Отговори на тема  [ 39 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Паник бутони? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Паник бутони?
Колеги помагайте! Ситуацията е следната - трябват 20 паник бутона които да задействат съответна сигнализация - т.е. при натискане на кой да е бутон да се задействат две индикации - едната в близост до бутона и друга която е обща и показва кой от бутоните е натиснат и е отдалечена на около 150 м. от бутона. Варианта ми е окабеляване което е кофти работа в вече изграден обект /друг е въпроса че някой не си е свършил работата/ или се замислям за нещо като Wireless. Гледам в момента SILRX-433-5 от Комет, да се изработят съответния брой предаватели / приемници с такива модули, не знам обаче какво ще се случи ако се застъпят две повиквания едновременно, другия вариант си мисля за предаватели на различна честота и да следя само носещата или пилот тон, но това ми се струва малко хамалско решение.
Ако някой може да помогне поне с идея много ще се радвам, става въпрос за болница, не е за парите...

Чет Фев 01, 2007 1:24 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
не че му разбирам много-много ама по въпроса за близката до бутона индикация....не е ли недомислено...защото идеята на паник бутона е да го натиснеш незабелязано от субекта дето те паникьосва! и си представи следната ситуация:
"тръгват да обират касиерката... насочват пищов към нея и тя натиска бутона под масата...
в тоя момент над нея почва да светка и мига и вие някаква сигнализация...."
кво се случва с касиерката :?:
ммм :?:

Чет Фев 01, 2007 1:36 pm
Профил
Аватар

Мнение 
За сграда на болница да няма такова опроводяване? Направо съм учуден! И в най-старите болници, в които съм влизал има бутон за повикване на дежурната сестра. Прегледай пак окабеляването! И забрави за всякакви радиочестотни истории. В една болница има достатъчно много прецизна апаратура, която можеш да побъркаш с предавателчетата (а те няма да са от най-маломощните за сигурна връзка на 150м през стени). Помисли за възможността за ползване на съществуващата телефонна инсталация.

PS @MYXATA
Става дума за болница.

Чет Фев 01, 2007 1:45 pm
Профил WWW

Мнение 
@Lupus сградата е ремонтирана и сега е болница. Тези които са извършвали ремонта не са си свършили работата като хората - в момента са проблем даже и контактите, какво остава за останалото окабеляване. При нормални обстоятелства въобще нямаше да се замислям да си направя инсталация с кабели, но в момента болницата работи и има около 60-на болни :) Добре е че е на последния етаж на сграда, имам направени някакви отвори към тавана когатао полагах инсталацията за видеонаблюдение но гърча пак си е голям! А за апаратурата - не съм видял нищо сериозно и капризно, а и нали почти всеки пациент е с ГСМ.
@MYXATA - не мога да обяснявам - пак ще пробвам - става въпрос за болница, сигнализация с лампа и зумер над всяка стая с натиснат бутон и сигнализация едновременно в дежурна стая.

Чет Фев 01, 2007 2:28 pm
Профил
Аватар

Мнение 
150 метра през стени няма да ги постигнеш директно.
Системата може да стане само чрез репитери ако трябва да е радио.
Тоест всяко устройство да може да препредава команди. И връзката на отдалечено от базата устройство да минава през едно или повече устройства.
Погледни ZigBee. Мисля че там имаше такива екстри.
Но като цяло е сложно,скъпо и надали си струва да го правиш на радио.

По скоро си поблъскай главата с идеята на Lupus за телефонните кабели.

Чет Фев 01, 2007 3:08 pm
Профил

Мнение 
Преди малко пак огледах отново сградата - положени кабели няма - т.е. нищо готово не може да се ползва. Разстоянието се намали - системата се разделя на 2 - най далечното разстояние приемник - предавател е максимум 50 м. Не знам - ако някой е ползвал модулите от Комет на такива разстояния в сграда да сподели, времето е ограничено - 10-на дена а и да знам дали да се набутвам с покупката на 20-на RX/TX модула, начинанието го финансирам аз..., или да си мятам кабелите - там въпроси нямам.

Чет Фев 01, 2007 3:19 pm
Профил
Аватар

Мнение 
На тия модулчета 3-4 стени ще им дойдат много предполагам. Не разстоянието е определящо в случая а преградите по пътя.
Ако някой е работил с тях да сподели но надали ще е по добре от 3-4 стени.
Иначе може да се направи с тия модулчета но при доста сложен протокол за да работят и като репитери но играчката е голяма и не си струва заниманието.

Другия ти вариант е междинно решение. Пак радио но с няколко базови станции и кабелна връзка между тях. Но пак не е работа за 10 дни.

Пускай кабели смело ако питаш мен.

Чет Фев 01, 2007 3:38 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Абе не знам как я мислите тая работа. Всяко оборудване в болница трябва да отговаря на куп стандарти. Да не говорим за радиоефирно оборудване. Лупус е прав - не че ще смутиш апаратурата (тя е направена да не можеш да я смутиш) - то просто е забранено по стандарт да се правят такива своеволия.

Не, че кабелното решение не би трябвало да подлежи на сертифициране (всичко в болницата трябва да е така), ама проблемите със стандартите ще са по малко. Но пак си има изисквания, които ако трябва да покриеш, гарантирам ти ще избягаш много бързо.

Друг е въпроса ако става въпрос за някоя забравена от бога болница, където сертифицирането е последна грижа.

Но Кольо е прав - изграждането на безжична мрежа (защото на теб ти трябва многопотребителски режим) си е сериозна работа - ако не ти дадат поне 6 месеца срок и Х пари - хич и не се хващай.

Чет Фев 01, 2007 3:44 pm
Профил ICQ
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Може да се опита с електрическата мрежа; има интеркоми, които работят на този принцип. Не е гарантирано обаче, че всичко си захранва от една фаза, а това може да усложни решението.
Ако успееш да пуснеш макар и един чифт и да свържеш "излъчвателите"серийно, до тази бройка бутони може да се кодират с токов кръг.
За радиовръзка - има и нелош избор от готови приемници и предаватели за аудио - видео на 1,2 GHz и на 2,4 GHz, но обикновено са до 4 - канални. Но пък има голяма гама мощности.
Ако в коридорите има окачен таван или ламперия, може приемниците за всяка стая да са скрити там, а от тях вече да се окабели, както предлага колегата Н Киров, или да се ретранслират - но това вече не си струва, мисля.
Всъщност, основен проблем са колизиите при едновременно натискане на повече от един бутон.
По колко бутона са от всяка стая? Могат ли да се групират някак?

Чет Фев 01, 2007 5:18 pm
Профил

Мнение 
Бутоните ще са в един кръг за всяка стая, стаите са 20, тъй като са с обща стена устройствата ще са 10. Ще трябва да се разделят на две групи поради това че са две различни отделения, което малко улеснява задачата... Стените ще са най-много 3 през които минава сигнала.
@Цецо, не става въпрос за сертифициране а за оцеляване. Това е единствената болница, не е акредитиране все още, ако я няма - най-близката е на 70 км...
Ще си помисля още малко за варианти, все още никой не е казал изпробвано на колко метра работят в сграда...

Чет Фев 01, 2007 5:29 pm
Профил

Мнение 
Kaкво пречи кабелите да се прокарат сега и да минат външно по стените? Сигурно няма да е по-евтино , но ще е както трябва.

Чет Фев 01, 2007 5:45 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Една лесна и бърза за реализиране идея - купуваш две домофонни системи и само правиш табла с номерата на стаите, които се монтират в стаите на дежурните сестри. Другото е въпрос на релета със самозадържане, ярки светодиоди и звънец. Така ще имаш и разговорна връзка със стаите. По принцип домофонните уредби се свързват по петпроводна схема, но има и такива, които работят по двупроводна. Окабеляването ще се скрие с кабелни канали и ще е естетично.

Чет Фев 01, 2007 5:50 pm
Профил WWW

Мнение 
Въпроса не е в цената, както казах болницата в момента функционира, има болни по стаите, трябва да стане възможно най - чисто и бързо :( Но тъй като гледам работата отива към окабеляване.

Чет Фев 01, 2007 6:03 pm
Профил

Мнение 
идеята за връзка по мрежата е добра, в някъв брой на млад конструктор имаше схема за не знам си колко канална връзка с едни стари чипове кодер и декодер за аларма за кола, друго устройство съм виждал готово за лан, дали 10 мбит беше или 100, значи е надеждно, но ако тръгваш сега да проектираш и тестваш каквото и да е едва ли ще стане бързо, така че грабвай кабелите и потегляй :) гаранция че това е най бързия вариант

Чет Фев 01, 2007 7:40 pm
Профил
Аватар

Мнение 
За Power Line имам готова разработка с която може да стане,с специализиран за целта чип.
Проблема с рзличните фази се решава.
Но с тия съкратени срокове дори при полжение че имам готови отработени протоколи и развойни платки на които е отработено всичко просто няма как да стане работата.
Илия на 2.4G връзката е доста по зле от 433mhz.
Стандартните wireless lan обикновенно докарват до 4 стени. При мен WRT54 на линксис и PCMCA карта на Nokia не можаха да направят връзка през 2 плочи и една стена изобщо. Плочите явно са с малко повече желязо.

С кабели ще е работата.

Чет Фев 01, 2007 8:11 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 39 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща