Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
Как се връзва кристал към TIMER0 на PIC(16F84) 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение Как се връзва кристал към TIMER0 на PIC(16F84)
Буквално обърнах гугъл с хастара навънка и нищо не намерих. Явно съм тъп, тъй че моля ви просветлете ме.
Аз опитах следните 2 варианта но нямах късмет

Прикачени файлове:
050101_040600.jpg
050101_040600.jpg [ 65.45 KiB | Прегледано 1119 пъти ]
Чет Яну 25, 2007 4:31 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Не се връзва на този процесор
Каквато и схема да направиш, все ще е грешна

Чет Яну 25, 2007 4:34 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение Re: Как се връзва кристал към TIMER0 на PIC(16F84)
zaprqn написа:
Буквално обърнах гугъл с хастара навънка и нищо не намерих. Явно съм тъп, тъй че моля ви просветлете ме.
Аз опитах следните 2 варианта но нямах късмет
Незнам дали си тъп (ти го казваш), но определено си мързелив. Прочети пдф-а на 16ф84 - там има даже и схема как се вързва кварц и/или керамичен резонатор.

Чет Яну 25, 2007 8:36 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Особенно първия ти начин на връзване е голям бисер :)

Чет Яну 25, 2007 9:06 pm
Профил

Мнение 
Пичове по принцип ви е готин форума и ми се щеше да ви благодаря ама как да го направя? Един ми каза едно, друг обратното и кило спам няма значение де, пак поне има някаква активност.

ГОГО четох го този даташит няколко пъти и не намерих => не съм мързелив, или съм тъп или кьорав или го няма. Няма значение де засега симулирам само в ПРОТЕУС, но се преориентирах към друг чип - 16Ф87, на който поне със сигурност към ТИМЕР1 може да се включи кварц(или кристал не знам как е по-вярно да се нарича) и видях в даташит-а как се прави. Даже останах много доволен, че кода за РТЦ, който бях написал и симулирах с протеуса(само че със опция таймъра да не се пълни от външен кристал, а от системния клок, който е 32768*4) е почти същия, като този в даташита.

Все пак ви благодаря де, ако не беше Сириус никога нямаше да се сетя да хвана друг чип

Съб Яну 27, 2007 1:37 am
Профил
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал

Мнение 
Добре де пич попита как да се закачи кварц към ТМР0 на ПИК84 и си нарисувал 2 невъзможни схеми особенно първата от там хората разбират каде се намираш на линията (демек на старта някаде) сириус ти написа 4е няма начин как да стане така след това Гого разбрал не доразбрал те прати да си 4етеш даташита се едно там пише как да вържеш кварц към ТМР0
:) и после се почна с един дето е на всяка манджа мерудия и доскоро го нямаше но пак се появи и почна да дразни отново хората с едни такива постове които не носят никаква информация ама да ги има и тя стана една виждаш сам :) като искаш да ползваш ТМР0 на 84 ще си направиш външно осцилаторче с какъвто кварц ти е необходим схеми бол ще намериш в нета и изхода на осцилатора го вързваш към входа на тмр0 на протеуса вероятно има модул осцилатор избираш си го и т.н. айде сега сядай си на Гъ.а и проби четене проби писане и така докато тръгне успех и другия път не вързвай кварца на късо просто не го слагай няма файда от него

Съб Яну 27, 2007 2:02 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
VSU написа:
... Гого разбрал не доразбрал те прати да си 4етеш даташита се едно там пише как да вържеш кварц към ТМР0
:).
Точно така е - като видях как е вързан кварца в първата схема, направо я "прескочих", а на втората гледам, че е вързан към OSC2/CLKOUT - е това ме зблуди (т.е. изскочи ми от акъла, че въпроса е за таймер0) и затова констатирах, че си мързелив :D и те пратих да четеш пдф-а, за което се извинявам.
А имам и едно предложение: мини на 18-ка, например 18Ф1320 - много по-лесно ще ти бъде. Доколкото разбирам, действаш "на сухо" с протеус, та ако се поддържа от протеуса пробвай с този пик!

Съб Яну 27, 2007 4:57 pm
Профил ICQ

Мнение Hm
Gogo написа:
VSU написа:
... Гого разбрал не доразбрал те прати да си 4етеш даташита се едно там пише как да вържеш кварц към ТМР0
:).
Точно така е - като видях как е вързан кварца в първата схема, направо я "прескочих", а на втората гледам, че е вързан към OSC2/CLKOUT - е това ме зблуди (т.е. изскочи ми от акъла, че въпроса е за таймер0) и затова констатирах, че си мързелив :D и те пратих да четеш пдф-а, за което се извинявам.
А имам и едно предложение: мини на 18-ка, например 18Ф1320 - много по-лесно ще ти бъде. Доколкото разбирам, действаш "на сухо" с протеус, та ако се поддържа от протеуса пробвай с този пик!

Да не би да си мисли за Таймер1 , например 16F819 има изводи за друг кварц към този таймер !

Съб Яну 27, 2007 5:53 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 8 мнения ]