Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Пазаруване с кредитна карта. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Пазаруване с кредитна карта.
Абе изправен съм пред следния казус. Трябва да пазарувам нещица от една италианска фирма. Предлагат ми да платя с банков превод или с карта. Банков превод е 12 евро. Аз пък имам карта VISA която така или иначе е еврова и ще ми излезе без пари превода.

Обаче тия си нямат сайт за интернет разплащане, а ми искат данните за картата. Ама на мен това да си давам данните за картата по мейла ми се струва малко unsecurity. Мен ли нещо ме гони параноята или ако някой ми прихване съобщението, може да си действа със картата ми? Досега когато съм плащал в нета с карта, все е било директно през експлорера, а там поне SSL-а играе.

Иначе фирмата не е фантом и друг преди сме работили с тях, ама сега ми трябва на "частно" да си напазарувам.

Чет Мар 29, 2007 3:22 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
и защо не звъннеш по телефона и не си кажеш инфото ?
30 ст/мин е вече БТК до Италия

Чет Мар 29, 2007 3:52 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Е телефона по сигурен ли е? Не е проблема в парите, а в сигурността.

Незнам, никога досега не съм пазарувал казвайки данните си на някого. Или аз ги въвеждам в нета или на терминал. И ми се струва куцо да ги предавам в некодиран вид. Като знам нашите бабаити какви чудеса измислят, а колко му е да се направи машина да следи некодиран меил трафик за цифрови последователности приличащи на номера на карти? Вярно едва ли някой клечи на телефона да подслушва за номера на карти, ама, незнам струва ми се куцо.

А какво инфо е нормално да се изисква в такъв случай - номер на карта ( със или без последните три цифри?) , картодържател, банка и дата на валидност. Нещо друго?

Чет Мар 29, 2007 5:29 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
много ги надценяваш нашите бабаити, обикновенни кретени които вестниците изкарват невероятни хакери като правят от мухата слон
крадят им данни за карти сервитьорчета или администратори по хотелите на морето, после със записвачка копират картите
много смешно звучи термина "бели пластики" който журналистите и ченгетата употребяват при всеки случай, направо си представям гимнастичките на Нешка Робева когато вземат да коментират по телевизията :)

Чет Мар 29, 2007 5:42 pm
Профил

Мнение 
Абре Заек... не е баш така... крадът си се данните и от банкоматите с пълна сила... аз не съм страдал (просто щото не ползвам всеки случаен банкомат), но имам познати на които са им изчезвали пари и то не малка сума да кажеш, че са забравили че са я теглили...
Цецо... за да си земат пари от картата ти ще трябва да им издиктуваш всичко от нея.. целия номер, дата на валидност име на картодържателя...тип на картата... аз съм си пращал данните по мела до US... до сега не съм забелязал злоупотреби.. но все пак трябва да имаш абсолютното доверие на тоя на който ги пращаш.... И въпреки всичко бих те посъветвал да не се циганиш за 12 евра... но.. ти си знаеш де...

Чет Мар 29, 2007 6:00 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо не би трябвало да е проблем, на всичкото отгоре и кредитните карти имат защита/застраховка от неоторизиран достъп и винаги после можеш да откажеш транзакцията. Поне така е с нормалните кредитни карти :) . Така, че ако наистина фирмата е сериозна не би трябвало да те притеснява факта да им пратиш данните си по мейл, факс или телефон. Сега отделен е въпроса какво им коства и защо нямат виртуален пос терминал на сайта си :) .

Чет Мар 29, 2007 6:17 pm
Профил
Аватар

Мнение 
нямат виртуален терминал защото европа не е америка, тук банковите технологии са още от на баба си времето

Чет Мар 29, 2007 6:32 pm
Профил
Аватар

Мнение 
италиянците са големи лайнари по отношение на КК.
по магистралите уж редовно не им работят системите
в малките магазини и хотели също се правят на утрепани
за сайтове да не говорим...

но телефона е много по-сигурен от мейла или факса
все пак си следи какво става покарта следващите седмици

ПИБ има услуга - пращат ти SMS при всяка транзакция с картата
така ако стане фал - веднага ревеш на банката и те нямат основание да ти откажат
друг е въпроса, че увъртат.

на едни съсед му източиха картата на ОББ началото на декември. още не може да се оправи.

Чет Мар 29, 2007 6:42 pm
Профил

Мнение 
Живял съм в Италия /южна/ хората си държат на традициите, още си калкулират еврото в лири но това не означава че са назадничави. И аз лично предпочитам пари в брой а не с кредитна карта, по сметка и най-вече утре което се оказва доста неопределено понятие във времето :D

Чет Мар 29, 2007 7:04 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Имам известие със СМС на картата. Телефона е по сигурно определено, ама трябва да "спелвам" с италианец, бах мама му и упражнението.

Ама не разбрах кои данни е нормално да се изискват:

1. Целия номер ли се иска (последните три цифри?).
2. Държателя на картата с трите имена ли е?
3. Банката явно ще им трябва.
4. Дата на валидност май също ще им трябва.

Абе с две думи - всичко де що е на картата - а?

Чет Мар 29, 2007 7:10 pm
Профил ICQ

Мнение 
Ще им трябват:

Тип на картата (VISA, MASTERCARD и т.н.)
Целия номер
Датата до кога е валидна
Името което е изписано на картата

Банката не ги интересува

Чет Мар 29, 2007 7:51 pm
Профил ICQ

Мнение 
Ами относно краденето крадът, има ги и записани как слагат и махат у-ва за четене, трябва да сте внимателни кои банкмати позлвате, дори и тези които имат видеонаблюдение не са надеждни, гледйте таква които са на оживени места с денонощно присъствие.
А за пазаруването, може д и ги преведеш през някой от сайтовете които ползват карти а превеждат пари, те поне са сранвително сигурни, ако операторит са коректни, някои обаче запзват номера на кредитни карти, съответно банката ви ако е коректна ви пита искате ли смяна, стига да се интересува, има организации които по някакъв начин откриват таквиа оператори и ги репортуват на банките.

Чет Мар 29, 2007 10:41 pm
Профил
Аватар

Мнение 
малко снимки как става работата
това е банкомат на ПИБ

Прикачени файлове:
Photo-0520.jpg
Photo-0520.jpg [ 28.73 KiB | Прегледано 2576 пъти ]
Коментар на файл: така изглежда банкомата, нищо ненормално, нали?
Photo-0518.jpg
Photo-0518.jpg [ 29.57 KiB | Прегледано 2564 пъти ]
Пет Мар 30, 2007 9:13 am
Профил
Аватар

Мнение 
и "поглед от вътре"

Прикачени файлове:
SSL14145.jpg
SSL14145.jpg [ 19.9 KiB | Прегледано 2573 пъти ]
SSL14144.jpg
SSL14144.jpg [ 22.7 KiB | Прегледано 2567 пъти ]
SSL14143.jpg
SSL14143.jpg [ 21.45 KiB | Прегледано 2575 пъти ]
Пет Мар 30, 2007 9:14 am
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Що не ги пратиш в един тхт файл архивиран с rar а по телефона да му кажеш паролата. Или в отделен майл и готово. :D

Пет Мар 30, 2007 11:48 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща