|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 1:55 pm
| Автор |
Съобщение |
|
elektronchika
Ранг: Популярен
|
ами вземаш едно чашкообразно феритче с външен диаметър 18-22мм. и на него навиваш 12 навивкиот проводник с диаметър 0,5мм. на http://mladkonstruktor.bg/ този струва 38ст. и си има и макаричка(на снимката не е показана макаричката, но си има). ако ползваш такъв трябва да клатиш транзистора с честота 30kHz някъде. ако ползваш от комет - не знам какво ще е, но пак тази би трябвало да свърши работа. коефициента на запълване на генератора трябва да е 0,5. ако ползваш 555 или пик, трябва да сложиш базов резистор, ама колко ще е - 1-2к или по малко, не съм сигурен. аз го клатих с генератор 3В размах.
|
| Сря Мар 16, 2005 8:38 pm |
|
 |
|
alek
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:54 am Мнения: 50 Местоположение: Null
|
@Predator_MF: Ясно! Хванах идеята още във въздуха, ама ако пък ми обясниш по-какъв критерий пика ще регулира тоя шим, цена няма да имаш! Или да загубим още един пин за да стабилизираме софтуерно -22V? Софтуерно коригиране на хардуерни грешки/недостатъци?!?!? Както виждам все пак не се възприема идеята на 15 кв.мм да се събере преобразувателчето, ама нейсе! Трепете си калинките със пушката за слонове. А тва даже съм го правил и със ресетка за ключов елемент /вместо транзистора/. Работи си перфектно. Но аз съм си почитател на руския стил в схемотехниката, така че това никого не задължава. Освен, че броя на възможните издънки в една схема е правопропорционален на броя на елементите в нея, няма какво друго да кажа! Аз писах - около обикновен син дросел 330 uH десетина навивки. И работи! Само трябва да се сфазират намотките. А пък разбира се, че може и с отделен процесор да се направи  .
|
| Чет Мар 17, 2005 10:51 am |
|
 |
|
Predator_MF
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Стига бе @Алек...кво толкова. И аз съм почитател на руския стил схемотехника...ама говорихме за прост вариант...пък така или иначе си има процесор...Моя вариант също работи, иначе нямаше да го предложа. Регулирането е много елементарно...просто променяш duty-то на ШИМ-a...
|
| Чет Мар 17, 2005 1:40 pm |
|
 |
|
alek
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:54 am Мнения: 50 Местоположение: Null
|
Имаш предвид да сложиш една камерка да гледа LCD контраста и процесора да си регулира дюти сайкъла на шима по сигнала от нея, може би? Е тогава тази тема трябва да се премести в раздела "Безумни идеи"! Но дори и да не е с камера, пак ти трябва още един пин (и сума ти машинно време) да си правиш обратна връзка по напрежение. Пък ако ще е без обратна връзка - да си вземе сигнал от кварцовия генератор също може, тогава ще му трябва и доста по-малка индуктивност и интегриращ кондензатор, пък и GPS система няма да му трябва, щото от километри ще може да си го открива с обикновен радиоприемник по хвърляните смущения, но все пак си мисля, че с допълнителен процесор ще е най-яко!
Надявам се на доброто ти чувство за хумор!
Piece & Respect!
|
| Чет Мар 17, 2005 2:01 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
|
| Чет Мар 17, 2005 2:08 pm |