| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Цени за насищане !!! ???
Не исках да спамя другата тема и затова отварям нова.
Какво се разбира под нормална цена за насищане?
На мен днес една фирма която няма да споменавам ми обяви цена от 6ст. на компонент и то без фактуриране. Става въпрос за ръчно насищане на 20 тина платки със по 100 тина компонента, най-нормални 0805, и няколко чипа с растер на SOIC.
До преди ден смятах че цена от 2 ст. е много добра, до 2,5-3 нормална, айде 4ст. ако са супер печени и платките/чиповете са по особенни. Ама 6ст???
Аз ли нещо не съм в час? То че цената на ръчния труд расте е ясно, ама ....
Вие на какви цени работите за малки бройки (ръчно насищане)?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Мар 07, 2007 8:02 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
това прави 120 кинта за 20 прототипа бре?
ама мисля, че за 2000 компонента си заслужава да си намериш машина нейде
|
| Сря Мар 07, 2007 8:31 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ами за 20 платки по 100 компонента не щат да пускат машините (или пък се опитват да ми начислят некаква такса подготовка на машината та все тая).
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Мар 07, 2007 9:03 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ами таксата нормално върви 30-40лв ако нямаш файл (ръчно обучение за всички компоненти)
ако имаш файл може да се пазариш - трябва да е <=30лв
после си по 2ст., т.е. масрафа трябва да дойде към 70 кинта и да стане за 1 ден
ръчно не знам 2000 компонента колко време ще ги дзверат  да не говорим за грешките, дето после ти ще ги дзвериш 
|
| Сря Мар 07, 2007 10:04 pm |
|
 |
|
3aek
|
опитен човек може да насища ръчно към 150-200 компонента на час на нова непозната платка т.е. твоята поръчка е за 2 дни работа, 120 лв за 2 дни работа не е чак толкова много, по-добре вземи да свикваш клиентите на нови цени
за 20 платки с колкото и да са компоненти мотаенето около машината докато заредят програми, фидъри и платки ще е повече от времето за насищането със сигурност и никой не обича такива поръчки
това е все едно да отидеш на преса която прави 200 удара в минута да пуснеш да ти щанцова 1000 детайла, докато се качи и свали инструмента ще мине време да щанцова 10 000 детайла
|
| Сря Мар 07, 2007 10:24 pm |
|
 |
|
Цецо
|
стига бе 120лв за 2 дни работа. Аз съм сигурен че на тоя "опитен човек" едва ли му плаща повече от 20лв. на ден, останалото му е чиста печалба на чорбаджията. А и документи за тая цена не дава, баси сладката далавера - 80 кинта за два дена от един работник.
|
| Чет Мар 08, 2007 10:59 am |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
ееее Цецо аре сега пък ти....
ако работата за тия пари ти се струва малко - > налепи си ги сам!!!!
и кажи на шефа си как си му спестил ти 120 лева....пък едва ли той ще те пита как са ти очите и гърба...
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Чет Мар 08, 2007 11:04 am |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
неудобството при машинен монтаж за малко бройки най-вече идва от това, че машините си искат компоненти на ролки и таблети
... и ако не е така се почва:
ТИ: ..."ама сега ето ти лентата с 20 резистора да ми ги лепнеш"
ТОЙ: ...."да ама само за да поставя фидера в машината трябва около 20 сантиметра от лентата....ако подам компонентите се губят. Трябва лента поне 40 сантиметра.... "
ТИ: ..."е хайде да измислим нещо щото ми е спешно"
ТОЙ: ..."добре де ама ще малко по скъпо...щото на ръка....пък човека сега не е тука...пък това...пък онова....."
и имаш две възможности или плащаш на по висока цена или си ги лепиш сам.
и аз съм минал през такъв измекярлък и предполагам какво е на хората дето правят монтажа.....
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Чет Мар 08, 2007 11:16 am |
|
 |
|
Цецо
|
Стига бе човек, все едно не знаеш колко взимат лелките и студентите дето редят компонентите на ръка. Едва ли заработват повече от 2ст. Сега, че чорбаджията трябва да е на кяр, спор няма, ама 4ст. чисто да си ръга в джоба при все че и документи не дават....
А за машината не споря..... затова съм се примирил че е с ръчния монтаж.
А че няма да ги лепя сам е ясно, ни време... ни очи... за тая работа. Пък и шеф в случая няма. Като е за шефа - той да бере грижа де ще ги лепи (най често на собствената си машина).
|
| Чет Мар 08, 2007 11:32 am |
|
 |
|
MYXATA
|
ако може да се примириш с по-калпаво насищане
от другата тема за платкаджийниците
Електрон Консорциум: тел. 9208160, ул. Кукуш 1, ет. 3, за контакти Здравка Георгиева
zmej казва че вече са си купили машини ама аз не го вярвам много много.....
до едно време беше евтино при тях сега незнам. но да знаеш че съм си губил много време да им оправям бакиите с поялник в ръка и лупа в другата. но тогава бях още студент и се примирявах
|
| Чет Мар 08, 2007 11:40 am |
|
 |
|
Цецо
|
е не нема нужда. Аз пуснах темата защото просто от няколко месеца не съм ползвал ръчно насищане на платки. И сега когато ми се наложи се втрещих от цената.
Но ако това е масова практика - както каза Заека - ще се наложи да се примиря. Това са рисковете на дребносерийното пройзводство. Ръчния труд ще става все по скъп. Ама аз какво да направя като ми трябва 20 платки? Нищо против и 2000 да направя, ама на кой да ги продам после?
Просто исках да знам дали намирате такива цени за нормални.
|
| Чет Мар 08, 2007 1:03 pm |
|
 |
|
3aek
|
искаш да кажеш че има опитни хора които работят за 400 лв заплата със всичко включено, осигуровки, данъци, режийни за сгради ток и прочее.
ако познаваш такива прати координати ще ги наема на работа
скоро ми се наложи да правя ремонт и разбрах че гладни строители няма за 150 000 лв ремонт (по мои сметки) ходих в 5 фирми и ми отказват!
единственият който се нави да прави ремонта не иска да се разберем за крайна цена а за цена на труд за час 3.50 лв + 97% режийни + 15% печалба (по документи) т.е. 8 лв. на час и да ми актува на две седмици какво е направил а аз да му правя инвеститорски контрол, още отсега ми настръхва косата като си помисля в какви л-на се набутвам но иначе алтернативата е аз да стана технически р-л на обект.
питам се ако един циганин бърка бетон и аз ще плащам 64 лв надница на ден на фирмата която го менажира защо за опитен човек който споява 60 лв на ден ще са много? плюс това това е случайна поръчка не е всекидневна работа да му осигуряваш?
|
| Чет Мар 08, 2007 1:52 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Незнам, Заек, мен лично тая цена ме изненада. Затова питам.
А дали за подобна работа 60лв. на ден е много - ако искаш личното ми мнение - да много е. Реалното според мен е около 30лв. Все пак говорим за работа която изисква познание на ниво 1 курс в техникума. Отговорността им е на ниво 0, както знаеш, и да объркат нещо - после ще свиват рамене.
А и пак ти казвам говоря за цени под масата, т.е. без документи. Следователно за осигуровки и данъци не говорим.
Може аз да съм гаден експлоататор на работническата класа, незнам, ама ако на такъв ще плащаме 1200лв. на месец.... 70-80% от девелоперите в БГ работят за по малко. Айде да си имаме уважението.
А майсторите не ми ги давай за пример. Това си е типично извращение на пазара на труда. Ама няма начин - при това строителство... още поне 10 години ще е така.
Но както казах - не диктувам аз цените. Каквито са такива... Затова е форума, да можем да намерим оптимума 
|
| Чет Мар 08, 2007 3:14 pm |
|
 |
|
3aek
|
Цецо: истната е че на хората спояване хич не им се работи, като правим платка гледам всичко да е SMD да може да се автоматизира, като трябва да сложим нещо PTH получавам киселини в стомаха, защото знам колко хора имам и какъв ми е капацитета за такива платки
хората които могат да спояват добре се броят на пръсти, не че е много сложно, просто е еднообразна работа и единствените който се справят с това са жените
реално за последните 5 години не съм наел никой който да споява и не че нямам желание, просто от агенциите пращат разни ентусиасти които идват поглеждат казват ще си помисля и изчезват, за 400 лв утрепи се няма да намериш човек който да си вързва връзките на обувките както трябва ти говориш за човек който ще работи с поялник, всеки иска да седи на компютър и да му плащаш за да го учиш
(поразгледай CV-тата в сайтовете за работа - най-много са специaлистите по Word и Excel  )
|
| Чет Мар 08, 2007 3:26 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
верно е това. кадрите са много голям проблем...
аз затова предпочитам да е на машина. верно, плащаш първоначално за програма, но ако правиш версии, програмата вече си я имаш
(то пък една програма, ама 40 кинта не ги коментирам). и най-важното е, че няма грешки. всички платки са еднакви. при ръчния монтаж изобщо не е така
|
| Чет Мар 08, 2007 3:33 pm |
|
|