| Автор |
Съобщение |
|
saxsten
Ранг: Минаващ
|
Благодаря . Ще го разгледам.
Всъщност трябва да си изясня и друг въпрос ,дали има непрекъснато покритие или полунепрекъснато покритие за някакъв Диапазон?Да речем между 3-7микрона и дали може да се намери серия от диоди които ако не непрекъснато то поне го покриват частично.
Но това вече си е мой проблем
Прочее още веднъж Ви благодаря за информацията
|
| Пон Юни 18, 2007 11:48 pm |
|
 |
|
zaphod
Ранг: Форумен бог
|
имам някакви спомени за някакви пренастройваеми, но от тоя каталог не съм виждал.
|
| Вто Юни 19, 2007 10:07 am |
|
 |
|
Ico_Belqta
Ранг: Новодошъл
|
 Уникално
Успяхте ли да го изгорите?
1. ПП лазерни прибори имат много стръмна характеристика Оптична мощност / Ток , така че за да не се претоварят имат вграден фотодиод (третото краче ) което следи оптичната мощност.
2.Опт. мощност зависи от температурата ,затова ако го стартирате студен изгаря.
3 Недопустимо е претоварване на оптичните параметри дори за малък период от време.Последното води до необратима деградация на прибора.
4 Прави се драйверна схема с плавно стартиране и регулация по изходна мощност.
5 Схемата се калибрира с уред за измерване на оптична мощност на стенд ,защото фотодиода в обратната връзка има толеранс от няколко пъти до един порядък понякога.
6 ПП лазерите могат да работят с постоянен ток (непрекъснат режим на работа).
_________________ Мразя червени жички !!!
|
| Вто Юли 24, 2007 10:01 am |
|
 |
|
Gruber
Ранг: Минаващ
|
Изгарянето е най-лесно
2.повечето оптични прибори вече работят в доста голям температурен диапазон - ,така че да се задържи в тази граница е относително по-лесно в днешно време.И май понякога дължината на вълната се променя с температурата.
4.Драйвери има готови вече...в зависимост от направеното решение една готова драйверна схема може да излезне по-евтино решение.
6. Повечето работят в такъв режим. По-"лошото" е,че има CW лазери,които не са обозначени като работещи в импулсен режим.
|
| Вто Юли 24, 2007 11:05 am |
|
 |
|
zaphod
|
 Re: Уникално
айде айде, пипвал ли си лазер последните 5 години?
|
| Вто Юли 24, 2007 1:26 pm |
|
 |
|
Ico_Belqta
Ранг: Новодошъл
|
Да. То не е точно до пипване само. И лазерите изгарят не от прегряване а от превишаване на максимално допустимата оптична мощност. Колкото и да не ви св вярва това обикновено става когато ги пуснат и са студени , защото температурния коефициент на оптичната мощност в зависимост от тока е отрицателен , затова се използват схеми с обратна връзка и плавно стартиране. Освен това лазера може да се повреди и да продължи да свети просто му се скъсява живота и така може да му сведете живота до 2 часа и да се чудите защо свети все по-слабо и по-слабо.
_________________ Мразя червени жички !!!
|
| Сря Юли 25, 2007 3:49 pm |
|
 |
|
zaphod
|
последния лазер който видях да се държи както казваш беше през 99та година. от 6 години насам тъпчем лазери в нашите устройства без каквито и да е обратни връзки и нито един изгорял до сега.
|
| Сря Юли 25, 2007 11:39 pm |
|
 |
|
FiTTiLA
Ранг: Професионалист
|
Абе според мен си малко далече от истината. Работил съм полупроводникиви лазери на 650nm. Разработвахме DVD записвачика преди 5 години, аз отговарях за APC ( automatic power control) на лазера по време на запис и четене. Работил съм със специaлизирани чипове за това на Philips, Atmel и Elantec. Няма такива филми, за които разправяш.
|
| Чет Юли 26, 2007 10:19 am |
|
|