Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Мотор от хард диск 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение Мотор от хард диск
Може ли да се направи управление за мотор от хард диск. Трябва да се развърти постепенно до максимални обороти и да ги поддържа после. Aко на някой му се занимава да ми прати оферта на million_miracles@yahoo.com

Сря Дек 06, 2006 9:09 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Mоже! Ама ме мързи.

Сря Дек 06, 2006 10:43 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Може,ама в момента съм претрупан с работа.За какъв двигател (модела му ) по-точно става въпрос защото харддискове-многооооо.....,респективно и няколко модела двигатели има.

Чет Дек 07, 2006 1:15 pm
Профил
Ранг: Новодошъл

Мнение 
може,ако ти трябва нещо такова:
http://www.youtube.com/watch?v=A2eZD73LtqA
като екстра може да му сложа и една спирачка:
http://www.youtube.com/watch?v=HXgD1PH1waY
не е проблем

Пет Дек 08, 2006 12:26 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Три фази, последователност от импулси. Аиде някой ако се навие да ми пише, ще си платя като поп, наистина ми трябва. Знам, че не е трудно, но не се занимавам с микропроцесори.

Сря Яну 24, 2007 6:31 pm
Профил
Ранг: Почетен член

Мнение 
За 53 лв можеш да си купиш готово устройство от тука:
http://www.servo-expert.com/catalog/pro ... ucts_id=98
За да го ползваш ще ти трябва и генераторче на правоъгълни импулси с регулируема ширина 1 до 2 милисекунди. Така ще можеш да регулираш и скоростта на въртене.

P.S. Имай предвид, че двигателчето ще има малък пусков момент, незавосимо че управлението му е доста сложно. В този смисъл, вентилаторче от PC моше да се окаже с по-добри възможности, тъй като е пак безколекторно, но има датчик за положение на ротора, само дето е двуфазно.

Сря Яну 24, 2007 8:11 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Двигателчетата за моделчетата са съпкови, така ли? и се управляват с три последователни правоъгълни импулса? Повечето HDD имат 4 извода. 3 пулса и предполагам маса. А оборотите се регулират с промяната на 4ти импулс които управлява спиид контролера. Звучи прекрасно, но кои знае дали ще сработи. Сигурен ли си??

Сря Яну 24, 2007 8:25 pm
Профил

Мнение 
million написа:
Двигателчетата за моделчетата са съпкови, така ли? и се управляват с три последователни правоъгълни импулса? Повечето HDD имат 4 извода. 3 пулса и предполагам маса. А оборотите се регулират с промяната на 4ти импулс които управлява спиид контролера. Звучи прекрасно, но кои знае дали ще сработи. Сигурен ли си??

Стъпковите намат нищо общо тука.
И двата вида двигателчета на моделите и на HDD са постояннотокови, безколеторни, безсензорни. Разликата е само че HDD е свързан звезда (4 извода) а на моделите за свързани триъгълник (3 извода).
Контролера който ти посочих е точно за такива, но тъй като е за радиоуправление, в алгоритъма на входа за управление е заложено да се управлява с поредица еднакви импулси с променлива широчина, тази широчина определя колко бързо да се върти мотора. Максималните обороти би трябвало да зависят от захранващото напрежение.

Сря Яну 24, 2007 8:48 pm
Профил
Аватар

Мнение 
@kasparov,мога да оборя леко теорията ти - имам двигатели от HDD с по 5 и 6 извода с датчици вътре и кво ли не но са капсуловани а не ми се чупят за да ги разглеждам.Единия е производство на Nidec а другия мисля че е на Japan Servo но не съм сигурен :wink:
@million, Има и специални чипове из флопитата и HDD контролерите от сорта UCC xx та разпои си чипа,свали му дейтащийта и с един контролер маай смело - хем ще си го направиш.хем ще научиш нещо

Сря Яну 24, 2007 11:18 pm
Профил

Мнение 
Ки4о написа:
@kasparov,мога да оборя леко теорията ти - имам двигатели от HDD с по 5 и 6 извода с датчици вътре и кво ли не но са капсуловани а не ми се чупят за да ги разглеждам.Единия е производство на Nidec а другия мисля че е на Japan Servo но не съм сигурен :wink:
@million, Има и специални чипове из флопитата и HDD контролерите от сорта UCC xx та разпои си чипа,свали му дейтащийта и с един контролер маай смело - хем ще си го направиш.хем ще научиш нещо

при добро желание можеш да се измери съпротивлението, едс, и да определиш какви са изводите, иначе можеш да правиш само предположения. За какво ти са цели тогава, след като не знаеш какъв тип са, чупи смело.
Тия контролери (говоря за актуалните) дето са по платката на HDD-то, напр. L6256, не можеш го пусна, защото се управлява по сериен канал от микропроцесор, който поема пускането на мотора, има регистри, PWM ...
Досега единственото решение за безсензорен мотор което съм срещал е с TDA5142, стига да може да си я достави.

Чет Яну 25, 2007 12:42 am
Профил
Аватар

Мнение 
@kasparov,грашно ме разбираш.Знам какъв е двигателя но не искам да го чупя защото е лек и бързооборотен.По скоро търся подобен счупен за да мога да използвам този дето имам.Изводите на намотката мога а ги определя,но ми се иска да мога да ползвам и другите- та за това за момента съм замразил тези проекти.За шпинделовия двигател на HDD съм срещал и още един - ТЕАхх .На платката бяхка 2 такива чипа ,ще трябва да видя дали пазя платката за да кажа точно номера на чипа.

Чет Яну 25, 2007 10:41 am
Профил
Аватар

Мнение 
Току що намерих една друга платка от HDD там драйвера е L6232E

Чет Яну 25, 2007 11:23 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ето снимка на двигателя с въпросния чип. Как ме влече да му изрежа платката само с чипа и да я ползвам :lol: :D
[/img]

Прикачени файлове:
HDD.jpg
HDD.jpg [ 448.79 KiB | Прегледано 3659 пъти ]
Чет Яну 25, 2007 2:13 pm
Профил

Мнение 
и как ще се регулират оборотите с този чип дето е на тази платка?

Пон Яну 29, 2007 12:55 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 14 мнения ]