| Автор |
Съобщение |
|
velio
Ранг: Форумен бог
|
 Таблет?
Доколкото си спомням някой от колегите във форума беше казал, че ползва таблет.
Аз съвсем сериозно обмислям покупката на такова входно устройство, защото вече започвам да имам сериозни проблеми с мишката (болят ме пръстите и китката, особено пръстите, колкото и смешно или невероятно да ви се струва. Моите колеги в службата смятат че си измислям...)...
Та интересува ме доколко е удобна работата с таблет при проектирането, може ли да замени пълноценно мишката, има ли разни ефекти като забавяне, притрепване, неточно позициониране, изпускане на обекта при "влачене" и т.н.?
|
| Нед Фев 18, 2007 9:41 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами аз имах таблет, не лош като модел, но не ставаше за рбаота, може би беше малък не знам, но ми се струва че и по голям да беше нямаше да е по добре, освен това си мисля че раблеа изморява не по малко, даже повече напряга ръката, с миката тя има опора докато с таблета е доста трудно.
|
| Нед Фев 18, 2007 11:10 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Около 8-9 г. съм работил с таблет на графична работна станция HP. Средно по 4-5 ч. на ден и нямах никакви проблеми. "Писалката" беше добре подбрана като размер, а и самото използване на такова устройство е максимално близко на това, с което всеки започва да свиква от 6-тата или 7-мата година на живата си.
Особеното е, че за разлика от мишката, таблета иска повече място и ако не е разположен подходящо може пак да уморява ръката. Това го изпитах и аз, докато не си проектирахме подходящи маси.
Другото зависи от самия таблет като конкретна конструкция и изработка.
|
| Пон Фев 19, 2007 10:28 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
По добре първо се посъветвай с доктор. Да си сигурен че мишката ти е проблема. Защото ако е тя, таблета няма да ти помогне с нищо. Много повече ще ти помагнат чести почивки с упражнения за раздвижване на ставите (пак доктор може да ти каже за какво иде реч).
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Фев 19, 2007 10:41 am |
|
 |
|
velio
|
Мдам, на доктор ще се ходи. Още днес или утре.
Иначе съм сигурен че е от мишката. Събота и неделя като си поотпочина, се чувствам по-добре.
|
| Пон Фев 19, 2007 11:14 am |
|
 |
|
evc
Ранг: Напреднал
|
@ex-man, от близо 4 години работя само с таблет, тъй като имах същите проблеми като твоите. Както бях писал, и както потвърди и DesertLeo, движенията на ръката са много естествени и натоварването не е по-голямо от това при писане(ръкопис). Проблема е в първоначалното свикване. Изискват се малко усилия за да преодолееш влечението постоянно да хвърлиш "химикала" и да хванеш мишката. Освен това левия бутон е заменен от натискане с върха на "химикалката" - изисква се определена сръчност да направиш дабъл-клик, но с леко увеличение на времето за отчитане на дабъл-клик(контрол панела), нещата се оправят. Десния бутон (поне на моя) е изведен от страни на "писалката", така че с него проблеми няма. При влачене, трябва да се запазва постоянен натиска, но това също не е проблем, защото прага на натиска на върха за "захващане" се настройва от драйвера на таблета. Притреперване не ми се е получавало, точността на "посочване" е много добра, а пък има и различни таблети, като разделителна способност. Дори мога да кажа, че открих неподозирани удобства в CorelDRAW и PROTEL. Освен това драйвера може да се настрои да работи като мишка или като таблет - в относителни или абсолютни координати. И двете си имат предимствата, но в абсолютни координати с мишката не можеш да работиш, а за кад приложения е много ценно! В заключение мога да ти кажа, че при цени от порядъка на 100-тина лева, дори и толкова органически да не ти понесе, винаги можеш да се върнеш на мишката.
И - много важно!!! НЕПРЕМЕННО се консултирай НЕЗАБАВНО с лекар. Неврологичните заболявания на крайниците са изключително упорити за лечение и много често са скронни към рецидив. Не подценявай това!
_________________ Простотията е Божи дар, но човек не бива да парадира с подаръците си!
|
| Пон Фев 19, 2007 12:06 pm |
|
 |
|
velio
|
@evc - това което пишеш е много добре, остава въпроса какъв да е размера А5 или А6?
|
| Пон Фев 19, 2007 12:20 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ако е в петък си тръгваш така, а в понеделник отиваш на работа по този начин, проблема може да не е в ставите.
http://vbox7.com/play:6d06c08f
@evc, заинтересува ме за кадовете...
разкажи нещо повече как правиш платки с таблет
|
| Пон Фев 19, 2007 3:56 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Абе чертаят се, аз платки не пробвах, на схеми се пробвах и ставаше, ама мъка ми се видя, та и платки сигурно стават, особенно като му свикнеш, ама аз нямах време да му свиквам.
А за размра според мен по голямо по хубаво, моя беше А5 малееше ми, пробвал съм на А4, по приятно беше не че го позлвах де 
|
| Пон Фев 19, 2007 11:41 pm |
|
 |
|
velio
|
Ходих на лекар и каза че нищо ми нямало (както и очаквах), и да съм се мажел с Fastum Gel  . Обаче мишката трябва да се смени.
Ръководството одобри и скоро ще си взема таблет...
|
| Сря Фев 21, 2007 11:52 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
И аз мисля същото. Работил съм само на А3 и беше удобно, защото подлакътната част ляга върху повърхността на таблета (леко наклонена), а ръката заема положение за писане. Софтуера беше за 2D/3D проектиране на механични детайли - от 3D детайла, до всичките необходими изгледи, разрези, сечение, оразмеряване, спецификации и т. н в съответствие с ЕСКД. Това е за сведение по отношение на продължителността на работа.
|
| Сря Фев 21, 2007 3:38 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Пробвал ли си Тракбол? Прави същото като мишката но ръката не се движи, а само палеца. Китката си е постоянно подпряна върху тракбола. Със сигурност ще е по- евтин от таблета и почти не иска място. Много е устойчив на сътресения. И колкото е по-голям - толкова по-добре. Но май не ги правят вече. Едно време ,преди 7-8 години ми го "подариха" като си купувах компютър и още си бачка - от тогава не се занимавам с гризачи.
|
| Чет Фев 22, 2007 2:29 am |
|
 |
|
velio
|
Аве много зор с тоя таблет ве 
|
| Пет Мар 02, 2007 11:49 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Щом се продават значи хора работят на тях и са доволни - досега не е имало изобретение дето да не става и да е останало на пазара. А из онзи ден гледах по Дискавъри чопърите - показаха им дизайнерската стая и таблета - беше направо на монитора - пича си рисува все едно върху лист хартия - много фенско ама сигурно и безбожно скъпо ...
|
| Пет Мар 02, 2007 12:25 pm |
|
 |
|
million
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Сря Дек 06, 2006 9:05 pm Мнения: 92 Местоположение: София
|
От 10 години ползвам таблет. Това което може с таблета, с мишката не може, примерно на Photoshop, CorelDraw за рисуване. Иначе и двете са ми включени и ползвам което ми изнася, но редуването им, определено разнообразява натоварваневто на мускулите на ръката, което мисля, че е много добре. Ползвам WACOM - A5 и си е екстра.
|
| Пет Мар 02, 2007 1:52 pm |
|
|