|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 3:57 pm
Заряд на акумулатор от слънчева клетка
| Автор |
Съобщение |
|
emilvtc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3179 Местоположение: Пловдив
|
 Заряд на акумулатор от слънчева клетка
Колеги, някой провил ли е система за заряд на акумулатор от слънчева клетка? В устройството което разработвам ще използвам литиево ионна батерия 3,7волта (защото при нея няма мемори ефект), която ще трябва да се зарежда и дозарежда само от слънчева клетка. Имате ли идея от къде бих могъл да закупя (или да поръчам) такава клетка? Батерията е с капацитет 470милиампер часа, така че от слънчевата клетка няма да е необходим голям ток.
Благодаря предварително
|
| Пон Мар 19, 2007 10:36 pm |
|
 |
|
Taner
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пет Юли 08, 2005 3:46 pm Мнения: 112 Местоположение: Пловдив
|
Здравей,
една слънчева клетка има изходно напрежение около 0.55V (напрежение на празехн ход) и изходен ток от 50mA до 5А (ток на късо съединение), като токът зависи от размера на клетката. На теб ти трябва слънчев панел изграден от поне 10 слънчеви клетки за да получиш 5.5V (на празен ход), и това да ти е достатъчно да зареждаш твоята 3,7V батерия. Напрежението на максималната мощност е около 75% от напрежението на празен ход, ако искаш да използваш оптимално слънчевият панел. Продават се едни градински осветителни лампи, захранвани от слънчеви панели (състоящи се от по 5 броя слънчеви клетки), цената им е около 10 лева (в Практикер), и имат изходни данни: напрежение на празен ход=2,8V и ток на късо=50mA, трябват ти два такива панела, вързани последователно ,за да получиш напрежение достъчно да зареждаш твоята батерия. Надявам се да съм ти бил полезен.

|
| Вто Мар 20, 2007 1:16 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Едно време руснаците като идваха да продават боклуци по битаците един път един беше донесъл един кашон руски слънчеви батерии - големина 15х10 см., изходно напрежение 9 волта. Тогава купихме само една да видим за кво иде реч, сега ме е яд че не сме купили целия кашон. Както и да е. Не съм и мерил тока но съвсем спокойно при над средното слънчево дневно светене си хранеше едно (не особено) портативно радио което иначе беше с 9 волта батерия.
|
| Сря Мар 21, 2007 12:16 pm |
|
 |
|
sthx
|
 Re: Заряд на акумулатор от слънчева клетка
Конрад, Електронинвест.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Сря Мар 21, 2007 9:21 pm |
|
 |
|
ypauns
|
Здрасти emilvtc,
малко е закъснял отговор, но имам известен опит с такива ситеми и мисля че мога да ти дам насоки за размисъл. Първо не смятам че литиевата батерия е оптималния избор, особено ако системата трябва да работи целогодишно. Вярно е че литиевите батерии са леки и имат голяма капацитет, но имат проблем с ниските температури. Ако зареждаш литиева батерия под нула градуса, се отделя метален литиий на единия от електродите и батерията се скапва и това е проблем за работа през зимни условия, освен ако не осигуриш някъкво отопление. Моя избор за батерия е SLA акумулатор, поради това че търпят заряд при ниски температури и също нямат мемори ефект. Електроникат за заряд е съвсем проста, аз лично ползвам режим на дозаряд с температурна компенсация. Ето една от схемите с които започнах експерименти навремето: http://www.xs4all.nl/~odu/solar.html
Относно продажбата на такива елементи в България, преди 2 години не можах да намеря фирма която да ми достави такива, така че се принудихме да си ги внасяме от Германия. Тези които ползваме в момента са 5W мощност дават около 300-350mA при 16V. По принцип има различни модели диапазона от 2-30W. Относно тези които се продават в Електронинвест, те са руски и не са лоши, но не може да се разчита на регулярни доставки. Относно Конрад това също е вариант, но там пак положението с доставките не е розово и цените са солени.
Ако си решил сериозно да правиш такава система, обади се имаме на склад бройки и мога да ти дам за проба панел.
|
| Нед Мар 25, 2007 2:10 pm |
|
 |
|
VANK
Ранг: Ориентиран
|
@ypauns и аз търся такива слънчеви панели. Би ли дал по-подробна информация за тях, какви са им размерите и цените. Тайна ли е от къде в Германия сте ги внасяли?
|
| Нед Мар 25, 2007 6:44 pm |
|
 |
|
ypauns
|
@VANK - фирмата от която ги взимаме е SCHOTT Solar. Панелите са правени по thin-film технология и им дават 10 години експлотационен срок. Гамата от панели включва 2,4,5,8,10,32 W. Относно размерите на сайте имаше описания, които обаче в момента не намирам. За ориентир пет ватовия модел е приблизително 30х30 см, цената му идваше от порядъка на 40-50 евро при 10 броя. Ако ти трябва по-подробна информация, пиши на лични или майл имам запезен pdf с размерите на различните модели.
|
| Пон Мар 26, 2007 12:18 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Здравей @ypauns,
Благодаря ти за инфото. Устройството за което ми трябва панела ще работи в темп. диапазон +10 - +40 градуса. Т. е не очаквам проблеми породени от ниски температури. Тъй като устройството е 3.3 волтово - ще ми се да използвам нискиволтов акумулатор с нисковолтов слънчев панел, като по този начин си мисля, че цената и размерите на панела ще са по-ниски (малки), а и че мога да използвам линеен "low drop" стабилизатор, вместо импулсен. В устройството ми има ратио-трансийвър, който е чувствителен към шума то имп. захранване и не ми се ще да мисля за екраниране.
Понеже спомена, че имаш бройки на склад - имаш ли нещо от рода на 4.4 - 6 волта, или всичките ви са 16 волтови?
Интересува ме и друго - имате ли наблюдения от у-вата които сте правили за колко не-слънчеви дни трябва да се преоразмери капацитета на акумулатора (респективно сл. панел), така че наистина устройството да може да работи 24ч. 365 дни ? Средната консумация на устройството ми ще е около 2-3мА.
|
| Вто Мар 27, 2007 1:37 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
@VANK, на изхода на Шумен посока Велики Преслав (вляво) има една фирма - Слънчеви системи (SunSystem), та при тях съм виждал слънчеви батерии за ток - явно имат някакви връзки и ако не друго поне ще те насочат на някъде.
|
| Вто Мар 27, 2007 5:33 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30754 Местоположение: София
|
Sun Systems явно имат офис и в софия, гледам техни коли.
p.s. cekins да не си от шумен ?
|
| Вто Мар 27, 2007 6:09 pm |
|
 |
|
kasparov
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
За нашия район, който търси, ето тези варналии предлагат
на сносни цени фотоелементи и панели, почват от 4,40 лв:
http://www.mikronbg.com/solar.htm
Гърците са направили в "Стомана" Перник цял завод за такива панели - изос за Германия
|
| Вто Мар 27, 2007 8:55 pm |
|
 |
|
VANK
Ранг: Ориентиран
|
Това наистина е интересно. А SUNSYSTEM - произвеждат предимно слънчеви колектори за топла вода.
|
| Сря Мар 28, 2007 12:57 am |
|
 |
|
emilvtc
|
Здравейте отново,
За съжеление инфото на @kasparov за варненската фирма не е актуално. Фирмата не се занимава с това от 2 години.
@kasparov, благодаря ти все пак за отзивчивостта и желатието ти да ми помогнеш.
|
| Сря Мар 28, 2007 9:59 am |
|
 |
|
ypauns
|
Вждам че има развитие по темата, за съжаление не можах да се включа по рано.
Разбирам че това което търсят emilvtc и VANK са сравнително маломощни панели, може да се погледне в каталога на Конрад там имаше малки панелчета и разни зарядни за батерии и др. такива. Горе беше споменато за градински лампи, доколкото си спомням имаше някъква пловдивска фирма, която правеше такива неща, може да се потърсят контакти. Иначе може да се направи от отделни елементи, виждам че е спомената варненската фирма Микрон, жалко че са се отказали да внасят от Русия, панелите им не бяха лоши и цените бяха добри, продаваха и отделни елементи, но май фотоваолтаичните панели в България си остават екзотика и няма много пазар. Тези панели се предлагаха и от Електронинвест.
@emilvtc това което имам на склда са 5W панели на 16V, на по малко нямам. Относно оразмеряването, зависи от много фактори, моя съвет е да може батерията да осигури автономна работа на устройството за 1 седмица. Хубавато е че България е доста слънчева страна, разбира се най трудно е през зимата. По мощните панели имат предимството, че и в облачен ден дават малко ток, 5W при доста обалчно небе даваше към 20мА. Идеята за директно зареждане на Li-on, батерия не е лоша, въпреки че ти винаги може да сложиш стабилизатора веднага след панела, примерно настройваш го 4.2V и тъй като панела е генератор на ток всичко е ОК, незнам само как батерията ще понесе честия дозаряд.
|
| Сря Мар 28, 2007 11:26 pm |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
Незнам дали въпроса ми не е за "Безумни идеи", но е по темата и ще питам тук.. Гледах по интернет предлагат слънчеви клетки за къщи. Имате ли идея колко може да струва една такава система? Предполагам, че с панелите зареждат акумулаторите на инвертори с които правят 220V после... Чудя се дали ще е ефективна една такава система в нашите условия? Дали ще мога така да си захранвам по-мощните комсуматори като готварска печка, бойлер, които не работят постоянно?
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Чет Мар 29, 2007 12:02 pm |
|
|