|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 7:28 pm
Изработка на платка в домашни условия
| Автор |
Съобщение |
|
¶
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
В П-в, Джелезен трихлорид може да се закупи от м-на за лабораторна стъклария на ул."Хр.Дюкмеджиев" 6, в Капана, на 1 една врата разстояние от Комет Електроникс  Разфасовките са по 1кг в пластмасови бутилки, има и различни видове киселини, лабораторна стъклария и всякакви други химикали и джаджи.
тел: 032/626 026
e-mail: rai48xim@abv.bg
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пет Яну 26, 2007 4:02 pm |
|
 |
|
omega_plus
Ранг: Ориентиран
|
Кислола за санитария по магазините за домашни потреби е 15% солна киселина 
|
| Пон Яну 29, 2007 6:25 pm |
|
 |
|
lucifer
Ранг: Минаващ
|
В Пасат продават железен трихлорид с рани подобрители на прилична цена, ползвал съм го и е по-добър от този, който се разтваря, както и от всякакви други химии като железни стърготини в солна к-на и т.н.
|
| Вто Яну 30, 2007 12:16 pm |
|
 |
|
nik
|
какво му е по доброто ако мога да запитам?!?
|
| Вто Яну 30, 2007 6:33 pm |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
Добре де. никой не сподели прави ли двустранни платки с фоторезист и ако да - да каже метода по който ги изработва. Из съм си мислил няколко варианта ама се тромави и трудоемки 
|
| Вто Яну 30, 2007 6:54 pm |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
@Милен
Слагаш си на шаблоните поне два центриращи отвора (най-добре е малко извън габаритите на самата платка, по диагонал) и преди да нанесеш резиста ги пробиваш... и после центрираш шаблоните по тях... На времето така ги правех... Ставаше що годе почти без разминаване... Виж вече метализацията на отворите... на ръка с мостчета... а където има елементи.. лесно...
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Вто Яну 30, 2007 7:13 pm |
|
 |
|
stannik
Регистриран на: Нед Юни 11, 2006 9:57 pm Мнения: 13 Местоположение: Ямбол
|
Здравейте ентосиасти.Аз лично работя и по двата метода но така наречения метод "ютию-списание"го предпочитам.За метода със спейовете погледнете тука и за опроводяване на дупки също http://pcb.by.ru/shop/makingpcb.htm.За тези който.Пробвал съм да пренасям със стара фото хартия от старата "FOZAR" мисля,че така се казваше но вече трудно се намира,пробвал съм на хартията която остава от лепенките незнам как се казва "има я в рекламните стодия в идостриални количества" но най-добре става с така нареченото "термо прехвърящо фолио"използва се за същото нещо но текстилни фанелки.За по добро бъркане използвам компресор за рибки и дълак камък имаше ги преди няколко години сега незнам дали още ги продават.
|
| Сря Яну 31, 2007 9:26 pm |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Колега, защо не се пробваш малко поне и с правописа.
Да не би да ти е изтрита от клавиатурата буквата "У"?
|
| Чет Фев 01, 2007 1:43 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Milenjs, аз ги правя двустранни с фоторезист. Значи първо идеално почиствам медта от двете страни първо със спирт, после със лимонена киселина (от магазина ама много концентрирана - слагам докато спре да се разтваря във вода - максимално наисщане на разтвора) - лимонтозуто маха идеално всякакви окиси но се търка доста ако е по-окислена платката, след това пак със спирт - да се изчисти от лим.кис. и да се обезмасли - така почистената платка я пръскам, слагам я във сушилня на 70 градуса за 20 минути, вадя, експонирам, измивам в натриевата основа (желателно е да е прясна и малко по-концентрирана отколкото пише на Positiv 20), изсушавам хубаво платката и внимателно си пробивам няколко дупки - гледам да са по ъглите, дупките които съм пробил от пред леко ги ретуширам с перманентен маркер (около свредлото емулията малко пада), от обратната страна дупките леко им правя фрезенк с малко по-голямо свредло - с цел да се изчистят стружките които излизат след пробиването - гледам да не отнемам от медта встрани. След като се почистят дупките вниматрелно изчиствам втората страна със леко навлажнен със спирт памук - в никакъв случай мокър защото през дупките минава спирт и разтваря готовата страна. Пръскам със спрей, суша, като изсъхне внимателно слагам втория филм напасвайки отворите по дупките които вече са пробити. Експонирането го правя като слагам платката с филма между две стъкла и ги защипвам с щипки за пари - досега не съм установил недостатък в технологията, но със вакуум си е гарантирана работа - стига да го има - обикновенно по печатниците имат вакуум и лампи с които става номера - там където си правят плаките (между другото емулсията на офсетовите плаки е най вероятно нещо подобно на Positiv 20 защото се мие с разтвор подобен на натриевата основа и цвета и е същия синьо-виолетов). След второ осветяване пак мия в натриевата основа, само че внимателно да не закача задния слой. Ако не се надраска не пада при второто миене. Суша и пляскам в предварително нагрят железен трихлорид. След като се ецне вече е ясно какво следва. За опроводяване нямам все още технология - правя го с крачета на възможно най-евтините елементи (съпротивления или диоди). Докато се придобие опит може и да се прави на малко повече етапи - едната страна й се залепя някакво PVC фолио и се защитава, прави се първата - всичко до ецване и пак няколко дупки, маха се фолиото от все още необработената страна и се слага на готовата и пак по каналния ред до ецването.
|
| Съб Фев 03, 2007 4:11 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Ето и малко мои трикове с фоторезиста Позитив20:
1. За шаблони ползвам обикновена бяла хартия и мастиленоструен принтер. Номера е да се ползват два слоя защото хартията никога не е 100% плътна. Шаблоните се напасват на прозореца и се залепят с тиксо или лепило. Понякога ползвам и спрея Транспарент , но не е задължително.
2. Платките ги чистя само с водна шкурка 500-1000, никаква химия. Пада и ръжда и мръсотия и мазнини. После е добре да се подсуши веднага с кърпа и сешоар. Кърпата не трябва да пуска власинки. Вече да не се пипа с пръсти!
3. Нанасянето на резиста го правя в банята - там има най-малко прах, отдушник, липса на слънце ,течаща вода, сешоар - абе супер място. Даже мокря пода и стените да не се дига прах.Платката я поставям на някаква по-широка основа - например картон. Пръска се бързо, еднократно ,без да се повтаря - абе трябва малко опит. Ако останат островчета или надебелявания ги разнасям с парченце хартийка от вестник - но само в първите 1-2 минути.
4. Суши се в сушилня (в моя случай фурничка) при 70оС за 15-20мин.
5. Проявявянето правя с две пурички за 25мин -тук ми е проблема че не мога да си намеря свястна УВ лампа. Пуричките ми са в един мини солариум за лице на ТСМ за 14лв. Като си спомня че първите платки ги правих на Слънцето за 4-5мин и дебнех да минат облаците - луда работа.  Може спокойно да се работи на лампа. За сведение пробвал съм жична лампа 250вт с рефлектор, от 30см за половин час - резиста не мърда.
6 Ецването е с разтвор на натриева основа 15г/литър за около минута - пак на око. В упътването пише 7г/л обаче не става, много е слаб.
7. Ецвам с азотна киселина защото в момента имам. Не е чак толкова опасна -не разяжада кожата като сярната или натр.основа. Добре е да има постоянна течаща вода - (нали знаете - банята). Ферихлорида е добър. Едно време съм ползвал и сол със син камък но му забравих рецептата.
8. Резиста чистя с кореселин и/или спирт. Някой път става по-лесно с коресилина друг път с спитра - не знам защо.
9.Веднага след 8. мажа платката с разтворен в спирт колофон с аспирин.
10. Калайдисвам всички писти с тинол веднага, не е нужно да се чака колофона да изсъхне.
11. Отворите ги пробивам най-накрая - хубаво е при проектирането да се оставят 0.5мм в отворите на площадките за центриране. Ако ги няма могат да се направят върху фоторезиста преди ецването.
Горе-долу това е. Общо взето гадна работа. Ако можете да си ги поръчвате платките някъде няма да сбъркате. Но в някои случаи е добър вариант - например за платки от списания, картинки и т.н..
За двустранните платки освен метода с водещите отвори съм ползвал и метода 'плик'. Двата шаблона се напасват на прозореца и се залепват от една до три страни. От четвъртата страна се мушва платката. Недостатъка е че тъй като платката е дебела може леко да се размести шаблона от огъването на хартията. Все пак с водещите отвори е по-прецизен вариант.
За едновременно нанасяне на резиста от двете страни могат да се ползват някакви 'дистанционери' набити в ъглите на платката. Така палтката се подпира на тях когато се обърне и може да се боядисва и другата страна веднага.
Айде със здраве, и внимавайте с химията и УВ лъчите !
П.С. Някой знае ли дали в БГ-то може да се намери свястна УВ-лампа (не пура). В упътването на Позитив20 пишат за живачна Philips HPR125 или тип 'Планинско слънце'. УВ-то за резиста е 400нанометра (т.нар. тип А)
|
| Нед Фев 04, 2007 2:34 am |
|
 |
|
nik
|
чупиш балона на живачна лампа вътре има такава пура, ползвал съм 250вата както си е с дросела, осветява се за 3-4 мин максимум и става перфектно
|
| Нед Фев 04, 2007 3:31 am |
|
 |
|
VANK
Ранг: Ориентиран
|
Тук има една хубава статия за направа на печатни платки в домашни условия, ползвайки POSITIV 20, има рецепти за изработка на такъв фоторезист. Дадена е технология за метализация на отворите в домашни условия. Статията е на руски.
http://www.ixbt.com/mainboard/pcb-at-home.shtml
|
| Пон Фев 05, 2007 9:10 am |
|
 |
|
Zeus
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
Тук попаднах на едно добро описание за изработка на платки -на английски (добре, че не е на японски);)
http://www.solarbotics.net/library/tech ... ldpcb.html
|
| Пет Апр 20, 2007 12:09 pm |
|
 |
|
ditronix
Регистриран на: Нед Фев 25, 2007 7:51 pm Мнения: 64 Местоположение: Провадия
|
С фоторезиста имам "скромен"опит-има-няма 25 (!!!) години  Много съм попилял,ама и стигнах до някои истини,които от доста време дават 100% положителни резултати.Почистването:правя го със стоманена вълна за домакински съдове.Най-фината,която има.След това напоявам марля с амонячен разтвор (от аптеката) и почиствам повърхността с нея.Повече нищо не се прави,не се пипа с пръсти.Между другото тази технология за почистване е валидна с пълна сила и за другия метод-с ютията.Следва пръскането.В помещение с нормално осветление,не трябва затъмняване.Веднага след това аз поставям заготовките в кутии от шоколадови бонбони  на тъмно и суша от два до 24 часа.Не ползвам фурна,а през зимата поставям кутиите близо до парното.Имайте пред вид (доказано е 100%!) ,ако заготовките престоят дълго време,времето за осветяване и проявяване се увеличава в ПЪТИ.Пръскайте днес и осветявайте най-късно в други ден.Аз го правя с живачна лампа 400W за около 90-120 секунди от разстояние 25 см.Времето зависи от дебелината на слоя.Но 120 сек.е предостатъчно.Балона на лампата НЕ СЕ ЧУПИ!После-в проявителя.0,7 % натриева основа.Не по-голяма концентрация,опасно е!Повярвайте,патил съм.Проявяването става за около 2 минути-не повече."Възрастта" на проявителя няма значение-аз правя 10 литра и го ползвам докато свърши.Но има една подробност-разтворът ТРЯБВА ДА ПРЕСТОИ минимум 24 часа преди да се ползва и след това да се разбърка добре.Не ме питайте защо-НЕ ЗНАЯ!Да кажат химиците.Нашата химичка когато ми го разправяше това аз се подсмихвах.Уви,излезе права,а недоверието ми костваше почти четвърт квадрат похабен материал.Споделям тези неща,защото виждам грешките,които някои колеги правят и рано или късно ще ги подведат.А пътят до истината наистина понякога е много дълъг.Готов съм да отговарям на въпроси,ако някой има питания.А,пропуснах-ецвам с азотна киселина от 1975 год.насам.Тогава с железен трихлорид попилях току-що купени с триста мъки дънки (хората на моята възраст знаят как се купуваха дънките тогава  ) и минах на киселината.
_________________ Не е важно кой си,а колко струваш.
|
| Пет Апр 20, 2007 7:56 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Аз все се каня да питам в тая тема и все забравям - да не би да се свършиха платкаджийниците в БГ та ги правите тия чудеса с ютии, лакове, ецвания и т.н.  .
|
| Пет Апр 20, 2007 8:44 pm |
|
|