Отговори на тема  [ 41 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Индикация за изгорял нагревател в реално време ??? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
най-простото е- направи си токови трансформатори.
Няколко намотки от дебела жица - първична, последователно на товара. Ще отнеме не повече от 0.5 до 1 V от мрежовото напрежение.
Вторична, колкото успееш да събереш на магнитопровода (да не е ферит), и ще имаш сигнал вкл/изкл (което ти трябва) с мощност поне за 1 светодиод.
Можеш да го усилваш, да го обработваш, и каквото ти хрумне.

Ако и това ти е трудно, все ще се намири някой тук да ти спретне десетина трафчета на сметка :?

Пон Яну 08, 2007 3:57 pm
Профил WWW
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Ами от снимката наистина се вижда че е няква пластина ама доста неточно ми се струва :cry: В електромерите,които аз съм виждал си е направено с токови трансформатори мисля че в комет продаваха готови за 10А ама не съм сигурен а и колко струваха ....

Пон Яну 08, 2007 4:12 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Syrius-B написа:
Няколко намотки от дебела жица - първична, последователно на товара. Ще отнеме не повече от 0.5 до 1 V от мрежовото напрежение.
Вторична, колкото успееш да събереш на магнитопровода (да не е ферит), и ще имаш сигнал вкл/изкл (което ти трябва) с мощност поне за 1 светодиод.

Ако и това ти е трудно, все ще се намири някой тук да ти спретне десетина трафчета на сметка :?

Това не ми е трудно. И аз се бях насочил натам, но все пак пуснах темата да видя какво ще кажат и другите. Все пак... знае ли човек какво ще изскочи.

А дали няма да стане да взема готови навити цилиндрични намоткии на макарички, примерно от ел. магнити, махам сърцевината и ги надявам на кабела. Би трябвало да генерира доста напрежение :?:

Пон Яну 08, 2007 4:15 pm
Профил
Аватар

Мнение 
И на мен ми се въртеше подобна идея в главата. А и да не е много напрежението с един ОУ може да се усили достатъчно.

Пон Яну 08, 2007 4:18 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Zeus написа:
Syrius-B написа:

Това не ми е трудно. И аз се бях насочил натам, но все пак пуснах темата да видя какво ще кажат и другите. Все пак... знае ли човек какво ще изскочи.

А дали няма да стане да взема готови навити цилиндрични намоткии на макарички, примерно от ел. магнити, махам сърцевината и ги надявам на кабела. Би трябвало да генерира доста напрежение :?:

Да, но ел-магнита трябва да е за променлив ток.
Без сърцевина (въздушен), е нестабилен, и ще имаш ядове със смущения.
Освен това по-доброто предавателно отношение е за предпочитане.

Пон Яну 08, 2007 5:22 pm
Профил WWW

Мнение 
Zeus, ако те мързи да навиваш токови трансформатори, може да се направи и по-елегантно, с датчик с генератор на Хол, и пак да е галванично разделено, прочети темите "Клещов амперметър" и "Измерване на DC" в раздел Академия - може да ти хареса нещо.

Пон Яну 08, 2007 7:53 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Разбутвам стара тема, ама понеже направих такова чудо и да кажа, ако някой реши да прави. Та :
Използвам варианта с токов трансформатор, но понеже и на мен ми се видяха скъпи (а и имам 5 групи с по 5-6 нагреватела) та направих следното : от стари радио-касетофони изкормих феритните антени; на около 10 см ферит правя една намотка с рекордоман (8кв.мм плътна меден кабел) и останалото навих с меден проводник от UTP (около 8 см. - не съм броил намотките все още) както си е с изолацията. Това е по токовия трансформатор - на 25-30 ампера ми излизат 40-50 миливолта - което си е прилично напрежение.
Електрониката : с едно биполярно трафче и 7906 + 7806 - биполярно захранване - храня един LM358 биполярно естествено. Единия ОУ като усилвател на входните 40-50 миливолта - 100 пъти усилване. От неговия изход на един грец - минуса на греца към маса, плюса към втория ОУ, като има кондензатор и съпротивление между плюс и минус (1 мф и 200 ком) кондензатора такъв щото исках сичко да е SMD. На тестовата платка го правих с 33 мф и 8 ком и се държи сякаш малко по добре ама и с малки кондензатор става. На другия вход на ОУ през един потенциометър (делител на напрежение) подавам напрежение за сравнение - в случая втория ОУ го действам като компаратор - на неговия изход излиза + или - 6 волта в зависимост от входните стойности и два светодиода на единия плюса към маса на другия минуса и към другите два края изхода на ОУ. Така фактически свети или единия (примерно зелен когато изправеното напрежение от първия ОУ е по голямо от това за сравнение) или другия (в моя случай червен:)). Другата част съм си направил едно закъснение с един 555 от около секунда (имам свободни контакти на контакторите) с цел поне секунда да изчака докато пусне сигнала нататък към реле което да задейства сигнализация. В смисъл след като включи терморегулатора, залепва контактора и той подава сигнал че вече може да се сигнализира ако има нередност. Когато нагревателите не работят то си дава че не работят ама няма смисъл да се сигнализира тъй като няма как да се мерят докато не работят.
При мен случая е такъв че ако изгори някой нагревател или падне цяла група машината трябва да се спре - а после вече с ампер клещите си намирам изгорелия нагревател.
Цялата електроника за един канал на платка 2х2 см - всичко СМД и залепени към нещо като дъно на което си е захранването и релето.
Захранването го направих на 6 волта щото такава двойка имаше на близкия магазин (78 и 79 - ка) а не си заслужаваше да поръчвам и да чакам други. То може и с други напрежения да се направи, даже на 12 волта ще е с по-голям обхват а и може да се вдигне множителя на първия ОУ за по-малки токове. Мен специално на +/-6 волта ме устройва.
Преди да направя това със ферита пробвах и само да навия жица около захранващия кабел ама дава много ниско напрежение - 8 миливолта при 25 ампера а и като сложиш термо ЕДН-то от връзките по кабелите става луда работа. Ако се направи със затворен ферит ще е още по-добре ама нямам а пък с пръчката пак става.
В лабораторията нямам големи консуматори и си правих първичните тестове на един котлон 500 вата - реагира си безпроблемно. На големите токове пък съвсем няма проблем.

Снимките са малко размазани щото снимам с една ебня дето ми е под ръка.

Прикачени файлове:
trafa.jpg
trafa.jpg [ 11.99 KiB | Прегледано 1945 пъти ]
ustroistvoto.jpg
ustroistvoto.jpg [ 18.91 KiB | Прегледано 1927 пъти ]
Съб Фев 10, 2007 5:37 pm
Профил ICQ

Мнение 
Да кажа и аз ква щуротия съм използвал за контрол на реотани:Правя токово реле- навивам няколко витки от дебел ПЕЛ в-у опашка на свредло с подходящ диаметър, в получената бобинка се поставя рид контакт,и той пали LED като има консумация

Нед Фев 11, 2007 12:37 am
Профил ICQ

Мнение 
mitko_el написа:
Да кажа и аз ква щуротия съм използвал за контрол на реотани:Правя токово реле- навивам няколко витки от дебел ПЕЛ в-у опашка на свредло с подходящ диаметър, в получената бобинка се поставя рид контакт,и той пали LED като има консумация

Това е много добро като решение ( просто, галв. разделено), но не вибрира ли много при включване и изключване?

Нед Фев 11, 2007 10:38 am
Профил

Мнение 
kasparov написа:
... но не вибрира ли много при включване и изключване?

Постоянно си вибрира :D ! Май до няколко стотин Hz (сигурно зависи от масата на пластинките),рид контакта успява да трепка.Но това не пречи LED да си свети :twisted: Като си поиграе човек с броя на витките,може да го "настрои" на какъв ток да сработи,и да "лови",че е изгорял един от няколко свързани успоредно нагреватели.

Нед Фев 11, 2007 11:57 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Благодаря на всички. Наистина доста добри идеи. Благословени да са форумите :), че не се налага да откриваме топлата вода.

Нед Фев 11, 2007 4:06 pm
Профил
Ранг: Минаващ

Мнение Re: Индикация за изгорял нагревател в реално време ???
Zeus написа:
Става въпрос за следното
Има ли някой идея каква индикация да се направи, когато изгори един или повече от нагревателите. Най простия начин дето се сещам е да вържа 3 амперметъра на трите фази и като се измени показанието на някой от тях... Обаче ми излиза доста скъпо а и все трябва да се наблюдават. Влкючването е от контактор. При здрави нагреватели и с еднакви параметри, пада върху всеки е 220V, но като изгори някой, системата се разбалансира.

Щом си навиваш нагревателите----значи имаш кантал-Върни се в доброто старо време.По ефтино няма----Последователно на всеки нагревател слагаш навивки от същия кантал като нагревателя от който е навит.Малко сметки и паралелно на тези навивки една лампа/ според сметките-----3 волта --- 6.3 волта/Така се правеше индикацията за работа на нагревателя на старите бойлери.За брой навивки и тяло ти решаваш ---направи си сам.Успех

Чет Мар 22, 2007 8:29 pm
Профил

Мнение 
а нещо от сорта не би ли свършило работа? :D
http://tmt-bg.hit.bg/12.htm

Пет Мар 23, 2007 11:48 am
Профил
Аватар

Мнение 
Извинявам се, че пак разбутвам старата тема, но с цел да не отварям нова, тук ще задам един въпрос пак свързан с нагревателите, но малко в страни. Нагревателите си ги правя в домашни условия. Вземам готови пружинки по 500W, креамични тела с 4 отвора, опъвам 2 пружинки и ги прегъвам по средата, нанизвам ги в отворите така, че краищата им да се подават от едната страна и ги връзвам успоредно двата нагревателя (краищата на единия с краищата на другия) и сумарно получавам 1000W. Така получената сглобка я пъхам в метална тръба, пълня с кварцов пясък(добре натъпкан) и после отвора на тръбата залепвам с червен силикон (другия край на тръбата е постоянно запушен/заварен). Това май си е класическата технология. Проблема ми е следния. Като включа нагревателите, след около 7-8 секунди част от кварцовия пясък изхвърча като фонтан и после доста време излиза нещо като изпарения. Това не ми е голям проблем, но голяма част от нагревателите дават накъсо още първите 2-3 минути. Ако някой закрепи първия ден съм установил, че кара доста дълго време.
Ще се радвам някой ако е имал същия проблем и го е решил, да сподели. Съмнявам се, че кварцовия ми пясък при високата температура оделя някой изпарения, които го правят проводим, но не съм сигурен. Ако някой ползва пълнеж и няма проблеми, да каже от къде го купува, ще съм благодарен. Споделете опита си, какъвто и да е, ще ми е от полза, че вече ми омръзна да сменям всеки ден по 3-4 нагревателя ](*,)

Вто Юли 10, 2007 4:24 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Вероятно при натъпкването на пълнежа окъсяваш части от нагревателя.
Тези, които се продават като "пружини" са за открит монтаж, и като ги затвориш и особено изолираш, намаляваш топлообмена и като прегреят - изгарят.
Това със запълването на затворените нагреватели се прави с огнеупорна глина, (не с пясък - пясъка е лош топлопроводник), като след пълненето, преди херметизацията се изпича (нагрява се отвън, не от неговия си реотан), и каквото има да излезе - влага и пр. - излиза.
После, ако е нужно, се слагат тапи за херметизация.
За да се осигуриш откъм прегряване, трябва да разтеглиш пружината повечко, и да увеличиш площта на топлообмена.
Това е!
Няма магия, нито тайно знание. Термодинамика само

Вто Юли 10, 2007 5:30 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 41 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща