Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
LPT1 Port 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение LPT1 Port
Искам да попитам дали някой може да ми помогне как да проверя LPT1.
Имам една програма за изпращане на фаил по LPT1.Когато няма връзка на порта програмата
праща фаила веднага без да чака старт. Ако съм свързал компа със устройството за приемане да данни
чака стаст от устройството.
Това е нормалното а при мен се получава като стартирам прогамата и нищо не съм вързал към
порта и програмата чака старт.Не знам къде е проблема.Проверявах порта с тази програма.
http://home.planet.nl/~m.f.hajer/lpt_tester.html
Интересното е че на 25 перо има 5волта,24 - 3.1v,21- 3.2v.А според програмата за тестване там трябва
да е маса.

Вто Мар 13, 2007 9:17 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: LPT1 Port
batio написа:
Искам да попитам дали някой може да ми помогне как да проверя LPT1.
Имам една програма за изпращане на фаил по LPT1.Когато няма връзка на порта програмата
праща фаила веднага без да чака старт. Ако съм свързал компа със устройството за приемане да данни
чака стаст от устройството.
Това е нормалното а при мен се получава като стартирам прогамата и нищо не съм вързал към
порта и програмата чака старт.Не знам къде е проблема.Проверявах порта с тази програма.
http://home.planet.nl/~m.f.hajer/lpt_tester.html
Интересното е че на 25 перо има 5волта,24 - 3.1v,21- 3.2v.А според програмата за тестване там трябва
да е маса.

така както си задал въпроса си личи че си доста "зелен" :D

явно че не си писал нито програмата и не си правил у-вото (фирмварето).

затова:
- пробвай с различните конфигурации на LPT: Standart (най-вероятно), EPP, ... от биоса на комюъра
- пробвай с по стар компютър (понякога помага :D )

ако не беше "зелен":
LPT порта - това са два регистъра в I/O пространството на CPU-to - и без хардуер е трудно да се познае дали има вързано нещо на тях. При "Standart" порта - имаш 8 бита данни (Write), 4 контролни (Write) и 4 статус бита (Read) ...
така че трябва да направиш тест - с участието на твоето у-во (което явни не е принтер :D )...
писането в порта е просто - в единия рег. пишеш данните а на другия правиш строб: поне 1uS - което си е проблем ако го правиш с NOP-ве и е една от причините някой стари програмки да не работят на новите компоти ...
друг е въпроса че под NT4/2000/XP... нямаш достъп до I/O адресите - тъй че ти трябва драйвер който то го осигурява (има и дето се продават - едно DLL-че + SYS драйверче:) ) ...
Стандарните функции на WinAPI не ти позволяват да четеш статус инфото на LPT !

...

Сря Мар 14, 2007 9:43 am
Профил

Мнение 
Благодаря за отговора.Аз не се занимавам със софтуер.
Разбрах къде бъркам.Програмата ми е писана за DOS и под XP не рабори.

Чет Мар 15, 2007 6:23 am
Профил
Аватар

Мнение 
за подобни DOS програмки - единственото (лесно) решение е стар компютър с DOS/3.1/95/98

моя иначе много Ентелегентен програматор (12г.) е на LPT и е вързан към старото ми 486DLC/33MHz (15г.) с Win95, щото не върви на нищо по бързо (тук проблема е времезадръжките - на софт. последния му упдате е от 97г)

Чет Мар 15, 2007 11:03 am
Профил

Мнение 
Какъв програматор използваш на LPT.Аз имам един с който пиша 2708,2716,2732,2764,27128 и е на ISA слот.
Сега искам да си купя нов.Чудя се на кой да се спра -Willem или Turbo 6.Основно ми е мужен за 27-серия.

Чет Мар 15, 2007 6:02 pm
Профил
Аватар

Мнение 
batio написа:
Какъв програматор използваш на LPT.Аз имам един с който пиша 2708,2716,2732,2764,27128 и е на ISA слот.
Сега искам да си купя нов.Чудя се на кой да се спра -Willem или Turbo 6.Основно ми е мужен за 27-серия.

полвам POWER-100 купен от комет преди 12г - но фирмата е фалирала и няма updates!
http://www.danbbs.dk/~rmadrm/power.htm
ползвам го за 27Cxxx и атмелските 89Fxx

иначе скоро - не съм се заглеждал към някой модел.
едно време имаше един от Варна дето продаваше 27cxxx програматори на LPT и софт. беше opensource ... към 50тина лева. ... - и сигурно още го има ... ама то LPT портове са си история :D

Чет Мар 15, 2007 7:02 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 6 мнения ]