Отговори на тема  [ 46 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Изработване на печатни платки 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Изработване на печатни платки
Здравейте!
От две години си правя платките по фотолитогравския метод с фотолака POSITIV 20- спрей, но въпреки опита ми все още ми се случва да разваля накоя платка. Причината мисля че е в начина на нанасянена лака (чрез пръскане което е на едри капки) при което се получава неравномерна дебелина на слоя, и от там се остават участаци на платката на които част от патечките се проявяват и изчезват а друга част са не добре проявени. За това изкам да се консултирам с по опитните- вие как се справяте с този проблем. Какви фотолакове използвате, и иматели рецепта за приготяне в домашни условия на фотолакове (мисля че ако се потапя платката в лака- слоя ще е равномерен). Някъде бях чел по форумите за друг метод на изготвяне на платки- с тонер и нагряване с ютия?- знаетели нещо за това?
Благодаря предварително!

Нед Юни 17, 2007 3:06 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
Здравей,

Точно за твоя проблем има лек погледни снимките на моя сайт:
http://www.lz2gl.com/index.php?option=c ... &Itemid=31

Идеята е да се ползва центрофуга с регулируеми обороти при нанасянето на лака.
Това сме го видели с баща ми от едни руснаци имах някъде техния пост ако го изровя
ще го постна тук. Пръскаш лака само в центъра и от въртенето той се разпределя равномерно
по цялата платка и стават перфектни писти след проявяване.
Иска се малко практика при кои обороти най-добре се разпределя лака но след 2-3 опита се свиква.

Самата центрофуга както се вижда от снимката е домашно скалъпена от един мотор,
мисля че беше от помпа, но не съм сигурен с една схема за регулиране на оборотите.

Нед Юни 17, 2007 4:58 pm
Профил WWW

Мнение 
Благодаря Иване! Това е гениална идея, още сега ще започна да си направя центрофуга. Във вашия сайт видях експонатора- каква лампа използваш, и колко минути протича експонацията с нея. Аз ползвам кварцова-250W но с нея става сравнително бавно (за 20мин).

Нед Юни 17, 2007 7:20 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Центрофуката, намираш един стар грмофон, малко преправка по задвижката, и едно плотче с анали за закпрепване на платката и си готов :), това е тествано и работи, но отдавна вече не се знаимавам по тоя начин. Бях си направил и копир рама, и фурна за изпичане. За лампа олзвах 300 W .. алииско слънце ли беше .. бе нещо такова, черен балон, иска дросел, трябва и около минута да загрее, поствена в рефлектор с капак, као загрее тогава пускам да експонира определеното време, моята бее на Osram, ама не и помня вече модела. Стъклото е важно да е кварцово за да не поглъща UV

Нед Юни 17, 2007 11:14 pm
Профил
Аватар

Мнение 
VELIN написа:
Благодаря Иване! Това е гениална идея, още сега ще започна да си направя центрофуга. Във вашия сайт видях експонатора- каква лампа използваш, и колко минути протича експонацията с нея. Аз ползвам кварцова-250W но с нея става сравнително бавно (за 20мин).

Лампата е обикновена от улично осветление, но и се маха външния балон защото той е направен да не пропуска UV лъчите.
Ако имаш познат в енергото там са заринати с такива изпочупени лампи. Обикновено като им пукнат външния балон
и ги сменят защото не стават за нощно осветление.

За експонацията около 4-5 минути, с няколко опита ще намериш правилното време.
държали сме и на 8 минути и пак се получава.

Другото нещо на центрофугата е че може да я ползваш като сушилня.
Намираш си един капак за тенджерата :) пробиваш една дупка колкото да се хване някой
стар сешоар и намаляваш оборотите, пускаш да духа горещо и за 15-20 минути е готово.

Пон Юни 18, 2007 8:22 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Мале на какво ли не учи неволята.

Ей хора няма ли около вас платкаджийница? Верно в малко градче сте, ама куриерите мъкнат и из цела България за 2-3 лв. Или просто от мерак....

Пон Юни 18, 2007 9:03 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
Мале на какво ли не учи неволята.

Ей хора няма ли около вас платкаджийница? Верно в малко градче сте, ама куриерите мъкнат и из цела България за 2-3 лв. Или просто от мерак....

От мерак пък и производителността на баща ми за правене на платки се качи 10торно :) а и вече може човека
да си прави и SMD-та. Иначе съм поръчвал и в MICRON и в други но просто стават за сума ти време
а по този начин стига да ти се занимава стават за 2-3 часа :).
Пък и баща ми е свикнал до сега да си ги чертае на ръка и с тоя метод направо се възроди :)
Сега прави едни SMD-та модернизираме нещата за трансиврите и то с голяма скорост.
Без тоя метод с чакане от платкажииница нещата се проточват много.
А тук говорим за любителски не за масово производство.

Пон Юни 18, 2007 9:10 am
Профил WWW

Мнение 
Я кажи за двустранните платки как стои въпроса? За едностранните ясно - правя си ги от раз, но виж за двустранните нещо не ми се получава всеки път. Иначе метода с Позитив 20 си е номер 1 за прототипни платки и любителски изпълнения - къде и как иначе може да си направиш прототипна и добре изглеждаща платка за час-два.

Пон Юни 18, 2007 10:11 am
Профил
Аватар

Мнение 
Прави се първо едната страна А като другата страна Б я намазваш с някакъв лак или боя.
След като страна А е готова пробиваш 4-5 дупки за да насложиш шаблона за страна Б.
Намазваш този път страна А с лак или боя и правиш страна Б.

Боята или лака да е нещо, което да издържи на това, което ползваш за махане на медта
железен трихлорид в моя случай.

Пон Юни 18, 2007 11:13 am
Профил WWW
Ранг: Ориентиран

Мнение 
Ами аз двустранна правих наскоро по следния начин:
Напръсках с фотолак от едната страна, след като изсъхна - и от другата.
Двете части на шаблона предварително ги напаснах и ги залепих една за друга.
След като лака изсъхна и от втората страна - залепих с тиксо платката в ъглите за шаблона - осветяване по 3 мин. от всяка страна - проявяване и ецване - като от проявавянето се налагаше често да обръщам платката, а при ецването - на около 5-6 мин.

Пон Юни 18, 2007 1:31 pm
Профил ICQ

Мнение 
Така,сега някой да ми каже защо при мен платките се осветяват нормално с лампа БЕЗ счупен балон от около 25 см.за 100-110 секунди?!?Лампата е 400W,от улично осветление (живачна),пръскам лака БЕЗ центрофуга,а така-както се пръска с обикновена спрей-боя!И всичко става много добре.Включително и платки за SMD.Мисля,че предложената от Иван технология е сложничка и тромава.Иначе другото си е така-ако тръгнеш по платкаджийници,отива сума време,а по тоя начин,ако заготовката се суши при около 60-80 deg.С може да имаме готова платка за не повече от 3 часа.Между другото,фиксирам заготовката и фотошаблона върху нея чрез притискане между две парчета стъкло.Стъклото и то би трябвало да намалява UV-потока,но нещата се получават.Получават се добре и резултатите са с абсолютна повторяемост-т.е. няма нищо случайно.

Пон Юни 18, 2007 11:48 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Според мен всичко е до техника. Като му свикнеш ще пръскаш лака и без центрофуга.
Който има проблем с пръскането ще си улесни живота с въртене.
Не сме пробвали с лампа без да е махнат балона, защото просто намерихме
счупена :) и така си я ползваме. Такаче това моето са само идей пак повтарям един
път свикне ли се по един начин прави си го както си ти е най-удобно.

Примерно за двустранното сме пробвали и така както казваш с двата шаблона на едно
пак става. Трябва да се внимава малко повече при наслагването но пак работи.

За любителски цели, с доста добро качество на платките, метода е перфектен.

Вто Юни 19, 2007 8:13 am
Профил WWW

Мнение 
Значи проблема с нанасянето идва при малък клиренс/тесни писти, и основно се заключава в това че поради неравномерност на дебелината едни части се преекспонират, което си има свои пследствия, едно от които е допълнително експониране извън шаблона поради разсейка в слоя.
Това е и частичн опроблема да се ползват примерно само вътрешното тяло на живачната лампа, не че не става, но дали дава равномерна светлина не се знае, колк овреме му трябва за да загреее и да започне да работи нормално, на UV лампата този параметър го има, инач еразбира се се прави опитно.
Центрафугата изобо не забавя процеса, платката се слага в-у нея пуска се на ниски обороти и в средата се поставя лак иоборотите се вдигат. Това е стандартен метод за ннасяне на фото емулсия, ползва се почти навсякъде в литографията. Нанасяне с потапяне с еползва по рядка тъй като изисква големи количесва фото емулсия. Платкаджииниците масово работят с твърди фоторезисти които се ламинират а не пръскат. Нанасяне както е предвиден флакона не с еползва принципно в ниеот еидн реален процес, така фото емулсията се замърсява доста повече, има предпоставка за поява на мехурчета. Та една центрафука може да е доста полезна.
Относно лампата пак въпрос на избор. За копир рамата това е задължително, просто стукло притискащо шаблона, или пък шалон залепен с тиксо ограничава минималната дебелина/изолация.
Всички необходими неща се правят много лесно, центрафугата вече казах в най-простия случай модване на старт грамофон, при повече желание по сеирозн аконструкция. Копир рамата също не е зор, малко кварцово стъкло ниакок опанти, малко твърд дунапрен и две пружини. За печене ползвах стар стирилизатор с модифициран терморегулатор. Процеса не е в никакъв случай по бавен от варианта да пръскаш на ръка със спрея,после да чакаш да съхне и т.н.

Вто Юни 19, 2007 3:12 pm
Профил

Мнение 
Ако прекалено се икономисва лака се появяват проблеми (много тънък слой). Слоя е добре да е малко по-дебел но задължително и равномерен. Дозата която са описали на флакона е много оптимистична.
Платката трябва да е чиста за да се разнесе лака - аз я шкуря с водна шкурка 500-1000 с вода, после веднага я подсушавам с кърпа и сешоар.

Вто Юни 19, 2007 9:05 pm
Профил

Мнение 
i_dachev написа:
...Идеята е да се ползва центрофуга с регулируеми обороти при нанасянето на лака.
Това сме го видели с баща ми от едни руснаци имах някъде техния пост ....

Не знам за руснаците, но аз това го учих (или по-скоро практически правих) в родното МЕИ (ТУ София). В практическо упражнение по химия. Само че не пръскахме лака, а го намазвахме в центъра с четка като от тези за лак за нокти. Просто се сетих и реших да споделя спомена :)

Поздрави!

Вто Юни 19, 2007 10:01 pm
Профил ICQ YIM
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 46 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща