Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Редуктор продажба или поръчка. 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение Редуктор продажба или поръчка.
Някои знае ли от къде в България произвеждат редуктори. Трябва ми малък за стъпков мотор. Или вносител също ще ми свърши работа.
Ето някой параметри който може да са от полза:
предавателно отношение: мин 50 макс 500
размер на редуктора(ШхВхД): < 70мм х <70мм х <30мм
Ще върти една кръгла плоска плоча с тегло не по-голямо от 500гр.
Не е известен още мотора, така че диаметъра на вала е под въпрос, но няма да е голям от 5мм.

Нед Мар 11, 2007 7:20 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Е има производитли, но това за тях е като наномотор за часовникар :), нео готово трябва да търсиш. Зависи и от оборотит, 50 не е малко, но 500 направо си е голямо. Във всички случаи трябва многостъпален. За отношение 50 може и червячен но иначе ...планитарните редуктори са компактни. Ако ще ползваш стъпков и плочата е толкова лека, защо ти е редуктор, или най-малкото защо с такова голямо отношение, пусни го в микростъпка ако гониш по плавно движение, и с един редуктор 1:10 ще получиш дост равномерно движение.

Нед Мар 11, 2007 8:03 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Доста порових. Намерих един американски поризводител (имат представителства в Европа) . Много добър ми се струва. Само, че доста висока цена иска. Сигурно си заслужава, но ми се иска нещо по евтино.
http://www.saia-burgess.com/2302/2303/2310/2316/2353/2362/5047.asp
Мотора и редуктора към 30евро. Аз моторчета имам няколко. Само че редуктор А тези дето ги предлагат май само за тяхните мотори пасват. Но в краен случй ще си взема само един редуктор от тях и пасвам към мойте двигатели. А то ми трябват няклко бройки само. Една за първо време.
А редуктора ми трябва, защото искам да е с батериийно захранване цялото устроиство, и за да въртиш без редуктор ще ми трябва голям мотор, много ток, особено на 5-9V.

А за предвателното отношение на по-горната фирма съм срещал до 36 000 000 8O

Нед Мар 11, 2007 8:21 pm
Профил

Мнение 
Да гледам ги, но тиа са за много малки моменти. Този диск ако триабва да се спира рязко или да си мени посоката ми се струва че ще ти трябва по голям момент през редуктора.

Нед Мар 11, 2007 11:37 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
Този диск ако триабва да се спира рязко или да си мени посоката ми се струва че ще ти трябва по голям момент през редуктора.

Даже е желателно точно обратното, плавно тръгване и плавно спиране. Намерих си у нас едни зъбни колела, май ще пробвам първо аз да си скалъпя нещо. Докато се начудя от къде какво да купя :)

Пон Мар 12, 2007 10:30 am
Профил
Аватар

Мнение 
Провери в Метро. И аз по едно време се бях фанал да правя нещо си и там намерихме едни задвижки за барбекю. 6 лв. с моторчето и с място за една голяма батерия 1,5 в. Не е кой знае какво ама с малко натъкмяване може да се докара. Не го знам с кво предавателно число е ама ще е достатъчно. Зъбните колелета са метални, както и корпуса. На пръв погле дизглежда паянтово ама с не много усилия би могло да се докара.

Пон Мар 12, 2007 11:33 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Cekins написа:
Провери в Метро. И аз по едно време се бях фанал да правя нещо си и там намерихме едни задвижки за барбекю. 6 лв. с моторчето и с място за една голяма батерия 1,5 в. Не е кой знае какво ама с малко натъкмяване може да се докара. Не го знам с кво предавателно число е ама ще е достатъчно. Зъбните колелета са метални, както и корпуса. На пръв погле дизглежда паянтово ама с не много усилия би могло да се докара.

Ммм звучи добре, ще пратя да проверят :) Мерси за инфото.

А аз май вече си намерих мотор само че нещо инфорамция точно за него не мога да намеря, все за подобни ама ще видим. Става дума за мотор на MITSUMI. Ама май вече не се продава/произвежда :( М42SP-6NK, go davat 12V 5Ohm, А моя е 10Ohm. Но сигурно останлите параметри са подобни. Довечера може да пробвам да го подкарам да видя как ще върти :):)

Прикачени файлове:
DSC07974a.JPG
DSC07974a.JPG [ 38.82 KiB | Прегледано 2963 пъти ]
Пон Мар 12, 2007 1:19 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Може да е 10 ома ако намотката няма среден извод.Тогава се управлява със мостова схема.Ако има средна точка може да минеш и без мост.Двигатели с редуктор има на Конрад.Ползвам един който е 10 об/мин на изхода от редуктора.Незнам какво му е предавателното съотношение,просто ми трябваше за ниски обороти.Двигателя не е стъпков.Много компакта е конструкцията.

Пон Мар 12, 2007 1:52 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Този двигател дето му намерих документацията е също биполярен. На тях им сменяш посоката на тока през намотките, както казваш. По сложна схема, но по голям въртящ момент. А иначе на мен ми трябва да мога да го завъртам на определн градус моторчето, и ако не е стъпков много сложно ще ми стане. Ще го правя така ако не намеря друго решение. :)

Пон Мар 12, 2007 3:00 pm
Профил
Аватар

Мнение 
А ти какво си мислиш че правя с този редукторния а ? - не трепя хлебарки :D Ползвам растерен преобразувател и също отчитам ъгъл на завъртане.И преди сме го дискутирали - ако заложиш на отработване на определен брой стъпки и нямаш контрол над отработените(т.е не си ги преброил) при по-голям съпротивителен момент двигателя може да прескочи стъпка.

Пон Мар 12, 2007 3:41 pm
Профил
Аватар

Мнение 
А защо не се замислиш над идеята за едно серво от най-обикновенните със сила около 3,1kg/cm. От конрад са по 5 евро, хем редуктор, хем мотор, хем лесно се управлява, не ти трябват мостове. Може и един ротационен енкодер да сложиш, което ще е излишно според мен, но ако искаш да се презастраховаш.

Пон Мар 12, 2007 3:48 pm
Профил
Аватар

Мнение 
В моя случй на един оборот на изхода на редуктор, т.е. едно завъртане на плочата, която трябва да се върти, при 48 стъпки на оборот на двигателя и редукторчето което сега си тъкмя с 1:27 = 1296 стъпки за цял оборот, ако изтърва дори и 10 стъпки (стига да не са последователно) няма да е болка за умиране. Брей че дълго изричение стана :) :oops: . Работа ще му е точно толкова 1 оборот. При следващото пускане пак 1 и т.н. Само че с различен брой межднинни спирания. Та за това съм решил да е без обратна връзка. Серво двигателчета не съм използвал до сега. Те до колкото знам не правят цял оборот. А ако му махнеш ограничителя и почне да се върти свободно въобще пък не знам как примерно ще го врътна на 15°. Може малко четене за серво да не е излишно тия дни. А иначе с нормално DC моторче + редуктор, и една обратна връзка подогна на тези на мишките с топчетата(предполагам това е "растерен преобразувател"), ще ми трябват точно 3 крачета на контролера, а със стъпковия двигател 2. Така че и това е решение, хем по-точно. Ама за сега съм на стъпковия. Даже вече му напраих плочите между които ще са зъбните колела. Ако не ме викнат на разходка довечера, би трябвало да го довърша. :)

Пон Мар 12, 2007 4:15 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ей верно, това че не правят пълен оборот не го съобразих. Но щом така и така ще слагаш обратна връзка можеш да маханеш ограничителя на сервото както и потенциометъра му и да следиш въртенето отделно. Така импулсите, които подаваш ще влияят вместо върху ъгъла на завъртане, върху ъгловата скорост.

Пон Мар 12, 2007 9:26 pm
Профил

Мнение 
Skiffy продават зъбни колела с различни модули и брой зъби, от тях може да си спретнеш не лош редуктор.

Пон Мар 12, 2007 11:52 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Тези Skiffy изглеждат добри. Ама нещо ме притесняват и на тях цените им. Минимално количество 10броя от най-малките зъбни колела 17евро 8O . Вярно за 3 редуктора ще има но при фабричен готов за 12 евро, малко не се наемам. Но иначе е интересна фирма. Мерси ТоНи за информацията.

Вто Мар 13, 2007 11:32 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща