| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
 Клас IP67
Ако поставяте различни съединители (например клас IP67) към кутия която е влагозащитена, освен стандартните гумени пръстени и уплътнения добавяте ли някакъв допълнителен защитен филм, спрей или нещо подобно за финал? За първи път ми се налага да затварям електроника която трябва да е влагозащитена и не искам да правя глупости - кутията и съединителите са достатъчно скъпи, даже повче и от електрониката...
В случая става дума за алуминиева кутия, която се затваря с гумено уплътнение, а всички съединители съм ги избрал да са клас IP67, включително и два светодиода които излизат на панела.
|
| Чет Яну 25, 2007 11:54 pm |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Работа под вода - IP68
До 24 часа, до 3 м воден стълб -IP67
Пръскаща вода и обливане без струя -IP66
Влажност до 100% (конденз) IP65
IP67 е странен избор - защо??
|
| Пет Яну 26, 2007 12:39 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
защото имаше таква кутия и такива съединители - тия с по-висок клас удряха тавана с цените си, не че няма водоустойчиви но това няма да работи под вода  . за класовете на защита се образовах вече, питам дали сте имали някакъв добри или лоши преживявания с подобни влагозащитетени изпълнения и благодаря предварително 
|
| Пет Яну 26, 2007 1:19 am |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Имал съм ядове с уплътнители, уж IP68, които се дънят при прехода през нула градуса.
При замръзване се втвърдяват, и проникналата влага ги поврежда.
А иначе, същите, потопени във водата се справят чудесно
|
| Пет Яну 26, 2007 10:37 am |
|
 |
|
Grubi
|
точно затова говоря - може би е добре да се слага някакъв тип смазка или защитен филм който предпазва гумените уплътнения при тия преходи.
едно време имаше една картинка на 802.11 сървър - бяха го сложили в огромна кутия и го бяха залели с олио (наистина!!!) догоре и твърдяха че работел без проблеми на покрива на една сграда - студ, дъжд и т.н. но ако искаш да пипнеш нещо по хардвера просто го изхвърляш 
|
| Пет Яну 26, 2007 11:55 am |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4916 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Груби нещо ме съмнява тая работа със олиото.....чул си ама не си разбрал...
теб проблема ти е дали ще пропуска влага/вода между кутията и куплунга?така ли?
щото тогава освен гумения "О"пръстен на куплунга може са сложиш някакво полимерно лепило от вътрешната страна...
.....пък воден стълб...24 часа...със военна продукция ли се занимаваш?
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пет Яну 26, 2007 5:32 pm |
|
 |
|
Grubi
|
това с олиото съм го виждал, а не съм го чувал / на никой не му се вярваше и тогава но не ми се търси линка
днес видях една изолация - течна гума която се втърдява след като я нанесеш,
нещо като презервативите дето си ги пръскаш вместо да ги слагаш
както и да мисля че стига по темата. ще се справя с това което имам
|
| Пет Яну 26, 2007 8:19 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Обмазваш отворите и около капака със силикон - от този водопроводния и става.Ако намериш силиконови или тефлонови гарнитури за капаците - супер но е мн.трудно.За всеки случай за влагозащита платкаат се пръска с уретанов спрей.
|
| Пет Яну 26, 2007 9:29 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Знам, че колеги в кабелни телевизии са ползвали водоотблъскващ силикон, който не се втвърдява, за уплътняване на усилвателите, които се монтират по стълбовете и в шахтите. За съжаление не успях да намеря линк, но поразпитай техниците от къде го купуват.
|
| Съб Яну 27, 2007 9:52 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
И аз препоръчвам същото, защото не можеш да си напълно сигурен в каучуковите уплътнители, особено, ако са остарели.
И въпреки това е добре все пак да се тества затворената кутия. Поне така правехме с апаратурата за военни цели.
И понеже се опарихме с дефектни алуминиеви кутии - започнахме да тестваме кутиите преди да монтираме електрониката вътре.
|
| Съб Яну 27, 2007 8:38 pm |
|
|