Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 67 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
LCD дисплей 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Отговори с цитат
Мнение 
sthx написа:
Cekins написа:
Аз първия си дисплей го подкарах с Proton+ от воле (сега всички ще ревнат) .

И аз имах един случай, когато устройството ми тръгна от първия път, но впоследствие се оказа, че има принципна грешка. 8)

за това се казва, че не е хубаво проекта да тръгне от първият път!!!!! трябва да има нещо за довършване - иначе пък после няма да работи :)

Чет Фев 22, 2007 10:20 pm
Докладвай
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Отговори с цитат
Мнение 
Ся, като се замислих, и при мен в повечето случаи е така :D , ако тръгне от първият път, почвам да си търся грешката, а ако тръгне от първият път и нямам грешка направо се 8O

sv_shady, няма нищо сложно в един LCD дисплей, при мен тръгна от първият път, писах си сам управлението, после попаднах на добре документирани сорсове, видях, че с моето управление изразходвам доста повече памет от необходимата, преработих един сорс от мрежата и сега него използвам.
Честа грешка за начинаещ е да не свържи контраста на дисплея, дори и да ти тръгне софтуера, няма да разбереш, защото няма да видиш нищо на дисплея. Един познат, много добър софтуерист, ми се обажда, не ми тръгва LCD дисплея. Как бе човек, точно на теб да не иска да тръгне ? Ами така, не тръгва, дефектен е, сложих друг, същата работа, и той е дефектен. Отидох да го видя, не можах да се сдържа да не се ухиля, като видях, че контраста му фърчи :) Върза го, тръгна дисплея, ядоса се, че си загубил 2 дена да търси проблема в софтуера, а пък е можел с 2-3 часа четене да се размине.

Пет Фев 23, 2007 12:34 am
Докладвай
Профил WWW
Ранг: Популярен

Отговори с цитат
Мнение 
брей, ки4о, да му се не види. и аз да не знам че се ползвал и Enable входа. чудна работа. и как ли тогава ми върви дисплея ??? а и ти на това команда ли му викаш ??? :lol: да си паднеш от смях. мноо ясно, че ще си стробираш всички данни. ти савсем ме вкара в джаза :oops:

Пет Фев 23, 2007 8:42 am
Докладвай
Профил ICQ
Аватар

Отговори с цитат
Мнение 
// oft.

мноо ясно, че ще си стробираш всички данни. ти савсем ме вкара в джаза Мдаа явно на някой хора колкото и да им се обяснява - все тая. Човека иска да пусне дисплей,т.е нищо не знае,не знае и какъв му е контролера а камо ли как се управлява НО се появява един специалист който с две думи му обеснява че се клатили няколко пина,подавали се символи.. абе... елементарно.
@didofen - Преди да отговориш нещо,прочети (ако трябва и повторно) за какво пита човек,обмисли си отговора, и тогава отговори.Ако не можеш да помогнеш - тогава не давай акъл ( с цел 'Видиш ли и аз имам мнение по темата' ),просто няма смисъл.
P.S. Правописния речник е малка кафява книжка,с твърди корици - от време на време и хвърляй по някой поглед, че като гледам май имаш нужда. :wink:

Пет Фев 23, 2007 12:55 pm
Докладвай
Профил

Отговори с цитат
Мнение 
както кажеш :twisted:
"Преди да зададеш въпрос ->Търесне в архива на форума ! Темата многократно е дискутирана,освен това има доста и сорсове за ПИК как се управлява в 4 и 8 битов режим !"
ти много помагаш.
аз казах, най общо казано, а и ако има повече въпроси, да пита. както и да е ...

Пет Фев 23, 2007 1:28 pm
Докладвай
Профил ICQ
Аватар

Отговори с цитат
Мнение 
Пичове, хванете си ICQ-тата и се шамаросвайте колкото искате, сигурен съм че тая работа ще свърши с много бира :wink:

@Cekins, не те знам колко компилатора си ползвал, аз само за Proton знам, че има т.нар. "вградена поддръжка на LCD", не съм видял досега в друг компилатор било то за PIC (като изключим разни Basic и Pascal истории), 8051 (IAR, KEIL...), ARM (...GCC, IAR, KEIL, CrossWorks...), AVR и пр. да имат нещо подобно вградено в тях - и какво трудно има в 20-30 реда C/Pascal/Basic и дори ASM, с които да клатиш LCD...Киров е съвсем прав, приличате на Delphi "програмисти", пишат основно с мишката, за всяка глезотия търсят компонент из нета, накрая като не намерят почват да пълнят форумите с безумните си желания. Тук става въпрос за low-level програмиране и реализацията на това което пишеш е също толкова важна колкото и идеята му - ако уважаваш идеята си, ще я реализираш както пише в дебелите книги, а не в хелпа на Proton. Дай боже [-( един ден да излезе процесор, който го няма в списъка с поддържаните от твоя компилатор или дисплей, на който няма готов код, че да седнеш да видиш как се пише код.

Пет Фев 23, 2007 4:50 pm
Докладвай
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Отговори с цитат
Мнение 
Въпрос на личен избор.
Може да си напише сам сорса може да преработи нещо от нета а може с два реда в ПРОТОНА. 8)
Най добре от всичко по един път за да си избере това дето най му пасва.

Пет Фев 23, 2007 5:29 pm
Докладвай
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Мнение 
Predator_MF написа:
приличате на Delphi "програмисти", пишат основно с мишката, за всяка глезотия търсят компонент из нета, накрая като не намерят почват да пълнят форумите с безумните си желания. ...........

То и без това темата отиде в кереча....... :)

:evil: :evil:

Хищник що обиждаш нас бедните Делфи програмисти (май и ти пишеш на делфи ама както и да е ). Защо трябва да си чупиш пръстите с нещо което е направено и можеш да го подкараш с "кликане с мишката" .Не е ли важен крайния резултат все пак.

А и съм сигурен че ако се сбият Делфи(или билдера) с който и да е друг компилатор за единица време Делфи програмиста ще направи много повече отколкото Програмиста работещ с друг компилатор.

Нищо лично . Подрави!!!

:))

Пет Фев 23, 2007 5:35 pm
Докладвай
Профил ICQ
Аватар

Отговори с цитат
Мнение 
За да я вкарам пак в релсите прилагам два линка
http://mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.ph ... =lcd#30348
http://mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.ph ... c&start=15

И една книга

Прикачени файлове:
untitled.jpg
untitled.jpg [ 9.27 KiB | Прегледано 3194 пъти ]
Пет Фев 23, 2007 5:47 pm
Докладвай
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Мнение 
rumen написа:
И една книга

Давам 1000 кинта за тази книга ........ :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

Пет Фев 23, 2007 6:37 pm
Докладвай
Профил ICQ
Аватар

Отговори с цитат
Мнение 
valioman написа:
:evil: :evil:

Хищник що обиждаш нас бедните Делфи програмисти (май и ти пишеш на делфи ама както и да е ). Защо трябва да си чупиш пръстите с нещо което е направено и можеш да го подкараш с "кликане с мишката" .Не е ли важен крайния резултат все пак.

А и съм сигурен че ако се сбият Делфи(или билдера) с който и да е друг компилатор за единица време Делфи програмиста ще направи много повече отколкото Програмиста работещ с друг компилатор.

Нищо лично . Подрави!!!

:))

Пиша и на Delphi, ползвам много готови компоненти - естествено, само че много от тях съм писал аз, а в примера който ти давам ви оприличавам на хора, които даже нямат идея как работи тоя компонент, и изобщо какво е компонент - цъкаш и то работи, ама като те питат как - идея си нямаш. Вие от Pascal/Basic коалицията знаете ли изобщо какво е формат-стринг и как работи функцията print в Proton ? Като говорим за low-level, няма да е зле всеки един от вас (особено тия които дават съвети) да знае как се подкарва HD44780 базиран LCD на PIC микроконтролер, без да използва готови едноредови функции на Proton. Като почнете с тоя Proton и готовите му функции, сякаш имате някакви свръх сложни проекти и еднодневен срок за изработката им...ба'мааму 20 реда са и на PAS и на BAS и на ASM...представям си какви програми пишете, щом в устройство с 2 бутона и LCD пишете два реда а 20 ви се виждат много 8O Сукали сме темата хиляди пъти, даже заради Румен последния път направихме едно сравнение между код от Proton и този от CCS...

Пет Фев 23, 2007 8:03 pm
Докладвай
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Мнение 
valioman написа:
rumen написа:
И една книга

Давам 1000 кинта за тази книга ........ :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

Не може предмети дошли от бъдещето да се ползват в настоящето. Това би причинило смущения в пространствено времевия континиум.

Пет Фев 23, 2007 9:22 pm
Докладвай
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Мнение 
Хищник, погледни в следния документ на страница 77 - MPLAB-C18-Libraries_51297f.pdf - знаеш къде мошеж да го намериш - няма да го атачвам.
И да писал съм си управление за екзотичен дисплей : asm ... endasm в компилатора. И не само за дисплей. И I2C съм си писал, и други работи (например Sensibus на Sensirion за която пък никой компилатор няма модул) . Обаче за всеки един цикъл, за всяко едно сравнение, за всяко едно умножение или събиране и т.н. ... да не говорим за сметките с плаваща запетая - колко човека от форума ще сложат ръка на сърцето си и ще кажат че сами са си написали модулите за изчисления с плаваща запетая на асемблер (да не се разбира че не могат) ? Независимо за кой процесор.

И вкрайна сметка какво му пука на клиента как е написана програмата на продукта му - него го интерсува да работи според очакванията му. Някой ще получи ли медал за храброст ако напише програма не на асмеблер а направо на машинен ?

Пет Фев 23, 2007 11:40 pm
Докладвай
Профил ICQ

Отговори с цитат
Мнение 
Cekins написа:
Обаче за всеки един цикъл, за всяко едно сравнение, за всяко едно умножение или събиране и т.н. ... да не говорим за сметките с плаваща запетая - колко човека от форума ще сложат ръка на сърцето си и ще кажат че сами са си написали модулите за изчисления с плаваща запетая на асемблер (да не се разбира че не могат) ? Независимо за кой процесор.

И вкрайна сметка какво му пука на клиента как е написана програмата на продукта му - него го интерсува да работи според очакванията му.

Не зная нито С , нито протон (каквото и да значи това). Програмирам на асемблер за моторолски процесори и не чувствам необходимост да си усложнявам живота нито с други езици, нито с други процесори. Направил съм си подпрограмки за повечето аритметични операции (поне тези, които ми трябват), за тригонометричните функции ползвам таблица. Тествани са и работят. Не ми представлява проблем в случай на необходимост да бръкна и да изменя нещо.
Видимо на пациентът не му пука как съм работил, за да постигна добър за него продукт. Но това не е съвсем така. Доскоро запълвах паметта на процесорите докъм 95% (11.5к от 12к). Сега вече памет има, изглежда за да могат да се ползват гореспоменатите програми. Но време няма. На мене ми трябва пълен контрол и в повечето случаи минимизиране на времето за изпълнение на всяка част от програмата. Ако не го направя така, има шанс да загубя немалка част от клиентите си.

Съб Фев 24, 2007 1:22 am
Докладвай
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Мнение 
За Delphi няма смисъл да се говори. Това си е PC програмиране и няма нищо общо с embedded програмирането.
За PC ресурсите са много което в големия процент от случаи позволява да не се интересуваш нито от оптималноста на кода нито от конкретната реализация.
При микропроцесорите нещата са други. То се мъчихме да ви обясним много теми изписахме ама смисъл като гледам няма ...

И пак типичното за българина
"Аз може да съм назад,но ще направя всичко възможно да дръпна и още някой друг тук отзад при мен да не съм сам"

Случайно да ви идва в главата гениалната идея че ако не дърпате още някой при вас ами мръднете напред желания ефект да не сте сами пак може да бъде постигнат?

Съб Фев 24, 2007 1:29 am
Докладвай
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Темата е заключена, не можете да променяте мнения.   [ 67 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща