Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Избор на TFT монитор 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Избор на TFT монитор
Абе искам да си купя читав 19 инча TFT. Нещо не мога да харесам нищо. По стечение на обсотятелствата имам възможност да изтествам на бюрото си някой модели на самсунг, пробвах от най евтиния (920N) до най-скъпия(960BF) - никаква разлика не виждам - т.е струват ми се големи дървета. Дразни ме образа не знам защо, като се вгледам, точките са си точки, ама ми морят очите. А с лаптопа нямам такъв проблем - образа е като напечатан.

Какво искам от един монитор - да се вижда кристално и да не ме болят очите :) . Хич не ми пука колко е бърз, аз не бързам. Въобще всички характеристики в брошурките не ме интересуват - време за реакция, контраст и пр. са такава стъкмистика, че си е загуба на време човек да ги чете.

Най гадното е че за да каже човек дали го бива един монитор си трябва да поработи една седмица с него. Аз тия самсунги като ги видях отначало - ей красота. Ама после - що ме боли главата. Във всички магазини напускали едни шарени картинки, едни времена 2мс, да кълват балъците, ама даже и да ги навиеш да ти пуснат каквото ти искаш, за малко време човек не може да прецени.

Знам, че много от вас ще ми кажат да не се занимавам с глупости и да си карам с CRT, ама физически няма къде да побера такъв телевизор на бюрото. Та затуй търся качествен TFT.

Пон Апр 02, 2007 11:02 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Аз съм с модел 913N
Много съм доволен

Пон Апр 02, 2007 11:42 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
при нотбуците макс. явкост/контраст са поне 2-3 пъти по-ниски отколкото на TFT мониторите
това идва най-вече идеята за ниската им консумация - така че ако смъкнеш яркоста и контраста ... няма да те болят очите :)
големия размер на TFT дисплея (над 17") също е проблем... щото си въртиш главата и очите.

примерно: на моя дългоочакван Делл М65 (дето трябваше да дойде преди 2 седмици ... :) ) дисплея (15.4" SXGA+) консумира 10.5W a на TFT мон. консум. е мин 25-30W (е има си захр... ама пак е много)
стария ми делл Д600 май беше към 8W (14.1" SXGA+)

Пон Апр 02, 2007 12:32 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Откакто смених тринитрона с ТФТ Xerox и болките в суперчуствителните 8O ми очи намаляха. Този монитор даже има стъкло пред матрицата. не знам за какво е сложено но образа изглежда по мазничък.

Пон Апр 02, 2007 12:34 pm
Профил
Ранг: Почетен член

Мнение 
Да, намали си ама много яркоста и контраста, щото по дефолт ТФТтата са много ярки да им се невиди и товарят очите... аз моя даже го отварях и му намалих подсветката щото намалени ярк и контр пак много светеше, вече е ОК а и сигурно съм му вдигнал няколко пъти живота на подсветката :)

Пон Апр 02, 2007 1:16 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Намалил съм ги. Пак е гадно. Не е въпроса в яркост и контраст...

По принцип се зачетох малко по въпроса за матриците. Оказа се че всички модели на Samsung са с една и съща технология на матрицата - TN. Която се води най-бързата, но и най-калпава (също така и най-евтина) като качество на изображението.

Лошото е че на практика никой пройзводител не дава информация за типа матрица която ползват в конкретния модел - но май се оказа че всичко под 10-15ms е все тоя тип матрица. А то на пазара в момента предимно това се продава.
Бе много гадно - айде ще се изръся повече пари, ама как да знам, че ще е читаво. Очите ми се здрави и не искам да ги разсипвам с пестеливости.

Пон Апр 02, 2007 2:30 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо нещо сме се синхронизирали с тебе.
Миналата година сме си купували лаптопи сега ТФТ-та
Аз си купих този миналия месец
http://www.reset.bg/catalog/technical_i ... 53db816a1e
Избрах го по характеристики.
За съжаление ако не му намаляш контарста и яркоста дразни.
За различните му режими като се превключват пак трябва да ги намаляш щото по дефолт винаги ги пуска на 90%
Недоклатена работа.
Иначе е най широкоъгалната матрица за момента.
Както и да е явно не търсиш това.
Загледай се по EIZO
И то по скъпите модели. Те са с бавните и хубави матрици.
http://www.reset.bg/catalog/index.php?c ... 53db816a1e

Пон Апр 02, 2007 4:03 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
скоро си взех philips 190S - само да отбележа че е много по-добре от 190C , но е далеч от разбиранията ми за добра и приятна работа пред PC-то.

Пон Апр 02, 2007 9:19 pm
Профил

Мнение 
t_i_t_o - сложно ли е да се намали интензитета на подсветката на LCD дисплеите, щото и аз се набутах с един Samsung 931BF. Много е ярък, а като намалиш много яркостта и контраста, то подсветката почва да се вижда сякаш, а освен това пада и контраста на самата картината. Имам в предвид предвидено ли е заводски да се регулира яркостта на подсветката или се налага употребата на поялник...

Вто Апр 03, 2007 9:15 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
Намалил съм ги. Пак е гадно. Не е въпроса в яркост и контраст...

По принцип се зачетох малко по въпроса за матриците. Оказа се че всички модели на Samsung са с една и съща технология на матрицата - TN. Която се води най-бързата, но и най-калпава (също така и най-евтина) като качество на изображението.

Лошото е че на практика никой пройзводител не дава информация за типа матрица която ползват в конкретния модел - но май се оказа че всичко под 10-15ms е все тоя тип матрица. А то на пазара в момента предимно това се продава.
Бе много гадно - айде ще се изръся повече пари, ама как да знам, че ще е читаво. Очите ми се здрави и не искам да ги разсипвам с пестеливости.

Цецо, не си чел достатъчно бе.
SAMSUNG 970P например е с PVA (a-si) матрица
(http://www.samsung.com/Products/Monitor ... ifications)

Аз ползвам NEC 1970NX - с S-IPS матрица.
Общо взето гледай следното - контраст - над 800:1, ъгъл на виждане - 178 градуса и в двете посоки. Това ти гарантира че не е TN!
TN като го погледнеш отгоре изсветлява, като го погледнеш отдолу - почернява. PVA, MVA и IPS (S-IPS) изглеждат еднакво отгоре отдолу и отстрани.

Евтините монитори имат проблеми с аналоговите входове (преходите черно-бяло изглеждат окантовани), но ти като гледам си се отказал от TN (т.е от евтин монитор).

И още нещо се сетих - 17" са с по-малки на размер пиксели, което е добре за някои, но на мен пък буквите са ми малки.. (това във връзка с пикселите дето се виждали).

Допълнение - гледай броя цветове да е поне 16,7 милиона. Тези дето са 16,2 всъщност са 18 битови (3х6бит) а не 24 (3х8бит)... Яркостта не е добре да е повече от 250cd...

Последна промяна velio на Вто Апр 03, 2007 10:15 am, променена общо 2 пъти

Вто Апр 03, 2007 10:07 am
Профил
Аватар

Мнение 
juzisound написа:
t_i_t_o - сложно ли е да се намали интензитета на подсветката на LCD дисплеите, щото и аз се набутах с един Samsung 931BF. Много е ярък, а като намалиш много яркостта и контраста, то подсветката почва да се вижда сякаш, а освен това пада и контраста на самата картината. Имам в предвид предвидено ли е заводски да се регулира яркостта на подсветката или се налага употребата на поялник...

Зависи от монитора. Повечето монитори които съм виждал регулират яркостта именно чрез подсветката. Но има и евтини разни които регулират самото изображение, като по този начин създават ефекта за намалена яркост. Това да може да се регулира подстветката зависи пък от нейното захранване.
Контраста е добре да стои на 50%, иначе губиш от палитрата...

Вто Апр 03, 2007 10:11 am
Профил
Аватар

Мнение тфт
По описанието на ex-man:

http://www.reset.bg/catalog/technical_i ... 53db816a1e

П.П.
Защо не питах на времето :evil:

Вто Апр 03, 2007 1:03 pm
Профил
Аватар

Мнение 
темата си е стара ама ... се сетих че по-горе съм писал неверни данни за консумацията на 15.4" TFT на нотбук:

Power consumption (panel with backlight) (typical):
WXGA
5.0 W (max.)
WSXGA+
5.5 W (max.)
WUXGA
6.0 W (max.)

http://support.euro.dell.com/support/edocs/systems/wsM65/en/ug/specs.htm#wp1057468

сравнете я с 35-50W на ТФТ монитор !

Чет Апр 19, 2007 3:00 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 13 мнения ]