Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Бензина в Гърця по-евтин? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Бензина в Гърця по-евтин?
http://news.ibox.bg/news/id_2012194400

Как си го обяснявате? Акцизите на горивата в БГ (до колкото знам) все още са под минималните за ЕС, т.е. в Гърция трябва да са по високи. Работната ръка у нас е по-евтина. Нефта на международния пазар е еднакъв за всички (да не говорим че нашия Нефтохим работи с по евтин Каспийски нефт). Единственото обяснение за по-висока цена остава по висока печалба на пройзводителя и търговеца.

Оттука си правя още един извод. След като има кой да купува на тая цена, София и големите градове са задръстени до пръсване, значи цената всъщност е поносима. В една пазарна икономика, потреблението формира цената.

Докато в Гърция цената е по-ниска. И гърците реват че им е скъпо. Значи:

1. Българина всъщност е по-богат от гръка. Айде не по-богат, но определено много близък по стандарт.

2. Българина просто обича да се вози - т.е. на гол тумбак, чифте пищови. Което пак значи че не е беден де, щом може да си го позволи.

Някой знае ли каква е официалната средна работна заплата при комшиите.

Сря Май 30, 2007 9:15 am
Профил ICQ
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
ми нали писаха...
2000евр за овчар :)

Сря Май 30, 2007 9:18 am
Профил
Аватар

Мнение 
според мене българина обича колата, символа на просперитет е "кола и апартамент". а може и надценката на нефтохима да е по-голяма, щото друг няма. всъщност през кура ми е, аз лично кола нямам, и дано не ми се налага да имам. някой ще каже че и другите стоки поскъпвали, обаче и това ми е през кура, даже искам да са по-скъпи. с носталгия си спомням за 97ма и масовата бедност, супер беше, вървиш по средата на улицата и си свиркаш, а днес същата улица не може да се пресече :)

Сря Май 30, 2007 10:21 am
Профил

Мнение 
Не знам за бензина , ама пък гърците купува хранителни стоки от български магазини. И секс туризъм правят в Сандански.
И почти всяка дупка по петричко и гоцеделчевско са я направили на шивашки цех.

Сря Май 30, 2007 10:39 am
Профил
Аватар

Мнение 
http://www.lukoil.bg/2_compl-rafin.htm

Код:
цена на тон 95 :      938.00
акциз (фиксиран):     635.00
данъчна основа:       1 573.00
ДДС 20%:          314.60
всичко:         1 887.60

търговска отстъпка 7%:  132
цена на бензиностанция 2020

реалната печалбата за бензиностанциите е <2%, защото в тази отстъпка трябва да се включи транспорта и ДДС върху продажната цена от 404лв
с приспадне на данъчния кредит от 314.60лв се получава ДДС на търговеца 89.40лв

от цялата схема излиза следното:
Код:
рафинерия   938
държава   1039
търговец    43
всичко    2020

друг е и въпроса колко от тези 938лв за тон са печалба.
дори за 1литър бензин да се ползва 1л нефт (грубо 6 барела за тон бензин), цената би трябвало да е около 600лв при днешните цени
но няма да гледаме в канчето на нефтохима. рафинерия на загуба не може да има (с изключение на жан-виденовото управление)

в момента в щатите цената е <$1 за литър ($3.50 за галон), да не говорим, че може да се намери и под $3 за галон.
или цената в левчета е 1.10 до 1.30 за литър.

Сря Май 30, 2007 11:12 am
Профил
Аватар

Мнение 
Браво!
По закон - недопустимо е да се слага данък върху данък, както и лихва върху лихва по дългови сметки.
Но кой ти гледа!!! Карай да върви - кой не видял, кой не разбрал,... Закона е за глупаците, не и за властта.
ДДС върху акциза - нали номера минава!!!

Сря Май 30, 2007 11:59 am
Профил WWW

Мнение 
ДедоБоре написа:
друг е и въпроса колко от тези 938лв за тон са печалба.

първо малко уточнение - не е за тон а за 1000л (обемното тегло не е 1).
Значи 1000л са около 8.5 барела, т.е. цената е 120 лв за барел или около 76$ - това е цена за 117л бензин.

Сега по обратния път - един барел петрол в момента се търгува някъде за 65$. От петролът след рафиниране се разлага основно на:
Бензин >50%
Масла ~15%
самолетно гориво ~12%
разни други по-евтини нещица...

Сега пак обемните тегла ако да речем от 1 барел става 50% бензин, то това е някъде 0.6 барела като литри, дефакто с разните добавки става повече но тях няма да ги отчитаме.
Дефакто, от един барел петрол си излиза един барел скъпи горива и остават по-евтини отпадъци. С други думи ако Нефтохима купува суровината си на 65$ и я продава на 76$ печалбата изглежда разумна. Доколкото съм чувал обаче те работят с евтини суровини (руски и др.) и не дават баш 65$. От друга страна пък от евтината суровина вероятно не се изкарва същото качество и количество горива и масла. Айде да речем с бензина ни прекарват с ниско качество без да свалят цените. Но от към маслата примерно се съмнявам да ги продават на високи цени....

Сря Май 30, 2007 12:00 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Въпреки развития социализъм тука, все още има остатъци от пазарна икономика, част от която е вносът. Производителя не може да продава една стока по-скъпо, отколкото същата стока се продава от друг производител + транспорта от него + митото.

Сря Май 30, 2007 12:11 pm
Профил
Аватар

Мнение 
От литър нефт излизат почти литър течни горива (минус малко загуби)
Останалите неща - масла, парафини, метан, пропан, бутан и други газове са разтворени вътре в същия обем. Цената им покрива крекинга (дестилацията) с излишък, който горе-долу е печалбата на рафинерията.
Всичко останало са данъци.

Сря Май 30, 2007 12:12 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Реконструктор написа:
Въпреки развития социализъм тука, все още има остатъци от пазарна икономика, част от която е вносът. Производителя не може да продава една стока по-скъпо, отколкото същата стока се продава от друг производител + транспорта от него + митото.

И митото върху транспорта :evil:

Сря Май 30, 2007 12:13 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
miro_atc написа:
Доколкото съм чувал обаче те работят с евтини суровини (руски и др.) и не дават баш 65$. От друга страна пък от евтината суровина вероятно не се изкарва същото качество и количество горива и масла. Айде да речем с бензина ни прекарват с ниско качество без да свалят цените. Но от към маслата примерно се съмнявам да ги продават на високи цени....

Що реши, че суровините са евтини? 8O Пък и по правило, по-тежката (евтина нефт) има повече тежки фракции (мазут) и по-малко леки (бензин).

Сря Май 30, 2007 12:14 pm
Профил
Аватар

Мнение 
грашката е моя :oops:
в горния ми пост навсякъде "тон" да се чете "1000 литра"

Syrius-B написа:
По закон - недопустимо е да се слага данък върху данък, както и лихва върху лихва по дългови сметки.

ами така е, защото акциза не е данък. акциз е :P
както и врътката с "данъчна основа". нямат право да слагат данък върху мито вътху транспорт, но по закона за счетоводството го дефинират като "стойност на придобиване", в която по закон влизат всички разходи по придобиването: цена, транспорт, мита и т.н. върхунея ти слагат вече данъка.

това е азбучен пример за извъртане на законите
кой каза, че сме били незаконна държава? всичко си става по закон.
странен, нелогичен, понякога направо нечовешки, но такъв е закона.
ТОВА е проблема

Сря Май 30, 2007 12:14 pm
Профил

Мнение 
Реконструктор написа:

Що реши, че суровините са евтини? 8O Пък и по правило, по-тежката (евтина нефт) има повече тежки фракции (мазут) и по-малко леки (бензин).

Просто слуховете са такива... И съм склонен да им вярвам щото Русия/Узбекистан и т.н. по-трудно се котиран на световния пазар, затова и държат по-ниски цени.
А другият слух е че обурудването на Нефтохим-а по принцип е за по-леки фракции, затова предполагам мъкнат и арабски нефт с танкери...

Сря Май 30, 2007 12:46 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Сами сме си виновни че търпим. Спомням си преди няколко години вдигнаха цената на бензина в Германия с 0.01 Е - гемранците всички се вдигнаха и се вдигна олелия до небето. Ние като ни вдигат всеки ден бензина с по 1 ст. какво правим - мълчим си и сипваме щото няма как - аз лично без кола не мога - такава ми е работата. Ромпетрол нали внасят бензин (и горива въобще) - мита вече няма. И понеже снаха ми работеше в Ромпетрол миналата година знам какво правят - всеки ден сутринта проверяват какви са цените на Нефтохим и си правят техните цени - чисто и просто хората гледат да печелят колкото се може и докогато може. Да се появи още една рафинерия и да се получи конкуренция па тогава да видим ще цуцкат ли пак по същия начин. А и се надявам скоро да започнат да внасят по сериозни количества от Гърция и Румъния.

Сря Май 30, 2007 1:30 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
е, поне на ЕС това му е хубавото ,че ако нашите нефтохимци се правят на тарикати, нищо не ти пречи да внасяш бензин от букурещ :)

Сря Май 30, 2007 1:49 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща