Отговори на тема  [ 36 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
помощ за курсова работа. 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение 
Има надежда да си направя курсовата. Сега остана само да запретна ръкави.

Чет Фев 01, 2007 1:01 am
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение ?
Nikola Kirov написа:
Точно на мен не ми ги разправяй тия глупости. Случайно съм проектирал и пускал в производство такъв датчик и съм наясно с въпроса.
А това че си взел от готов такъв е възможно. Явно се прекланяш пред китайския или друг жълт гении сътворил тази схема.
Много вероятно е дори тоя дето я е правил да може да я направи както трябва но да е имал техническо задание не да направи нормално работещ датчик а датчик с себестойност "почти без пари".

За 2 ри път /темата за заряда на акумулаторите/ показваш колко неграмотно подхождаш към работата си.
А обяснението ти как работи подхожда на ученик от техникумите. Вземи си бележка.

Абе не знам кои неграмотно подхожда , ама явно ти толкова разбираш щом така говориш .
Мисля че въобще няма смисъл да ти обръщам внимание на глупостите , не е лошо и другите да се замислят за твоите писания .
Нито даваш някакви свестни предложения нито показваш каквото и да било , единствената ти работа е да оплюваш и спориш дори и да не си прав, и това е присъщо на "всезнаиковци и всеможещи" :evil:
Ще слага кондензатор в ОВ на тази схема и познай какво ще стане , то си има филтър самия пиезокристал е филтър ама мислиш с някоя друга глава :D

Чет Фев 01, 2007 10:10 am
Профил

Мнение Re: ?
Стига сте се карали. Ако знаех че тъй ще стане нямаше да питам :oops: . Сега си правя другата курсова на тема спеед адаптер и като я свърша почвам тази и ще вида кво ще измъдря :roll: .

Чет Фев 01, 2007 11:32 am
Профил
Аватар

plameniv написа:
Ще слага кондензатор в ОВ на тази схема и познай какво ще стане , то си има филтър самия пиезокристал е филтър ама мислиш с някоя друга глава

Замисли се над казаното си :D

Чет Фев 01, 2007 11:43 am
Профил

Мнение 
Дали да им акондензатор или не е вупрос на схемно решение, би био одбре да с еограничи честотната лента, но смиа пиезо елемент е с доста лош качествен фактор, т.е. няма особенни свойства на флтър, говоря за тези пиезо пищялки. Всъщност дори ултразвуковит елементи които са за фиксирана честота мнго често ропускат лента от +/- 5 кхз.
А относно изпозлването на такива пиезо елементи за шокови датчици, за да работи трябва да му добавиш и механичен елемнт който при подходящо разклащане да влезе в резонанс. Всъщност тук именно това е филтъра, а не толквоа самия пиезо елемент или ОВ на усилвателя. Това което съм привл, и работи доста добре (схемата горе от автоалармата) е с запояване на пружинка, ако не ме лъже паметта окло 2 см, като уплътнените навивки на еидния край се запулват с припой. При този тип датчици сигнала се генерир не директно то самия удар, т.е. от ускорението в-у пиезот, а от тоа в-у пружината, тя започва да вибрира кото поражда сигнал в пиезото. От тези които съм правил, основно за защита на едни помени станции, а по късно и в едни евтини автоаларами, всички работят съвсем задоволтелно.
Тук обаче следва да се обърне внимание на няколко неща. Тези които се продават в Електронинвест са си специално произведени за целта, и работят доста по добре, акто при това изпозлването им е много по лесно, от монтажна гледна точка. Освен това следва да се отбележе че има и други методи. Един който е сравнитено добур е с магнит монтиран в гумен маншон. Пред магнита има бобинка. В този случай вибрацията диретно действа на магнта в следствие на което се получава ЕДН в бобинката.
Друг вариант който мое да се преложи вече е с акселерометри.

Чет Фев 01, 2007 12:12 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Най качествения вариант на шоков датчик за автомобил който съм тествал беше с пиезо. Самиото пиезо заводски беше изпълнено върху плоска пружина. В самия датчик единия край на пружината беше закрепен за корпуса а на другия имаше запресована оловна тежест и стърчеше свободно. Резонансната честота на механичната система я смятах ориентировъчно на базата на осцилограма от изхода на пиезото. Около 20 те херца.
Върху горната част на пружината по цялата и дължина имаше залепена тънка медна лента. В началото доста се зачудих какво прави тая лента.
Като я разлепих и сравних работата разбрах :)
Самото пиезо беше много тънко и особенно.
Така и не можах да направя с обикновенно пиезо токова качествена система с такова окачване.

Изобщо за постигане на добри резултати механичната част на датчика е тънкия момент. Всеки удар по автомобила предизвиква възбуждане на резонанс в датчика. Най оптимални резултати се получават при честоти от порядъка на 15 - 30 херца. По ниската честота на резонансната система предразполага към лъжливо сработване от вятър.
По високата изостря чуствителноста към преминаващи наблизо големи камиони. 30 даже вече гарантира такива сработвания.

И много важен момент е функцията на медната лентичка. Но това е вече извън рамките на една курсова работа.

Чет Фев 01, 2007 1:21 pm
Профил

Мнение 
Тая тема ми стана интересна... Имам проблем с таратайката си, която е с фабрична аларма и сама се включва при заключване. Може и да не се включи ама е гърч че трябва отвътре да заключвам (през задната врата).
Принципно като работи е желязо - нищо не може да я задейства, нито пиратки, нито камиони. Още като млада си се задействаше случайно, но изключително рядко (1-2 годишно). Но сега вече не се търпи, като казвам случайно задействане имам предвид че не мога да намеря причината, паркирам я, тихо време, няма вятър, няма шум а се включва пред мене. Като почне да се самодейства кара така до няколко дена и после се оправя.
Аз си мислех че е някой от контактните датчици, но съм се мъчил да ги проверявам. Но може и да не е, щото като влезе в "цикъл" съм си играл да обикалям всички датчици, проверям, раздвижвам/пръскам но нищо не помага...
Принципно не знам да имам чист шок-датчик, но пък имам 4 парчета glassbreakers. Лошото е, че не мога да стигна до самите датчици - трябва да свалям тапицерия и да разглобя един куп пластмаси - нямам чак толкова нерви...

Но ми е любопитно какво може толкова да се побърква? Определено не зависи от условия като влага, температура, шум, вибрации... Като работи, работи при всякакви условия. По-скоро по закона на мърфи се задейства в най-тихото и спокойно време, за да ми е най-гадно....

Чет Фев 01, 2007 3:42 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Изглежда че все пак ще трябва да стигнеш до датчиците.
Както го описваш не може да се каже нищо само по тази информация.

Чет Фев 01, 2007 4:11 pm
Профил

Мнение 
До ремонт вероятно няма да стигна... аз чакам само да спре да се движи и да я пращам на моргата ;-)

Питам само от любопитство дали не изпускам нещо... По-скоро Форд са изпуснали много неща, то толкова недомислици има по тоя модел че не е ясно какво точно са се мъчели да направят - кола ли, космически кораб или нещо друго... Навсякъде датчици, датчици... примерно на багажника имам 4 контактни датчика ;-)

Чет Фев 01, 2007 4:26 pm
Профил
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

Съжалявам за spam-a колеги.

plameniv написа:
Абе не знам кои неграмотно подхожда , ама явно ти толкова разбираш щом така говориш .
Мисля че въобще няма смисъл да ти обръщам внимание на глупостите , не е лошо и другите да се замислят за твоите писания .

Но това ме накара, да се замисля за съществуванието на форума и окачествяването на хора от други хора, въпреки че не се познават.
Колега @plameniv, ако познавахте Никола, щяхте много да се замислите, върху разбиранията Ви за живота, конкретно визирам Вашите познания в областта на електрониката.

Чет Фев 01, 2007 4:36 pm
Профил

fittila написа:
Но това ме накара, да се замисля за съществуванието на форума и окачествяването на хора от други хора, въпреки че не се познават.
Колега @plameniv, ако познавахте Никола, щяхте много да се замислите, върху разбиранията Ви за живота, конкретно визирам Вашите познания в областта на електрониката.

Най-правилно е никой на никого да не прави оценка. Всяка оценка е субективна!

Ако мислите че някой е написал глупост, кажете че това е глупост и го обосновете, но няма нужда да се пише че е авторът е глупак ;-)

Чет Фев 01, 2007 5:16 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Липсата на квалификация не е проблем. Никога няма да се подигравам на някой че не знае нещо елементарно да кажем.
Но когато някой такъв елемент вземе да ръси акъл,по мое мнение трябва да се слага на мястото му.

Но моето мнение не е по правилно от мировото. Нито неговото е по правилно от моето. И 2 те си имат плюсове и минуси.

Чет Фев 01, 2007 6:13 pm
Профил

Мнение 
никола не съм правил нищо подобно, но преди много време бях попаднал на една аларма внесена от германия със хладилници и печки, на времето това си беше бизнес, та тогава я разколачих точно за да видя шоковия датчик, не помня марката, но определено не беше менте, всичко си беше изпълнено много добре без икономии, а пиезото си беше най обикновенно, а осцилограмата повече от перфектна, със завидна чувствителност дори и без усилване
системата беше следната : прорез на платката и кръгла пиезо пластина влиза в прореза около 3-4 мм, и с калай запоето за платката, останалото стърчи нагоре, а на върха под 90 градуса закрепена спирална пружина от тел 1 мм с малко разстояние между навивките навита на 3-4 мм диаметър и дълга около 2 см, накрая тежест. резонанса беше около 40 хз, мисля че цялата работа беше от пружината, само тя резонира, не реагира на клатене, а на почукване дори и на съседната маса резонира, усилватела с операционен както казваш с отрязана лента, но отгоре и отдолу, схемата точно не си я спомням но беше нещо от рода на 2 кондензатора 3 резистора и един тример, лесно може да се проектира

Чет Фев 01, 2007 8:11 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Да и аз съм изучавал този модел.
Когато е настроена на по висока чуствителност реагира на преминаващи камиони.
Това е към средния клас решения. Там обаче има един допълнителен филтър с него изчистват донякъде някои лъжливи сработвания. Но като цяло добре работи тази система. В скъпи аларми съм виждал 4 такива в четирите края на колата настроени на сравнително малка чуствителност. Така работи направо желязно.

Този който пусках в производство долу горе беше на неговото ниво. Преценихме тогава че няма смисъл да се борим за по добри резултати.
Този които описах по горе беше от най скъпите такива творения и наистина е много добър. Като големина 2-3 пъти по дребен и капсулован. Мисля че беше англииска фирмата производител. Фирмата имаше в каталога си 3-4 вида аларми и няколко вида датчици,всичко безумно скъпо.

Чет Фев 01, 2007 9:38 pm
Профил

Мнение 
Нещо липсва в тия обяснения за конструкцията според мен...

Значи ако закрепя 5 пружини с различна дължина за обща основа, след като чукна по основата и 5-те ще затрептят с резонансната си честота. После каквито и обратни връзки да слагаме е все тая...

Това е нормално понеже "почукването" е с доста широк спектър, различните пружинки ще вкусят различни парчета от тортата, после усилвателя още може да поотреже парчето, но все достигаме до фалшиво сработване. Всъщност аз не знам какво значи "нефалшиво" сработване...

Чет Фев 01, 2007 11:17 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 36 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща