Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Помощ - Активен филтър 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Помощ - Активен филтър
Здравейте! Имам един проблем с курсов проект. Трябва да се проектира схема на теснолентов активен филтър от четвърти ред на който лентата на пропускане му е от 4 до 8 херца или от 8 до 13 херца. Прерових ужасно много книги, учебници и тн и изпробвах много схеми ама не става и не става.
Затова ако на някой случайно му е попадала схема за такъв филтър както и някаква методика по която се изчислява моля да пише. Или ако просто можете да ме насочите към някаква литература в която да продължавам да се ровя или нещо да намеря в интернет. Предварително благодаря!

Сря Фев 07, 2007 12:08 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
опитай с това
http://www.vwlowen.co.uk/java/audio.htm

поне на части даси го сметнеш...

Сря Фев 07, 2007 12:50 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение Програмки
Ето и моето предложение. Използвал съм я тази програмка за доста курсови. Даже моята я правих на нея. Направо с print screen и си слагам снимките директно в word.
Дано ти помогнат :)

Прикачени файлове:
filter wizard.rar [594.34 KiB]
290 пъти
Сря Фев 07, 2007 1:09 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
http://www.microchip.com/stellent/idcpl ... e=en010007

Сря Фев 07, 2007 2:48 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Achiles, я обясни на хората какво си пробвал и какво не става, щото едва ли някой ще ти каже "я си дай заданието, пък аз ще ти го сметна и ще ти го обясня после"....

Чет Фев 08, 2007 11:07 am
Профил
Аватар

Мнение 
Затова му дадох линк :wink:
При толкова ниска честота тясна лента се получава с много големи съпротивления и кондензатори.
Хората му предлагат последователно ниско честотен и високочестотен филтър.
Ако е чел вече е готов.

Чет Фев 08, 2007 2:54 pm
Профил

Мнение 
От 4-ти ред?Какъв тип характеристика ....какво затихване на октава търсиш, тая честота наистина много ниска, гадно това, може да се помисли и за нещо малко по различно ....

Чет Фев 08, 2007 4:04 pm
Профил

Мнение 
ex-man написа:
Achiles, я обясни на хората какво си пробвал и какво не става, щото едва ли някой ще ти каже "я си дай заданието, пък аз ще ти го сметна и ще ти го обясня после"....

Така значи какво съм пробвал – ами първо се рових в една книжка – “Синтез на Активни филтри” – Е. Шойкова и много други от които взех много схеми и ги сметнах за тези честоти ама проблема е че не става с всяка схема явно. Не разбирам много от тези работи ама си мисля че проблема е в тези ниски честоти. Значи идеята тук е да се проектира филтър който се ползва в медицински апарати и по-точно за електроенцефалография – ако ви говори нещо. Тоест приемат се сигналите от мозъчната кора на човека, но проблема е че са с много ниска честота и тясна лента на пропускане. Различните сигнали(в зависимост от състоянието в което се намира човек) са в 4 интервала с честоти както следва – от 0.2 до 4 Hz; от 4 до 8; от 8 до 13; от 13 до 25;. Затова трябва да се проектират филтри с такава тясна лента на пропускане и трябва да имат затихване 80dB на декада. Проблема ми в случая е че нямам право да го направя този филтър цифрово иначе имам предавателни характеристики с всичките му там коефициенти и тн. и с едно DSP щеше да стане, а сега се лутам в безкрайно смятане на схеми с надеждата някоя да стане.

Пет Фев 09, 2007 11:50 am
Профил

Мнение 
Всяка схема може да стане, въпросът е доколко си ограничен в цифровото .. т.е. не можеш да позлваш DSP или процесор, за тая честота не ти трябва DSP :), обаче неможеш ли да позлваш цифрови филтри?
А 80 dB на декада не е никак малко, не спомена и нищо за характеристиката, чебишев, бесел т.н. ...

Пет Фев 09, 2007 5:47 pm
Профил

Мнение 
ToHu написа:
Всяка схема може да стане, въпросът е доколко си ограничен в цифровото .. т.е. не можеш да позлваш DSP или процесор, за тая честота не ти трябва DSP :), обаче неможеш ли да позлваш цифрови филтри?
А 80 dB на декада не е никак малко, не спомена и нищо за характеристиката, чебишев, бесел т.н. ...

Ами доста съм ограничан в цифровото. Не трябва да е цифров филтър. А иначе 80 dB на декада наистина е много, но за филтри за електроенцефалография наистина трябва да имат много стръмни склонове. Абе все някоя схема ще стане въпросът е кога ще я намеря :(

Съб Фев 10, 2007 12:56 pm
Профил

Мнение 
Схеми много, въпроса е че тия 80 dB/dec не може ги направи с 4 звенен, няма начин, погледни софта който са ти дали по горе, общо взето всицки от предложените програми работят, в крайна сметка изчислението на подобен филтър не е кой знае каква философия, по скоро досадно отколкото сложно, и досадно защото трябва да нормализираш всички звена, а това е свързано с голяма мъка при избора на стандартни компоненти, инче нищо особенно, а тия програмки би трябвало да го рпавят това.

Съб Фев 10, 2007 1:33 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Аз съм ползвал Filter Lab и тя има настройка да ги прави със стандартни стойности, само дето някой "стандартни" съпротивления може и да няма от къде да ги купиш от БГ. Иначе с кондензаторите по се справя. А пък да редиш 5-6 съпротивления за да докараш точните стойности си е гърч. Особено при филтър от четвърти, че и по висок ред.

Съб Фев 10, 2007 6:29 pm
Профил ICQ

Мнение 
Cekins написа:
А пък да редиш 5-6 съпротивления за да докараш точните стойности си е гърч. Особено при филтър от четвърти, че и по висок ред.

На мен мисля че не ми трябват точни стойности защото този проект трябва да го разработя само теоретично. Идеята е да ми излезе АЧХ-то както трябва като го симулирам на PSpice. Брагодаря на всички които се загрижиха за моя проблем. Ще пробвам нещата които ми дадохте, просто тези дни нямах време да се занимавам с този проект. Дано най-накрая стане че само ме спъва, тежи ми и ми е ужасно досаден.

Нед Фев 11, 2007 11:37 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 13 мнения ]