха задали захранванията кум един ОУ.. Не се ли задават по този начин???

Сря Юни 27, 2007 12:14 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Аз не мога да отворя схемата - направи я в JPG и я постни тук да я видим

Сря Юни 27, 2007 12:19 pm
Профил

Мнение 
ами нещо не съм много наясно как да приложа снимката.. уж ми я дава че е постната, а пък на преглед не ми излиза.. :(

Прикачени файлове:
untitled.jpg
untitled.jpg [ 1.54 MiB | Прегледано 1865 пъти ]
Сря Юни 27, 2007 12:36 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Нещо ми се струва че си пообъркал схемата - втория ОУ трябва да работи като повторител,т.е от неговия изход не трябва да се взема сигнал към входа на схемата,неговия Ку=1.На първия ОУ - на схемите които имам посоката на диодите е обратна - т.е това което идва на входа със + се пропуска,това което идва с - се инвертира,един вид се получава изправител.Има нещо гнило в схемата ми се струва...

Сря Юни 27, 2007 1:44 pm
Профил

Мнение 
Ами схемата я видях в един учебник и затова реших нея да реализирам, обаче си прав като сменик посоката на диодите и подадох напрежението на положителния вход, графиката изглежда къде къде по-достоверна. :)
Ти имаш ли някаква схема на такъв детектор под ръка, да мога да го разгледам?

Сря Юни 27, 2007 2:30 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Да ти посочвам литература или да чертая ? Ако е за литература - Клейтън "Операционни усилватели" и от този род книги.Ако трябва да ти чертая-ще почакаш до довечера или утре щото сега имам друга работа.

Сря Юни 27, 2007 3:20 pm
Профил

Мнение 
Ами нямам я тази книга, така, че ще съм ти много благодарна, ако ми я начертаеш. Благодаря ти предварително :)

Сря Юни 27, 2007 4:14 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Първата схема е на върхов детектор с малък дрейф.Паралелно на С1 може да се постави ключ за нулиране преди измерване.С3 служи за честотна компенсация.След схемата може да сложиш буфер за всеки случай. Втората схема е на върхов детектор с повишено бързодействие..Има и още схеми из книгите ама ми се струва че е твой ред да се насочиш към библиотеките и да потърсиш :wink: Айде успех.

Прикачени файлове:
OP.JPG
OP.JPG [ 21.68 KiB | Прегледано 1815 пъти ]
Сря Юни 27, 2007 7:14 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Кичо давай съвети като си по наясно с материята. :)

indi трябва ти нещо просто което да работи. Ето ти една схемичка да дерзаеш. На изхода има точно амплитудната стойност на входния сигнал. По просто от това няма накъде. Събира се за половин час на макетна платка. А стойноста на кондензатора и резистора ще трябва да се сетиш сама как да избереш. Сложил съм стойности с които ще може да работи и да измериш с мултицета върховата стойност. А при някакъв товар в изхода ще е малко по друга ситуацията. Избери си друг ОУ. С този който е написан няма да стане :)

Прикачени файлове:
sch.jpg
sch.jpg [ 43.6 KiB | Прегледано 1806 пъти ]
Сря Юни 27, 2007 8:14 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
Кичо давай съвети като си по наясно с материята

Киров,това което написах съм го преписал 1:1 от книгата,но щом казваш че Клейтън не е наясно.....[/quote]

Сря Юни 27, 2007 8:46 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Да даваш съвети предполага да имаш собствен опит нали?
Никой не се е родил научен и няма нищо лошо да нямаш опит. Но с тия схеми прати момичето в трета глуха :) Да не говорим че 2 рата ти схема не е и вярна принципно.

PS. Тя и първата била жива боза като я поразгледах :)
Препоръчвам ти руските автори ако искаш да научиш нещо по въпроса наистина.

Сря Юни 27, 2007 9:09 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Никола Киров,диалог с тебе трябва да се води с конкретни факти,иначе човек е трудно да те убеди :) Опит имам а и продължавам да чета и експериментирам когато имам време.Щом въпроса е поставен съвсем конкретно: Алексенко е всепризнат специалист в областа на прецизната аналогова електроника и има доста книги.Редактор е и на книгата на Титце и Шенк - Полупроводникова схемотехника.От страници 474 и 475 са взети долните 2 схеми.Паралелно на кондензаторите се поставя ключ (който в книгата е нарисуван,но ме домързя да го чертая). Нямам намерението да пращам никого в трета глуха.Опитвам се да му помогна,но и той трябва да седне да почете. Как работят схемите е детайлно описано в книгата.Може да се изтегли от някой руски сайт.А ако някой толкова го е домързяло да порови из сайтовете- имам я книгата в електронен вариант на руски,ще му я пратя.

Прикачени файлове:
OP2.jpg
OP2.jpg [ 19.65 KiB | Прегледано 1810 пъти ]
Сря Юни 27, 2007 11:24 pm
Профил

Мнение 
Ето ти нещо работещо, кондензатора ще си го подбереш според твоите нужди.

Прикачени файлове:
peak.jpg
peak.jpg [ 73.97 KiB | Прегледано 1823 пъти ]
Сря Юни 27, 2007 11:41 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща