|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:57 am
Регулатор на Оборотите на 4 DC Електродвигателя чрез PWM?
| Автор |
Съобщение |
|
Ки4о
Ранг: Форумен бог
|
С 2 ръце съм за пълното изясняване на въпроса:
1.Изпълнителен двигател за постоянен тока с малка мощност ->биват с котвено и полюсно възбуждане.При замяна на възбудителното напрежение с постоянно по стойност-> получава се двигател с постоянен магнит на статора и котвено управление.
2.I=(U-E)/r
3.E=U-I.r=Ce.Ф.n
4.n=(U-I.r)/Ce.Ф
5.M=Cм.Ф.I
6.I=C'м.I^2
7.Има и още няколко полагания,но лично аз мразя този тип математическа гимнастика.
Та какво се прави с две думи:
Уравнение 4 се разделя почленно,r e малко и се пренебрегва.Следва 1/2 страница с математически обработки и се стига до онзи израз със корена.Математическите обработки ги пише в:
1.Ермолим Н. 'Електрически машини',Москва,1975г.
2.Костенко М.П,Пиотровский Л.М. 'Електрически мащини' в 2 тома
3.Юферов,Петров,Брускин,.....
Ако искаш мога да ти услужа с някой от тях да си поприпомниш някой неща  Гадното на изпълнителните двигатели че характеристиките им са дават с едни алфи и други коефициенти и са малко изгърбени но човек като се поразчопли в теорията и практиката им хваща смисъла. 
|
| Пон Фев 12, 2007 9:41 pm |
|
 |
|
JoroS
Ранг: Популярен
Регистриран на: Съб Юли 09, 2005 12:49 pm Мнения: 306 Местоположение: София
|
Пич, не се засягай
Четеш от учебниците, ама нямаш практика с двигатели. Поради което бъркаш фундаментални понятия. Прилагаш формулите за последователно възбуждане към двигател с независимо ... и т.н.
Работя с двигатели повече от 20 години. Тъй че, вярай ми, доста често ми се е налагало да опреснявам. И сега го направих
И това за трамвая ти го написах не случайно. Там двигателят работи и в серия, и в паралел. Айде пак учебниците
В заключение, ако наистина държиш да си изясниш въпроса, тук няма да стане. Ще трябва хартия, молив и ... бира. Но който бърка, ще почерпи 
|
| Пон Фев 12, 2007 10:34 pm |
|
 |
|
kokodelchev
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Нед Фев 11, 2007 9:04 pm Мнения: 1 Местоположение: bg
|
Регулиране без ОВ може да се направи. Друг е въпроса за точността на изпълнителния механизъм, защото в такива случаи се разчита, че двигателят ще извърши точно конкретното задание. Такива системи се правят с цел по-ниска стойност на ЕЗ.
|
| Пон Фев 12, 2007 10:55 pm |
|
 |
|
spooker
Ранг: Минаващ
|
Точността на регулиране не ме вълнува особено, просто ми трябват 3-4 степени на регулиране. Конкретните моторчета са 12V-ови вентилаторчета за PC(Просто такива имам подръка). Колкото до трамвая за сега няма да го карам 
|
| Пон Фев 12, 2007 11:04 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
За трамвая ако е със смесено възбуждане - то това си има причини и съм наясно с тях  Работя предимно с асинхронни машини и от време на време със синхронни.Доста може да поговорим,но за съжаление си ми далечко. Виж за бирата - ако ми се отвори път към София ще се обадя и ще почерпя.За съжаление под ръка не са ми книгите за проектиране,по точно тези на Копилов и Горянинов.Ще направя допитване до тях и каквото е написано там-това е,т.е пак ще понапишем някой ред по темата 
|
| Пон Фев 12, 2007 11:06 pm |
|
 |
|
JoroS
Ранг: Популярен
Регистриран на: Съб Юли 09, 2005 12:49 pm Мнения: 306 Местоположение: София
|
Хм, синхронни машини...
Знаеш ли, дали може да се намери някой стар руски или български мотор-генератор 60-100 kW. Едно време се използваха за стабилизиране на захранването, и сега пак затова ми трябва.
|
| Вто Фев 13, 2007 9:26 am |
|
 |
|
Ки4о
|
Ами не ми е попадало.В днешно време като гледам такива неща ги пращат на отпадъци вместо да ги пуснат на търг.Такова нещо е вероятно да намериш при разпродажба на бракувания инвентар на някое военно поделение.
|
| Вто Фев 13, 2007 12:53 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Баси, няма ли фенове на емпиризма? Не може ли да се разходи шима в целия му обхват от широчини и да се направи един асоциативен масив широчина/обороти? Може да се направи напълно автоматично. 
|
| Вто Фев 13, 2007 5:39 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Не не може, изобщо тка няма да стане, оборотите зависят от натоварването, частично може да с ерботи като функция от тока, частичи като функция от напрежението, но и двете са важни. Доколкото тока през ротора,раиси от напржнието което му подаваш и протво едн което се генерира в него то тока е относитлена величина, тъй като пък противоедн зависи от оборотите, те пък зависят от тока и ...  .. формулите горе точно го описват, ако имаш винаги постоянно натоварване, и напрежението на захранване е едно и също, тогава мож да си изрботиш някаква приблизителна таблица за обороти към коефициент на зпълване ... приблизителна .... братна връзка, то е решението в практиката.
|
| Вто Фев 13, 2007 7:49 pm |
|
 |
|
kasparov
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
Според мен, в случая е напълно достатъчно на моторчетата да се подава различно напрежение ( 3-4 степени) получено с ШИМ, например 4, 6, 9, и 12 V, с което ще получим търсените степени на скорост на въртене. Имаме DC с постоянни магнити, а както е известно тези мотори имат твърда характеристика, скоростта им най-малко се влияе от натоварването, и е пропорционална на напрежението. Освен това те работят и под товар ( вентилатор) който натоварва моторчето пълноценно само при 12V, с намаляване на оборотите товара започва да спада по експоненциален закон и при средни обороти вече е почти разтоварено. Не е необходима обратна връзка.
Това да се следи тока, а оттам да се съди за оборотите е далече от истината. Формулата която се спряга по-горе, а именно n=(U-I.r)/Ce.Ф наричана още скоростна характеристика точно това показва, доколко скоростта на въртене се влияе от натоварването (тока) и при мотори с независимо възбуждане тази зависимост е най слаба ( твърда характеристика).
Ако след време реши да гони голяма точност при регулирането, може да ползва третия извод, на който е изведена честотата на комутацията, тъй като това са двуфазни безколекторни мотори, а и да не е изведена, лесно може да се изведе. Тогава точността вече ще е желязна, и фазата даже може да следи.
|
| Сря Фев 14, 2007 1:30 am |
|
|