|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:31 am
Работодатели и работници - отношения
| Автор |
Съобщение |
|
MYXATA
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
такова село ми дай на мен
може да се цаня там за овчар или патки да паса .... мъкна си гегата, в торбичката глава лук, буца сирене и един комат  лаптоп, малко празни листове хартия(къде за схеми къде за по-биологични нужди  ) и си повикваме с колегата(той е с другото стадо на съседния баир):
"- напасе ли овцете.. ете..ете..ете?"
"- тц"
"- а симулациите на фронтенда как са.....аа.аа.аа?"
"- никви ги нема . ай Ш.Г.И.Б. и ментора баш У.Г.З. заби нещо"
"- епа ти и за един комат днес не си изкарал....що не си ходиш у градо, лош имидж ми градиш на бизнеса"
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пон Апр 23, 2007 2:30 pm |
|
 |
|
GTN
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пет Яну 26, 2007 5:05 pm Мнения: 310 Местоположение: из България
|
Хич не мога да се съглася с тебе. Това че примерно работиш и живееш в селце дето никой не взима повече от половината на това което взимаш, определено няма да ме радва, ако с дори и 100х да взимам не мога да се кача на колата и отида на почивка за Х дни, или пък да отидеш на свястно заведение или друго подобно. Ако живееш и се задоволяваш с това което селцето ти предлага - сигурно даже ще се чудиш какво ще ги правиш тези пари. Но ако смяташ поне нормален живот да се опиташ да водиш, това че живееш в малко градче/селце още повече ще ти вдигне разходите при всякакво желание от твоя страна да отидеш до големия град.
А пък и да не говорим че една пералня и на село и в София все си е едни пари...
Ако работник Х, живее в малко градче и работи като работник У, и върши същата не съм съгласен да взима по-малко.
Все едно някои работодател който произвежда бойлери в столицата да са на една цена, а по малките села да са на половина цената. Това със стандарта на живот го има само когато трябва да ти дават заплата, а когато някои произвежда не го интересува кой го купува, от кое градче / селце е. Което е правилно, не е правилно когато сравняват къде живееш и според това колко да получаваш.
|
| Пон Апр 23, 2007 2:34 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Заповядай в Русе, фирма за hardware и software developing, начална - 300лв, с късмет след година можеш да стигнеш до 500, но не бъди много сигурен, мога да ти кажа и къде е, но не искам да излагам човека, той не е виновен, града също, проблема е комплексен... имам приятели бармани в дискотека, дето работят по 5 часа на всеки 3 дни и вземат повече
|
| Пон Апр 23, 2007 2:42 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
а иначе по-сериозно за извиването на ръцете....
ами имах един случай
участваше се за сериозен проект не спахме 24 часа+още малко - от шефа"много е важен,бъдещето на фирмата зависи от това, заплатите ще разстат до края на годината с ххх лева" и ние кво - зарязваме всички лични проблеми , кибичим, превеждаме, подготвяме тръжна документация - оценка на пазар, риск с доставчици и т.н., абе кошмар който не е писал такова нещо не може да го оцени...
и нищо измъкнаха ни го под носа едни други,шефа си е в добри отношения с тях, юристката дето ни консултира взе оклоло 5хил. за30 мин. консултации едва можа да прелисти докуто, камо ли да го чете...
а ние с пръст в ...
в такъв случай трябваше още същата седмица да си вземем почивен ден(по законодателство) да не говорим за overtime пари ...ама не...спя си аз и ми се звъни...къде си..що не си на работа.....
и кво да ви кажа от тогава аз след края на работното време не оставам(е повече от час де).Имах си веднъж обяснение с шефа, припомних му че никой не се опъвал предния път но и никой от моя екип няма да остане вече 5 минутки повече при това отношение. и се разбрахме по -мъжки без извиване на ръце и без груби думи.
вече остават само чираците в другия офис - дето уж се макркетингова и мениджиросва 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пон Апр 23, 2007 2:48 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
@GTN - едното компенсира другото.
@MYXATA - айде сега пък ти - ще пуснеш wireless-a,всяка овцъ с радио-яка,на лаптопа излизат координатите на овцете...... Като казах село имах нещо в предвид на около 20 тина километра от града,тихо,спокойно.
@bateAz - така е ,прав си.Но това предполага съвест в индивида и отговорно отношение към самия себе си и работата.А напоследък като гледам май много много съвестни хора няма.Дано да греша.
|
| Пон Апр 23, 2007 2:49 pm |
|
 |
|
GTN
Регистриран на: Пет Яну 26, 2007 5:05 pm Мнения: 310 Местоположение: из България
|
 |  |  |  | Predator_MF написа: Заповядай в Русе, фирма за hardware и software developing, начална - 300лв, с късмет след година можеш да стигнеш до 500, но не бъди много сигурен, мога да ти кажа и къде е, но не искам да излагам човека, той не е виновен, града също, проблема е комплексен... имам приятели бармани в дискотека, дето работят по 5 часа на всеки 3 дни и вземат повече |  |  |  |  |
Знам че е така, но това не ми пречи да не съм съгласен с положението. Но не съм измилил как ще го променя още  Ще му мисля след наколко месеца  И въпреки че може да се каже че имам жилище в Пловдив, никой не може да ми каже че ще ми е по добре там с 600лв отколкото в София с 1200. И да съвсем нормална са си тези заплати по моите наблюденя за София и Пловдив. В нашата област.
|
| Пон Апр 23, 2007 2:53 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Гледай да не останеш разочарован. Във БГ, частност София - всичко е нормално - от 300лв. до 10000лв. Няма нищо гарантирано. Социализма в Бг се срути, за разлика от ЕС (за сега).
Както казах веднъж - не е важно какво умееш, а как умееш да се продаваш. Това е то наемния труд.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Апр 23, 2007 3:03 pm |
|
 |
|
sthx
|
Най-гадният пример за мразен чорбаджия, който съм срещал е следния.
Заплащането на работницете - мизерно и нередовно. Работното им облекло е опърпани собствени анцузи. Чорбаджията си води младата женичка ( с минижуп естествено) на работата, тя извежда от мерцедеса сресаното си пуделче и гледа работягите с надменност и презрение.
Най-неразбраният от мене случай за некоректни работници.
Случаят се развива преди 4-5 години. Градът не е много голям. Неголяма семейна фирма, подредена, добре работеща, с малка конкуренция в нишата си. Никога не съм чул собствениците да повишат глас, държат се много коректно с всички - работници, доставчици, търговци. Минимална заплата за общ работник - 500 лв. За сравнение в съседство ( на 2км) се намира един от мастодонтите на нашата промишленост. Заплата за началник цех (цех голям колкото други заводи - 100-150 работника и кошмарна организация) - 220 лева.
Та в тая симпатична фирмичка всичко си върви много добре, докато в един прекрасен ден работници от едно друго предприятие донасят на собственика, че собствените му работници го крадат - нощната смяна продава на другата фирма материали. Почва засичане на материалите, следене нощно време на работниците и ги хваща. Не може да ги уволни веднага, защото няма да има кой да работи. Работата си има своя специфика. Но постепенно в рамките на 2-3 месеца назначава нови хора и уволнява цялата бригада. Почват да го съдят, точат се дела, случва се и една кражба с взлом.
Човекът е по-важен, независимо дали е работник или работодател.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Пон Апр 23, 2007 10:36 pm |
|
 |
|
rumen
Ранг: Почетен член
|
За това трябва да си вярваме.
Че не си ли вярваме ще се дебнеме.
А дебнеме ли се ще се хваниме.
|
| Вто Апр 24, 2007 9:54 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Тони не се бъзика а е съвсем сериозен, за справка родния му брат, че единствено на него му имам координати, има и доста други, хора спали в гората има много, истината е ч досега не се е налагало да карам работник там, аз избирм хората с които да работя, а и с времето т разбират е е по добре да се държат коректно, но спали в гората има, и не само спали.
Това което казвах аз, Цецо го обесни, да речем на по рабираем за работника език, а това кеото казвам аз е тов акеото ще стане когато се прави на хитрец. не е въпроса да карам работника да ми работи за стотинки заото го е страх да не го изритам, въпроса е да се спазват договорки, за мен важни са устните договорки, писменните ми е все тая. След акто се догооря с някого нещо то това е така, ако иска да предоговаря да заповяд, а ако иска да изнудва да си вземе по дебели дрехи, в гората става студено.
|
| Вто Апр 24, 2007 7:25 pm |
|
 |
|
asp
Регистриран на: Сря Фев 22, 2006 6:27 pm Мнения: 376 Местоположение: plovdiv
|
Ба мааму ти си бил старшен пич. Кажи къде се навърташ да некоректните да избягват това място.
Коя е твойта фирма кажи я та хората които не са коректни да знаят да те избягват.
|
| Вто Апр 24, 2007 8:34 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
|
| Вто Апр 24, 2007 8:51 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ти пък защо си мислиш, че Тони е изключение?
Това са си съвсем нормални взаимоотношения в днешно време - "да би мирно седяло, не би чудо видяло".....
Знаеш ли колко народ посещава природен парк Витоша след 22 часа?
Нали знаеш вица за мутрата на автомивката - погледнал че не са измили багажника - "Абе я изчистете и тук хора се возят...".
Айде стига стига сте се плашили едни други - ни Тони бие работници, ни вие сте били работодатели, та да знаете какво е. В БГ всеки си мисли, че да си шеф е просто - седиш в кожа, караш нова кола и ебеш секретарката. И лошото е, че много шефове са баш такива. Но и много от работниците са на приципа - "он не мое да ми плати толко малко, колко аз моем да не му работим".
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Апр 25, 2007 8:28 am |
|
 |
|
velio
|
Само не разбрах къде точно е разликата между това да отидеш и да кажеш "Я ми дигни заплатата, или от утре си дигам парцалите" и това да кажеш "Аве шефе, мина година, май трябва да предоговорим заплатата..."
Сякаш във втория случай няма да си дигнеш парцалите...
Само дето не го казваш...
|
| Сря Апр 25, 2007 10:11 am |
|
 |
|
relsys
|
добре де, ама никой не каза на каква цена трябва да се продава нашия труд?
|
| Сря Апр 25, 2007 10:33 am |
|
|