Отговори на тема  [ 43 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Подфорум PC Програмиране. 

Необходим ли е форум за PC Програмиране?
Да 86%  86%  [ 57 ]
Не 14%  14%  [ 9 ]
Общо гласове : 66

Подфорум PC Програмиране. 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Не разбирам от PC Програмиране. Ще ми бъде интересно да следя и тези теми. Мисля че идеята е добра ( поне аз ще науча нещо ново ). А за темите ела ми направи това или онова....... винаги ще ги има дали в този или др форум.

Вто Фев 27, 2007 10:59 am
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Абе може и да е полезно, чудно как онзи диктатор не е взел решението вече самосиндикално :D.

Вто Фев 27, 2007 11:13 am
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение ако се ограничи до системно писане...ДА
ако се сложат някакви ограничения за форума...да
например за управлението на периферните устройства на ПС-то, проблеми с писане на драйвери за външни устройства правени от участниците във форума..ДА

ама иначе, както Димитър каза - не виждам смисъл форума да е "микроконтролери" и да се измести темата към 'Програмиране с Персонални компютри за разни операционни системи и различни програмни езици'

досега форума си е почти като някакво "затворено общество",ако някой не намира тема по сърце си отива....в друг форум
ако някой пита въпрос дето не е от компетенцията на хората от форума..или от интересите им пак отива по други форуми..

но ако се отвори и за други теми....
ще се почне :
"....абе РНР-то нещо не върви "
"...абе Visual Basic ..нещо....закъсах...."
"...абе stored procedures в SQL базата се чупят....."
някой ще му отговори...друг ще му се скара....и ще се почне........

Вто Фев 27, 2007 11:29 am
Профил
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение Re: ако се ограничи до системно писане...ДА
Съгласен съм с МУХАТА. Аман от програмисти ( макар и на мен ми се налага да бъда такъв). Целта на този форум е друга.

Вто Фев 27, 2007 11:50 am
Профил
Аватар

Мнение Re: ако се ограничи до системно писане...ДА
MYXATA написа:
ако се сложат някакви ограничения за форума...да
например за управлението на периферните устройства на ПС-то, проблеми с писане на драйвери за външни устройства правени от участниците във форума..ДА

ама иначе, както Димитър каза - не виждам смисъл форума да е "микроконтролери" и да се измести темата към 'Програмиране с Персонални компютри за разни операционни системи и различни програмни езици'

досега форума си е почти като някакво "затворено общество",ако някой не намира тема по сърце си отива....в друг форум
ако някой пита въпрос дето не е от компетенцията на хората от форума..или от интересите им пак отива по други форуми..

но ако се отвори и за други теми....
ще се почне :
"....абе РНР-то нещо не върви "
"...абе Visual Basic ..нещо....закъсах...."
"...абе stored procedures в SQL базата се чупят....."
някой ще му отговори...друг ще му се скара....и ще се почне........

Според мен идеята за "затворено общество" по начало не се връзва с идеята за форум. И не мисля, че ограниченията от този тип са полезни. В крайна сметка говорим за раздел във форума, който няма да промени същността на целия форум, а точно обратното ще го обогати. Още повече, че повечето проекти с микроконтролери се свеждат и до връзка с потребителя през ПЦ. И тогава въпроси за PHP и SQL са съвсем резонни.

Вто Фев 27, 2007 11:54 am
Профил ICQ

Мнение 
аз съм ПАС ;-)

Принципно темите могат да бъдат повече или по-малко специализирани... Въпросът колко точно специализарани няма ясен отгвор. Твърде много директории водят до объркване и много хора ще пишат на грешното място. Твърде малко директории пък води до гювеч.
Оптималното решение е някъде по средата, като според мен трябва да се изхожда от ергономичност, т.е. с минимален брой кликания, човек да може да отсява само теми които го интересуват, като при това да генерира минимален трафик.

Конкретно предложенията ми са:

1. Мразя да скролирам, затова предпочитам началната страница да се събира на един екран. Може да има повече директории в основната страница, стига да не се налага скролиране. Ако може по някакъв начин да се разкарат излишните редове като "Допълнителни", "Строго специализирани" и т.н. - само заемат място и генерират трафик, а не ми носят никаква информация.

2. Като се влезе в някаква директория по подразбиране се зареждат може би 50-на теми - кому е нужен този трафик? след като от интерес са най-много последните 20.

3. Може да се помисли за по-добра разбивка на "Основни". Разделянето на софтуер и хардуер когато става дума за микроконтролери не е много полезно. По-скоро може да се търси разделяне на типове микроконтролери. Примерно забелязвам че има голям интерес на тема ПИК. Тъкмо ще се избегнат излишни спорове, понеже хора (като мен) които не харесват ПИК-ве няма какво да търсят в тоя раздел. Не знам на колко контролера да се разбие, но 2-3 може би са достатъчни (ПИК, 8-бит, АРМ...)
Освен микроконтролери може да има раздел за периферии (всякакви памети, gsm-и, мрежи и т.н.) както и неща свързани с РС, като РС-то също може да се разбие на 2 - чист application software и РС-периферии/драйвери.

Вто Фев 27, 2007 12:01 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Явно има интерес. Май въпроса е как да се оформи. Но все пак може да поизчакаме още резултатати от анкетата и други мнения

ToHu написа:
Абе може и да е полезно, чудно как онзи диктатор не е взел решението вече самосиндикално :D.

Кой трябва да е диктатора?

Вто Фев 27, 2007 12:22 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
@Cvetanov,
хубаво де , признавам си затворено общество не е коректен израз, ама....
верно трябва да има свобода на словото и т.н. ама скоро ще има дълги и обширни дискусии:
"..абе разсада на доматите нещо не покълва, защо?"

няма лошо в тази тема...ама все пак :cry:

Вто Фев 27, 2007 1:31 pm
Профил
Аватар

Мнение 
За, ако се касае за управление на различни периферни устройства през мрежа, портовете и/или слотовете на ПК, или с други думи програмиране за ПК, но да е свързано с ембедед устройства, а не по принцип програмиране за ПК. Тук спокойно би могло да се включи и Web програмирането, тъй като става модерно данните от ембедед устройства да се визуализират и/или обработват в браузер, поне на мен ще ми е от голяма полза :)

Ограничение за езиците, също не бива да има, бих се чуствувал по същия начин, както ако някой ми наложи ограничение на какъв език да говоря, или пък каква кола да карам и какви жени да харесвам :)

А идеи как ще се казва евентуално раздела, примерно "Управление на периферни устройства от ПК" ми звучи приемливо ? За начало само за Windows, пък ако се окаже, че има желаещи, могат да се включат и други ОС.

Вто Фев 27, 2007 3:56 pm
Профил WWW
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Абе огранеичение опредлено си трябва. Няма смисъл от езици за уеб програмиране. Само C, C++ и Delphi. Ти прочетеш ли данните на пц-то от там с какъвто език можеш да ги четеш и променяш. (Не ми се вярва да има смисъл да се разглежда комуникиране с периферни устройства освен на C, C++. За Delphi не знам как стоят нещата, но като гледам хора с доста опит го ползват така, че явно има смисъл :) ) Иначе тия BASIC, VisualBASIC и т.н. простоо... както е казал Дейкстра: "Който се занимава с Basic е изгубен за информатиката " Доста проницателен е бил. Иначе ще е полезно да се разглежда и WinApi. Та това от мен :)

Вто Фев 27, 2007 4:09 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Nikola Kirov написа:
Кой трябва да е диктатора?

За Реконструкор-а май иде реч :D .

Вто Фев 27, 2007 4:32 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение 
То се е видяло, че ще се направи подфорум програмиране след като 80% са гласували в анкетата "ЗА".
Обаче трябва да има модератор, който да следи за запазването на добрия тон и писането на кирилица. Защото колегите приложни програмисти ще обърнат и този форум в място за псуване, ръсене на простотии, обиди и сравняване на заплатите. Дано да не започнат да се появяват и в нашия форум подобни теми (във форумите за програмисти 90% от мненията са като тези):
http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=programers&Number=1946994406&page=0&view=collapsed&sb=5&part=
http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=programers&Number=1946988230&page=0&view=collapsed&sb=5&part=

Вто Фев 27, 2007 9:45 pm
Профил
Аватар

Мнение 
аз бих толерирал дори писане на дивайс-драйвери, пък били те и на С++ (има и такива случай в ембедед света, в който драйверите са представени като обекти :idea: )

затова казвам, че трябва условието да се пише в този под-форум е темата поне далечно да напомня ембедед света.
няма лошо някой да пита какъв HTML да прати на броузера от негово приложение, на което няма как да качи апач (примерно ПИК)

а дали ще се стигне до мерене на заплати и пишки...
ами то нищо не е пречило и досега да стане в някои от свободните подфоруми, ама няма такова явление. при това този форум е с изключително ниско ниво на модераторска намеса, дано и така си остане.
аз лично не вярвам да има приливна вълна от цъкачи от дир-а към нашия форум

така, че според мен да се направи подфорума, а ако нещата тръгнат на зле, винаги може да се закатинарчи

Вто Фев 27, 2007 11:40 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Подкрепям казаното от ДедоБоре! А форумите на дир.бг са си говорилня по принцип и "село без куче".

Сря Фев 28, 2007 12:18 am
Профил WWW
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Аз съм ЗА такова нещо!
Почти винаги embedded джаджите са вързани с ПЦто и в общия случай се налага софтуера за ПЦ да се пише :). Аз почти нищо не разбирам от програмиране на ПЦ и сега, например, ми се налага да си напиша едно приложение и обикалям и рова нета за малко инфо, а си е друго като има кого да попиташ :)

Сря Фев 28, 2007 10:00 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 43 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща