Отговори на тема  [ 46 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Изработване на печатни платки 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Освен с центофуга, разнасяне на течност върху равнина се постига и на вибро-стенд.
В случая, току-що пръснатата платка е достатъчно да я хванеш с ръка, и да удариш десетина пъти о ръба на масата, и лака се разлива и покрива равномерно 8)

Сря Юни 20, 2007 2:07 am
Профил WWW

Мнение 
Аз пък доразнасям лака с парченце от вестник (нещо като четчица но дава по-добър резултат),но не по-късно от минута след като е пръснат спрея.
Малко художествена самодейност - наследство от пещерните хора :D .

Сря Юни 20, 2007 10:36 am
Профил
Аватар

Мнение 
Важно е да върши работа
:D :D :D

Сря Юни 20, 2007 11:41 am
Профил WWW
Ранг: Минаващ

Мнение 
За почистването-търкам първо със стоманена вълна-домакинска,за тенджери :D ,от най-фината,след това изтривам повърхността с чисто парче плат,напоен в амоняк от аптеката.Отначало плата посинява (ако е бял),а след това вече почти не се оцветява-това е белег за добре почистена повърхност.Без повече да се пипа,се пръска лакът и се поставя на тъмно-аз ползвам кутии от бонбони СУШАРД.Внимава се за прах-добре е всичко преди пръскането да се мине с влажна кърпа.Много,ама много е важно слоят лак да не е по-стар от седмица.Т.е. не става да се опръска 1 квадрат текстолит и после да се реже от него-времената за осветяване и проявяване рязко се изменят,а качеството на слоя се влошава.Затова техниката е пръскаш-сушиш-светиш.Технологията за почистване е валидна и за принтерския метод.Ако не забравя,утре ще направя снимки на платките,които днес направих и ще пусна нещичко.За счупения балон-пробвах на времето,но започна да се отделя страшна миризма-по спомени някой каза,че се е отделял озон,та щяхме да се изтровим с колегата и повече не съм опитвал.

Сря Юни 20, 2007 5:45 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Озона не е отровен. Даже е полезен - трепе вируси
Миризмата на озон е характерна за ултравиолетово излъчване.

Сря Юни 20, 2007 8:48 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Syrius-B написа:
Озона не е отровен. Даже е полезен - трепе вируси

Само в ниска концентрация!
Syrius-B написа:
Миризмата на озон е характерна за ултравиолетово излъчване.

И за високоволтови разряди....

Сря Юни 20, 2007 10:44 pm
Профил WWW
Ранг: Почетен член

Мнение 
Който не иска озон да ползва UV луминесценти пурички, или направо UV светодиоди.

Озона подобрява атмосферата в помещението и повдига настроението за работа, търкането с домакинска вълна ще е по приятно.

Сря Юни 20, 2007 11:55 pm
Профил

Мнение 
Aми да-полезен е!Само че Lupus ви подсказа как и колко.Който не вярва-да си пусне счупена живачна лампа в стаята-Иван пък ви каза къде ги има много :D -и да пробва.Само си припомнете какво е озонът-молекула от три кислородни атома,която бързо-бързо се разпада на нормален кислород ( двуатомна молекула)и остава един свободен кислороден атом.Познайте той какво се стреми да направи :idea: Та няма смисъл.опитайте и ще се убедите.Другият вариант е UV-лампа,която може да се купи от КОНРАД за десетина евро.Пуричките -тези по 8W са майтап-да светя 20-30 минути-ще си вдигна кръвното,а и ако не стане номерът-ще побеснея.Ама всеки си има своя истина и всеки има право да живее със собствените си заблуди.Затова е ифорумът-всеки да каже по нещо,да сподели опит.Истина е ,че напоследък 400W лампи се намират трудно,заедно с тях и съответните дросели.Сега масови са 250W.С тях не съм работил,но мисля че увеличаване на времето с 35-50% ще е достатъчно.В краен случай-от третия опит ще се уцели зайчето :D

Чет Юни 21, 2007 1:25 am
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Мнение 
Аз светя с 3бр. 8W пурички сложени в кутия от радиоточка и нямам никакви проблеми. Осветявам около 3 мин.

Чет Юни 21, 2007 9:54 am
Профил ICQ

Мнение 
ditronix написа:
Другият вариант е UV-лампа,която може да се купи от КОНРАД за десетина евро.Пуричките -тези по 8W са майтап-да светя 20-30 минути-ще си вдигна кръвното,а и ако не стане номерът-ще побеснея.

ditronix, какви са тия лампи от Конрада? В магазина ли ги имат?

А пуричките са различни видове, така че зависи кой на каква е попаднал. Но по принцип е по-добре да се осветява с точков източник.

Чет Юни 21, 2007 11:40 am
Профил

Мнение 
Стига бе, аз ползвам 3 броя луминисцентни пури по 8 вата, със запалки от изгорели енергоспестяващи лампи, светя винаги между 3 и 4 минути зависи от дебелината на фоторезиста който съм пръснал, в 90% имам желания резултат!

Чет Юни 21, 2007 11:48 am
Профил

Мнение 
Преди десетина години успях да купя такава лампа служебно 8) ,но някой по време на приватизацията спечели търга за нея :evil: Та лампата я поръчах по каталога им,прилича на обикновена лампа с цокъл Е27-а бе като лампа от магазина е.Не помня в коя част на каталога я изрових,може би там,където са материалите за платки и други такива.Другото,за което се сетих са шаблоните-правя ги на фолио за презентации,като печатам на лазерен принтер две копия и после внимателно ги наслагвам точно едно върху друго.Това е защото копията излизат с малка плътност на отпечатъка.Има и други варианти,но специално от този с копие на паус не съм доволен.Други колеги печатали на обикновена хартия,след което хартията се пръскала със спрей ТРАНСПАРЕНТ-продават го пак в КОНРАД.Не виждам смисъл в това,но както вече казах всеки има своя истина и всеки е намерил свой начин.

Чет Юни 21, 2007 5:12 pm
Профил

Мнение 
Ето ми я лампата в незавършен вид -

Прикачени файлове:
l2.jpg
l2.jpg [ 121.84 KiB | Прегледано 1760 пъти ]
l3.jpg
l3.jpg [ 82.94 KiB | Прегледано 1770 пъти ]
l4.jpg
l4.jpg [ 32.16 KiB | Прегледано 1764 пъти ]
Чет Юни 21, 2007 6:03 pm
Профил

Мнение 
За всеки случай, накрая може да се прочете и нструкцията на производителя :

http://www.crceurope.com/wwwcrc/tds/TKC ... ITIV20.htm

там пише какъв е спектъра на макс. чуствителност на positiv-а ( около синята до близката UV област), и други работи пише.

Чет Юни 21, 2007 10:10 pm
Профил

Мнение 
ditronix, как се връзва - директно или през дросел?

Понеже и аз гледах една лампа в каталога им ,но там не пишеха никакви данни. Иначе е като обикновена и струваше около 10евро. Сигурно е същата.
Аз за шаблон ползвам обикновена хартия, най добре два слоя. Ползвам и Транспарент но не е задъжително - просто трябва да се увеличи времето на експонация.
Ползвам пурички от ТСМ УВ лампа за лице - 4 пури + таимер до 30мин + очила =14лв. Даже махнах две от пуричките щото май са по-мощни пък и не правя големи платки. Но не ме кефят пурите - тромави са ми . Ако е на обикновен цокъл ще я ръгна на настолна лампа с рефлектор. Ама няма от къде да намеря такава. Чудих й се преди години на тая от Конрада, но не бях сигурен дали става. Тоя немски ми е по-мътен и от китайския.
........
Ей сега изрових един стар каталог на Конрада от 2001г. и намерих лампата - 250W ,млечно бяла,Е27. Струвала е 5.6евро. Номера е 529141-88 но не им го намирам на сайта. Излизат само пури. :( :( :(

Чет Юни 21, 2007 11:44 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 46 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща