|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 3:22 pm
handsfree - проблемен микрофон
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11278 Местоположение: Добрич
|
 handsfree - проблемен микрофон
значи опитвам се да подкарам един gsm модул като ползвам siemens handsfree, но микрофона криви като за световно и почти не се чува.
Гледам възбуждането нещо е наред - няма почти никакъв ток. Замерих микрофона и направо се върнах в първи клас - в едната посока няма никой, в другата има. Изглежда сякаш има последователно вързан диод.
Обърнах възбуждането и тока дойде, пада е по равно - 1/3 съответно върху съпротивленията горе/долу (диференциална схема) и 1/3 върху микрофона. Да ама звук - йок...
Някой има ли идея какви са тия вълшебни микрофони? Сефте виждам такъв. Лошото е че в момента нямам друг за проба, в понеделник ще намеря, ама до тогава трябваше да съм го подкарал....
|
| Нед Мар 11, 2007 12:28 am |
|
 |
|
evc
Ранг: Напреднал
|
Това нито Белчо нито Сивушка го разбраха!
Миро, ние тука на село отдавна знаеме, че в някои електретни микрофони има вграден полеви транзистор като предусилвател.
Вълшебството се състои в това, да му подбереш товарното съпротивление, че да не криви. А може и кондензатора след него да не е наред.
_________________ Простотията е Божи дар, но човек не бива да парадира с подаръците си!
|
| Нед Мар 11, 2007 8:16 am |
|
 |
|
plameniv
|
 Re: handsfree - проблемен микрофон
Дай повече инфо за постановката че да получиш по адекватен отговор 
|
| Нед Мар 11, 2007 9:24 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Схемата е стандартна диференциална - единия край на микрофона през 1К съпротивления към маса, другия край през друго съпротивление 1К към захранване 2.8В. Принципно другите микрофони дето съм ползвал са от порядъка на 1-2К и при тая схема си консумират близо 1мА, само че тоя няма консумация (микроампери)...
Признавам си, не бях чувал за микрофон с транзистори...
Сега като се замисля, има голяма логика - не точно за предусилвател, защото усилването не трябва да се променя. Все пак не знаеш какво хендсфрее ще ти закачат, а старите - гаранция че са с най-обикновени микрофони. Явно намалят възбуждащия ток, което е далавера защото 1мА са множко - по тая причина аз съм сложил управление на захранването, за да изключвам микрофона когато не се ползва.
Въпроса обаче какво не ми е наред - кондензаторите уж ги проверявах... Товарните съпротивления няма как да ги променям или ако ги променя ще имам проблем с обикновените микрофони. Май единствено мога да променям напрежението, ще вида дали няма да мога да вдигна на 3.3.
|
| Нед Мар 11, 2007 10:27 am |
|
 |
|
plameniv
|
 Hm
 |  |  |  | miro_atc написа: Схемата е стандартна диференциална - единия край на микрофона през 1К съпротивления към маса, другия край през друго съпротивление 1К към захранване 2.8В. Принципно другите микрофони дето съм ползвал са от порядъка на 1-2К и при тая схема си консумират близо 1мА, само че тоя няма консумация (микроампери)... Признавам си, не бях чувал за микрофон с транзистори... Сега като се замисля, има голяма логика - не точно за предусилвател, защото усилването не трябва да се променя. Все пак не знаеш какво хендсфрее ще ти закачат, а старите - гаранция че са с най-обикновени микрофони. Явно намалят възбуждащия ток, което е далавера защото 1мА са множко - по тая причина аз съм сложил управление на захранването, за да изключвам микрофона когато не се ползва. Въпроса обаче какво не ми е наред - кондензаторите уж ги проверявах... Товарните съпротивления няма как да ги променям или ако ги променя ще имам проблем с обикновените микрофони. Май единствено мога да променям напрежението, ще вида дали няма да мога да вдигна на 3.3. |  |  |  |  |
Струва ми се че нещо бъркаш , ако просто искаш да ползваш микрофона от hands-free грешно връзваш схемата , масата си е маса , изхода от микрофона се връзва със съпротивление 5-10к към + 5-9v и един кондензатор от този изход за да го разделиш галванично и си готов 
|
| Нед Мар 11, 2007 11:08 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Подкрепям plameniv, махни съпротивлението към GND. Слагайки това съпротивление променяш прага на отпушване на полевия транзистор ( най-вероятно има такова в самия микрофон ).
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Нед Мар 11, 2007 11:38 am |
|
 |
|
evc
Ранг: Напреднал
|
Що е то електретен микрофон и с какво се яде?
Дори да не говорим колко остаряло като понятие е "възбуждащ ток на микрофона", няма такова нещо при електретните микрофони. Те имат капацитивен характер. Затова им слагат предусилвател - полеви транзистор, за преобразувател на импеданса.
Може би имаш предвид че отрицателната обратна връзка, каквато се явява съпротивлението във веригата на сорса, ако е прекалено дълбока, може да доведе до достигане на входното напрежение до "напрежението на отсечка" на полевия транзистор? Ако е това - именно. Няма нужда от това съпротивление, защото вградения транзистор си е съгласуван с електретния микрофон. Има нужда само от резистор в дрейна и захранване. След това сигнала се снема с кондензатор. Възможна причина за кривенето ти е и голямо усилване на следващото стъпало, нивото на изходния сигнал е доста високо (при добре подбран дрейнов резистор разбира се  ).
_________________ Простотията е Божи дар, но човек не бива да парадира с подаръците си!
|
| Нед Мар 11, 2007 1:19 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Нещо не се разбираме... Има два варианта на свързане - balanced biasing и unbalanced biasing.
Сега, при условие че имам диференциален вход и мога да си позволя балансирания вариянт (т.е. да вържа микрофона с две жици, вместо една + маса) мисля че изборът е ясен.
Разликата в балансирания и небалансирания е точно съпротивлението към маса. Мога да го махна и да удвоя съпротивлението към захранване, но не виждам никаква причина да го правя.
Ако искате да ме убедите, че електретния или какъвто там се пада тоя микрофон не бачка в балансирана схема - просто не го вярвам! Самият микрофон няма как да познае в каква схема е вързан
Единстеното своеволие дето съм си позволил е че ползвам 2.8 вместо 3.3В както препоръчват (сорри при гсм-те обикновено няма 9В). Но явно не е трябвало да се бъзикам с неща които не разбирам 
|
| Нед Мар 11, 2007 4:06 pm |
|
 |
|
plameniv
|
 Mda
Ако си толкова упорит колкото пишеш, за да се убедиш в твърдението ми че единия извод е маса , вземи разглоби го замери му металната обвивка с единия от изводите ще ти даде 0 Ома (късо), т.е. извода е маса както ти казах по горе .
Полевия транзистор вътре е вързан по някаква схема за да усилва, така ти променяш начина му на работа и не се знае какво прави .Още повече от телефона излиза 3.3 V а не 2 , ама телефона си има вътре резистор и кондензатор , при твоите 2.8 V и допълнителните резистори монтирани не както трябва , на полевия транзистор може вече да не стига напрежение на гейта за да усилва !!!
Така че върни се на схемата дето ти казах, поне да видиш дали бачка микрофона 
|
| Нед Мар 11, 2007 4:48 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Пламене, за мен беше важно някой да потвърди че вътре има електроника, за което балагодаря!
Съгласен с теб че микрофона има поляритет - точно това беше изненадата ми
Спор няма, просто ти явно не ме разбра, затова ще го кажа по друг начин - микрофона е черна кутия (за мен) с два извода.
Единия извод явно трябва да има по-нискък потенциал от другия...
От тук нататък, дали тая черна кутия ще я вържа в балансирана схема, т.е. единия край през 1К към моето Vcc и другия през 1К към моето GND, или ще я вържа в небалансирана схема - единия край през 2К към моето VCC и другия край директно към моето GND - няма значение за микрофона. И в двата случая той ще вижда една и съща потенциална разлика.... ще тече един и същ ток и т.н.
Просто теоретически, тая черна кутия няма как да познае по кой от двата начина съм я връзал... Между другото хендсфреето си бачка - провено е на телефон. Проблема е изцяло при мен, най-вероятно в ниското напрежение - утре ще го разбера, ех има и някаква малка вероятност да ми се е паднала глуха акула и гсм-модула да е дефектен 
|
| Нед Мар 11, 2007 6:53 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
evc обясни какво имах предвид
Използвам микрофонен капсул ECM30B от Комет за микрофон за ПК, кабела ми до звуковата карта е около 2м, нямам дори товарен резистор за микрофона, щото явно има такъв в звуковата карта на входа й  , работи пушка, като говоря по Skype ходя из цялата стая, не се налага да съм пред микрофона, чист и ясен сигнал. Сложил съм капсула в опаковка от Ефералган
Същия капсул, с ISDxxxx звукова чип, мисля че стойностите бяха 1к в товара, и 1к към GND за да се получи балансен изход. Също работи много чисто и без изкривявания.
Прощавай, ама не разбрах за какво ти е балансиран изход  ?
П.П. А то всъщност на входа на звуковата карта има кондензатор, което не позволява да се захрани микрофона  Тогава как ли работи ECM30B при мен ? Само два кабела са на куплунга, активния на микрофона е оста на жака, масата е корпуса.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Нед Мар 11, 2007 8:43 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
заради шумовете!
На платката имам няколко DC/DC-та + gsm модул + процесор, а микрофона е стандартно хендсфрее и се сещаш с колко дълъг кабел...
За други устройства не знам, ама при gsm-те хората казват да се пазя от GND-то, щото от там идвало най-много шум (216Hz). То верно по означението на Siemens-конектора сигналите се водят MIC и GND_MIC, което навежда на мисълта че може и да не им е диференциален усилвателя, но те пък имат отделна маса. Аз нямам отделна маса, но не ми и трябва като си имам диференциален вход...
|
| Нед Мар 11, 2007 9:15 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4916 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
да прощаваш ама сигурен ли си, че кривенето ти е от микрофона?
иде реч... подай му вместо от микрофона от сигнал генератор някакъв сигнал със зададени параметри амплитуда квато ти трябва и например честота 1kHz и виж отсреща дали криви...
аз поне като се съмнявам в един компонент от системата го елиминирам (и тествам без него) за да съм сигурен, че там ми е проблема
щото може да си утрепеш 2-3 дена с микрофона а проблема да ти е някой калпав кондензатор по-натам по схемата.
А иначе и при радиостанциите се предпочита симетричен(балансен) тип за подаване на звуковият сигнал, защото е по-шумоустойчиво.
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пон Мар 12, 2007 11:23 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Ами не, вече в нищо не съм сигурен ;-(
Постоянно изкачат разни други проблемчета, засега зарязвам аудиото и без друго това е само екстра и няма отношение към основното приложение на устройството. Като ми остане време ще го боря пак, какъвто и да е проблема ще го открия, само да имах повечко време...
|
| Пон Мар 12, 2007 12:20 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Какъв ти е модема?
|
| Пон Мар 12, 2007 12:29 pm |
|
|