Отговори на тема  [ 31 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Надежност на безтрансформаторно захранване 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение Надежност на безтрансформаторно захранване
Колеги интересувам от надежност на безтрансоформаторно захранване. Видях че има общирна тема, вече дискутирана. Само че никой вътре не споменава за надежността им. Доколкото си спомням от часовете по надежност, най-елементарното решение е че колкото почвече компоненти толкова по-ниска надежността. Но тука имаме еднакъв брой компоненти. Иначе говаря за нормално натоварване ≈ 20-30мА, без някакви особени вибрации, нормална влажност и запрашеност. Така че, ако някой може да сподели мнението си ще съм благодарен.

Прикачени файлове:
1.JPG
1.JPG [ 40.2 KiB | Прегледано 2999 пъти ]
Вто Мар 20, 2007 1:00 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
какви показатели ползваш за надеждност?
има едно MTBF - mean time before failure ?
или нещо друго :)
да наистина ако имаш множество калпави компоненти дето работят на предела на възможностите си.... прав си пада надеждността.
ако си оразмерил правилно кодензатори -за какво напрежение, диоди какъв ток, бързодействие.... и т.н радиатори ако трябва....ще си имаш едно доста добро изделие което работи надеждно :!:

но може би проблема ще ти дойде от някакви пикове по захранване (някои хора ползват наименованието "токови удари").... иде реч когато си взел за начални условия 220волта/50херца всичко е ОК,
ама ако джаджата ти работи 24часа/7дни за 220В/50херца може само да си мечтаеш :!:
някъде натам си насочи мислите за надежност....

Вто Мар 20, 2007 2:37 pm
Профил

Мнение 
Ами по горе е написано, MTBF зависи единствено от типа компоненти които ползваш и естествено режима в който работят компонентите.
При правилно оразмерено захранване, с предвидени защити няма от какво да се притесняваш. Редно е да се защитиш от пренапрежния, но това важи както за безтрансформаторното, така и за трансформаторното захранване. Разликата е че при трансформаторното тия пикове не са чак толкова опасни. А ако те интересува надеждност на това което си проектирал изчислението му не е трудно, трудно е да намериш реални параметри за компонентите които ползваш. Освен това е важно по кой метод ти трябва параметъра.

Вто Мар 20, 2007 8:41 pm
Профил
Ранг: Новодошъл

Мнение 
@Myxata, MTBF не значи това, което си написал. MTBF означава mean time BETWEEN failures. Това е средното време между 2 отказа на системата, при положение, че първия е отстранен и системата е пусната в действие веднага след това.
Това, за което говориш е MTTF - mean time to failure, но това е съвсем различно.

Вто Мар 20, 2007 9:53 pm
Профил

Мнение 
Ако те интересува по подробно ето нещо по въпроса

Прикачени файлове:
MIL-HDBK-338b.pdf [4.56 MiB]
362 пъти
Вто Мар 20, 2007 11:33 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ToHu, чудесна книжка, ако остава и време да я прегледам ще е страхотно :).
На това захранване дето съм си скалъпил единствено резистора на входа работеше на около70-80% от допустимата му мощност. Останалите компоненти са на около 40-60%. Въз основа на това смятам че захранването ще е поне толкова надежно колкото и едно нормално трнасформаторно. Мен по скоро не ме интересува точната надежност. Най-вече като ги съпоставим спрямо едно трансформаторно с мрежов траф, или дори едно обикновенно китайско импулсно ( да речем от някое зарядно за мобилен телефон). Трябват ми 20-30 мА пр и 5V. Безтрансформаторното от схемата по горе без проблем ги осигурява. Но не искам да го сложа и след 1-2 години да ми кажат "ами нещо гръмна" :oops:. За сега съм го оставял за по 2-3 часа, забелязъл съм съжсем слабо греене, но още ме мързи да взема от работа термометъра да видя кои точно елемент, щото с напипване (при спряно захранване :roll: нещо не мога да определя). Слабо грее но пък иначе си има специфичната миризма когато някои елемент е прегрял. Странна работа. :o
A относно защитата от пренапрежения, няма ли ценеровия диод да обере евентуални пикове ?!?

Сря Мар 21, 2007 11:23 am
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
Е хубаво де Gost прав си (моя грешка).... спи си спокойно :) :P

GTN не лежи на кълката за ценера....има по-бързи елементи...но така джаджата ти ще е по-скъпа
така или иначе винаги трябва да се прави компромис - по-евтино (по просто схемно решение -по-малко елементи,по -ненадеждно )по далеч от началното задание, или по-скъпо(сложно техн.решения ) ама ти изпълнява заданието и в течение на времето показателите му се запапзват :!: много хора го искат това

то не 4е си ни казал ква е джаджата дето правиш.....

по точно каква е електрониката зад захранването.....
иде реч ако е медицинска - откажи се :!:
ако е да кажем часовник/будилник бива :)

и резистора дето ти е на 70-80% го смени с по-мощен да има запас по мощност
аз бих сложил и възстановяем предпазител(от тия полимерните)....

Сря Мар 21, 2007 12:33 pm
Профил
Аватар

Мнение 
GTN,от книжката на Тони
виж страница 306 ,307(7-60, 7-61)

Сря Мар 21, 2007 12:38 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Далееече е от медицинска електроника :) Един PIC10F202, който управлява един RGB да си сменя плавно цветовете и осветява една кристална фигурка :) :roll: . Но просто искам да не гръмне някой ден. Знам че се продават готови :) Не съм отварял но мисля че е идейно е със същото захранване вътре.

Сря Мар 21, 2007 12:40 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Интересни неща пишат върте :) Но се сетих от там че мога да я пусна схмеичката на PSPICE, с един монте карло или worst case анализ, че и входни смущения може да се опитам да подкарам :). Ей сега се захващам с това :)

Сря Мар 21, 2007 12:46 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Доста опит съм понатрупал с тези безтрансформаторни захранвания.
Ще ти дам две практични препоръки.
1. Резистора на входа да е 2W. Причините за това са две.
- мощността на резистора се дава при някакви идеални условия на охлаждане. Реално никой резистор не може да разсейва номиналната си мощност продължително време в реални условия. Аз гледам да работя поне с 50% запас.
- въпреки че на резисторите не се дава параметър - работно напрежение, се оказва че на 220VAC често резистора прекъсва именно от високото напрежение. Затова на 220VAC винаги се слагат 2W резистори дори тока през тях да е незначителен. Явно по-големите им габарити гарантират по-добра устойчивост на напрежение.
2. Кондензатора на входа да е поне за 250VAC. От схемата не личи, но е възможно кондензатор за 630VDC да не издържа 220VAC. Е той ще ги издържи, но вероятността за отказ след време драстично се увеличава.
Освен това паралелно на входа може да сложиш един варистор за 390V (струва стотинки), който в комбинация с подходящ предпазител, до голяма степен ще ти реши проблемите с пиковете по мрежата.

Вто Мар 27, 2007 10:15 am
Профил
Аватар

Мнение 
Мерси xor,
резистора наистина ще го сменя, сега съм сложил 2х1к в паралел, ама пак нещо не ме кефи, и май направо както предлагаш ще мина на 2W. А за кондензадора уж е някакъв марков, би трябвало да издръжа и на АС, но може да му видя datasheet-а. И за варистора идеята е добра :)

Вто Мар 27, 2007 10:38 am
Профил
Аватар

Мнение 
GTN написа:
Мерси xor,
резистора наистина ще го сменя, сега съм сложил 2х1к в паралел, ама пак нещо не ме кефи, и май направо както предлагаш ще мина на 2W. А за кондензадора уж е някакъв марков, би трябвало да издръжа и на АС, но може да му видя datasheet-а. И за варистора идеята е добра :)

само варистор не е добре - трябва ти варистор + предпазител (50-100mA) !

варистора е като ограничител и при високо U пече ... мощността му се определя от размерите ... предпазителя ще предпази варистора от опичане при постоянно високо U :D

Вто Мар 27, 2007 11:03 am
Профил
Аватар

Мнение 
Още една подробност има около резисторите, а именно тази че работното напрежение на повечето е около 100-150 волта! И за това по фабрични изпълнения се включват по два последователно!

Вто Мар 27, 2007 11:50 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
давайте си зор да четете дейташитове понякога
http://home.comet.bg/datasheets/Resistors/Resistor-carbon-UniOhm.pdf

Вто Мар 27, 2007 12:08 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 31 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща