|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:52 pm
"Персонален компютър" с PIC12
| Автор |
Съобщение |
|
ji4ka
Ранг: Форумен бог
|
Нищо ново под слънцето  . То много хора явно са имали тая идея ,но още никой не я е реализирал. Не се дава лесно Правешкото чудо,ей  .
Те софтуерните емулации са ясни, но аз искам нещо хардуерно, самостоятелно да бъде и да е с ширпотреба елементи.
Конфигурацийката я виждам следната : Кутийката с Правеца на батерии, TV за видео(даже по UHF), клавиатура от стандартно ПЦ, слот за външна памет (флаш чип или сериен еепром), сериен порт за връзка с ПЦ за сваляне/качване на софт. Мислех да ползвам няколко 80c31 заради цената и многото крака ,но не съм запознат много с тая серия и ми се видя малко тромава. Абе иска си занимавка тая работа, а нямам много време - затънал съм в тривиално бачкане, скучно но доходоносно  .
А за LCD-то няма нищо специално. Може да се ползва всяко стандартно , дори с 4х20 символа, не съм сигурен дали става и за графично, май че не. Виж линка:
http://www.rentron.com/Myke1.htm
 Ииии-хааааа, светна ми първата лампа 
|
| Съб Май 19, 2007 4:34 pm |
|
 |
|
t_i_t_o
Ранг: Почетен член
|
Здравейте, не може ли просто цялата работа да се набута в едно ФПГА? ... просто идея.
|
| Съб Май 19, 2007 7:27 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Цялата "електрическа" част може да влезе в един ARM7, MC56F8.... или нещо подобно. То сигурно и с други неща може, ама не съм се замислял. Само периферията му липсва.
Не мисля, че има някакво предизвикателство в такъв проект, а и е безсмислен. Apple II има смисъл да се прави само от носталгични съображения, но един такъв емулиран дзер и за това не става.
|
| Съб Май 19, 2007 10:00 pm |
|
 |
|
kiiid
|
bateAz, принципно си прав за Епъла. обаче да направи човек цяла бачкаща машина само със серийна шина не мислиш ли че си е предизвикателство? 
|
| Нед Май 20, 2007 2:30 am |
|
 |
|
ji4ka
|
Интересно, след като е толкова лесно и просто защо никой не го е направил до сега? Какви ли не "идиотски" проектчета се правят с всякакви контролери , но да направиш работещо РС не е предизвикателство? В случая с Правеца по-трудната част (архитектурата и софта) ги има на готово, остава само хардуера да се сглоби с нещо по-компактно.
"Старата песен на нов глас" ще си остане винаги популярно парче, защото просто си е хубава по начало.
kiiid, ето ти някои безумни свойства и приложения на серийния компютър:
0. Проста платка - един лентов кабел и.... готово!
1. Може да се продава "на метър".
2. Може да се навива на макаричка.
3. Може да се носи като герданче или гривничка.
4. Ще се казва "Колко Метра ти е компа?" вместо "Колко MHz...."
5. С по-мощен модел (сиреч по-дълъг) и подходящ хардуер (кукичка) може да се лови и риба.
6. Може да се кандидатства в Гинес за "Най-дълъг компютър".
Сигурно и други приложения ще изникнат, ако се поразмисли човек. 
|
| Нед Май 20, 2007 6:46 am |
|
 |
|
kiiid
|
скоро ще публикувам обновените схема и платка с клавиатура и видео. и потвърждавам че ще подкрепя желаещите с безплатен екземпляр за разработки
|
| Нед Май 20, 2007 7:25 am |
|
 |
|
relsys
|
ako ще има хард диск мога да се включа с SPI ATA interface
|
| Нед Юни 03, 2007 9:08 pm |
|
 |
|
kiiid
|
еее в скоро време току виж някой пропищял и за 802.11
то аз още не мога да минимизирам конструкцията за да вкарам дисплей даже
|
| Пон Юни 04, 2007 9:05 am |
|
 |
|
relsys
|
е какъе е проблема за SPI display
|
| Пон Юни 04, 2007 9:27 am |
|
 |
|
kiiid
|
по принцип няма проблем но ще отиде още едно MCU... ти имаш ли готово решение на проблема?
|
| Пон Юни 04, 2007 9:39 am |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
За една "коректна" емулация на Apple ][ трябва да се разглеждат събития с честота около 1 MHz, плюс видео-генерацията. Нямам точни данни засега, но върху x86 с използването на език от високо ниво подозирам че нещата отиват къмто GHz честоти за да върви емулацията в реално време. Дотук не съм виждал емулатор който да изпада в такива подробности, затова и според нивото на абстракция (т.е. на отдалечаване на приближението от оригинала) падат и изискванията за процесорна тяга и памет. Но .... аз бих предпочел такава емулация да се нарича "приближена". Има и разни софтуери които не случайно не работят на емулатори поради такива причини.
При достъпните за момента технологии май е най-добре да се направи еквивалент на Apple ][ с FPGA. Всякакви решения с микроконтролери ще са половинчати (т.е. повече или по-малко далече от 100% съвместимост), а да се слагат мощни процесори за да правят софтуерна емулация е неоправдано.
За справка - Apple ][ подобие се побира в XC3S200 матрица. Има поне две решения в Интернет.
Малка площ, ниска консумация, гъвкавост ... Има дори PQFP корпуси, които за ниските честоти за Apple ][ емулация (14-28 Mhz) няма да са проблем.
Имаше едни съвсем малки платки (XESS май че бяха) които мисля че довеждат идеята за Apple ][ на ключодържател до реализация. 
|
| Вто Юли 31, 2007 10:39 pm |
|
 |
|
kiiid
|
Хм... не съм съвсем убеден че тия емулатори за които говориш емулират само частично. Във всеки случай всичко си върви точно както и на оригиналната машина и със същата скорост при това. А за FPGA аз пък винаги съм смятал че това е решението с по-голяма консумация от обикновен микроконтролер.
Проблемът за ключодържателя специално обаче не е в това. Има някои неща - клавиатура, дисплей и батерия които са истинската трудност при подбор. Електрониката сама по себе си е най-малкия проблем
|
| Пет Авг 03, 2007 2:19 am |
|
 |
|
woody
|
Искаш да кажеш че отгоре-отгоре погледнато игрите изглеждат познато.  Ако наистина ти се занимава, мога да ти дам разни примери да си пробваш. А за съвсем бърза проба - вземи "Electric Duet" на P. Lutus и виж как ще ти звучи на разните емулатори. Веднага част от тях ще отпаднат.
За консумацията - зависи много. Това което трябва да емулираш с десетки (стотици) инструкции на много-MHz контролер може да се свърши с няколко прещраквания на шепа тригери и не много комбинативна логика. И това при тактова честота 14 или 28 MHz, като повечето логика има Enable на 1 MHz.
Периферията е еднаква и за двата случая - все трябва да я има. Може и компромисен вариант - PS/2 и VGA конектори. Един SD/MMC слот май си е задължителен, като при възможност micro-SD (TransFlash) ще спести доста място.
|
| Пет Авг 03, 2007 10:10 am |
|
 |
|
kiiid
|
Ами... добре. Аз не съм специалист по FPGA обаче. Дай поне някакво начално решение и ще го реализираме 
|
| Пет Авг 03, 2007 1:14 pm |
|
 |
|
woody
|
Колкото за информация:
http://www.mirrow.com/FPGApple/
http://members.iinet.net.au/~msmcdoug/pace/
http://www.applefritter.com/node/19416
Аз също работя по мой вариант, но предвид мързела и заетостта ми ... не е ясно кога ще излезе нещо.
|
| Пет Авг 03, 2007 1:34 pm |
|
|