Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
386 vs. ARM 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
miro_atc написа:
Ако ги сравняваш голи процесори (без периферии) няма голяма разлика. Архитектурите са различни, единия е силен в едно, другия в друго, така че много зависи какво точно тестваш. В зависимост от теста може единия да е по-добър, но като цяло нещата са на кантар като възможности. Практически ако ги ползваш като CPU а не като MCU според мен 386 ще се държи по-добре - пак повтарям причината е софтуера, а не хардуера...

Е и аз стигнах до тоя извод, за това пускам темата. :) И по принцип не ми се занимава да тествам, далеч по-добре би било някой преди мен да е свършил тая работа, а аз да взимам наготово...
Напълно съм съгласен с тебе по повод софтуера - на практика читави компилатори за MCU-та няма, от всичко, което съм ползвал, единствено към GCC за AVR нямам забележки.

Чет Апр 05, 2007 3:10 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
мисля, че имам едно интел4е или амд....386 ама дали е sx dx със дъно и 2MB EDO рам.....

Чет Апр 05, 2007 3:11 pm
Профил

Мнение 
Реконструктор написа:
И по принцип не ми се занимава да тествам, далеч по-добре би било някой преди мен да е свършил тая работа, а аз да взимам наготово...

Хе-хе, де да ставаше така... Трябва си опит, като се закучи кучката да знаеш къде да бръкнеш ;-)

Иначе наготово пак може да пишеш, особено ако имаш някой борд с Линукс/Боза и бачкаш на ниво приложен софтуер, тогава не ти пука кво стои отдолу.

Чет Апр 05, 2007 5:18 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение Re: 386 vs. ARM
Реконструктор написа:
Ако пък не - къде да намеря старо PC 386DX на 40MHz да си го пробвам сам?

Ако ти върши работа 386SX/40, обади се, имам готова конфигурация (в стара правешка кутия, без монитор :D). Само флопи трябва да й закачиш, че CD няма шанс да тръгне...

Чет Апр 05, 2007 6:34 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
miro_atc написа:
Хе-хе, де да ставаше така... Трябва си опит, като се закучи кучката да знаеш къде да бръкнеш ;-)

Иначе наготово пак може да пишеш, особено ако имаш някой борд с Линукс/Боза и бачкаш на ниво приложен софтуер, тогава не ти пука кво стои отдолу.

Бе Линукс/Боза не знам дали ше слагам, щото са многозадачни, пък мен ми трябва много твърда еднозадачност (както и на всеки ембедед програмист).

Чет Апр 05, 2007 10:50 pm
Профил
Аватар

Мнение 
http://www.icop.com.tw/products_detail.asp?ProductID=31

Ма не са мноо евтини - тва май е към 200лв...

Пет Апр 06, 2007 10:02 am
Профил
Ранг: Популярен

Мнение 
Статистика от мен:
Red Hat 6.2 порт, сложен на 386EX-33 (няма cache), на който беше закачена SDRAM памет, работеща на 66 MHz, с което процесора работи с 0 waitstates от RAM-a, т.е. достъпа до паметта става за 1 такт на 33MHz.

Linux bogomips: 6.5

uCLinux порт на ARM7 - Samsung S3C4530A (8K cache), 50MHz, SDRAM работи пак на 50 MHz, пак с 0 waitstates, от RAM.

Linux bogomips: 24.5

Source на bogomips го има в нета, може да се компилира за всичко; накратко казано, брой NOP-ове които може да изпълни процесора в секунда; не е мерило за производителност, а просто сравнителна характеристика.

Пет Апр 06, 2007 4:37 pm
Профил

Мнение 
Можеш ли да споделиш как става номера с 386EX. Преди време си играх да да правя подобно нещо и резултата поне на хартия беше плачевен - при 100МHz clock на SDRAM-а първото байтче излизаше след 60-70ns.

Пет Апр 06, 2007 11:16 pm
Профил

Мнение 
syscop: с малко хакерия :) CAS latency=1 ... на 66 MHz почти всички 100 и 133 MHz SDRAM работят нормално ... провери за твоя какво дават по datasheet ... аз със някакъв Micron-ски 32 битов го правих навремето... Използвах му на 386 refresh unit-a да ми генерира тайминга за рефреша на SDRAM-a ... това ти решава проблема да не се случва достъп от процесора към РАМ-а по време на рефреш, и скатава купчина зор в SDRAM контролера, ако си го правиш на програмируема логика.

И аз си играх да пускам и на 100, и на 133 .. най-изгодно е да си на най-ниската честота.

Другото дето ми улесняваше живота е че от процесора CLK (33MHz) отива във FPGA (Спартан 2) където с DLL се прави нужната честота и фаза на сигнала ...

Пон Апр 09, 2007 11:00 pm
Профил

Мнение 
@Balkana
10x

По темата - x86, PPC или АРМ зависи от конкретната ситуация - в някои случаи трябва груба сила, в други не. Напоследък забелязвам следната тенденция - проблем, изискващ изцяло хардуерно решение се решава софтуерно. Обикновено резултатите не са очакваните.

Последна промяна syscop на Вто Апр 10, 2007 7:59 pm, променена общо 1 път

Вто Апр 10, 2007 5:15 pm
Профил
Аватар

Мнение 
това е, защото има софтуеристи "на кило" или по скоро "всичко за един лев". такава е модата (потърси "екстремно програмиране")
грешките струват само загубено работно време и евентуално провлачен график, което вече се счита за нормално в бранша.

при хардуера не става точно така :D

Вто Апр 10, 2007 7:01 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ДедоБоре написа:
това е, защото има софтуеристи "на кило" или по скоро "всичко за един лев". такава е модата (потърси "екстремно програмиране")
грешките струват само загубено работно време и евентуално провлачен график, което вече се счита за нормално в бранша.

Еми чорбаджиите в днешно време са така - искат един човек да върши всичко за няква смешна заплата.

Вто Апр 10, 2007 9:10 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Реконструктор написа:
ДедоБоре написа:

Еми чорбаджиите в днешно време са така - искат един човек да върши всичко за няква смешна заплата.

Не знам защо имам точно обратното усещане - доста млади хора идват със самочувствието, че могат всичко. Без квалификация, без опит, морето им до х**...

Вто Апр 10, 2007 10:10 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Lupus написа:
Не знам защо имам точно обратното усещане - доста млади хора идват със самочувствието, че могат всичко. Без квалификация, без опит, морето им до х**...

Това също е валидно. :)

Вто Апр 10, 2007 10:16 pm
Профил

Мнение 
Гледам пазара на embedded програмисткия труд ... в момента "специалистите" в бранша ми се струват яко разглезени от многобройните фирмички дето правят outsourcing .. супер тъжно. Резултата е това за което говорите: безобразно самочувствие и никакви практически резултати, никакво желание някой да се научи на нещо повече.

Сори за оффтопика :)

За производителността:
Ами ще припомня на тези които са го хванали това време, на 8-битовия "Правец" (Apple II) ... с 48К RAM и сметалка на 1MHz какви игри имаше :)

Сега глезотии, не можеш да накараш днешния програмист да си представи да работи без динамична памет :)

Сега сериозно.... по-евтино е да набухаш коне в машината и да пуснеш за кратко време не дотам ефективен преизползван и дебъгнат код, отколкото някой да ти напише отново каквото и да било, за да е ефективно...

Вто Апр 10, 2007 10:44 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 47 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща