|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 4:03 pm
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30754 Местоположение: София
|
Абе нещата са малко по иначе.
Генератора на Ванд Де Граф може и да е безопасен може и да не е, зависи какво количество заряди се натрупат.
За тия генератори с бобина от кола, трябва да поглдна, но на времето имаше мнго проста схемка, тиристор, няколко диода . и почти нищо друго, захранва се директно от 220. От личен опит мога да кжа че хич не е безопасно, няколко пъти ме удря искра, хич н е приятно, боли си, мусклите се схващат. Като учник си правех доста такива експерименти.
Друг генератор който съм правил е с ТХО, каскада не помня имаше ли, врузваш една 300 ли 500 В крушка с нажежаема жичка и става много красиво. Като доближиш ръка почват да излизат искри, усещането е като леко боцкане, но това е през стъклото, а то си е доста сериозен изолатор. Та мисля директно ппане пак не би било никак приятно.
Относно полетата, 500 Hz не е достатъчно високочестотно, при тази чесота гарантирано ще има поражения на вътрешни органи, аз не бих си играл, виж ако е 5 Мхз ....или поне 50 кхз ....
Това с каскадите, там за скин ефект не виждам смисъл да се говори, те са си изправители, т.е. изхода им е постоянно напрежение, та зависи коко са големи кондензаторите може да протече различен ток, и може да се укаже че някой няма да издържи и може да му спре сърчицето.
А пък по въпроса за опита с трафове ...... нещо не е било съвсем така, два трафа вързани един след друг ще осигурят определена мощност, не може да не протича ток, и нещо като напрежение без ток не съществува, и тя крушка вся трябвае да даде признци на живот, дори трафчетат да са били по 5 Вт, коеот ме навежда на мисълта че нещо не е наред в тоя ти експеримент.
|
| Пон Дек 25, 2006 11:34 am |
|
 |
|
mindfreak
Ранг: Минаващ
|
ТоНи, да се изясним- тук не става въпрос за генератора на Ван Де Грааф, а за трафа на Никола Тесла с въздушна междина (по известен като Tesla coil). Уреда на Ван Де Грааф работи със статично електричество, като го пипне някой и става като таралеж в главата  . Tesla coil работи с променлив ток... дали няма да е по-качествен ескперимента ако подадем на бобината именно променлив ток, вместо постоянен? Ще изнамера някоя стара бобина от кола и ще пробвам и двата варианта да видим как ще се получи 
|
| Пон Дек 25, 2006 5:47 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30754 Местоположение: София
|
Не ми се рови, мисля схемата беше вземана или от млад техник или от РТЕ, по скоро млад техник, напрежението си беше доста височко.
|
| Пон Дек 25, 2006 7:52 pm |
|
 |
|
Gogo55
Ранг: Новодошъл
|
схемата за която говориш е от млад техник и е с тиристор, нея я правих преди десетина дена, с крушката много е ефектно също,особено на тъмно.Елементната база беше на ниво 60те години и затова след нея измислих тази с таимера и мосфета на по висока честота.и двете схеми стават за около 10-30 мин. според възможностите на човека да ги поине и пусне.То всъщност правех озонатор и йонозатор  за един познат,но ми хареса ефекта и си направих след това и за мене с таимера, обаче на по висока честота,тази схема от млад техник е на 50херца.
|
| Вто Дек 26, 2006 12:43 am |
|
 |
|
ps66
Регистриран на: Пет Яну 19, 2007 9:16 am Мнения: 1063 Местоположение: путинофили: "иди н***й"
|
|
| Съб Мар 03, 2007 8:55 pm |
|
 |
|
Milen_Haskovo
Регистриран на: Вто Юли 11, 2006 8:43 pm Мнения: 172 Местоположение: София / Хасково
|
Един приятел си купи такава повредена за 5 лева от димитровградския пазар, оправихме я като сложихме един модул за високо напрежение от стара копирна машина. Получи се малък проблем - страничен ефект. Рестартират се електронните часовници в близост до кълбото, за сметка на това свети много ефектно
Оригиналната електроника на кълбото имаше едно малко ТХО и генератор 4063 или нещо подобно + микрофон за реагиране на звук... Мисля че подобно нещо може да стане и с обикновенна крушка.
|
| Съб Мар 03, 2007 9:24 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
http://www.bezpanika.com/index.php?option=com_content&task=view&id=82&Itemid=86
в света има 10 типа хора
такива, които разбират от двоично-десетични числа
и такива, които не разбират
Последна промяна ДедоБоре на Нед Мар 04, 2007 4:47 pm, променена общо 1 път
|
| Нед Мар 04, 2007 3:00 pm |
|
 |
|
Milen_Haskovo
Регистриран на: Вто Юли 11, 2006 8:43 pm Мнения: 172 Местоположение: София / Хасково
|
/offtopic/ ще се радвам ако някой има готов проект за такъв часовник със размер за ръка  Или пък да проверя колко голям се получава със SMD-та 
|
| Нед Мар 04, 2007 3:14 pm |
|
 |
|
snailtan
|
здравейте искам да попитам някой все пак направил ли е TESLA COIL и ако има такива и опита им е сполучли може ли да ми дадат инфо или схема ако някой може да ми помогне да ми пише на snailtan@abv.bg
|
| Сря Авг 15, 2007 4:49 am |
|
 |
|
Radjo
Регистриран на: Чет Ное 10, 2005 7:38 pm Мнения: 53 Местоположение: Ruse
|
Бобината за кола не става за тази работа. Истинската бобина на Тесла е без сърцевина само въздух. Напрежението е високочестотно поне 500 kHz за да има хубава дъга и да не бие ток. Обикновенно се гонят 100
киловолта и нагоре. Настройва се в резонанс. Трептящия кръг е исходната индуктивност и капацитета към земя. Слага се сфера или диск за увеличаване на капацитета. Така, че освен схема се искат и малко знания за да настроиш правилно всичко. Тогава и при 100 киловолта не се усеща абсолютно нищо. Разгледайте внимателно снимките, за да видите дали някой го друса тока. Каскади и всякакви други глупости с диоди дават високо
постоянно напрежение което е много опасно  Бобината за кола обикновенно се цъка с несиметричен ключ, което дава и несиметрични импулси, затова бие ток.
Успех!!!
|
| Сря Авг 15, 2007 10:43 pm |
|
 |
|
Milen_Haskovo
|
http://stalker.flyback.org.ru/vttc6p45c.html Ето нещо изпълнено с части които са далеч от темата на този форум  Има и изпълнения с много по-евтини лампи (ГУ50) в основната страница - http://stalker.flyback.org.ru/
|
| Сря Авг 15, 2007 11:04 pm |
|
 |
|
bongo-bongo
Ранг: Почетен член
|
Здравейте, пичове (и пички, де)!
Идеята ми хареса до безобразие! В мой ущърб: не бях чувал нищо по темата досега
Да ви кажа някои неща които знам от практиката:
1. 10000 волта високочестотно не дава по-голяма искра от 1-2 см (стар телевизор)
2. За опасното: опасно е постоянното напрежение щото все ще намери кондензатор да се насъбере. То всъщност ампеража е опасен. Аз от променливо само веднъж си изпатих: допрях си крака до изхода за фокус на руски цветен лампов гардероб-ТВ и ме прогори доста надълбоко. Ама става дума за 4000 волта и доста мощности...
3. Нямах време да прегледам всичко с подробности но придобих идеи:
3.1 Волтовата дъга е известна като "прибор" с отрицателно съпротивление.
3.2 Схемата с 2-та кръга е класическа ама как се настройва в резонанс... Вторият кръг до безобразие прилича на единствения в схемата на генератор на Колпитц.
3.3 Генерациите с 1-н кръг ще са малко зор, ама генератора на Колпитц е известен със стабилността си.
3.4 А не може ли за генератор да се използва платката от някаква "икономична" лампа а вторият кръг просто да се изчисли?
Като го доизмисля пак ще пиша. Ама господин Тесла се е справял според възможностите на времето си и съвсем не съм убеден, че трябва да го следваме стъпка по стъпка. А който знае нещо да даде практическа идея, де!
|
| Чет Авг 23, 2007 1:49 am |
|
|