|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 7:47 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 13 мнения ] |
|
Портовете в Altium Designer 2004
| Автор |
Съобщение |
|
velio
Ранг: Форумен бог
|
 Портовете в Altium Designer 2004
Ползвам да една схема Multi-Sheet дизайн и се налага да се слагат портове.
Обаче вече ми писна. Няма ли лесен начин - като сложиш порта и той да се именува с името на нет-а на който е сложен?...
|
| Вто Апр 03, 2007 5:11 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
ex-man,
не са ти необходими портове....
на един sheet си обявяваш всички шитове в проекта..... там place -> некви зелени блокчета (съжалявам ама не съм пред протела да ти кажа точно как се наричаха пък ми изчезна от акъла...)се изчертават и с табулация в пропертите му се задават името на принципната схема.... не е необходимо да слагаш портове! после компилираш проекта и си готов
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Вто Апр 03, 2007 6:15 pm |
|
 |
|
evc
Ранг: Напреднал
|
Аха, и схема даже не му трябва въобще!
екс-ман, сори ман, ама няма начин да става автоматично присвояването на име. И аз ги кръщавам като нетовете, с които са свързани, но колегите от Алтиум са оставили все пак и възможността да си ги кръстиш както искаш (различно от нет_лейбъл-а).
_________________ Простотията е Божи дар, но човек не бива да парадира с подаръците си!
|
| Вто Апр 03, 2007 9:56 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Най глупавото за мен (поне аз досега решение не съм намерил), когато правиш схеми представени като блокове е:
Когато ги импортнеш като блок, той автоматично наръгва в блокчето (ония зелени правоъгълници) портовете които имаш по схемата. Ама после като се наложи да сложиш нови - няма как да стане автоматично. И вероятноста да объркаш нещо в името и после да изгубиш връзка е сериозна.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Апр 04, 2007 8:20 am |
|
 |
|
evc
|
Доста такива неща, които ми се струват недомислици откривам напоследък в Алтиум Дизайнера, но не бива да забравяме, че той все повече става FPGA ориентиран, и основно наблягат на матриците. Последното което ме кефи в 6.7 е, че има автоматично изравняване на дължините, като може да се указват параметрите за изранвяването. Но за съжаление, не си струва 2-та гигабайта инсталация!
_________________ Простотията е Божи дар, но човек не бива да парадира с подаръците си!
|
| Сря Апр 04, 2007 10:31 am |
|
 |
|
velio
|
Ако не се лъжа това го имаше още в 99SE? (овен ако не са добавили нещо по-така...)
По принцип, според хелп-а, ако туриш блок (Sheet Symbol) без Sheet Entry (портове), би трябвало едноименните портове на различните блокове да са свързани по подразбиране. Така обаче има само едни правоъгълници и не се виждат връзките между тях...
Общо взето добра идея, но малко недонаправена...
|
| Чет Апр 05, 2007 9:50 am |
|
 |
|
evc
|
Ами ... лъжеш се. В смисъл коренно различно е, но това не е темата.
Колкото за портовете, това че не ти слага видими връзки, не означава че не ги свързва. При създаване на шийт символ от схематик файл, портовете които са еднакви с други в другите файлове се генерират автоматично и са свързани в нетлистата. (Ако посочиш с мишката, ще видиш, че са на един и същи нет. Първоначално не разбрах добре въпроса, явно!). И после като импортваш в PCB са си нормално свързани. Това явно имаше предвид зейфод, като ти каза, че не ти трябват портове. Защото ако замениш порт символите с (еднакви) нет лейбъли, те автоматично ще ти се свържат в крайната нет листа. Но според мен с портове е много по-прегледно, особено ако физически отделните схематик файлове са ти на отделни платки, от които се сглобява цялото изделие.
А пък ако не са ти еднакви имената на портове, които трябва да са свързани помежду си, слагайки символ за порт в шийт символа, по подразбиране си ги изрежда всичките имена на портове. Първоначално мислех че става дума за автоматично именуване на порт символ при слагането му в схемата.
|
| Чет Апр 05, 2007 12:39 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
И аз нещо не схващам въпроса, може би щото работя по обратния начин - първо правя черната (зелената) кутия а после съдържанието й, така вече имам портовете с имена - и нетовете не ги лабелосвам, щото те си вземат името от порта.
Изключение е само за бъсовете - това ме дразни. В смъсъл че като направя порт D[0..7] и свържа бъс към него, очевадно искам и бъса да се казва така, да ама докато не му сложя етикет не мирясва...
Абе това не е толкова фатално... повече ме дразни че не мога да работя с група елементи. Примерно в Orcad като дадеш търсене на "R1*" или ръчно маркираш N на брой елемента, после като дадеш properties и може на всичките да промениш определени параметри.
Докато при Altium ако ми наложи да променя примерно група R-ве от 0805 корпус в 0603, трябва един по един да ги щракам... И при footprint library същата работа, наскоро ми се наложи да правя разни 100+ конектори, е на всяки пад като идиот трябваше да вкарвам ръчно координати... При Orcad си ги изкарвам в таблица, падовете да речем с еднакви X ги маркирам с мишка в таблицата, после един paste и променя стойността на всички. После оправям Y-ците като в excel - вкарвам число след число, а не да отварям/затварям properties за всяко число като ненормален... А то може и наистина да съм ненормален, понеже нямам навик да се ровя из хелповете 
|
| Чет Апр 05, 2007 1:08 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Miro, и аз затова оплювах протела (щото си бях свикнал с екселския подход на оркада) докато не хванах цаката на Inspector-а. Това е много мощно ама докат вдена как работи...... поне при мен за момента напълно замества таблиците на оркада. Даже по ми харесва .... вече .
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Апр 05, 2007 2:58 pm |
|
 |
|
evc
|
Да Миро, инспектор се нарича. Много кофти номер беше като се появи ДХП-то, защото преди това можеше директно в пропъртайзите на елементите да отвориш общи и да опишеш по какви признаци да намери и кои свойства да смени. А в ДХП, изведнъж Инспектор!
Колкото до портовете, нетовете на жиците, които закачаш към портовете, приемат името на порта (все едно порта е нет лейбъл), но колегата искаше да става обратното, като закачи порта към някоя връзка, той автоматично да приема името на нета на тази връзка ... не става.
|
| Чет Апр 05, 2007 3:32 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Яяяя къде бил ключа за бараката... пък аз да се наказвам като селски идиот 
|
| Чет Апр 05, 2007 5:07 pm |
|
 |
|
velio
|
Точно това ми беше въпроса... Ама като не става, ще се мъча...  .
Общо взето съм наясно с портовете и sheet-овете, по-скоро търсех начин да си автоматизирам живота малко, обаче явно няма начин...
Това което имах предвид в предния пост беше че могат да се наслагат правоъгълници в един sheet (без sheet entry) и протела автоматично ще си свърже каквото трябва. Проблема е, че всъщност не е прегледно.
От друга страна Altium-а има разни възможности за скриптове и плъгини и вероятно позволява ако човек е ненормален гуру, да си направи каквото не му харесва... 
|
| Пет Апр 06, 2007 10:13 am |
|
 |
|
evc
|
ТОВА е една интересна възможност, която просто никога не ми остана време да изследвам както трябва. Ако имаш време, е тове ще да е супер хита на Алтиум Дизайнера си мисля. Пишеш си му скриптчето, и той си прави всичко сам  . Писах някакви работи (мъчих визюъл бейсика) но повече от един ред не можах да подкарам да работи. Колкото и да го четох тоя хелп. Така че ако ти успееш нещо да подкараш, фърли някой лаф, защото наистина си мисля, че това ще е върхът!
|
| Пет Апр 06, 2007 7:57 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 13 мнения ] |
|