|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:30 am
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 High side current sorce
High side current source - Абе таквоз нещо трябва да правя, да го преведа - генератор на ток, ама закачен за енергииния източник, а товара е заземен. Обратното е лесно, ама така... Общо взето енергииния източник е зареден кондензатор, тока се пуска на кратки импулси и се регулира дискретно (от процесор) до към 150мА. Лошото е че въпросната висока страна всъщност е потенциал от 200 волта към земя, който трудно се управлява от микроконтролер който е заземен. А и трябва въпреки регулирането контролера да има възможност да мери тока независимо от регулатора та ако се сбърка да реагира. Идеята е с P MOSFET да се регулира, ама като му дръпна гейта към земята и нали се сещате къде ще идем. Конкретна схема не търся. Сложно решение - горе долу го сътворих на теория, ама ми трябва евтино и елегантно решение. Идеи? 
|
| Пет Окт 22, 2004 7:37 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Какво какво ???? Чакай че ме обърка  Генератор на ток не е трудно да се направи, ползвай обикновен с PNP или NPN транзистор, зависи от това какъв ти е товара, а за управление използвай ШИМ-a, много лесно може да разделиш процесора от него. Другото което е самото измерване, с него малко може повече да се измъчиш, може да го измерваш развъзрано чрез оптрон ... или .. просто си захрани цялата схема спрямо плюса, така за CPU-то плюса ще ти е маса  , но аз не бих постъпил точно така ....... иначе ако е за фиксиран ток прави с полеви, но той трудно се регулира в тая схема.
|
| Пет Окт 22, 2004 9:32 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Burr-Brown произвеждат точно ( чети "почти" ) такова решение, мисля, че се казваше INA138 ( до 36 V ) и INA168 ( до 60 V ). Ползвай 36 волтовата версия, защото е по-евтина. Естествено, това нещо няма да изка да работи на 200 волта, така че ще трябва да му направиш едно елементарно захранване - рзистор + ценер, напр. 12 волтов. Резистора към маса, ценера към High Side, естествено паралелно на ценера 100 nF. Изходът на чипа можеш да го пуснеш през MPSA92 надолу към товарния резистор така : изход - в емитера на MPSA92, базата - в точката, където се свъзват резитора от захранването и ценера, колектора - в "горния" край на товарния резистор, "долния" край - на маса. Това е най-красивото е еротично решение на измервателната постановка.
За управление можеш да ползваш P MOSFET, само че трябва да ограничиш гейта до 12 волта - прозто ще го захранваш от онези 12 волта на измервачката. Ако не ти се занимава с оптрон, можеш да ползваш MPSA42 като генератор на ток ( "долу", при микроконтролера ) и един тригер на Шмид за формировател + комплементарна двойка за буфер на гейта ( "горе" ).
Дано съм успял да ти го обясня. Това е едно от многото решения, естествено има и други.
|
| Съб Окт 23, 2004 11:27 am |
|
 |
|
Цецо
|
Е то мойто решение е същото само дето ползваm current sense усилвател на MAXIM. Ама ми се щеше нещо по елементарно и елегантно да измисля. Ама като не ми ражда друго тиквата и така може да го направя.
|
| Съб Окт 23, 2004 3:41 pm |
|
 |
|
forest_gump
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Сря Окт 13, 2004 11:24 pm Мнения: 500 Местоположение: Стара Загора
|
Може би схванах идеята ви, но ако е възможно защо не качиш целият контролер на високата страна +200V, към маса ще имаш само един резистор за захранване, другите работи се упростяват много, тока към товара ще го следиш с резистор и ще го четеш директно със контролера, а управлението на импулсите също няма да тие проблем със ако си със мосфет защото няма да ти трябва ток за управлението, недостатък ще е че трябва да внимаваш със пипането докато го пуснеш .
|
| Съб Окт 23, 2004 5:46 pm |
|
 |
|
bateAz
|
Щото сигурно с този контролер няма да управлява само това и ще трябва пак да му излиза мазол на мозъка как сега да "пипа" с MCU-то по другите устройства, които по ред причини е свързал към "-". Не ми аресва! Всичкото на маса - класика, ама е чиста работа.
|
| Съб Окт 23, 2004 10:02 pm |
|
 |
|
Òîíè
|
Äà äå òîâà è àç ãî ïðåäëîæèõ àìà íå å íàèñòèíà äîáðà èäåÿ .. íå áèõ ãî íàïðàâèë ìàé ....  À òè çàùî ìó ïîäàâàø 200 V .. ñïîðåä ìåí òîâàðà å òàêúâ ÷å èçèñêâà 200 V çà äà ñå ïîëó÷è òîÿ òîêîâ èìïóëñ .. íå å ëè òàêà .... ñúùî êàòî ïðè èçñëåäâàíå íà äèåëåêòðèöè, òîêúò å ìàëúê íî å íåîáõîäèìî âèñîêî íàïðåæåíèå çà äà ñå ïîëó÷è .. àç ïîíå òàêà ñè ïîìèñëèõ ..... àêî ñëîæèø îòãîðå ðåçèñòîð è öåíåð ùå îãðàíè÷èø òîêà ïðè òîâàðè ñ ïî ãîëÿìî ñúïðîòèâëåíèå.
Àç áèõòå ïîñúâåòâàë êàðàé ñè ïî ñòàíäàðòíàòà ñõåìà, à àêî èñêàø ñè ãî íàïðàâè ðåãóëèðàíåòî àíàëîãîâî, ñ åäèí ÎÓ,à ÎÓ ìîæå äà ìó çäàâàø òîêà âå÷å îò ïðîöåñîðà ........
|
| Нед Окт 24, 2004 12:55 am |
|
 |
|
Цецо
|
Ей бързо влизате в играта. Значи да изкараме цялата истина. Товара е човек. Съпротивление от 200 до 1000 ома. Устройството е дефибрилатор с допълнителна функция за стимулиране. Дефибрилатора е завършена идея, не се пипа (патенти, сигурност и пр.), трябва да му се прикачи стимулатора. Стимулатора е токови импулси от 35мА до 150 мА+. Затова ми трябват къде 200В. Товара е в H мост, който долу е заземен.
Технологично мога да приложа генератора на ток - върху или отдолу на моста. Ако е отдолу е най-лесно за самия него. АМА ще имам сериозни проблеми при дефибрилация (тока е 100А). Мога да окъсявам генератора на ток с някакъв полупроводников ключ, идеята виси, но засега я държа във въздуха. Въпросния ключ няма да е малко и евтино транзисторче. Ако отида на вариант да прилагам над товара, ми трябва това дето го разискваме.
Не мога да закача контролера на +200, защото същия управлява цялата галимация и стимулатора му е най-простата функция.
А цялото това нещо се храни на батерии и е силно ограничено като обем, та затова си блъскам главата за максимално еротично решение (ей много ми пасна тоя термин). Затова и бягам от токови трансформатори и оптрони. Но не ги изклювам съвсем.
|
| Нед Окт 24, 2004 11:53 am |
|
 |
|
3D
|
IR2110, ZMC10 è ò.í.ò.
Ïî äîáðî îò IR- íå ñúì ñðåùàë, àäñêè äîáúð å çà High Side.
|
| Нед Окт 24, 2004 1:32 pm |
|
 |
|
3D
|
Ï.Ï. Çàáðàâèõ äà òè êàæà ÷å IR å 600 V, àêî òè ñâúðøè ðàáîòà, ÷åðïè åäíà ìèí. âîäà.
|
| Нед Окт 24, 2004 1:35 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ами видях ги, незнам как биха ми влезли в работа. Как да регулирам тока с MOSFETdriver. Трябва ми линейна регулация, не вкл/изкл. А магнитния сензор го знам, ама те по принцип са правени за големи токове, а на мен ми трябва стъпка от около 1мА.
|
| Нед Окт 24, 2004 2:07 pm |
|
 |
|
bateAz
|
До колкото разбрах, на теб ти трябва да управляваш тока, който пускаш през човеко. И идеята ти е да го мериш с ADC и да коригираш управлението на някакъв аналогов регулиращ елемент, така че да тече толкова ток, колкото искаш. Това не може ли да се направи така : просто "горе" правиш едно токово огледало 1 : N, не мериш нищо, а разчиташ на това, че токът ще е N * тока, който пуснеш "отдолу". Доколкото разбрах, на теб не ти трябва кой знае колко прецизно управление, няколко процента грешка напълно те устройват и това токово огледало ще е доста просто. Единственото, което трябва да добавиш в него е малко несиметрия, така че при ток =0 в изхода гарантирано да имаш "0". А как се прави генератор на ток "долу" се надявам да не ме питаш.
|
| Нед Окт 24, 2004 3:40 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Да бе ... то и точност не ти трябва .. той щом е стигнал до дефибрилатор ..... дали ще му пуснеш 100 мА или 20 А ... няма значение  ... това с токовото огледало не е лоша идея .... абе решения много ... ама ако и отдолу сложи токово огледало остава ъвпроса със 100 А .....
|
| Нед Окт 24, 2004 3:58 pm |
|
 |
|
3D
|
Íàðèñóâàé êàêâî å äàäåíî è êàêâî òðÿáâà äà ñå íàïðàâè, çàùîòî òàêà ñëîâåñíî ñå ïîëó÷àâà íåÿñíîòèÿ. Êàêúâ å òîÿ H ìîñò, íà êîãîòî òðÿáâà äà óïðàâëÿâàø âèñîêîòî ñòúïàëî? H ìîñòà ñå ñúñòîè îò ÷åòèðè ñòúïàëà - äâå äîëó è äâå ãîðå?
Èìà íà÷èí äà ñå íàïðàâè ãåíåðàòîð íà òîê ÷ðåç âêë/èçêë è èçîáùî äà ñå ðåøè ïðîáëåìà.
|
| Нед Окт 24, 2004 9:55 pm |
|
 |
|
forest_gump
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Сря Окт 13, 2004 11:24 pm Мнения: 500 Местоположение: Стара Загора
|
Токово огледало, ама ако беше говедо не човек, Цецо не искам да съм на твойто място ако нещо се обърка с човеко, а пък ако ще и токовото огледало да дава най-вярното отражение  Върви и обяснявай после как си го стимулирал 
|
| Нед Окт 24, 2004 10:56 pm |
|
|