|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 4:00 pm
| Автор |
Съобщение |
|
bateAz
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Щом зарът ти е в цената, сложи по един диод и калибрирай в няколко точки. Това ще ти даде грешка с около 0.2 - 0.5 градуса в повече от грешката при калибрирането. При прецизно калибриране можеш да разчиташ на 0.25. Цената - под 10 стотинки + жиците.
|
| Съб Фев 26, 2005 12:15 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
Прав си, но целта ми е разумна цена, но без да калибрирам, т. е. по-добре е цената да набъбне, но да няма калибровка и да имам увереността, че и след години работа няма да се промени точността.
|
| Съб Фев 26, 2005 12:29 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30754 Местоположение: София
|
Хм ... да DS позволява мрежова работа .. но чел ли си точно как става .....аз четох и е отказах да пиша 500 реда сорс за да го подкарам така. Малко тъпо са го измислили разпитването за адреса, всички се хвърлят да говорят в купом и става такава каша .... другия вариант е ако предварително знаеш адресите, тогава вече е лесно, но смениш ли сензора .. лошо ... аз си навързах 20 такива на 20 пина на процесора, стана доста по бързо токолкото ако бях писал алгоритъма за откриване на адресите .... за вбъдеще мое да се хвана да го напиша ама сега ме мързи.
А за сензора който ти трябва .. и терморезистор може да ти свърши работа в тоя диапазон, но също трябва да калибрираш в различни точки щото е нелинейно. Защо толкова натискаш да оптимизираш цената, в какви бройки ще го произвеждаш? Обикновенно така се изстисква цена за нещо което ще се произвежда в десетки и стотици хиляди, там икономиите вече са осезаеми, а за 100-200 бр. ... и то специализирано у-ва ... дали ще е с 1$ по скъпо ... какво значение има ....
|
| Съб Фев 26, 2005 12:35 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Изстискването на цената и едновременно изискването за простота и надеждност ми е професионално заболяване - sorry!
При проектите, по които съм работил, обикновено получавах твърда сума за разработката, изработването и изпитването на определен брой устройства. За да увелича хонорара си трябваше да оптимизирам ценово не само елементите, но и труда за монтажа и разходите за изпитания. А изпитанията бяха скъпи, защото се правеха в независима лаборатория - знаете за какво става въпрос.
Обикновено правех от няколко, до няколко десетки бройки.
Сега става въпрос за серии от около 100 бр. всяка. 1$ разлика се умножава по 100 за всяка серия. Калибровка на всеки екземпляр?
Благодаря за съветите, но май Далаския датчик ще спечели.
А с адреса на DS1820 постъпих по най-простия начин - направих една малка програмка с която го прочетох и записах в EEPROM-а на Пика и после от програматора прочетох кода.
|
| Съб Фев 26, 2005 12:57 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Да но идва момента при смяната на датчика .... става кофти, то и самия контролер може да се запознава с датчиак .. но става сложно, стандартното решение е една дълга и тъпа процедура за търсене и разпознаване на валидните адреси ..... или ... като мен . връзваш на отделни входове и пей сърце ... супер стана ..... а 100 у-ва .. по 1$ са 100$ .. но ти на колко схте ги продавасх теиа у-ва и с каква пецалба ..... ако 100$ оказват чуствително влияние в-у твойя хонорар редно е да преосмислиш хнорара си 
|
| Съб Фев 26, 2005 1:35 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
 Пекан или пикан термосензор, все тая..
На колко метра може да се намира DS18B20 от микроконтролера и на колко метра по 3 или 4-ри проводна линия може да се намира от микроконтролера LM335Z ? С LM335Z съм постигал резултат от 10-15 метра без ОУ, само по дву проводна линия. Ами ако го свържа по 3 проводна с ОУ мога да постигна десетки метри. Зависи дали ще имаш отделен първичен преобразувател на температура за дълги разстояния или ще мериш температура на околната среда. А изтискването на цената си заслужава само ако правиш да речем между 100 и 500 броя на месец. Времето което ще загубиш да изтискаш цената също струва много пари. Ако е за еднократна серия и ще спестя 100 USD, няма да си мръдна пръста да оптимизирам, направо ще сложа 2-ри PIC12F629 към втория сензор, с втори TL431, т.е. ще дублирам цялата схема и като взема за ориентир цените на Комет получавам следното:
1-ви вариант - дублиране на схемата:
PIC12F675-I/P - 1.1504 USD
LM335Z - 0.3793 EURO или ~ 0.4931 USD
TL431 - 0.0497 USD
-----------------------------
1,6932 USD without VAT за едната схема, умножаваме по 2 и получаваме крайна цена: 3,3864 USD без ДДС-то
2-ри вариант - с използване на втори DS18B20
2 x DS18B20 - 3,0438 EURO = 6,0876 EURO или ~ 7,91 USD
PIC12F629-I/P - 0,9286 USD
--------------------------------------------------
8,84248 USD without VAT
Разликата е 2,61 пъти по-скъпо ако използваме DS18B20
Двата PIC12F можеш да ги свържеш по-между им с 1-Wirе на DALLAS или пък единия ще изпраща по софтуерен USART не едно краче измерената температура. А както казах във снощния си пост LM335Z не се нуждае от калибрация ако му осигурите генератор на ток 1mA, а това са два шир потреба транзистора и два резистора, a ако нямаш място на платката става и с един 78L05 свързан по схема като генератор на ток.
В крайна сметка избора пак си остава твой, но е хубаво да рагледаш и варианта с дублиране на схемата, доста е по-евтин и работи много точно ако използваш генератора ток.
Пиши в крайна сметка какво си постигнал, ще е интересно. Успех в работата !
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Съб Фев 26, 2005 1:39 pm |
|
 |
|
¶
|
Значи допуснал съм малка грешка, за което се извинявам. Генератора на ток, за да работи LM335Z без калибровка, трябва да е 0,5mА, а не 1mA. За справка погледнете четвърта страница на data sheet от National Semiconductors, долу вдясно има една таблица с дължината по двупроводна линия - най-късото разстояние излиза 243 метра, а най-дългото 2438 метра, при положение че един foot е 0,3048 метра. Грешката е 1 градус по Целзий. С DS18B20 дали ще се покрие 243 метра ? Май, май няма да стане без модем. А ако някой си мисли, че може да постигне точност под 1 градус по Целзий с готови сензори в любителески условия се лъжи жестоко. Имаше един сайт навремето, в който е описано много професионално как се мери температура, различните сензори, схеми на свързване, предимства и недостатъци. Ще го потърся и ще го постна.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Съб Фев 26, 2005 1:58 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
"А ако някой си мисли, че може да постигне точност под 1 градус по Целзий с готови сензори в любителески условия се лъжи жестоко."
Чакай малко pirev! Аз ли лошо чета или datasheet-а на DS18B20 лъже, че грешката е +/-0.5 градуса Целзий в диапазона от -10 до +85!
Ако това не е вярно - директно преминавам на 335.
Обаче решението с два Пика не ми харесва. Вижда ми се неизчистено и твърде грубо. Да не говорим за програмирането им, което пак е време, т. е. пари. Намерих начин да освободя още един пин и сега мога да пробвам два 335 кам два входа на АЦП-то.
|
| Съб Фев 26, 2005 2:39 pm |
|
 |
|
¶
|
 Пекан или пикан термосензор, все тая ...
"А ако някой си мисли, че може да постигне точност под 1 градус по Целзий с готови
сензори в любителески условия се лъжи жестоко."
- Имах предвид дистанционно измерване на температура на промишлен обект. Да мериш
на ок.среда е детска играчка, и с живачен термометър ще я измеря. А ми я си представи,
че трябва да измерваш температура на разстояние ? Сензора е да речем на 15 или 150
метра от твоя контролер. Всички готови сензори, които изхвърлят на изхода си температура
в смлян вид по някаква шина са реализирани вътре с микроконтролер. За това са и в
тесен температурен обхват. Да предположим, че сложиш твоя професор с АЦП-то на
една платка със сензора, няма значение типа на сензора било, то полупровидников,
резистивен, термодвойка. Сензора ще работи в целия температурен обхват и предполагам
че вградения в него професор ще издържи, но твоят ПИК няма да издържи да работи
на +85 градуса или на -25 градуса. Не гледай какво пише в data sheet-тите на
MicroChip. Не си спомням професора, май беше PIC16C84( или неговите вариации ) или
PIC12C509, но при отрицателни температури се държеше много странно. Дори MicroChip пусна
после error.pdf към този процесор, като обяснявах от мазни по-мазни, че имало
бъг и при май беше -15, някакъв бит на процесора от слyжебните регистри си
обръщал състоянието. Мога да си представя какво ще стане ако управляваш
парен котел и при +85 градуса на пикльото му се случи нещо от рода на STATUS.Z
да се инвертира и ти вместо да отвориш вентила за изпускане на парата го затвориш !
Ей така веднъж, през далечната 1999г. си изпатих с една хладилна инсталация.
Но клиента хич и не го интерусаваше проблема на MicroChip. А MicroChip,за да си
вържат гащите, на много места в документацията пишат, че дадения параметър е
типичен, но не е тестван !
Ами въпроса с електромагнитете смущения ? Дали умният сензор няма да се издъни, ако например
на една педя от него прешрака 500 амперов контактор ? За LM125/235/335 гарантирам
че нищо няма да му се случи. Най-много да се получи малък отскок в измерването.
Но ако имаш цифров филтър в професора нищо няма да усетиш. LM125/235/335 често
се използват за компенсация на студения край на термодвойки, когато точността
която ти е нужна е 1 градус. Всички термометри, които мерят с точност под 1 градус
влизат в класа на прецизните измервателни уреди. По света има много малко фирми
които произвеждат такива електронни термометри.
Моят съвет е съвсем приятелски, не си мисли че се заяждам, нито пък че искам да
те отказвам от това, което си решил да правиш. Просто се опитвам да погледна и
от друг аспект. Още повече, че не знам каква температура, т.е. къде ще мериш.
Но ако има и най-малка опасност, като примера с парния котел, то трябва да
махнеш професорите от мястото на измерване и да направиш първичен преобразувател,
който ще извърши преобразуването на температурата като физична величина до
електрическа такава, след което да я изведеш от мястото на измерване с проводници
( ако може екранирани ) и професора да я мери в нормални условия. С умните сензори
това е трудна задача, но с по-глупавите е лесна. Виж, ако използваш MSP430 серията
професори на Texas Instruments, там такива бъгове , като тези в професорите на
MicroChip няма. За 10-тината години, откакто се произеждата MSP430 има десетина
или 20 бъга открити. А при MicroChip те са десетки, да не казвам стотици.
А колкото до DS18B20 не съм му чел документацията, няма и да я прочета,
защото честно да ти кажа нямам доверие на толкова умни сензори. Предпочитам да
си направя измерването по бабешките методи, за да съм спокоен. Вярвам ти, че е
точен, но го приемам само ако мериш температура в неагресивна околна среда,
където няма смущения и професора работи при малки температурни изменения.
|
| Съб Фев 26, 2005 3:52 pm |
|
 |
|
¶
|
 Пекан или пикан термосензор, все тая ...
Тези са доста добри в измерването на температура. Има и доста информация за download: http://www.pyromation.com
Това е един много хубав термоконтролер, но и цената му е също хубава:
http://search.ebay.com/LFI-3751_W0QQfkr ... 1QQxpufuZx
Работи със следните сензори: RTD, LM335, AD590 и всички видове термодвойки.
|
| Съб Фев 26, 2005 4:07 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Значи ... при мерене на температурата има много условия които влияят. На далас темометрите им дават различни параметри за различните модели, май +/- 0.5 за най-точните при разлика еди от друг +/- 1. Тея 1820 май са с точност 2 градуса. Както и да е. За промишлени условия, където освен точност ти трябва и еднаквост на измерванията реенията са малко, Pt100, или термодвойка. И двете са с много добра повтаряемост, а не както даласа грека 1 или 2 градуса, защото за някои приложения това може да с еокаже решаващо. Най-простото, ако мътиш яйца .... 2 градуса са безкрайно голяма грешка на фона на температурата която поддържаш, и таиз грешка може да с еполучи само от нееднаквос в сензора, т.е. трябва да калибрираш което е малко .. мммм несериозно. После дължината на проводниците си оказва вличние, особенно при Pt100, а пък за термодвойката температурата от студния край, там вече пък зависи как си я вързал, без компенсация си е дръвче, губиш точност особенно ако в студения край имаш големи температурни разлики, или ако кабела прави връзка в сондата направо с термодвойката, и сонддата е при висока температура .. абе .. както казва батето козата си сака пръч .... всяко нещо според приложението си има решение.
|
| Съб Фев 26, 2005 4:15 pm |
|
 |
|
¶
|
Термодвойките не излизат изляти от калъп, т.е. точни след производството, те се калибрират. RTD са точни, но доколкото знам, за точност под 1 градус, трябва да ги калибрираш също, защото оказва влияние схемата - ОУ, входа на професора, темп. дрейф на ОУ, т.е. ти не калибрираш платината, а твоята интерфейсна схема. Освен това термодвойките са нелинейни.
|
| Съб Фев 26, 2005 4:23 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Pt100 също са нелинейни .. и то не малко .... твойта схема я калибрираш, но знаеш че оттам нататък работи. Предимството на платина е в еднаквоста на сензорите, а то няма начин да не трябва да калибрираш твойта си схема .... зависи каква точност гониш.
|
| Съб Фев 26, 2005 5:09 pm |
|
 |
|
¶
|
 Пекан или пикан термосензор, все тая...
До колкото си спомням, платините се калибрират в две точки, при 0 и при 100 градуса, ако ще се използва за студения край на термодвойка.
Последна промяна ¶ на Сря Дек 14, 2005 7:19 pm, променена общо 1 път
|
| Съб Фев 26, 2005 5:20 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Не се засягам pirev и приемам коментарите ви с ToHu за доброжелателни и полезни. Благодаря също и за линковете.
Знам какво са промишлени и атмосферни смущения и екстремални климатични условия. Особено последното - термични цикли -50, +50, -50 ... в неработещо състояние, работа на апаратурата в диапазона на -40...+50, вибрации, удари, влага, прах и т. н. и всичко това се тества. Ех... спомени! Обаче общо взето при минусови температури проблемите идваха не от чиповете, а най-вече от електролитните кондензатори.
Така или иначе, термодатчика, какъвто и да било ще бъде на метър -два от Пика. В случая няма да има много дълги линии с техните проблеми и управлението ще е извън зоната на екстремални температури. Товарът е с мрежово захранване и ще се включва от симистор, упрамляван от оптрон с изход симистор и синхровизация от мрежата. Така се надявам да избягна смущения от токови удари при включване на товара.
ToHu е прав, че при два даласа на един пин, при смяна на датчика ще е необходима препрограмиране и затова или двата датчика на два отделни пина или два 335. Във всички случаи, ще пробвам и с 335.
|
| Съб Фев 26, 2005 5:55 pm |
|
|